Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 799709 razy)

Offline grzegorz.cholewa

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #4005 dnia: So, 25 Październik 2025, 18:55:50 »
Bastion 1-6

„Bastion” Stephena Kinga przeczytałem w styczniu tego roku. Lektura tej monumentalnej powieści zajęła mi kilkadziesiąt godzin, ale było warto — książka zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Kiedy dowiedziałem się, że wydawnictwo Albatros planuje komiksową adaptację tego dzieła, nie wahałem się ani chwili i postanowiłem po nią sięgnąć.

„Bastion” to opowieść o świecie zdziesiątkowanym przez śmiercionośnego wirusa. Obserwujemy bohaterów, którzy próbują przetrwać w ogarniętym chaosem świecie, na własne oczy oglądając rozprzestrzenianie się epidemii, śmierć bliskich i upadek cywilizacji. Nieliczni ocaleni zaczynają gromadzić się wokół dwóch przeciwstawnych postaci: dobrodusznej Matki Abagail oraz demonicznego Randalla Flagga – symboli dobra i zła w nowym, postapokaliptycznym porządku.

Ponieważ wspomnienia z lektury powieści mam wciąż świeże, trudno mi traktować komiks jako samodzielne dzieło — oceniam go więc głównie jako adaptację. Roberto Aguirre-Sacasa (scenariusz) i Mike Perkins (rysunki) stanęli przed nie lada wyzwaniem: zamknąć ponad tysiąc stron tekstu w zaledwie trzydziestu zeszytach. Moim zdaniem poradzili sobie z tym całkiem dobrze, choć – ze względu na ogrom materiału źródłowego – musieli pominąć lub skrócić kilka wątków. Główni bohaterowie, tacy jak Stu, Frannie, Nick, Larry czy Harold, zostali przedstawieni w sposób przekonujący i szczegółowy. Nieco gorzej wypadają postacie drugoplanowe, np. Dayna Jurgens, której losy potraktowano zbyt skrótowo. Zabrakło mi też większego nacisku na relację Nicka z Tomem Cullenem (zwłaszcza wtedy, kiedy Nick objawiał mu się w formie wizji). Takie kompromisy są jednak nieuniknione w przypadku adaptacji. Aby w pełni oddać wszystkie wątki, komiks musiałby liczyć co najmniej czterdzieści, a może nawet pięćdziesiąt zeszytów.

Od strony graficznej „Bastion” prezentuje się znakomicie. Mike Perkins, którego prace znałem już z serii Kapitan America i Avengers, wykonuje tu fenomenalną robotę. Mrok i groza towarzyszą każdemu kadrowi, na którym pojawia się Randall Flagg, a wszechobecna śmierć, rozkład i chaos zostały oddane z niezwykłą dbałością o detal. Widać, że Perkins ma znakomity warsztat i doskonale rozumie klimat świata Kinga.

Podsumowując, komiksowy „Bastion” gorąco polecam. Dla osób, które nie mają czasu, by zmierzyć się z ponad tysiącstronicową powieścią Kinga, ta adaptacja będzie świetnym rozwiązaniem. Z kolei fani „Króla Horroru” z przyjemnością przypomną sobie najważniejsze momenty tej monumentalnej historii w nowej, wizualnie imponującej formie.

Też to skończyłem. Komiks dobrze oddaje to jaki Bastion jest. To nawet spoko książka ale żadne tam arcydzieło na miarę Pulitzera. Po nowy tekst z tego świata

https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5207561/koniec-swiata-jaki-znamy-bastion-stephena-kinga-nowe-historie

raczej nie sięgnę, wystarczy mi jedynka i jej udana, komiksowa wersja. Autorzy niby chcieli wziąć się za Miasteczko Salem jak napisali na koniec ale coś nie wyszło. W sumie mogliby, książki Kinga doskonale nadają się na komiksy z tymi jego dość typowymi literacko u niego postaciami, którym usilnie chce nadać jakiejś głębi by uciekły od poletka popkultowych czytadeł. Nie uciekły, a książki Kinga bronią w zasadzie tylko jego pomysły na fabuły.

Przez co fajnie by wyszły komiksy na podstawie To, czy nawet tych jego kryminałów choć dobry King to tylko King piszący horrory.

