Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396264 razy)

Offline Jaxx

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #645 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 22:27:24 »
Akurat tej sytuacji nie miałem na myśli i doskonale o tym wiesz. To, że miałeś rację w tym przypadku, nie czyni automatycznie pozostałych Twoich uwag mniej prowokacyjnymi niż rzeczywiście są.

Popieram, warto przymknąć oko na całą tę edycję i zacząć ją od nowa. Tak jak liczę, to będzie już piąte lub szóste przymknięte oko w tej edycji. Można też zmienić jej nazwę: Skąd ten kadr z przymkniętym i chybionym okiem!

Popieram, jak również zmianę nazwy konkursu na Skąd ten chybiony strzał?

Niestety nie, to nie moja liga. A dziękować, stać mnie na więcej :) Widzę, że wujek google nie podpowiada jak w przypadku TinTina, a znawcy zieleni w Bloodline i przypadków G.I. Joe jakoś nie strzelają, pora więc na podpowiedź 1:

Jak się czytało, to się wie :), nie to jak kanonada bzdurnych tytułów wypluwanych przy okazji TinTina.

Nie ma sprawy, ja już się nie raz przekonałem, że w tym konkursie nie ma co liczyć na uczciwość modów. Punkt muaddiba zasłużony, choć eleganckim rozwiązaniem byłoby powtórzyć zagadkę. 

Po co mam robić własny? Wystarczy, że mam bekę z tego, z braku trafnych decyzji moderatorów czy przemądrzałych twoich rad. Po co grasz, skoro widać po tych wszystkich twoich komentarzach, że z chęcią byś pozarządzał konkursem? Tu uznajmy, tam przymknijmy oko, tu nie padła prawidłowa odpowiedź, tam padła niepełna. No sorry to jest konkurs, czy show: Srogin pozwoli wam uznać lub nie odpowiedź? Stawiam, że to drugie. Fajnie jest patrzeć na strzelanie, zwłaszcza twoje, jak strzelasz do komiksu kolorowego czarno-białymi kapiszonami. Pełna profeska. Kurde - napisz do moderatorów, niech ci uznają punkt, bo to przecież modne w tej edycji, nie?
Dziękuję, że obraziłeś uczestników konkursu nazywając ich plebsem, o szlachetnie urodzony Sroginie.

Również poproszę o wykasowanie mnie z listy punktujących. To nie konkurs, a farsa i nie mam zamiaru w nim uczestniczyć.

Tak więc nie zamierzam Cię przepraszać za to jak Cię postrzegam, ani tym bardziej się z Tobą przepychać.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #646 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 22:36:01 »
Jaxx, odpowiedz mi, kto powinien przymykać oko na kwestie wątpliwości, Srogin czy moderatorzy? Dwa, zauważyłeś, by jakikolwiek inny zawodnik oprócz Srogina powtarzał jak mantrę, przymknijmy oko, grajmy dalej. On jest moderatorem czy wasza trójka? Mam więc pełne prawo kwestionować jego natrętne i niewnoszące nic komentarze, a już na pewno niesprzyjające zabawie w duchu fair play. Wciąż oczekuję przeprosin za pomówienie o prowokacje. Pytanko kolejne, czemu nie może odbywać się gra bez tych wszystkich Waszych niedowcipnych, a często niefajnych komentarzy? Tak trudno jest zadać kadr, a jak ktoś odgadnie to wkleić punktację i pogratulować bez tych wszystkich miałkich komentarzy?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #647 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:00:24 »
Wątpliwości będą zawsze, one są nie do uniknięcia. I zawsze będzie ktoś musiał zadecydować z korzyścią dla jednych i stratą dla drugich. Jak w sporcie. Nie ma idealnych zasad, idealnych przebiegów gry, idealnych rozwiązań, idealnie zachowujących się graczy, przestrzegających regulaminu co do joty. To naturalne i próba walki z tym nie ma sensu. Srogin może zgłaszać swoje uwagi w dowolny sposób - czy będą wykorzystane, czy nie, to inna sprawa. Ale to świadczy o zaangażowaniu, a to jest zawsze pozytywne (nawiasem mówiąc nie zauważyłem w tej edycji, by natrętnie jak to ująłeś pisał "grajmy dalej" czy "przymknijmy oko"). Ty również możesz zgłaszać swoje uwagi, czy ktokolwiek inny. Każda będzie rozpatrzona. Dziś miałeś rację. Innym razem nie. Ty uważasz wpisy srogina za bzdurne. Ja uważam Twoje wtręty o zmianie nazwy konkursu i sugestie o kompetencjach graczy za potwornie nietaktowne i właśnie prowokacyjne. Bo usiłujesz wymusić w ten sposób pewien pasujący Tobie model gry. Problem w tym, że pasuje on tylko Tobie i nikomu innemu. I to jest moje zdanie, za które nie zamierzam przepraszać.

