Autor Wątek: Komiksy na offsecie  (Przeczytany 6437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Komiksy na offsecie
« Odpowiedź #45 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 22:08:54 »
Racja, źle policzyłem.

Offline PJP

« Odpowiedź #46 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 22:24:10 »
Nie zapomnijcie o Naszym wielkim Donaldzie. Bardzo się ucieszyłem z tego wydania i papieru, idealnie pasuje.

Offline komiks

« Odpowiedź #47 dnia: Wt, 09 Lipiec 2024, 22:55:17 »
Bo jedne komiksy pasują, a inne nie, zależy od stylu i techniki malarskiej/rysowniczej.
Ten wspomniany Tomb Raider moim zdaniem bez sensu że jest na offsecie, ale z tego co pamiętam, Scream mówił że taka licencja. Nie wyobrażam sobie takiego Darkness czy Spawna specjalnie wydawać na offsecie, bo to nie pasuje. Ale już Thorgal od Hachette świetnie wygląda na offsecie, bo styl i technika malarska pasują. Ten Donald też fajowski. Hellboy stare zeszyty były na offsecie i to wygląda kiepsko, dużo czarnego tła i zgaszone ciemne kolory na offsecie dawały niski kontrast, nic nie widać.
Decyzje powinien IMO podejmować wydawca z drukarnią, bo oni się znają więc powinni wiedzieć, co będzie dobrze wyglądało (o ile się znają).

Offline marcing

« Odpowiedź #48 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 16:16:30 »
Sędzia Dredd KA14 - 280 stron - 1430 gram - kreda
Żywa Stal         - 290 stron - 1380 gram - offset

Format ten sam, twarda oprawa.

Czyli tutaj i tutaj podobna gramatura papieru. Komiks na offsecie przypuszczam, że wyraźnie grubszy ?

Offline komiks

« Odpowiedź #49 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 16:38:20 »
No jest taki sztywniejszy, widać fakturę pod światło, ale w wielu komiksach na offsecie taki jest, szczególnie w tych  większym formacie. Nie licząc mang, bo w mangach rzeczywiście jest cieńszy.

Inny przykład:
Bram Stoker Dracula – 208 stron – 1366 gram – offset
Szninkiel (kolor)   – 200 stron – 1305 gram – kreda

Format ten sam, twarda oprawa.

Czyli znowu bardzo podobnie, zważywszy, że w Draculi jest 4% więcej stron.

Offline marcing

« Odpowiedź #50 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 17:22:11 »
Też sobie porównałem:

Przewodnik po Astro City Tom 1 – 496 stron – 1688 g – kreda – ~3,2 cm grubości
Zbłąkane kule Tom 1 – 456 stron – 1634 g – offset – ~4,1 cm grubości

I patrząc na to jak bardzo brakuje mi miejsca na półkach to powinienem chyba zostać zwolennikiem kredy ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #51 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 17:53:01 »
To prawdopodobnie jest powód przeświadczenia, że offset jest dużo lżejszy od kredy.
Jeśli porównasz 2 komiksy tej samej grubości, jeden na kredzie drugi na offsecie, to offset będzie wyraźnie lżejszy.