Autor Wątek: Komiksowe kalendarium  (Przeczytany 39824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Komiksowe kalendarium
« Odpowiedź #90 dnia: Cz, 20 Maj 2021, 10:18:48 »

Offline keram2

« Odpowiedź #91 dnia: Śr, 28 Lipiec 2021, 21:23:54 »

Kilka dni temu (25.07) zmarł Henri Vernes, twórca postaci Boba Morane'a, żył przeszło 100 lat (ur. 16.10.1918).

W Polsce seria "Bob Morane" była zapowiadana przez Koronę (1992) do wydania komiksu (album "Giganci z Mu") jednak nie doszło, po latach serię w integralach zaczęła wydawać Sideca, niestety skończyło się na pierwszym tomie.
Mam nadzieję, że jednak znajdzie się wydawca, który podejmie temat, zwłaszcza albumy rysowane przez Williama Vance'a.

Offline keram2

« Odpowiedź #92 dnia: So, 07 Sierpień 2021, 14:28:29 »

Dwie rocznice związane z jednym z najwybitniejszych polskich twórców - Jerzym Wróblewskim.

Dziś 80- ta rocznica urodzin, a za trzy dni 30-ta rocznica śmierci.

"Stworzył ponad 60 komiksowych albumów i zeszytów, które ukazały się łącznie w nakładzie blisko 14 milionów egzemplarzy. Jego komiksy prasowe, żarty rysunkowe i ilustracje, które ukazywały się przez niemal 33 lata na łamach wielu tytułów, trudno nawet zliczyć". ( Cytat z książki Macieja Jasińskiego ).

Nigdy nie dowiemy się ile komiksów mógłby jeszcze stworzyć, gdyby nie przedwczesna śmierć.

Cieszą inicjatywy Ongrysa związane z jego twórczością, mam nadzieję, że pewnego dnia opublikowany zostanie "zaginiony" komiks o Titanicu.

Offline Midar

« Odpowiedź #93 dnia: So, 07 Sierpień 2021, 22:58:43 »
Mistrz! Dla mnie jest ciągle żywy przez swoją twórczość. Serio, wcale do mnie nie dociera, że to już tyle lat od śmierci😥.

Offline keram2

« Odpowiedź #94 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 16:06:32 »

Dwa dni temu w wieku 83 lat zmarł Raoul Cauvin, znakomity scenarzysta komiksów humorystycznych.
W Polsce z jego twórczości poznaliśmy albumy z serii: Cedryk, Kupidyn, Niebieskie Mundury.
Kilka historyjek ukazało się poza albumami (np. Agent 212 w Świecie Komiksu).

Zdaje się, że Egmont zapowiadał powrót Cedryka, fajnie.

Offline kierpic

« Odpowiedź #95 dnia: So, 28 Sierpień 2021, 21:31:30 »

28 sierpnia 1917 w Nowym Jorku urodził się Jack “the King of Comics” Kirby. Twórca wielu bohaterów uniwersum Marvela, których przedstawiać nie trzeba, wystarczy pomyśleć o pierwszym lepszym.

Grafiki Billa Sienkiewicza i Alexa Rossa

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:11:14 »
Mam wrażenie jakbym nabył ten komiks ledwie dzień, góra dwa temu, a tu już minęło 30 lat!

https://paradoks.net.pl/read/42228-30-lat-semicowych-stron-klubowych

Offline turucorp

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:16:45 »
Mam wrażenie jakbym nabył ten komiks ledwie dzień, góra dwa temu, a tu już minęło 30 lat!

Zgłoś się z tym do Muzeum Komiksu… a nie, czekaj…
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:20:31 »
No właśnie... Też żałuję, że nie ma takiej placówki. A co więcej nie ma na nią widoków co najmniej do końca trzeciej kadencji. Ale przyjdą jeszcze lepsze czasy  8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:30:59 »
Ale przyjdą jeszcze lepsze czasy  8)

Jeszcze „lepsze”?  :o
Duda ogłosi się królem?
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #100 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:36:38 »
Podejrzewam, że status przewodniczącego związków zawodowych w pełni mu wystarczy. Choć to oczywiście jedynie przypuszczenie  :D

Offline turucorp

« Odpowiedź #101 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 08:55:17 »
Tia, wiem, kolejny darmozjad na moim utrzymaniu  ::)
BTW A tak przy okazji, co ty tak dzielisz podatkami komiksiarzy jak swoimi? Mają ogłosić stan wyjątkowy na całej ścianie wschodniej i zgłosiłeś się na jakiegoś komisarza czy innego oficera politycznego?

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #102 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 09:17:21 »
Tak  8)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #104 dnia: Wt, 07 Wrzesień 2021, 10:44:14 »
O cholewa... Właśnie dotarło do mnie, że z racji bujania się na urlopie nie podlinkowałem info o bardzo ważnej rocznicy  :o

https://paradoks.net.pl/read/42112-szesc-dekad-z-pierwsza-rodzina-marvela