Autor Wątek: Wzorowe wydanie – preferencje czytelników  (Przeczytany 3247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adolf

Odp: Wzorowe wydanie – preferencje czytelników
« Odpowiedź #30 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:26:20 »
to ty masz problem z wydawaniem komiksów na miękko, cała ta dyskusja powyżej to pokazuje i jeśli dla ciebie bycie koneserem komiksowym oznacza kupowanie każdego gówna w twardej oprawie to raczej ty szkodzisz bardziej temu forum i czytelnikom komiksów

Prosiłem byś zweryfikował ten wątek, bo nie zrozumiałeś o czym mowa. Tu osoby zaznaczały, że preferują twarde wydania. I Ty nazywasz ludzi trollami, bo Ci się to nie podoba. Mi się nie podoba, że Egmont coś wydawał na twardo, a nagle daje na miekko. I mam prawo o tym mówić, a Ty mi próbujesz założyć kaganiec na usta. Z taką cenzurą to byś zrobił karierę na wschodzie, ale daj se spokój na forum. Proszę Cię, wypij se jakieś ziółka i nie wymyślaj o mnie za dużo, bo się gubisz i przestajesz rozumieć o czym piszesz. Ja nie chcę żeby Egmont zaraz zaczął wydawać Epiki w jakości kolekcji z Carrefour. Tobie nie przeszkadzają takie akcje to Twoja sprawa. Nie uświadomię Ci, że to zła zagrywka, bo masz inne preferencje. A Ty uszanuj preferencje innych, którzy nie chcą prowizorki.

Offline michał81

« Odpowiedź #31 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 21:38:56 »
twoich preferencji nie szanuje, bo masz w rzyci preferencje innych tak naprawdę, i nie rozumiesz polskiego rynku komiksowego, i całej tej dyskusji by nie było gdyby były dostępne różne wydania, ale to jest za mały rynek aby wydawać jeden komiks w kilkunastu wersjach, to nie jest Francja, Włochy czy USA, gdzie jest taki wybór, nadal jest za mało odbiorców i robienie nagle z siebie konesera bo "pan ważny kupuje tylko na twardo" nie przyciągnie nowych czytelników

i to ty zweryfikuj ten wątek, bo nie jest on o wydawaniu na twardo, bo wzorowy komiks może posiadać wydanie na miękko, dla jednego format i forma wydania Giganta będzie idealna, a pakowanie tego w twardą oprawę i robienie z tego luksusowego towaru nie spowoduje że to się sprzeda i jest na to przykład "Czarodzieje i ich dzieje" które zdecydowanie poległo w sprzedaży

Offline Castiglione

« Odpowiedź #32 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 22:44:25 »
Nie no, akurat kwestia tych Marveli to już nie pierwszy raz jest poruszana, sporo jest komentarzy na ten temat, więc niezadowolonych jest na pewno więcej.

dla jednego format i forma wydania Giganta będzie idealna, a pakowanie tego w twardą oprawę i robienie z tego luksusowego towaru nie spowoduje że to się sprzeda i jest na to przykład "Czarodzieje i ich dzieje" które zdecydowanie poległo w sprzedaży
Tutaj to Egmont zawalił format, puścić komiks rozmiaru zwykłego Giganta w HC i po 8 dych, to nie dziwne, że nikt tego nie wziął.

Offline michał81

« Odpowiedź #33 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 23:10:45 »
Tutaj to Egmont zawalił format, puścić komiks rozmiaru zwykłego Giganta w HC i po 8 dych, to nie dziwne, że nikt tego nie wziął.
Nie znasz się. Adolf to wytłumaczył to było dla koneserów komiksowych ;)

Offline radef

« Odpowiedź #34 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 10:08:56 »
I nie zauważył, co robi swoja wewnętrzna konkurencja, czyli dział prasowy. Bo gdyby to wyszło z dwa lata wcześniej, przed podwyżką cen KŚK i przed startem Giganta Extra, to może by się sprawdziło. Ale gdy Egmont to puścił w formacie mniejszym niż parę razy tańsze Giganty Extra, to reakcje nie mogły być dobre.

Wracając jednak do tematu - jak dla mnie nie ma czegoś takiego jak jedno wzorowe wydanie. Jednym z najpiękniejszych wydań, które mam w kolekcji to amerykańskie wydanie ŻICSM w dużym formacie, z boxem i dziesięciocentówką. Tylko że to jest wzorowe wydanie ŻICSM (przy czym, i tak powinno być w sprzedaży inne, tańsze), gdyby tak wydać inny komiks, to powiedziałbym, że to przesada formy nad treścią.

