Autor Wątek: Komiks w mediach  (Przeczytany 42303 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Komiks w mediach
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 12:04:25 »
Co prawda to temat na zdecydowanie dłuższą wymianę zdań, ale na podstawie komiksowych lektur (m.in. takich przedsięwzięć jak "Ramiro", "Vasco" czy "Rodryk") jestem zdania, że jest to rzeczywisty problem i nie trzeba szczególnej erudycji by tendencje wskazaną w linkowanym tekście wychwycić. Z jakich powodów tak się sprawy mają to także dłuższa opowieść. Nie wspominając już braku szans realizacji tego typu opracowania w ramach instytucji ku temu faktycznie powołanych (a mam tu na myśli przede wszystkim placówki edukacyjne w dużej mierze obsadzone przez pracowników naukowych o ściśle sprecyzowanym światopoglądzie).

Offline turucorp

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 12:25:59 »
Nie wspominając już braku szans realizacji tego typu opracowania w ramach instytucji ku temu faktycznie powołanych (a mam tu na myśli przede wszystkim placówki edukacyjne w dużej mierze obsadzone przez pracowników naukowych o ściśle sprecyzowanym światopoglądzie).

:D
Na szczęście wasz system edukacji już wkrótce rozniesie w proch ten spaczony spisek pracowników naukowych i wyrówna poziom badań i opracowań do pułapu omawianej tutaj publikacji.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 12:31:00 »
Uwzględniając jakość dość znacznej części obecnej kadry naukowej (by wspomnieć wybitne jej przedstawicielki w osobach m.in. prof. Moniki Płatek czy nie mniej habilitowanej Agnieszki Graff) owa perspektywa, podobnie jak Ciebie, również napełnia mnie szczęściem 8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 12:38:56 »
Meh... naprawdę ciężko mi się pisze, kiedy mam opluty ze śmiechu monitor i klawiaturę  :o
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #64 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:04:27 »
Jakoś mnie to nie dziwi  ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #65 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:05:46 »
Imo równie dobrze mógłby powstać raport "Przykłady uprzedzeń i stereotypów chrześcijan wobec fantastyki" nawet myślę że mógłby być bardziej zasadny. Ale pytanie po co ? Wiadomo że jak nie wiadomo po co to się tłucze takie raporty i przytula pieniążki. Pół biedy jak to finansuje jakiś think tank, ale wydawanie na to pieniędzy z budżetu budzi u mnie głęboki niesmak.

Offline komiksowe_warianty

« Odpowiedź #66 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:10:09 »
No ktoś się fajnie bawi za grubą kasę, a przecież takie były, jak się okazało, założenia Funduszu Sprawiedliwości. Treść to oczywiście jawna beka, ale przecież nie o jakość w tym chodzi.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #67 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:16:57 »
Nie wspominając już braku szans realizacji tego typu opracowania w ramach instytucji ku temu faktycznie powołanych (a mam tu na myśli przede wszystkim placówki edukacyjne w dużej mierze obsadzone przez pracowników naukowych o ściśle sprecyzowanym światopoglądzie).
Zgadzam się. Prawdziwy skandal polega na tym, że dotąd w tym kraju poważni naukowcy nie sporządzali takich raportów. Zarazem doceniam, że państwo obecnie daje szansę wykazywać się intelektualnie za duże pieniądze ludziom, którzy w innych warunkach skazani byliby na pracę najwyżej w call center.
Batman returns
his books to the library

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #68 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:24:51 »
Dracos: "Przykłady uprzedzeń i stereotypów chrześcijan wobec fantastyki"

Tego typu dokument także chętnie bym przeczytał. Tym bardziej, że w przypadku podobnych przedsięwzięć pytania typu: "Po co?" uważam za formułowane z pozycji dyletanta. Zwłaszcza przed uprzednim zapoznaniem się z rzeczonym opracowaniem. A jak faktycznie sprawy mają się o obiegiem tzw. gotowizny z podatniczych zasobów to już trzeba byłoby się temu bliżej przyjrzeć. Swoją drogą pamiętam nie tak znowuż odległe czasy gdy poprzednia (i oczywiście "oświecona") władza przelewała kasę na jakieś tam komiksy, które potem puszczała z dymem. Można? Można! Choć i tak jestem zdania, że reżim, który obali obecny reżim tego nas pod tym względem zaskoczy 8)

Offline tuco

« Odpowiedź #69 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:27:03 »
@turu, oszczędź mi, proszę, w przyszłości linków do podobnych kamieni kałowych naukowej analizy popkultury. kiedyś wszyscy będziemy się z tego śmiać do rozpuku, ale tymczasem **** mnie strzela, że ta kupa została zrobiona za moją kasę!

Offline turucorp

« Odpowiedź #70 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:35:57 »
za moją kasę!

Za naszą ;) Ale dobra, przepraszam, w tym tygodniu to już się nie powtórzy.
Z drugiej strony, to naprawdę zabawne, kiedy dostajemy w pakiecie takie "opracowanie" i opowieści Nawimara, o tym jak to pewien pisowski radny miasta stołecznego, który nakręcił komiksową "gównoburzę", staje się nagle "poprzednią władzą".  :D

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #71 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 13:38:41 »
Jak zwykle dysponujesz niepełnymi informacjami :) Może pewnego dnia uda Ci się je uzupełnić 8)

Offline turucorp

« Odpowiedź #72 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 14:01:28 »
Jak zwykle dysponujesz niepełnymi informacjami.
No tak, ciągle zapominam, że obecna narracja jest jedyną właściwą. Totalna opozycja wydała komiks, żeby zaraz potem go zutylizować Tak było.  :D

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #73 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 14:07:46 »
Właściwa jest taka jaka zaistniała :) Wystarczy, że poszukasz chwilę, a znajdziesz odpowiedź kto podcyfrował "utylizacje" mienia publicznego. Misiaczki od Zdradka Sikorskiego nawet się z tym jakoś szczególnie nie kryli. I trudno się dziwić; wszak ponoć nie mieli wówczas z kim przegrać ;)

Offline turucorp

« Odpowiedź #74 dnia: Pt, 01 Październik 2021, 14:15:18 »
Właściwa jest taka jaka zaistniała :)
Tak, tak, tak było.  :D
Kowal ukradł, Cygana powiesili.