Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396373 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vision2001

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #540 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 20:39:22 »
Skorpion 5-6 też był sprzedawany w pakiecie - dwa komiksy, ale z info na Gildia sklep, wychodzi, że to był album 96 str. ???
Wspomniana polska wersja była jednym albumem składającym się z dwóch oryginalnych (numerowana na grzbiecie jako 5-6).

Offline Arne

« Odpowiedź #541 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 20:42:38 »
Ale Skorpion 5-6 to było jakby "wydanie zbiorcze" . 2 albumy zawarte między 2 okładkami. Ja bym to potraktował jako jeden komiks. Ten sam numer był z "Przed Incalem" (2w1) i "Technokapłanami" 6-8 (3w1).

Offline srogin

« Odpowiedź #542 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 23:04:24 »
Uważam, że sytuacja z zagadką dotycząca Marthy Washington jest bardzo niedobra dla konkursu.
Tego typu interpretacja "prawidłowej odpowiedzi" wypacza sens naszej ZABAWY.
W moim odczuciu wystarczyłoby napisać "Martha Washington" - nie ma innego komiksu, który pasowałby do tego opisu.
Paradoksalnie ofiarą tej sytuacji został Ramirez...

Przytoczę Wam, jak często wyglądają egzaminy z historii sztuki w liceach, na uczelniach wyższych, ale też na różnych olimpiadach/konkursach naukowych (kilka ich w życiu zaliczyłem ;) ). Często pokazuje się uczniowi/studentowi obraz danego artysty. Egzaminowany ma za zadanie wskazać, kto jest autorem tego dzieła (trochę to podobne do naszego konkursu). Zazwyczaj profesor ma w dupie, czy ktoś zna imię Caravaggia, Kandinskiego, czy innego Miro - wystarczy podać nazwisko artysty, wtedy wiadomo, że uczeń wie o co chodzi. Zna ten obraz i twórczość autora. Tyle wystarczy.
Nie wiem dlaczego komiksiarze starają się być tacy nadgorliwi. Aktualna interpretacja regulaminu prowadzi do jakieś popieprzonej patologii. Mało w tym zabawy, a dużo... sam nie wiem czego? Zaraz nie będzie się zaliczało komuś odpowiedzi, bo przecinek w podtytule postawi się w złym miejscu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Lipiec 2020, 23:13:25 wysłana przez srogin »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #543 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 23:32:43 »
Dobra, skoro ustaliliśmy, że mają być podawane pełne nazwy z tytułami albumów i sam miałem kiedyś niezaliczoną odpowiedź właśnie za brak tytuły księgi Tytusa, to byłem za tym by to wymagać. Ale tu mieliśmy przypadek, gdzie komiks był wydany i sprzedawany jako całość, podzielona na dwa tomy - jak TK wtedy argumentował, bali się, że 600 stron będzie za grube i może się rozklejać, czy coś w tym stylu. Nigdzie w sieci ten komiks nie figuruje jako tom 1 i tom 2, w żadnym sklepie, w żadnej bazie wydanych komiksów, dlatego, że to jest jeden komiks. I w tym przypadku zgadzam się, że regulamin i dosłowne go traktowanie, zawiodło. Dla mnie absurdalna sytuacja, no ale większość uznała, że to tom 1 i tom 2, więc ok.

Offline Deg

« Odpowiedź #544 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 23:47:50 »
W kolejnej edycji zamiast tytułów proponuję podawać numery ISBN, to wyeliminuje większość wątpliwości. No i strzelanie na ślepo też będzie większym wyzwaniem :)
This is my truth, tell me yours.

Offline srogin

« Odpowiedź #545 dnia: Pt, 03 Lipiec 2020, 23:48:21 »
Pytanie kto jest tą większością, bo mi się wydaje, że jest trzech, może czterech graczy, którzy tak kurczowo się upierają przy tych "dokładnych" tytułach i nich jest tworzony regolamin. Reszta się nie wypowiada, bo nie jest to dla nich takie istotne- po prostu chcą się bawić. Przynajmniej ja tam mam  ::) . No ale ostatnia sytuacja, to przegięcie.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Lipiec 2020, 00:04:28 wysłana przez srogin »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #546 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 00:02:07 »
No ale ostatnia sytuacja, to przegięcie.