« Odpowiedź #4006 dnia: So, 25 Październik 2025, 19:22:36 »
  Nie trawię kompletnie "Bastionu", to pierwsza taka gruba powieść Kinga i widać, że się dopiero wprawiał. Tempo jest porażająco wręcz powolne, zamuła jest konkretna a fabuła zatacza błędne kręgi jak tonący Bismarck. To ma ponad tysiąc stron, a tak naprawdę historii jest tam niewiele, na jednej stronie dałoby się to streścić i to nie tak w stylu pięć zdań ogólnie tylko dosyć dokładnie opowiedzieć.

Offline nocny

« Odpowiedź #4007 dnia: So, 25 Październik 2025, 19:31:15 »
King ma 80 książek, przeczytałem wszystkie, większość minimum dwa razy i "Bastion" uważam za najlepszą jego powieść :) Ale jak ktoś nie lubi powolnego prowadzenia opowieści, tylko "szybko szybko" to komiksowa adaptacja będzie dobrym rozwiązaniem, bo tu mamy skondensowane wydarzenia bez kingowego wodolejstwa (którego jak widać jedni nie znoszą a inni kochają). Ja komiks bardzo polecam bo to świetna, klimatyczna historia i dobre rysunki (chociaż Perkins obecnie ma już lepszy warsztat).

« Odpowiedź #4008 dnia: So, 25 Październik 2025, 19:45:17 »
  Ta książka nie ma nic wspólnego z powolnym prowadzeniem powieści, bo tam niewiele powieści jest.

Offline nocny

« Odpowiedź #4009 dnia: So, 25 Październik 2025, 19:51:11 »
Coś mi się wydaje, że nie bardzo pamiętasz tę książkę albo bardzo mocno chcesz podkreślić jak bardzo jej nie lubisz ;)

« Odpowiedź #4010 dnia: So, 25 Październik 2025, 20:00:56 »
   Nie czytałem jej aż tak dawno temu, żeby dobrze nie zapamiętać. Tam ani bohaterowie nie przechodzą jakichś gruntownych zmian, ani niewiele im się przydarza fizycznie tak naprawdę. Przy przełączaniu się pomiędzy postaciami, przy powrocie do tej co już była miałem wrażenie, że czytam kopię stron, które już były wcześniej. To jest jedno wielkie lanie wody. Całość bez problemu została upchnięta w 4-godzinny miniserial.

Offline Xmen

« Odpowiedź #4011 dnia: So, 25 Październik 2025, 20:30:36 »
King ma 80 książek, przeczytałem wszystkie, większość minimum dwa razy i "Bastion" uważam za najlepszą jego powieść :) Ale jak ktoś nie lubi powolnego prowadzenia opowieści, tylko "szybko szybko" to komiksowa adaptacja będzie dobrym rozwiązaniem, bo tu mamy skondensowane wydarzenia bez kingowego wodolejstwa (którego jak widać jedni nie znoszą a inni kochają). Ja komiks bardzo polecam bo to świetna, klimatyczna historia i dobre rysunki (chociaż Perkins obecnie ma już lepszy warsztat).
Dwa pytania jeśli można... Masz jakieś swoje top powieści Kinga? z tych nowszych książek Kinga jest coś wartego uwagi?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Łosiek

« Odpowiedź #4012 dnia: So, 25 Październik 2025, 20:57:53 »
   Nie czytałem jej aż tak dawno temu, żeby dobrze nie zapamiętać. Tam ani bohaterowie nie przechodzą jakichś gruntownych zmian, ani niewiele im się przydarza fizycznie tak naprawdę. Przy przełączaniu się pomiędzy postaciami, przy powrocie do tej co już była miałem wrażenie, że czytam kopię stron, które już były wcześniej. To jest jedno wielkie lanie wody. Całość bez problemu została upchnięta w 4-godzinny miniserial.

Nic dodać, nic ująć. Może to nie jest knot totalny, ale bez szkody dla fabuły można wywalić kilkaset stron a i wtedy będzie to bardzo rozwlekła powieść. Do tego (o ile pamiętam) zakończenie totalnie z czapy. Dla mnie takie 3 no może 4 na 10.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Offline nocny

« Odpowiedź #4013 dnia: So, 25 Październik 2025, 22:00:20 »
Dwa pytania jeśli można... Masz jakieś swoje top powieści Kinga? z tych nowszych książek Kinga jest coś wartego uwagi?

