Autor Wątek: Komiksy z uniwersum Edgara Rice'a Burroughsa  (Przeczytany 1742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Komiksy z uniwersum Edgara Rice'a Burroughsa
« dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 15:36:21 »
Co prawda kolejny dzień szczególnej wspominki Edgara Rice'a Burroughsa dopiero za dwa dni (tj. w rocznice jego urodzin 1 września); niemniej już teraz pozwalam sobie zaproponować temat dotyczący komiksowych produkcji zaistniałych na podstawie inspiracji utworami jego autorstwa.

A było ich (i nadal jest) całkiem sporo; do tego zarówno pierwowzorów literackich (już tylko cykl Marsjański/Barsoom liczy sobie jedenaście powieści) jak i komiksów. Dość wspomnieć, że w toku lat 70. XX w. amerykańskie wydawnictwa (m.in. DC Comics, Marvel i Charlton) prześcigały się w staraniach na rzecz uzyskania licencji na publikowanie tego typu przedsięwzięć. Nie wspominając już o niebagatelnym znaczeniu prezentowanych w prasie doby lat 20. XX w. perypetiach Tarzana (notabene współtworzonych przez tak znakomitych plastyków jak Hal Foster i Burne Hogarth) dla rozwoju komiksu przygodowego i fantastycznego.

Obecnie sławę i chwałę osobowości wykreowanych przez wspomnianego autora przyćmiły popkulturowe marki świeższej daty. Niemniej nie sposób przegapić śladów inspiracji dorobkiem Burroughsa wśród części z nich (by wspomnieć chociażby "Gwiezdne Wojny", "Diunę" i "Park Jurajski"), a przy okazji także współcześnie tworzonych propozycji wydawniczych pod szyldem m.in. Dynamite Entertainment.

W Polsce pod tym względem było krucho, a paradoksalnie największą hossę (choć z przyczyn obiektywnych mocno względną) tego typu produkcje "zaliczyły" w okresie międzywojnia (przedruki tzw. pasków z Tarzanem m.in. w lokalnych popołudniówkach). Próby na rzecz  ich prezentacji w dobie zarówno PRL jak i III RP przejawiły się w wymiarze co najwyżej symbolicznym (seria Literatura na Świecie dla Dzieci i Młodzieży, efemeryczna seria publikowana przez TM-Semic).

Raczej próżno oczekiwać by ten stan rzeczy uległ zmianie; choć niektóre produkcje (jak choćby "Johna Carter: The End" według scenariusza dobrze u nas znanego Briana Wooda) być może miałyby szansę odnaleźć się w planach zakupowych polskich czytelników.

Offline keram2

Odp: Komiksy z uniwersum Edgara Rice'a Burroughsa
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 16:30:06 »

Generalnie, raczej nie interesuję się komiksem amerykańskim (poza sentymentem do Conana), ale gdyby ktoś wydał adaptację cyklu marsjańskiego lub Pellucidar, to czemu nie.
Fajny tekst.

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 17:40:39 »
  Szanse niezbyt wielkie a w dzisiejszych czasach kiedy prędzej się można by spodziewać wieści o zakończeniu działalności przez jakiegoś wydawcę niż zapowiedź komiksu, który raczej by na siebie nie zarobi są praktycznie zerowe. John Carter to marka u nas (z wyjątkiem zapomnianego filmu) kompletnie nieznana, a polski fandom Tarzana to osiągnął średnią wieku pewnie koło 70 lat. Z podobnych klimatów ja bym chętnie jakiegoś zbiorczaka Fantoma wciągnął, bardzo lubiłem ten komiks za czasów Semica. Zresztą ogólnie lubię taką zleżałą pulpę.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 30 Sierpień 2022, 20:22:57 »
Ten zapomniany film nawet mi się podobał ;). Wizja świata była naprawdę ciekawa. Z chęcią poczytałbym coś z Cyklu o Marsie, ale zdaje się, że nie ma żadnych nowych wydań ksiażkowych. Trochę to dziwne. Może kupię używkę "Księżniczki Marsa" i sprawdzę styl Burroughsa. Nie wiedziałem, że Vorginya zawitał też do komiksu ;D