Co do uwag - gra oczywiście, że mogłaby się odbywać bez komentarzy graczy. Ale wówczas byłaby wyprana z emocji, bo solą tego konkursu jest interakcja z innymi graczami, a nie suche punkty wskazujące zwycięzcę. Mecz też oglądasz bez komentarza, bo chcesz widzieć tylko latającą piłkę? Dwa, trzy zdania krótkich komentarzy nadają mu po prostu posmak koleżeńskiej pogawędki przy stole czy w klubie - i to jest fajne, bo właśnie o to w tym chodzi. Sam fakt, że te krótkie wymiany zdań, często po prostu właśnie koleżeńskie, grupy ludzi po prostu związanych zainteresowaniem komiksami, tak bardzo Ci przeszkadzają świadczy, że chyba nie rozumiesz idei, jaka stoi za konkursem.

« Ostatnia zmiana: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:02:42 wysłana przez Jaxx »

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #648 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:08:36 »
Bo usiłujesz wymusić w ten sposób pewien pasujący Tobie model gry. Problem w tym, że pasuje on tylko Tobie i nikomu innemu. I to jest moje zdanie, za które nie zamierzam przepraszać.

Nic nie usiłuje wymusić, a jakbyś nie zauważył nie tylko jak zgłaszałem wątpliwości co do formy strzelania. Na poprzedniej stronie zgłosił to death-bird, a w konkursie również Kapral. Dostrzegasz tylko moje wypowiedzi, bo tak jest ci wygodnie. Ponadto nikt inny w tej kwestii się nie wypowiadał. Dlatego wciąż oczekuję na przeprosiny.

Co do komentarzy, też przekręciłeś moje słowa, nie napisałem, że ma ich nie być, mają być w duchu fair play, a nie deprecjonujące osiągniecia zawodników, a takowe padają w konkursie, również tobie udało się takie napisać. Więc niech będą komentarze dające frajdę z gry, a nie ją niszczące.

Online Leyek

« Odpowiedź #649 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:38:06 »
Nic nie usiłuje wymusić, a jakbyś nie zauważył nie tylko jak zgłaszałem wątpliwości co do formy strzelania. Na poprzedniej stronie zgłosił to death-bird, a w konkursie również Kapral.

Ja się odniosę tylko do tego co mnie bezpośrednio dotyczy, choć nie czuję się w żaden sposób winny. Reszty nie śledziłem w 100%. Szczególnie, że jeszcze jakimś innym poście też to strzelanie podniosłeś.

Po pierwsze jak wszystko chcesz wyjaśniać to wskaż punkt w regulaminie, który by zabraniał strzelania. A potem jeszcze dodatkowy, że to ja mam wskazać właściwą odpowiedź a nie zadający zagadkę (bo to sugerował przytoczony przez Ciebie Kapral).
Na boisku czy podwórku też zabraniałeś innym strzelać jak nie mieli 100% czystej pozycji? ;)

Praktycznie dla każdego tutaj było jasne, że nie wiedziałem dokładnie, z którego  komiksu był ten kadr. Byłem pewny Bagley'a. Zagadka leżała parę godzin bez żadnych nowych odpowiedzi. Strzeliłem USM 7, a jak kierpic zaraz przebił to już poszło. Mnie osobiście takie przebijanie dało parę minut jakiejś tam frajdy po całym dniu - niewiadoma co następne poda współgrający. W 15 minut zleciały komiksy Bagley'a i tyle. Przeszukując zeszłoby więcej czasu, co przy kadrach, mało charakterystycznych, narysowanych przez Marvelowo/DCowych "rzemieślników" jak dla mnie nie ma sensu (lepiej coś bardziej produktywnego porobić). Poza tym obecnie nie mam dostępu do 90% swoich komiksów, więc wychodzi, że wg Ciebie już nie powinienem brać udziału w grze, bo nie jestem w stanie sprawdzić że na pewno dobrze odpowiadam.

PS. Odnośnie ujemnych punktów za strzelanie sam kiedyś rzuciłem propozycję, mimo, że w 2 edycji najwięcej chyba strzelałem. Nikt nie podjął tematu. Zresztą teraz po przemyśleniu sądzę, że jeszcze bardziej spowolniłoby to konkurs, każdy by się zaczął bać strzelać i byłyby max. 3 odpowiedzi na krzyż.