To tak jak jest z wieczną kłótnią między offsetem a kredą. Są komiksy, które wypadają lepiej na offsecie (głównie czarno-białe i starsze), a także takie, które powinny być wydawane zawsze na kredzie. Choć oczywiście jest pewien zbiór komiksów, przy którym każda z opcji ma swoje plusy i minusy (jak np. "Lucky Luke").
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline PJP

« Odpowiedź #35 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 13:35:35 »
+ rysunki koncepcyjne/szkice na końcu albumu
++ twarda oprawa
++ miękka oprawa ze skrzydełkami
++ lakierowana okładka
+++ niebłyszczący papier
+++ tasiemka/wstążka
+++ numerowanie wszystkich (lub prawie wszystkich - bez dodatków) stron albumu
+++ zunifikowane grzbiety w ramach serii
+++ numerowanie albumów z serii na grzbietach
+++ rozdzielenie zeszytów wstawieniem okładki każdego nowego zeszytu
------
---- galeria grafik i wariantów okładek (megazbędny zapychacz typowy dla wielu wydań)
---- brak dodatkowych artykułów/streszczeń o historii komiksu
---- woke/cenzura/polityczna poprawność tłumaczy i tłumaczek
---- uwspółcześnianie na siłę i "radosna" redakcja wydawcy
--- włochata czy gumowa oprawa
--- wszechobecna kreda (chociaż trochę już mniej się pojawia niż kiedyś)
--- kwestie techniczne: złe klejenie, szycie, przesunięcia, słabe skany (szczególnie jeśli to jest podkreślana przez wydawcę edycja kolekcjonerska czy inne deluxe)
--- błędy i literówki
--- brak rozdzielenia zeszytów w wydaniach zbiorczych (album wydany ciągiem, bez przerw)
--- brak informacji redakcyjnych
--- brak ceny lub cena z kosmosu
-- brak rodzaju papieru
-- reklamy innych komiksów

« Odpowiedź #36 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 13:41:38 »
Jak tanie wino

+++ tanie
+++ dobre

Można sobie zamienić miejscami.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #37 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 18:20:50 »
Nie znasz się. Adolf to wytłumaczył to było dla koneserów komiksowych ;)
Tak, dla takich bardzo wytrawnych koneserów xD

Offline Avarest

« Odpowiedź #38 dnia: Pt, 31 Styczeń 2025, 22:02:54 »
Obiecałem, że podsumuje wątek. Kończy się miesiąc, nie pojawiają się nowe wpisy, więc uznałem, że to odpowiedni moment na zliczenie wszystkich wpisów.

Założyłem, że wszystkie wpisy, które nie uwzględniają skali (1-3) znaczenia danego punktu będę liczył jako +/- 2. Jeśli ktoś gdzieś wstawił więcej niż trzy plusy/minusy, to i tak potraktowałem to jako trójkę (trzymając się podstawowej skali od 1-3).

Wszystkie sugestie posegregowałem na cztery grupy:

1. Pierwsza to jedynie pozytywne oceny. Najbardziej pożądane cechy wydań komiksowych. Oceniane tylko pozytywnie.

2. Druga to wpisy zbierające zarówno plusy jak i minusy (czyli cechy pożądane dla części ale nielubiany przez innych), ale z przewagą ocen pozytywnych.

3. Trzecia to wpisy zbierające zarówno plusy jak i minusy (czyli cechy pożądane dla części ale nielubiany przez innych), ale z przewagą ocen negatywnych.

4. Czwarta to cechy opisywane jedynie jako negatywnie. Czyli lista rzeczy, których wydawcy powinno zdecydowanie unikać.

Założyłem również, że tylko cechy pojawiające się u min. trzech różnych osób, to cechy, które warto wziąć pod uwagę jako jakiś "trend", czyli zdanie większej ilości osób. Jeśli jakaś cecha (zarówno na plus jak i minus) pojawiała się jedynie u jednej lub max. dwóch osób, to nie znajdzie się w tym zestawieniu.

PODSUMOWANIE

+++Najlepsze cechy, oceniane jedyne pozytywnie+++

1. rozdzielenie zeszytów wstawieniem okładki każdego nowego zeszytu [+17]
2. zunifikowane grzbiety w ramach serii / pasujące grzbiety [+14]
3. niebłyszczący papier [+10]
4. galeria okładek na końcu albumu (1 okładka / stronę, bez miniaturek) [+9]
5. wypisanie innych albumów/zeszytów z serii [+6]

+++Najlepsze cechy, ale oceniane czasem negatywnie---

1. numerowanie albumów z serii na grzbietach [+17] vs [-2]
2. numerowanie wszystkich stron albumu [+14] vs [-1]
3. twarda oprawa / (przy objetosci 100+ stron) [+13] vs [-1]
4. dodanie papierowej zakładki [+3] vs [-1]

---Najmniej pożądane cechy, ale oceniane czasem pozytywnie+++

1. twarda/miękka oprawa gumowo-włochata/okładki które się palcuja lub sa nieprzyjemne w dotyku [-11] vs [+1]
2. reklamy innych komiksów [-8] vs [+1]
3. podgląd notatek scenarzysty dla rysownika (przykładowe strony) [-8] vs [+2]
4. galeria / rysunki koncepcyjne / szkice na końcu albumu [-9] vs [+5]
5. panorama na grzbiecie [-4] vs [+1]
6. tasiemka / wstążka [-6] vs [+4]

---Najmniej pożądane cechy, oceniane jedynie negatywnie---

1. brak informacji redakcyjnych / stopki edytorskiej [-14]
2. brak rozdzielenia zeszytów w wydaniach zbiorczych (album wydany ciągiem, bez przerw) [-14]
3. obwoluta [-12]
4. stosowanie papieru innego niż w oryginalnym, pierwotnym wydaniu / wydawanie starszych komiksów (wydawanych pierwotnie na offsecie) na papierze kredowym [-10]
5. galeria okładek prezentowana w formie miniaturek (kilka okładek na stronie) [-10]
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Styczeń 2025, 22:11:19 wysłana przez Avarest »