@SkandalistaLarryFlynt
Zwróć uwagę na krzywą, spada zanim zaczęto szczepić (miejsce rozpoczęcia szczepień wskazane strzałką). Wygląda to tak, że szczepienia nie wpływają na spadek, bo spadek zaczął się wcześniej, ale przypisują sobie zasługi za spadek (załóżmy, że z powodu coraz lepszej higieny linia idzie w dół, i nagle pojawiają się szczepienia, które na tym spadku w dół żerują przypisując sobie zasługi).
Są też wykresy, w których po szczepieniach linia wykresu gwałtownie idzie w górę, a potem znów spada. Np. tutaj:

Tak czy siak, szczepionki są kontrowersyjne a w mediach mainsteramowych nie ma uczciwej debaty na ich temat, która pozwoliłaby usłyszeć głosy ekspertów oby stron by potem wyciągnąć wnioski i decyzje. Krytycy są zakrzykiwani, ośmieszani,a lekarze krytykujący szczepienia (są tacy) tracą prawa do wykonywania zawodu. Za to zwolenników się promuje w mediach, oklaskuje i nagradza.
@parsom
Tak. Ja mam swoje poglądy oparte na przykrych życiowych doświadczeniach, bo szczepionka mi zaszkodziła, a ty swoje, zapewne na doświadczeniach „bo mi po szczepieniach nic złego się nie stało”. Myślę, że nie ma sensu tego tematu kontynuować. Tym bardziej, że to forum komiksowe, a nie medyczne, a z tej dyskusji i tak nic nie wyniknie, bo mamy skrajnie różne poglądy. Ty nie przekonasz mnie do swoich argumentów, ja nie przekonam cię do moich.