Autor Wątek: Komiksy dziecięce - czytelnictwo i zainteresowanie  (Przeczytany 1241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MałaKasia

Komiksy dziecięce - czytelnictwo i zainteresowanie
« dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:41:28 »
Ankieta pozwalająca ocenić, czy rzeczywiście czytelnictwo komiksów dziecięcych i zainteresowanie nimi na Forum są na niskim poziomie.

Online Xmen

Odp: Komiksy dziecięce - czytelnictwo i zainteresowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 17:05:09 »
Niechcący zaznaczyłem odpowiedź trzecią, oczywiście miałem zaznaczyć czwartą. Weźcie to pod uwagę przy liczeniu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline kaczogród

« Odpowiedź #2 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 17:18:55 »
Czytam dużo komiksów disnejowskich więc zaznaczyłem w ankiecie pierwszą opcję.
,,le monde est absurde"

Offline PJP

« Odpowiedź #3 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 18:51:44 »
Opcja nr 1 z wielu względów. Raz, że lubię. Dwa, że poniekąd muszę. Trzy, że często porównuję własne jazdy sentymentalne z nowszymi twórcami.

Offline komiks

« Odpowiedź #4 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 20:25:50 »
Brakuje definicji, co rozumiemy przez komiks dziecięcy, bo to co jest w nagłówku to bardzo szeroki zakres.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 20:56:11 »
Czytam tylko jakieś klasyki w stylu Lucky Luke`a, Smerfów itp. więc w sumie nie wiem co mam zaznaczyć bo poza tymi pozycjami ten gatunek jest poza strefą moich zainteresowań.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Dracos

« Odpowiedź #6 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 20:57:34 »
@amsterdream ja podobnie tzn może kilka tytułów więcej i zaznaczyłem opcje drugą.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 21:44:27 »
Z myślą o Was, @amsterdream i @Dracos, była ta druga opcja; są osoby, które czytają wybiórczo, np. tylko Kaczory albo Lucky Luke'i. Ale czytają :)

@komiks: Co jeszcze chciałbyś doprecyzować w podanej definicji? Zakładałam, że powinna być maksymalnie szeroka i ograniczona właśnie wiekowo; na tym wg mnie polegają komiksy dziecięce - mogą je czytać dzieci. A że czytają je dorośli... O to w sumie chodzi.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Listopad 2025, 22:04:16 wysłana przez MałaKasia »

Offline komiks

« Odpowiedź #8 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:02:37 »
Napisałaś:

"skierowanym głównie do dzieci/młodzieży lub takimi, które mogą czytać również dzieci/młodzież = nie komiksami tylko dla dorosłych"

Interpretuję to tak, że każdy komiks, który nie ma znaczka - tylko dla dorosłych - lub nie jest tak reklamowany przez wydawcę. Czyli np. większość Marvela, będzie skierowana do młodzieży.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #9 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:08:32 »
Nigdzie nie napisałam o żadnych znaczkach, więc to już Twoja interpretacja.
Nie uważam, żeby komiksy o przemocy były dla dzieci, a tak postrzegam Marvele, może się mylę...

Myślę, że w niektórych przypadkach rozwijanie definicji jedynie szkodzi zagadnieniu, bo równie dobrze mogłam napisać po prostu "komiks dziecięcy" i ogromna część osób, które biorą w ankiecie udział, wiedziałaby, o co chodzi.

Zaproponuj lepszą definicję, jeśli uważasz, że ta jest zła :) Może AI coś znajdzie.

Offline Saruman

« Odpowiedź #10 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:28:36 »
Czyta się coś czasem: Kajko i Kokosz, Lucky Luke, kaczki. Asterixa chyba jeszcze nie miałem okazji.

Offline komiks

« Odpowiedź #11 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 22:50:48 »
Nigdzie nie napisałam o żadnych znaczkach, więc to już Twoja interpretacja.
Nie uważam, żeby komiksy o przemocy były dla dzieci, a tak postrzegam Marvele, może się mylę...

