Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 124557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #825 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 11:52:51 »
    Też wam się trafiły  przybrudzone (rozmazany tusz zapewne) skraje kartek w egzemplarzu Retro (u mnie w Retro-2)?Nie narzekam bo zamówiłem tak na ostatnią chwilę i "kto pierwszy ten lepszy" (co więcej wydawca to podkreślał wcześniej) niemniej założę się że bardziej z nowego nabytku zadowoleni są posiadacze czystych/szych egzemplarzy, czyż nie tak?😃Nie przeszkadza to w lekturze, reszta prezentuje się zacnie jednak już widzę oczyma wyobraźni jak po latach ktoś przyjrzy się temu blokowi kartek i zapyta " co żeś to tak uświnił"😃. Może przesadzam, może w większej ilości egzemplarzy tak się rozmazuje (a nakład skromny, wiadomo)?

Offline Krakers

« Odpowiedź #826 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 14:10:26 »
To była wina wykorzystania papieru z „Dziennika Gazety Prawnej” do ochrony rogów komiksu w pudełku. Zabrakło mi papieru po gazetkach reklamowych i klilka egzemplarzy na końcu poszło z kłębami papieru z tej gazety. Widocznie farba drukarska na papierze gazetowym przybrudziła, za co przepraszam. Po Twojej wiadomości, którą wtedy wysłałeś, przestałem używać tej gazetówy i teraz używam narożnikóœ styropianowych (znalazłem niewykorzystane w pudle na szafie, o którym zapomniałem) i z gładkiego, niebrudzącego papieru gazetek reklamowych.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 14:12:26 wysłana przez Krakers »
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Kandor

« Odpowiedź #827 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 15:26:32 »
#£&#$$$--y, prenumerata GP anulowana! Tak serio to nie, niczego ci nie wysyłalem, żadnej wiadomości, teraz dopiero napisałem, bo pomyślałem że może znajdzie się więcej "braci w cierpieniu" i teraz wiem że była jeszcze jedna "ofiara"😃 Więc jeśli ktoś niecały rok temu rzucał k...mi to nie byłem ja, che che. Osobiście stawiałem na lekkie zanieczyszczenie ryzy papieru, ale jak widać byłem w błędzie. Wygląda gorzej bo Retro-1 jest bez najdrobniejszej skazy😃Tak czy owak i tak bym zamówił komplecie jak co roku (co też kwadrans temu uczyniłem - T.S. to ja😃). Dziękuję za dokładne wyjaśnienie sprawy, cóż, zdarza się najlepszym😃 Pomyśl, proszę, nad dwoma projektami rocznie😃
« Ostatnia zmiana: So, 11 Styczeń 2025, 15:29:08 wysłana przez Kandor »

Offline rafalszur

« Odpowiedź #828 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:10:22 »
Wiadomość nieaktualna. Jednak jeszcze się nie zamyka i kolejny komiks może być wydany. Tylko nie wiem jaki. Czy „Retro 4” (czarno-biały, ta sama cena co dotąd), czy „Tom Corbett - kosmiczny kadet (w kolorach i na kredzie, więc droższy po 150 zł). Co wolicie?

Retro 4 zakupie jeśli będzie. Ale ten drugi komiks cena i koszt wysyłki daje prawie 170 zł to raczej nie.

Offline Krakers

« Odpowiedź #829 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 06:39:24 »
Jest jeszcze taka opcja, że „Kosmicznego kadeta” można wydać w odcieniach szarości lub z odfiltrowanymi kolorami (tak jak w jednym z epizodów tego komiksu w „Retro 3”).

Tutaj „na szybko” porównanie:

Najmniej roboty byłoby z wersją kolorową lub szarą, bo odfiltrowanie kolorów wymaga ok. 20-krotnie większego nakładu pracy.

Są też trzy inne opcje:

- do „Retro 4” mogę dać np. 3 epizody „Kosmicznego kadeta” (102 strony, każdy epizod ma 34 plansze) a resztę albumu wypełnić innymi komiksami (76 stron).

- „Kosmicznego kadeta” mogę wydawać w chudszych albumach kolorowych A4 po 36, 68 lub 104 strony - wtedy cena wynosiłaby (ceny przykładowe pi razy oko) 40, 75 lub 100 zł. Gdyby się na cieńszych skoncentrować, bez głębokiego retuszu (czyli bez retuszowania przesunięć drukarskich kolorów), mogę takie albumy wydawać od 4 do 6 w roku.

- „Kosmicznego kadeta” mogę wydawać w zeszytach A5 po 32 strony + okładka - wtedy cena wynosiłaby np. 20 zł (tak jak teraz ukazywały się „Kapitany Marvele jr.” razem z „Retro”, ale one były czarno-białe i cieńsze, a tu byłyby kolory i o 1/3 więcej stron).
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Styczeń 2025, 07:20:07 wysłana przez Krakers »

Offline pablomas

« Odpowiedź #830 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 16:24:33 »
Czas na nowy projekt.
Kosmiczny kadet w szarości,  z mniejszą ilością stron 👍.