-------------------------

Edit: Właśnie namierzyłem cały cykl w nowych wydaniach tutaj:
https://esef.com.pl/pl/searchquery/Barsoom/1/phot/5?url=Barsoom
Będzie kupowane :P

Edit 2: Dokopałem się też do informacji, że były 2 adaptacje filmowe:
Księżniczka Marsa - https://www.filmweb.pl/film/Ksi%C4%99%C5%BCniczka+Marsa-2009-543183
i John Carter https://www.filmweb.pl/film/John+Carter-2012-124382
Widziałem tylko film z 2012 i do niego się odnosiłem.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Sierpień 2022, 20:41:09 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #4 dnia: Śr, 31 Sierpień 2022, 12:27:53 »
Podzielam pozytywną opinie na temat tego filmu i żałuję, że wbrew założeniom producenta obraz ten nie zainicjował pełnowymiarowej serii filmów. A w planach byli już "Bogowie Marsa", jeden z najbardziej udanych tomów cyklu.

Przy okazji przypomniał mi się jeszcze opublikowany przez Muchę komiks "Starlight: Gwiezdny Blask" to de facto parafraza historii Johna Cartera!

https://paradoks.net.pl/read/36668-starlight-gwiezdny-blask-recenzja

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Śr, 31 Sierpień 2022, 14:17:15 »
 Dejah Thoris ja lubie najbardziej choc szkoda ze to ekranizowal Disney - jej kostium to spora dawka delikatnej nagosci no co pozwolic sobie nie mogli. Jednak w komiksach jtakich hamulców nie maja :)

Gdzies czytalem ze marketing tez byl slaby. Sam tytul filmu nic ni mowil John Carter ... gdyby dodac Warlord of MARS juz by wieksze zainteresowanie bylo.

Offline laf

« Odpowiedź #6 dnia: Śr, 31 Sierpień 2022, 15:00:10 »
Przy okazji przypomniał mi się jeszcze opublikowany przez Muchę komiks "Starlight: Gwiezdny Blask" to de facto parafraza historii Johna Cartera!
O tym nie wiedziałem  :o. Bardzo przyjemny komiks, choć to tylko typowy akcyjniak pióra Millara. Niemniej jednak w trakcie lektury znużenia nie uczułem  :).

Offline keram2

« Odpowiedź #7 dnia: Śr, 31 Sierpień 2022, 15:23:35 »
Ten zapomniany film nawet mi się podobał ;). Wizja świata była naprawdę ciekawa. Z chęcią poczytałbym coś z Cyklu o Marsie, ale zdaje się, że nie ma żadnych nowych wydań ksiażkowych. Trochę to dziwne. Może kupię używkę "Księżniczki Marsa" i sprawdzę styl Burroughsa. Nie wiedziałem, że Vorginya zawitał też do komiksu ;D

-------------------------

Edit: Właśnie namierzyłem cały cykl w nowych wydaniach tutaj:
https://esef.com.pl/pl/searchquery/Barsoom/1/phot/5?url=Barsoom
Będzie kupowane :P

Edit 2: Dokopałem się też do informacji, że były 2 adaptacje filmowe:
Księżniczka Marsa - https://www.filmweb.pl/film/Ksi%C4%99%C5%BCniczka+Marsa-2009-543183
i John Carter https://www.filmweb.pl/film/John+Carter-2012-124382
Widziałem tylko film z 2012 i do niego się odnosiłem.

Jeśli chodzi o książki to parę lat temu wydawnictwo Solaris opublikowało całkiem sporo tytułów (nie wiem czy wszystkie), mieli nawet swoje stoisko w Atlas Arenie na festiwalu.
Jakiś czas temu zacząłem czytać cykl Pellucidar, ale po pewnym czasie (chyba po trzech tomach) dałem spokój, czytało się dosyć ciężko i czuć było upływ czasu, dlatego chętnie poczytałbym komiksową adaptację.

Co do tego drugiego filmu leciał kiedyś w telewizji (nie pamiętam kanału) i troszkę obejrzałem, ale prezentował się naprawdę kiepsko.