Najbardziej mnie ciekawi, czy komiks się broni jako osobny byt, czy trzeba ogarniać cały zestaw z serialem i grami. Jak są jakieś znaczące nawiązania, to ja odpadam na pewno.
Komiksy bronią się jako osobny byt. Czytelnik wyłapie jakieś smaczki znając sesje czy animacje ale nie ma czegoś takiego, że będzie czuł się zagubiony i nie ma to wpływu na odbiór. Komiksy miały duży wpływ na popularyzację chociażby animacji bo mają niski punkt wejścia.
Eh dali zajawkę, że to będzie fantastyka, więc przyjąłem, że to dostaniemy porządne SF, a nie jakieś generyczne fantasy :/
Jeżeli ogłaszalibyśmy SF, to nie pisalibyśmy fantastyka.
A przypadek Critical Role, jest przeciwieństwem generycznych komiksów z D&D, które publikuje aktualnie Egmont. Wystarczy porównać sobie rankingi, recenzje i oceny dostępne w sieci. Ale będziemy tez o tym informować u nas, żeby nie przylepiła się łatka "generyczne fantasy".
Z ciekawostek, jak ogłaszaliśmy wydawanie serii Umbrella Academy, również spotykaliśmy się ze stwierdzeniem "generyczna superbohaterszczyzna". Później te opinie odwróciły się w porównaniu do sztandarowych serii publikowanych przez Marvela czy DC.
Taa, ja subiektywnie też jestem zawiedziony. Nie tym, że fantasy, bo lubię, ale tym, że to jakaś część większego uniwersum. Po tych zapowiedziach spodziewałem się jakiegoś komiksowo głośnego tytułu, jakiegoś klasyka, cokolwiek. Ale to tylko z mojego punktu widzenia, z punktu widzenia wydawnictwa to szansa na wyjście poza bańkę i zrobienie niezłego wyniku, czego bardzo mocno życzę.
Napewno jest to wyjście poza bańkę komiksową, ale też te komiksy są naprawdę dobrze napisane i zrealizowane, więc komiksowy czytelnik nie ma co się bać. To jest naprawdę, dobrze przygotowana historia.
Nie jest konieczna znajomość sesji czy animacji, a jednocześnie jest to idealny punkt wejścia do świata.
A co do "głośności" tytułu o której wspominasz, to jest aktualnie jedna z najgłośniejszych mainstreamowych serii ukazujących się w USA. Pod względem jakości treści i ilości sprzedanych egzemplarzy, Critical Role wyprzedza komiksy z D&D.