Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 208551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Krakers

• Gość
Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #900 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 07:20:32 »
Pamiętacie ten komiks ze „Świata Młodych”? W ramach kolekcji „Krakers” ukażą się 2 tomy „Papilio” Michela Pierreta po ok. 160 stron każdy (wszystkie epizody przygód Papilio mają ok. 313 stron). Być może oba uda się wydać w 2026 roku. Cena orientacyjna (pi razy oko - muszę jeszcze wszystko dobrze obliczyć) to 170 zł za jeden tom. Nakład pewnie będzie symboliczny. Szacuję, że może uda się nazbierać chętnych chociażby na mały nakładzik 100 egz., bo nie mam siły zmagać się z marketingiem, reklamą, promowaniem się, etc., więc ograniczę się do stałej grupy czytelników. Po Nowym Roku dam znać, jak zamówić. W księgarniach tego raczej nie będzie, chyba że jakaś sama od siebie zamówi. Prace nad komiksem są dopiero planowane, ale wiadomo już, że jak ktoś prześpi czas zamówień, to może zabraknąć.

Najdziwniejsze, że odpowiedź autora nadeszła w chwili, gdy chciałem już ogłosić, że po „Retro 4” (zostało jeszcze kilkanaście egz. do wyczerpania nakładu) nie będzie kolejnych albumów. Jakby jakaś siła zainterweniowała...
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Grudzień 2025, 08:07:45 wysłana przez Krakers »

Online Takesh

« Odpowiedź #901 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 08:11:39 »
Uwielbiam Twoje wydania i starocie, którymi nas częstujesz. Te ciasteczka to zawsze coś świeżego na naszym rynku. Byłoby źle, gdybyś zaprzestał pichcić te Krakersy. Mam nadzieję, że dalej będę mógł raczyć się Twoimi Krakersami.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #902 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 09:51:46 »
I dobrze, że zainterweniowała. Bardzo miło z jej strony.

Mimo że z dzisiejszej perspektywy fabuła zapewne okaże się uroczo naiwna (co swoją drogą nie jest wcale zarzutem) to i tak ciskam się na to. Obok "Tetfola" oraz "Ala & Brocka" to właśnie "Papilio" jest dla mnie jeszcze jedną, naznaczoną nostalgią, inicjatywą z rynku frankofońskiego, na którą wyczekuję co najmniej od pierwszych lat tego wieku.

Stąd tak jak wspomniałem piszę się na ten tytuł.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #903 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 11:17:24 »
Zdecydowanie kupie. Rozważ jednak proszę wydanie jednotomowe - 300 stron to nie tak znowu dużo

Online studio_lain

« Odpowiedź #904 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:14:38 »
Michaś ten komiks wydaj w 1 tomie i zrób większy nakład - pojdz w druk offsetowy
mysle ze 500 sprzedasz spokojnie w sklepach komiksowych
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Online studio_lain

« Odpowiedź #905 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 14:18:06 »
I dobrze, że zainterweniowała. Bardzo miło z jej strony.

Mimo że z dzisiejszej perspektywy fabuła zapewne okaże się uroczo naiwna (co swoją drogą nie jest wcale zarzutem) to i tak ciskam się na to. Obok "Tetfola" oraz "Ala & Brocka" to właśnie "Papilio" jest dla mnie jeszcze jedną, naznaczoną nostalgią, inicjatywą z rynku frankofońskiego, na którą wyczekuję co najmniej od pierwszych lat tego wieku.

Stąd tak jak wspomniałem piszę się na ten tytuł.

Ala & Brocka ja bym chetnie wydal... ale to piesn przyszlosci, mysle natomiast o wydaniu wczesniej Buck_Danny - ale tylko rysowanego przez Bergesa, ale to tez oczywiscie za moze 2 lata
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #906 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 15:40:10 »
500 egz. - a gdzie ja to będę składował? Zawaliłbym mieszkanie kartonami. Wydaję co do sztuki, by od razu mieszkanie się opróżniło.

Nie mam siły mierzyć się z hurtowniami i sklepami internetowymi. Ale możecie dać im cynk, to może zamówią choćby 5 sztuk. Upust mogę im dać zależny od zamówienia. Ale nie mam siły dzwonić i negocjować. Nie mam do tego już nerwów.

Stale biorą ode mnie tylko 2 firmy - księgarnia KiK z Poznania i Debeata z Tarnowskich Gór (na Allegro).