Offline vision2001

« Odpowiedź #650 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:46:21 »
Biję się w pierś, że ostatni dzień przebiega pod znakiem dziwnych sytuacji dotyczących konkursu(-ów), który(-e) ja zawsze traktowałem jako zabawę. I sposobie ich rozwiązania.

Ciągle nie mam info od avatar w sprawie wskazania prawidłowej odpowiedzi, od której zostały przyznane punkty... Co nie zmienia faktu, że przyjąłem za pewnik, iż punkty zostały przyznane prawidłowo. Jaxx zweryfikował sytuację i stwierdził, że w tytułach wymienionych przez Leyka znalazł odpowiednich grafik. Czekam jeszcze na odpowiedź w tym temacie od avatara.

Teraz ta sytuacja z Filutkiem... Dałbym rękę sobie uciąć (i dziś byłbym bez ręki), że wskazany przez roble tytuł zawiera przedruk wszystkich pasków użytych w wydaniu trzytomowym. srogin wskazał, że mogę się mylić. Gdybym nie napisał mojego komentarza, to tematu by pewnie nie było. Choć...
I nadal nikt mi nie jest w stanie sprawdzić, czy w wydaniu Przygody prof. Filutka jest ten pasek... Zaraz napiszę bezpośrednio do Ongrysa z tym pytaniem. Jak będę miał odpowiedź, to dam Wam znać. 

Zauważam sam po sobie, że odrobina współzawodnictwa (niezależnie od tego, czy chodzi o nagrody, czy może o to, by pokazać, że jednak jest się dobrym i czasem ma się ciut szczęścia w odgadnięciu kadru) powodowała różne reakcje, frustracje, chęć walki "o wszystko". Tak też było z Martą Washington. Tak też było z kadrami z Tytusa, Asteriksa, czy innych popularnych serii, gdzie wiesz co, ale nie pamiętasz: gdzie to było? Jeśli będzie kolejna edycja, to nie lada problem dla moderatorów, by zrobić ewentualne zmiany w regulaminie, które by spowodowały, że pojawi się może promil niezadowolenia w sposobie gry, przyznawania punktów, itp.

Jedni starają się odpowiadać, gdy wiedzą, inni, gdy im się wydaje, że wiedzą (np. że trafili w serię, ale niekoniecznie w dany tom, album).
Rzeczywiście pędzimy na łeb, na szyję, by odgadnąć i zadać jak najwięcej zagadek w ciągu doby. Czy to źle?

Co do punktów i ich "zapomnienia" - nie jestem za tym, by usuwać z listy zdobyte już punkty (nawet na życzenie danej osoby). Już widać chaos, a co dopiero trzeba by było zrobić, gdyby usunąć z rozgrywek nawet jeden punkt i "wywalenie" gracza z listy. Nie wiem, czy wtedy nie trzeba rzeczywiście przemyśleć: co z zagadkami osób, które "zapomnieliśmy"?

Dzisiejszy dzień pokazał, że nie zdawałem sobie sprawy nt. problemów, jakie mogą spotkać moderatora takiej zabawy, jaką jest "Skąd jest ten kadr???"... I jakie skrajne emocje może wywołać rzecz, która powinna nas łączyć i która powinna dawać nam przyjemność z obcowania z innymi użytkownikami gry i ich (najczęściej) wiedzą (z lekką nutką współzawodnictwa).

Online Leyek

« Odpowiedź #651 dnia: Śr, 16 Grudzień 2020, 23:53:16 »
A i jeszcze jedno, bo niektórym wydaje się, że łatwo jechać po moderatorach konkursu. Ja tam ich podziwiam, że chce im się to wszystko jakoś sklejać i ciągnąć. Każdy ma swoje życie, sprawy, rodzinę, pracę i przy tym ten konkurs to jest "głupotka". I jak komuś chce się na to poświęcać czas to tylko chylić czoła. A że są jakieś wpadki, zawsze będą.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #652 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 00:03:36 »
Ja się odniosę tylko do tego co mnie bezpośrednio dotyczy, choć nie czuję się w żaden sposób winny. Reszty nie śledziłem w 100%. Szczególnie, że jeszcze jakimś innym poście też to strzelanie podniosłeś.

I nie powinieneś się czuć winny :) Odnoszę jednak wrażenie, patrząc na różne wasze wypowiedzi, że mylicie zabawę w luźne odgadywanie kadrów z pamięci z profesjonalnie zrobionym i przeprowadzonym konkursem, który byłby rywalizacją uczestników.

