Autor Wątek: KBOOM  (Przeczytany 190499 razy)

Offline michał81

Odp: KBOOM
« Odpowiedź #660 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:09:11 »
Cytat: KBOOM
Mamy przyjemność ogłosić, że w tym roku rozpoczynamy wydawanie najpopularniejszej serii komiksów w RPGowych klimatach!
Oparta na, bijących wszelkie rekordy popularności sesjach na Twitchu i YouTube - Critical Role!
Świat również dobrze znany ze świetnego serialu animowanego emitowanego na Amazon Prime, gdzie niedawno premierę miał drugi sezon, a prace nad trzecim sezonem trwają.
Startujemy z serią Vox Machina!
Komiksy z Critical Role zaczęto publikować kilka lat przed animowaną ekranizacją, więc są idealnym punktem wejścia do świata pełnego humoru, brutalności i fantastycznych przygód.
Przed wyruszeniem w podróż, zebraliśmy niesamowitą drużynę, która pomoże Wam poznać uniwersum Critical Role:
ALEplanszowki.pl
Brody z kosmosu
Gospoda RPG
PanAnimacja
Spalmy toǃ
Opis pierwszego tomu Vox Machina:
Grupa poszukiwaczy przygód znana jako Vox Machina uratuje świat! W końcu to zrobi. Ale nawet oni muszą od czegoś zacząć. Szóstka aspirujących bohaterów, którzy nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego odkrywają, że ich losy są ze sobą powiązane i próbują dojść do tego, co stoi za szemranymi biznesami miasteczka Stilben. Będą musieli połączyć siły, by stwierdzić co tak naprawdę jest grane…  i nie dać się pozabijać po drodze. Prosto od twórców hitu Critical Role, nadciąga Vox Machina i historia ich genezy!
I pamiętajcie…
Nikt nie zadziera z VOX MACHINA!

Widziałem serial i jeśli komiks jest tak samo dobry to zdecydowanie polecam.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #661 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:19:14 »
Najbardziej mnie ciekawi, czy komiks się broni jako osobny byt, czy trzeba ogarniać cały zestaw z serialem i grami. Jak są jakieś znaczące nawiązania, to ja odpadam na pewno.

Offline michał81

« Odpowiedź #662 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:20:33 »
Serial na pewno nie wymaga znajomości gier.

Online Leyek

« Odpowiedź #663 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:27:34 »
Eh dali zajawkę, że to będzie fantastyka, więc przyjąłem, że to dostaniemy porządne SF, a nie jakieś generyczne fantasy :/

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #664 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:31:11 »
Taa, ja subiektywnie też jestem zawiedziony. Nie tym, że fantasy, bo lubię, ale tym, że to jakaś część większego uniwersum. Po tych zapowiedziach spodziewałem się jakiegoś komiksowo głośnego tytułu, jakiegoś klasyka, cokolwiek. Ale to tylko z mojego punktu widzenia, z punktu widzenia wydawnictwa to szansa na wyjście poza bańkę i zrobienie niezłego wyniku, czego bardzo mocno życzę.

Offline xardas

« Odpowiedź #665 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 10:31:39 »
Serial na pewno nie wymaga znajomości gier.
Nie wiem o jakie gry wam chodzi, ale serial jest wręcz adaptacją sesji papierowych granych przez Critical Role (dostępne na YT), więc prawda - nie wymaga. Oczywiście znajomość pomaga, bo można wyłapać wtedy różne smaczki, ale absolutnie nie jest wymagana.

Offline kboom

« Odpowiedź #666 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 11:20:08 »
Najbardziej mnie ciekawi, czy komiks się broni jako osobny byt, czy trzeba ogarniać cały zestaw z serialem i grami. Jak są jakieś znaczące nawiązania, to ja odpadam na pewno.

Komiksy bronią się jako osobny byt. Czytelnik wyłapie jakieś smaczki znając sesje czy animacje ale nie ma czegoś takiego, że będzie czuł się zagubiony i nie ma to wpływu na odbiór. Komiksy miały duży wpływ na popularyzację chociażby animacji bo mają niski punkt wejścia.

Eh dali zajawkę, że to będzie fantastyka, więc przyjąłem, że to dostaniemy porządne SF, a nie jakieś generyczne fantasy :/

Jeżeli ogłaszalibyśmy SF, to nie pisalibyśmy fantastyka. :)
A przypadek Critical Role, jest przeciwieństwem generycznych komiksów z D&D, które publikuje aktualnie Egmont. Wystarczy porównać sobie rankingi, recenzje i oceny dostępne w sieci. Ale będziemy tez o tym informować u nas, żeby nie przylepiła się łatka "generyczne fantasy".
Z ciekawostek, jak ogłaszaliśmy wydawanie serii Umbrella Academy, również spotykaliśmy się ze stwierdzeniem "generyczna superbohaterszczyzna". Później te opinie odwróciły się w porównaniu do sztandarowych serii publikowanych przez Marvela czy DC.