Offline Pig-Pen

« Odpowiedź #907 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 20:36:28 »
Ala & Brocka ja bym chetnie wydal... ale to piesn przyszlosci

Byłoby fajnie - naprawdę dużo osób czeka na ten tytuł w integralu, a przecież fakt, że takowy istnieje w oryginale, znacząco ułatwia zadanie. W ogóle to dziwi mnie, że skoro na naszym rynku przyjęło się już tyle frankofońskich ramotek (w tym w dużej mierze wcześniej u nas nieznanych), nikt jeszcze nie postawił na tytuł, który ma solidną bazę fanów i wzbudza takie sentymenty.

Oczywiście chwała "Krakersowi" za inicjatywę z "Papilio". Oczywiście również się piszę. Ale również wolałbym całość w jednym wydaniu.

Offline rafalszur

« Odpowiedź #908 dnia: Śr, 31 Grudzień 2025, 11:14:14 »
Bardzo dobra wiadomość. Chociaż wydanie w 1 tomie uważam osobiście za lepsze rozwiązanie. Ale zakupię na pewno niezależnie czy w 1 czy 2 to ach.

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 17:03:21 »
Wszystkie zamówienia zostały potwierdzone. Ponieważ są pytania, odpowiadam:

1. To nie będą reprinty wydania francuskiego, lecz własne edycje. Zamierzam podzielić wszystkie plansze komiksów na dwa tomy.  Być może po prostu połączę francuskie tomy 1 i 2 w polski tom 1, a tomy 3 i 4 w polski tom 2. Będą wszystkie odcinki przygód Papilio.

2. Komiksy będą po polsku - nie mam jeszcze polskiej okładki, więc pokazałem francuską.

3. Należy zamawiać drogą emailową. Inaczej będę miał bałagan i się pogubię.

4. Koszt wysyłki jest podwójny, bo będą osobno wysyłane tomy 1 i 2 (np. kwiecień i wrzesień), więc trzeba uwzględnić dwie paczki a nie jedną.

Na chwilę obecną jest zamówień na 56 egz. Do minimalnego nakładu 100 egz. jeszcze sporo zostało.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #910 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 17:17:40 »
A tak z ciekawości - rozesłałeś maila do listy mailingowej?

Online Takesh

« Odpowiedź #911 dnia: Wt, 06 Styczeń 2026, 19:11:53 »
To ja nie wiedziałem, że już można zamawiać. Nie dostałem standardowego maila, jak i tutaj nie jest to jasno napisane.

Czyli pora zacząć składać zamówienia ludziska!

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #912 dnia: Śr, 07 Styczeń 2026, 14:11:59 »
Mailing dopiero dzisiaj wysłałem. Musiałem ogarnąć skrzynkę z zamówieniami.

Przed chwilą wysłałem mailing zbiorczy do wszystkich osób z listy mailingowej „Krakersa” zgodnej z czasami „Retro 4”. Jesli ktoś nie dostał, niech sprawdzi zakładkę ze spamem. W mailingu tylko informacja, że ukaże się „Papilio.” Na chwilę obecną nakład według liczby zamówień - po dwóch dniach - wynosi 71. Do minimalnego nakładu 100 brakuje już tylko 29.

Na FB pierwszy wpis o „Papilio” ma 13 udostępnień, 79 lajków i 58 komentarzy. Wiele nazwisk w zamówieniach widzę pierwszy raz.

Aby zamówić, należy emailem podać dane wymagane do zamówienia:

https://komiks.top/formularz-zamowienia/

Dostępne są też resztki nakładowe kilku komiksów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 07 Styczeń 2026, 14:21:32 wysłana przez Krakers »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 21:28:32 »
Właśnie dostałem skany od autora. Okazuje się, że są nie tylko krótkie epizody, takie jak te ze „Świata Młodych”, ale również kilka opowieści na ok. 46 stron (pełne albumy). Łącznie jest ok. 315 plansz.W wolnej chwili przejrzę je i pomyślę, jak je podzielić na dwa albumy po ok. 164-172 stron. Mam cztery okładki do wyboru. Planuję zrobić głosowanie wśród zamawiających.

Offline daviddaniel

« Odpowiedź #914 dnia: Pn, 12 Styczeń 2026, 22:39:45 »
Dlaczego nie jeden tom?