Myślę, że w niektórych przypadkach rozwijanie definicji jedynie szkodzi zagadnieniu, bo równie dobrze mogłam napisać po prostu "komiks dziecięcy" i ogromna część osób, które biorą w ankiecie udział, wiedziałaby, o co chodzi.

Zaproponuj lepszą definicję, jeśli uważasz, że ta jest zła :) Może AI coś znajdzie.

Pojęcie "komiks dziecięcy" jest dla mnie jasne, ale komiks "dla młodzieży" już nie.

Teraz dodajesz warunek, że komiksy nie mogą zawierać przemocy. To też wymaga zdefiniowania, bo co nazywamy przemocą? Czy komiksy z Gwiezdnymi Wojnami zawierają przemoc? No już w samym tytule - chciałoby się rzec. Czy Usagi Yojimbo, zawiera przemoc? No ba!

Czy Donżon jest komiksem tylko dla dorosłych? Chyba nigdzie nie jest tak opisywany.
Czy Donżon jest komiksem dla młodzieży? Jeśli młodzież to osoby do 17 roku życia, to tak.
Czy Donżon zawiera przemoc - morderstwa, sceny seksu, a nawet gwałtu o ile pamiętam.
Czy Donżon jest komiksem dla dzieci? Nie.

Więc Donżon łapie się czy nie?

Jeśli postanowiłaś nie ograniczać się tylko do komiksu dziecięcego, robi nam się bardzo szeroki zakres.

Offline Saruto

« Odpowiedź #12 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 09:03:31 »
Ja nie czytam komiksów dziecięcych. Próbowałem wrócić do Asterixa po ponad 20 latach i no nie ma szans. Kompletnie nie wchodzi  :-\

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #13 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 10:47:16 »
@Saruto: A spróbuj FRNCK :) Jak masz dostęp do biblioteki, to sugerowałabym wypożyczyć ze 2 pierwsze części. To jest współczesny komiks dziecięcy, może nawet bardziej młodzieżowy, inna jakość, totalnie inny klimat, bardzo polecam 💙 Oczywiście bez presji, ale imho warto!

@komiks: Czyli AI też nie wie, jak zdefiniować komiks dziecięcy? No cóż, zdarza się, nikt nie jest doskonały...
Oczywiście chętnie pomogę, jeśli ktoś będzie miał watpliwości odnośnie do tego, czy dany komiks można by sklasyfikować jako dziecięcy (dostaję katalogi, w których licencjodawcy sami je tak klasyfikują, pracuję z wydawcami i dostaję klasyfikacje wiekowe ich komiksów). Ale obawiam się, że jakiekolwiek moje słowa mogą do Ciebie nie dotrzeć. Skoro ostatnie nie dotarły...

Donżon ma jeden integral, który mogą czytać dzieci, musiałabym sprawdzić który. Informacja od wydawcy.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #14 dnia: Pt, 21 Listopad 2025, 11:00:56 »
"FRNCK" do samodzielnej lektury dla dziecka ma wysoki próg wejścia, przynajmniej dopóki bohaterowie nie nauczą się używać samogłosek. Sam miałem problem z lekturą ("prznt" to "prezent" czy "przynęta"?). Ale to całkiem przyjemna seria.

Ja niezmiennie polecam "Lightfall" i "Kalinkę". "Mysia Straż" oraz "Altor" też są fajne i w dodatku uni-age.
Dla fanów Minecrafta jest bardzo udana seria "Pamiętnik 8-bitowego wojownika", niestety u nas zarzucona przez wydawnictwo Jaguar (spodobała się na tyle, że kontynuujemy czytanie w oryginale).

Uważajcie na "Sami" - możliwe, że nie wszystkie motywy z tej serii chcecie fundować dzieciakom, zalecam przeczytać wcześniej. Chociaż seria sama w sobie wciągająca.