Taa, ja subiektywnie też jestem zawiedziony. Nie tym, że fantasy, bo lubię, ale tym, że to jakaś część większego uniwersum. Po tych zapowiedziach spodziewałem się jakiegoś komiksowo głośnego tytułu, jakiegoś klasyka, cokolwiek. Ale to tylko z mojego punktu widzenia, z punktu widzenia wydawnictwa to szansa na wyjście poza bańkę i zrobienie niezłego wyniku, czego bardzo mocno życzę.

Napewno jest to wyjście poza bańkę komiksową, ale też te komiksy są naprawdę dobrze napisane i zrealizowane, więc komiksowy czytelnik nie ma co się bać. To jest naprawdę, dobrze przygotowana historia.
Nie jest konieczna znajomość sesji czy animacji, a jednocześnie jest to idealny punkt wejścia do świata.
A co do "głośności" tytułu o której wspominasz, to jest aktualnie jedna z najgłośniejszych mainstreamowych serii ukazujących się w USA. Pod względem jakości treści i ilości sprzedanych egzemplarzy, Critical Role wyprzedza komiksy z D&D.

Offline LukCook

« Odpowiedź #667 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 12:11:44 »
Heh - to była ta wielka zapowiedź?

Offline starcek

« Odpowiedź #668 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 12:16:42 »
Ach gdzie te czasy, gdy pisząc "fantastyka" wszyscy wiedzieli, że chodzi o SF, a nie smocze klimaty, bo tak podpowiadała logika skrótu...
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kboom

« Odpowiedź #669 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 12:45:04 »
Heh - to była ta wielka zapowiedź?

Critical Role w wersji komiksowej, to aktualnie jedną z najpopularniejszych wydawanych serii w USA spoza Marvela i DC, więc patrząc na skalę popularności tytułu, to w naszej opinii jest to duża zapowiedź.  ;)
A fakt, że negocjacje licencyjne trwały ponad rok i byliśmy jednym z kilku wydawców, którzy się o to starali, też daje do myślenia.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #670 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 12:57:41 »
Critical Role w wersji komiksowej, to aktualnie jedną z najpopularniejszych wydawanych serii w USA spoza Marvela i DC, więc patrząc na skalę popularności tytułu, to w naszej opinii jest to duża zapowiedź.  ;)
A fakt, że negocjacje licencyjne trwały ponad rok i byliśmy jednym z kilku wydawców, którzy się o to starali, też daje do myślenia.
Z tą dużą zapowiedzią to jednak nie mogę się zgodzić. Przeczytałem vol. 1. i odpuściłem. Dla mnie średniak.

Offline LukCook

« Odpowiedź #671 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 13:05:14 »

Gratuluje zwycięstwa w wyścigu o licencje, dobra robota. Jak przeczytałem o wielkiej zapowiedzi to już w głowie, miałem wizje przebijające Toppiego i niszczące zapowiedzianego przez KG Corbena  ;) Przeczytam recenzje, patrząc na przykładowe strony to graficznie paździerz jak D&D.

Offline kboom

« Odpowiedź #672 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 13:06:43 »
Ach gdzie te czasy, gdy pisząc "fantastyka" wszyscy wiedzieli, że chodzi o SF, a nie smocze klimaty, bo tak podpowiadała logika skrótu...

Z czystej ciekawości, co podpowiada logika skrótu?
Bo definicja "fantastyki" jest zgoła inna. SF wzięło się od fantastyki naukowej, która jest tylko częścią szerokopojętego kręgu. Fantastyka, nawet według słownika języka polskiego to «wytwory wyobraźni odzwierciedlane m.in. w mitach, folklorze, utworach literackich» i w pierwszej kolejności (w dużej mierze przez fakt, że fantastyka nauka wyewoluowała później), to Fantasy z mitami, smokami, elfami itd. jest punktem startowym.

Nigdy nie spotkałem się z opinią, że SF jest główną definicją fantastyki.

Offline eyesore

« Odpowiedź #673 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 13:07:09 »
Nie pamiętam czy to była ta seria, czy jakaś inna (ale na 100% z tego "świata) ale rysunki były bardzo średnie, żeby nie napisać, fatalne, zero cieniowania, narysowane jakby w paintcie, odpuściłem po pierwszym zeszycie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #674 dnia: Pn, 15 Maj 2023, 13:13:27 »
Z czystej ciekawości, co podpowiada logika skrótu?
Bo definicja "fantastyki" jest zgoła inna. SF wzięło się od fantastyki naukowej, która jest tylko częścią szerokopojętego kręgu. Fantastyka, nawet według słownika języka polskiego to «wytwory wyobraźni odzwierciedlane m.in. w mitach, folklorze, utworach literackich» i w pierwszej kolejności (w dużej mierze przez fakt, że fantastyka nauka wyewoluowała później), to Fantasy z mitami, smokami, elfami itd. jest punktem startowym.

Nigdy nie spotkałem się z opinią, że SF jest główną definicją fantastyki.

Tu się całkowicie zgadzam, nigdy się nie spotkałem z domyślnym traktowaniem fantastyki jako sf. Nawet w magazynie Fantastyka i Nowa Fantastyka zawsze było obecne fantasy i inne podgatunki.