Po pierwsze jak wszystko chcesz wyjaśniać to wskaż punkt w regulaminie, który by zabraniał strzelania. A potem jeszcze dodatkowy, że to ja mam wskazać właściwą odpowiedź a nie zadający zagadkę (bo to sugerował przytoczony przez Ciebie Kapral). Na boisku czy podwórku też zabraniałeś innym strzelać jak nie mieli 100% czystej pozycji? ;)

Nie zabraniam strzelania, ale uważam, że powinno być racjonalnie ograniczone. Mamy kadr, nie jesteś pewien strzelasz, trafiłeś masz punkt, nie trafiłeś, to nie strzelasz aż wyczerpiesz ilość pomysłów. Jeden kadr jeden strzał. Jak spudłowałeś, czekasz na podpowiedź i wtedy masz kolejny strzał. Przerzucanie się tytułami to żadna zabawa.

Praktycznie dla każdego tutaj było jasne, że nie wiedziałem dokładnie, z którego  komiksu był ten kadr. Byłem pewny Bagley'a. Zagadka leżała parę godzin bez żadnych nowych odpowiedzi. Strzeliłem USM 7, a jak kierpic zaraz przebił to już poszło. Mnie osobiście takie przebijanie dało parę minut jakiejś tam frajdy po całym dniu - niewiadoma co następne poda współgrający. W 15 minut zleciały komiksy Bagley'a i tyle.

Nie wymieniliście nawet połowy komiksów Bagleya, które ukazały się w Polsce.

Przeszukując zeszłoby więcej czasu, co przy kadrach, mało charakterystycznych, narysowanych przez Marvelowo/DCowych "rzemieślników" jak dla mnie nie ma sensu (lepiej coś bardziej produktywnego porobić). Poza tym obecnie nie mam dostępu do 90% swoich komiksów, więc wychodzi, że wg Ciebie już nie powinienem brać udziału w grze, bo nie jestem w stanie sprawdzić że na pewno dobrze odpowiadam.

To twoje zdanie i nadinterpretacja. Nie mam dostępu do połowy swoich komiksów, ale jak chce poszukać komiksu online to to robię, odnajduje kadr i wpisuje odpowiedź. Widzisz, jakoś można bez strzelania i posiadania komiksów poradzić sobie z odgadnięciem. Jeśli przeszukiwanie komiksów nie ma sensu i jest stratą czasu, to jaki jest sens brania udziału w konkursie zatytułowanym skąd ten kadr?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #653 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 00:04:20 »
PS. Odnośnie ujemnych punktów za strzelanie sam kiedyś rzuciłem propozycję, mimo, że w 2 edycji najwięcej chyba strzelałem. Nikt nie podjął tematu. Zresztą teraz po przemyśleniu sądzę, że jeszcze bardziej spowolniłoby to konkurs, każdy by się zaczął bać strzelać i byłyby max. 3 odpowiedzi na krzyż.

Po namyśle wydaje mi się, że nie można za chybiony strzał odbierać tylu punktów, co za trafienie. To musiałoby być mniej, żeby nie zniechęcać ludzi do gry. Np. jeżeli -1 za chybiony strzał, to +2 albo +3 za odgadnięcie.

Pomysł Motyla z pauzowaniem też jest dobry.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #654 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 00:19:40 »

Dzisiejszy dzień pokazał, że nie zdawałem sobie sprawy nt. problemów, jakie mogą spotkać moderatora takiej zabawy, jaką jest "Skąd jest ten kadr???"... I jakie skrajne emocje może wywołać rzecz, która powinna nas łączyć i która powinna dawać nam przyjemność z obcowania z innymi użytkownikami gry i ich (najczęściej) wiedzą (z lekką nutką współzawodnictwa).

Nie twierdzę, że praca moderatora to pikuś, jest to pewna odpowiedzialność i dodatkowe zajęcie poza normalnymi obowiązkami. Ale podjęliście się jej i gdzieś tam w głowie powinniście na chłodno te wszystkie sprawy na styku rozpatrywać. A tymczasem przykład z dziś, nie było pewności przy jednej zagadce, pojechaliśmy szybko dalej, druga okazała się też problematyczna, to tak trudno było ją anulować i zadać nową? Przecież to się nasuwało samo przez się. Dla mnie ta zabawa byłaby fajna nawet bez nagród. Ot samo odgadywanie, ale na jasnych zasadach. Jak mają być podawane pełne tytuły, wyszczególnione tomy to tego się trzymamy. Gapa po prostu płaci frycowe. A potwierdzający odpowiedź musi wskazać właściwą i odgadniętą przez zwycięzcę, a jak nie ma to czyni to moderator, albo zadajemy zagadkę od nowa. Bez chaosu. Nie chcesz mnie wywalić z listy, trudno, sam to jutro (a nawet to już dziś) zrobię :)

Online Leyek

« Odpowiedź #655 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 00:54:08 »
Nie wymieniliście nawet połowy komiksów Bagleya, które ukazały się w Polsce.