Cieszę się, że nie tylko ja tak myślę 8)

I szczerze mówiąc, po tej sytuacji dałem sobie spokój z grą. Ale coś za coś, teraz będę miał więcej czasu na odpowiadanie Bazylowi ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #547 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 00:04:02 »
Sorry, że się wcinam, ale naszła mnie refleksja:

Zazwyczaj profesor ma w dupie, czy ktoś zna imię Caravaggia, Kandinskiego, czy innego Miro - wystarczy podać nazwisko artysty, wtedy wiadomo, że uczeń wie o co chodzi.

Nam historyczka wbijała do głowy, że nie znać imienia danej postaci historycznej to przejaw braku szacunku. Zaś za szczenięcych lat mówiło się, że po nazwisku to jak po pysku.
Poza tym, bo nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem: egzamin z historii sztuki sprowadza się do wskazania nazwiska autora przedstawianego obrazu? Czy jednak trzeba coś poopowiadać nt technik, materiałów, osoby autora i może kontekstu historycznego?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline srogin

« Odpowiedź #548 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 00:05:49 »
Cieszę się, że nie tylko ja tak myślę 8)

I szczerze mówiąc, po tej sytuacji dałem sobie spokój z grą. Ale coś za coś, teraz będę miał więcej czasu na odpowiadanie Bazylowi ;)

Graj!

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #549 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 09:59:22 »

Dobre kadry :) ale pkt 4. regulaminu:
4. Zamieszczamy kadr (z widocznymi konturami ilustracji) z komiksu wydanego w Polsce (wydanego na polski rynek). Kadry pochodzą z wydań tylko albumowych, zeszytowych, integralnych, nie można zamieszczać z antologii, czasopism, zinów, itp.)

Prośba do moderatorów, warto sprecyzować ten punkt regulaminu poprzez dodanie: zamieszamy fragment komiksu, najlepiej kadr... ale też... albo wprost zapisać, że nie zamieszczamy fragmentów okładek i stopek redakcyjnych. To tak dla potomnych.

Dzięki za wspólną zabawę i gratulacje dla wiodącej trójki w konkursie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #550 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 10:03:03 »
Podpowiedzi to nie są kadry, które odgadujemy.

9. Ewentualne podpowiedzi są kwestią chęci użytkownika, który dodaje nowy kadr. (Zadający zagadkę decyduje czy będzie to podpowiedź słowna czy w postaci dodatkowych kadrów lub inna).

Mój błąd, że nie napisałem: podpowiedź 1, 2, 3...

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #551 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 10:05:21 »
Podpowiedzi to nie są kadry, które odgadujemy.

Spoko, ale to trochę licuje z tematyką konkursu. Nie uważasz, że to przegięcie dawać stopkę redakcyjną? Było wpisać już tytuł, byłoby prościej, nieprawdaż?

Offline vision2001

« Odpowiedź #552 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 10:07:14 »
Spoko, ale to trochę licuje z tematyką konkursu. Nie uważasz, że to przegięcie dawać stopkę redakcyjną? Było wpisać już tytuł, byłoby prościej, nieprawdaż?
Nie. Równie dobrze mogłem napisać, że wydawcą był PPH "ImEx" i już googlując masz odpowiedź. Niejednokrotnie były podpowiedzi na zasadzie komiks wydał XYZ.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #553 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 10:08:28 »
Nie. Równie dobrze mogłem napisać, że wydawcą był PPH "ImEx" i już googlując masz odpowiedź. Niejednokrotnie były podpowiedzi na zasadzie komiks wydał XYZ.

To miłej dalszej zabawy.

Offline srogin

« Odpowiedź #554 dnia: So, 04 Lipiec 2020, 10:18:38 »
Czy jednak trzeba coś poopowiadać nt technik, materiałów, osoby autora i może kontekstu historycznego?
Oczywiście, wszystko co napisałeś jest ważne. Są różne typy takich zaliczeń, od testów "a, b, c", po napisaniu dłuższego eseju. Po prostu uprościłem, opis takiego egzaminu, żeby przekazać o co mi chodzi w kontekście konkursu.