Obiecałem, że podsumuje wątek. Kończy się miesiąc, nie pojawiają się nowe wpisy, więc uznałem, że to odpowiedni moment na zliczenie wszystkich wpisów.
Założyłem, że wszystkie wpisy, które nie uwzględniają skali (1-3) znaczenia danego punktu będę liczył jako +/- 2. Jeśli ktoś gdzieś wstawił więcej niż trzy plusy/minusy, to i tak potraktowałem to jako trójkę (trzymając się podstawowej skali od 1-3).
Wszystkie sugestie posegregowałem na cztery grupy:
1. Pierwsza to jedynie pozytywne oceny. Najbardziej pożądane cechy wydań komiksowych. Oceniane tylko pozytywnie.
2. Druga to wpisy zbierające zarówno plusy jak i minusy (czyli cechy pożądane dla części ale nielubiany przez innych), ale z przewagą ocen pozytywnych.
3. Trzecia to wpisy zbierające zarówno plusy jak i minusy (czyli cechy pożądane dla części ale nielubiany przez innych), ale z przewagą ocen negatywnych.
4. Czwarta to cechy opisywane jedynie jako negatywnie. Czyli lista rzeczy, których wydawcy powinno zdecydowanie unikać.
Założyłem również, że tylko cechy pojawiające się u min. trzech różnych osób, to cechy, które warto wziąć pod uwagę jako jakiś "trend", czyli zdanie większej ilości osób. Jeśli jakaś cecha (zarówno na plus jak i minus) pojawiała się jedynie u jednej lub max. dwóch osób, to nie znajdzie się w tym zestawieniu.
PODSUMOWANIE
+++Najlepsze cechy, oceniane jedyne pozytywnie+++
1. rozdzielenie zeszytów wstawieniem okładki każdego nowego zeszytu [+17]
2. zunifikowane grzbiety w ramach serii / pasujące grzbiety [+14]
3. niebłyszczący papier [+10]
4. galeria okładek na końcu albumu (1 okładka / stronę, bez miniaturek) [+9]
5. wypisanie innych albumów/zeszytów z serii [+6]
+++Najlepsze cechy, ale oceniane czasem negatywnie---
1. numerowanie albumów z serii na grzbietach [+17] vs [-2]
2. numerowanie wszystkich stron albumu [+14] vs [-1]
3. twarda oprawa / (przy objetosci 100+ stron) [+13] vs [-1]
4. dodanie papierowej zakładki [+3] vs [-1]
---Najmniej pożądane cechy, ale oceniane czasem pozytywnie+++
1. twarda/miękka oprawa gumowo-włochata/okładki które się palcuja lub sa nieprzyjemne w dotyku [-11] vs [+1]
2. reklamy innych komiksów [-8] vs [+1]
3. podgląd notatek scenarzysty dla rysownika (przykładowe strony) [-8] vs [+2]
4. galeria / rysunki koncepcyjne / szkice na końcu albumu [-9] vs [+5]
5. panorama na grzbiecie [-4] vs [+1]
6. tasiemka / wstążka [-6] vs [+4]
---Najmniej pożądane cechy, oceniane jedynie negatywnie---
1. brak informacji redakcyjnych / stopki edytorskiej [-14]
2. brak rozdzielenia zeszytów w wydaniach zbiorczych (album wydany ciągiem, bez przerw) [-14]
3. obwoluta [-12]
4. stosowanie papieru innego niż w oryginalnym, pierwotnym wydaniu / wydawanie starszych komiksów (wydawanych pierwotnie na offsecie) na papierze kredowym [-10]
5. galeria okładek prezentowana w formie miniaturek (kilka okładek na stronie) [-10]