Nic z TM-Semic to nie był co było łatwo wywnioskować z jakości kadru. Nic więcej też mi nie pasowało.

Widzisz, jakoś można bez strzelania i posiadania komiksów poradzić sobie z odgadnięciem. Jeśli przeszukiwanie komiksów nie ma sensu i jest stratą czasu, to jaki jest sens brania udziału w konkursie zatytułowanym skąd ten kadr?

No i co z tego? Ty sobie ustaliłeś, że grasz dystyngowanie jak np. golfiści. Ja sobie momentami postrzelam, nieraz jak mam czas poszukam bardziej np. wspomagając się przykładowymi planszami z neta. Jak Ci to przeszkadza to już tylko Twoja sprawa.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #656 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 01:14:27 »
Nic z TM-Semic to nie był co było łatwo wywnioskować z jakości kadru. Nic więcej też mi nie pasowało.

No i co z tego? Ty sobie ustaliłeś, że grasz dystyngowanie jak np. golfiści. Ja sobie momentami postrzelam, nieraz jak mam czas poszukam bardziej np. wspomagając się przykładowymi planszami z neta. Jak Ci to przeszkadza to już tylko Twoja sprawa.

Było jeszcze Mighty Avengers, Fantastyczna Czwórka, Śmierć Spider-Mana, New Warriors, Thunderbolts.
O Semicu nie myślałem.

Cóż, jacy golfiści, taki jest to konkurs.

Offline Toranga

« Odpowiedź #657 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 01:36:38 »
Oh my, oh my.
Nie było mnie dłuższą chwilę na forum i zorientowałem się, że konkurs ruszył z kolejną edycją.
Najpierw smuteczek, że już tylu zawodników ma tak dużo punktów, więc szansę na nawiązanie walki bliskie zeru.
A po bliższym przyjrzeniu się widzę, że zamiast fajnej zabawy, która była w edycji czwartej (mojej pierwszej) są jakieś mega spiny...
🤔
Dziwnie, zwłaszcza, że ekipa praktycznie taka sama, jak w poprzedniej edycji.

No cóż. Poprzyglądam się trochę i może coś spróbuje strzelić (choć to określenie na cenzurowanym w tej edycji), bo jak nie ma szans na walkę o punktowane miejsca to łatwiej się pobawić na luzie.

Offline muaddib

« Odpowiedź #658 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 08:22:03 »
To jest już piąta edycja tego konkursu i z edycji na edycję regulamin ewoluuje, żeby było bardziej uczciwie.  W pierwszej edycji (jak dobrze pamiętam) można było modyfikować i usuwać odpowiedź, a nawet odpowiadać pod swoją odpowiedzią. Jeśli regulamin był w jakiś sposób niesprawiedliwy to dyskutowaliśmy w tym temacie i jak nie było większych sprzeciwów to regulamin był modyfikowany. Jeśli było coś rażącego to mógł być modyfikowany nawet w trakcie konkursu (na co regulamin pozwala). Da się zgłaszać uwagi w bardziej cywilizowany sposób w tym temacie, a nie obrażając wszystkich grających. Dla mnie ten konkurs jest super zabawą i szczerze mówiąc nie spodziewałem się, że tak mnie wciągnie i da mi tyle "funu" :)
Nie deprecjonowałbym też strzelania - charakterystyczna kreska, kolor czy temat kierują strzały w określonym kierunku. Nie raz ktoś odpowiedział przede mną, bo szukałem kadru w komiksie, który podpowiedziała mi intuicja, ale ktoś był szybszy (ostatnio Autostrada Słońca). Nie można lekceważyć "potęgi podświadomości" ;) Wracając do analogii piłkarskiej - nawet najlepszym graczom zdarza się strzelić Panu Bogu w okno, ale gdyby wprowadzono ujemne gole za takie strzały to nikt by tego nie oglądał.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #659 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 09:17:55 »
Pozwolę sobie ponowić prośbę o usunięcie mnie z listy. Dziękuję.

Dioramka może zwróci uwagę modsów konkursu na prośbę...
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Grudzień 2020, 10:50:33 wysłana przez LordDisneyland »
,, - Eeeeech.''