Offline Leyek

« Odpowiedź #831 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 17:01:12 »
Zdecydowanie "Kosmiczny kadet", ale w normalnym wydaniu - kolor i pełna liczba stron.

Dzieląc to na części to doliczając wysyłkę wyjdzie pewnie ponad 2 razy drożej, a jeszcze dostaniemy wersję zubożoną i więcej sporo na półce zajmującą.

Offline Krakers

« Odpowiedź #832 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 17:01:51 »
Popakowałem już wszystko i policzyłem to, co zostało.
- 6 sztuk „Retro 3”, ale 3 osoby zamówiły, choć wpłaty jeszcze nie dotarły, więc na zbyciu są 3 sztuki
- ok. 25 egz. „Marvela jr 4”
- 2 egz. „Retro 1”

„Marvel Jr 3” już zszedł w 100% i możliwe są tylko dodruki „na bieżąco” na kolorowej drukarce laserowej. Podobnie jak dodruki „Marvela Jr 2”.

Zrobiłem na szybko symulację użycia filtrów usuwających raster, by usunąć raster (aby zredukować ryzyko mory). Tak wyszło (w finale powinno wyjść lepiej, bo testowałem na obrazku niskiej rozdzielczości):

« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Styczeń 2025, 17:16:42 wysłana przez Krakers »

Offline celtic

« Odpowiedź #833 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 18:59:59 »
Tylko kolor
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Takesh

« Odpowiedź #834 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 19:01:41 »
Gruby kolorowy album.

Offline Leyek

« Odpowiedź #835 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 20:54:39 »
Zrobiłem na szybko symulację użycia filtrów usuwających raster, by usunąć raster (aby zredukować ryzyko mory). Tak wyszło (w finale powinno wyjść lepiej, bo testowałem na obrazku niskiej rozdzielczości):

Ja bym zostawił tak jak wklejałeś pierwsze zdjęcie w kolorze. Bo tu rastra się pozbyłeś ale doszła sztuczność (plastikowość) koloru. Na pierwszym kadrze masz lekkie cienie na białym podłożu i na wzgórzach. Po filtrze wszystko to zostało wycięte.

Offline Krakers

« Odpowiedź #836 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 09:00:19 »
Z oryginalnym rastrem jest wielkie ryzyko (oceniam je na 95%) zaistnienia mory - powstaje, gdy raster maszyny drukarskiej nakłada się na raster oryginalny. Można go uniknąć rastrem stochastycznym, ale maszyna do druku cyfrowego ma zwykły raster. Dlatego wykluczam drukowanie oryginalnym rastrem, bo nie chcę na wydrukach brzydkich mor i rozetek. Jeśli oczywiście ten komiks będzie wybrany na następną pozycję wydawniczą (zrobię głosowanie). Wczesniej poproszę dukarnię o wycenę, by podac orientacyjną cenę.

Po użyciu filtra znika tylko efekt farby na szorstkim papierze, jakiego używano w tamtych czasach, porównywalnego z gazetowym. Myślę, że kolory są bliższe kolorom farb na blaudrukach.

Kilka osób pytało mnie, czy nie wydałbym ponownie „Sennej zmory głodomowa” w jednym tomie (1044 strony). Jest to możliwe, jeśli byliby chętni na co najmniej 20 - 50 sztuk. Cena szacunkowa (pi razy oko) powinna wynosić ok. 500 zł. Byłby to wtedy chyba najgrubszy album komiksowy świata, w maksymalnym limicie drukarskim. Można go wydać równocześnie z następnym komiksem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 09:05:31 wysłana przez Krakers »

Offline vision2001

« Odpowiedź #837 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 15:30:07 »
Cena szacunkowa (pi razy oko) powinna wynosić ok. 500 zł. Byłby to wtedy chyba najgrubszy album komiksowy świata, w maksymalnym limicie drukarskim.
Są już od kilku(nastu) miesięcy pozycje, które mają po 1200-1500 stron (i powiększony format względem zeszytówek), niektóre dopiero co będą wydane, np. tutaj ma mieć ponad 1500 stron: https://www.atomcomics.pl/pl/p/KNIGHT-TERRORS-OMNIBUS-HC/260053.

Offline Leyek

« Odpowiedź #838 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 22:11:09 »
Są już od kilku(nastu) miesięcy pozycje, które mają po 1200-1500 stron (i powiększony format względem zeszytówek), niektóre dopiero co będą wydane, np. tutaj ma mieć ponad 1500 stron: https://www.atomcomics.pl/pl/p/KNIGHT-TERRORS-OMNIBUS-HC/260053.

Ale @Krakersowi chodziło, o to że taka kobyła w tak niskim nakładzie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #839 dnia: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:32:54 »
No paczaj! Sam nawet to zacytowałem. ;) Gamoń ja... ;)

Edit: a skad wiesz, czy DC czy Marvel te swoje omnibusy nie wydaje w nakladach do 50 egz.?  :o ;) ::)
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Styczeń 2025, 23:48:44 wysłana przez vision2001 »