W topie na pewno Bastion, To, Christine, Cmętarz zwieżąt, Sklepik z marzeniami, Dolores Claiborne, Pod kopułą, Dallas '63.
Z nowszych może się spodobać na przykład Billy Summers, sensacyjniak z obyczajem, długo się rozkręca ale na koniec miałem łzy w oczach ;) Dobry jest też Outsider, tutaj kryminalno-horrorowo.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #4014 dnia: So, 25 Październik 2025, 22:17:32 »
Fascynacja książkowym horrorem dawno za mną, poza Lovecraftem i gotycką grozą. Natomiast po latach to co wciąż mnie razi to stawianie na podium obok Kinga takich pisarzy jak Masterton czy Koontz. Może i King pozostaje w nurcie kultury popularnej, ale jednak ma znakomity warsztat, przywiązuje dużą wagę do budowania charakteru postaci, potrafi świetnie rozpisać relacje między nimi, zbudować na tej bazie znakomitą scenę grozy. Żaden Masterton czy Koontz się do tego nie umywa ze swoim pisarstwem kompletnie płytkim, wtórnym, sztampowym, przewidywalnym, gdzie cały wkład kończy się właściwie na jakimś najbardziej ogólnym pomyśle na powieść, który zwykle i tak wypala się już w pierwszym rozdziale.
Batman returns
his books to the library

Offline zarombisty

« Odpowiedź #4015 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 02:45:06 »
Kolejna dawka wybranych komiksów - na początek obiecana Czarna Dziura, której nie będzie w nowym ABC Warriors:

Oceny staroszkolne:
2     - totalny chłam, od razu spalić komiks i pseudoartystę (rzadko daję, bo prawie każdy komiks jest coś wart).
2 +  - totalny chłam, od razu spalić komiks (rzadko daję, bo prawie każdy komiks jest coś wart).
3     - średnie komiksy, których jest większość, raz przeczytać i zapomnieć.
3 +  - średnie komiksy, których jest większość, raz przeczytać i zapomnieć (od oceny 3 różni się tym, że ma coś dobrego w sobie, lecz za mało, lepiej sprzedać dalej)
4     - dobry komiks do którego można kiedyś wrócić (można dodać do kolekcji)
4 +  - komiks, które się bardzo spodobał, lecz czuć, że nie do końca jest taki świetny lub czegoś mu brakuje do ideału (można dodać do kolekcji)
5     - świetny komiks, który powinien obowiązkowo zostać w kolekcji (bardzo rzadka ocena u mnie, średnio 1-2 komiksy na 100 przeczytanych dostają taką ocenę).

Oceny są wg mojego gustu, także bierzcie na to poprawkę, bo są różne gusta
(inaczej nie byłoby tyle różnych alkoholi na rynku).
Przykład: To co ja oceniłem na 3 plus, to ktoś inny może ocenić na 4 plus lub 5, bo bardziej lubi te klimaty, kreskę czy ogólnie artystę (i odwrotnie).

--------------------------------------------------

ABC WARRIORS - CZARNA DZIURA - 140 stron A4:

Science fiction z 2000AD Progs.
Równowaga czarnej dziury i białej dziury zostaje zachwiana.
Budzi to potężną istotę Monad.
Do akcji wkracza oddział robotów.
To tyle odnośnie fabuły - nie będę więcej zdradzać. Graficznie ładnie to wygląda rysowane przez Bisleya.
Polecam tym bardziej, że tego nie będzie w ABC Warriors - Wojna Volgańska.
To jest osobny komiks z fabułą, nie trzeba go czytać, by przeczytać ABC Warriors - Wojna Volgańska.

Ocena : 4 +

ALTOR - wydanie zbiorcze - 400 stron A4:

Fantastyka.
Niepewnie podchodziłem do tego komiksu - spodziewałem się czegoś w stylu Garażu hermetycznego, za którym średnio przepadam (nie mój klimat).
Ależ było moje zdziwienie jak zaczęło się bardziej w stylu Władcy Pierścieni i wyprawy po Kryształ Władzy.
Fantasy to to nie jest, bo potem dochodzi więcej science fiction, lecz przygoda jest w stylu Incala.
Cały czas coś się dzieje, nie ma miejsca na odpoczynek - komiks wciąga.
Do tego są bardzo ładne rysunki, które swoją zmienną kolorystyką przyciągają oko.
Aż się dziwię, że ten komiks miał tak słabą sprzedaż, a inne gorsze komiksy się wyprzedały.

Ocena: 4 +

RETRO - 4 (Krakers) - 180 stron A4:

Opowiadania, science fiction,grozy.
Kolejne Retro i kolejne opowiadania - tym razem 6 opowiadań.
Opowiadania są nierówne: 3 dobre i 3 średniaki.
Nie każdemu komiks może się spodobać, bo te średniaki graficznie wyglądają archaicznie.
Najciekawsze opowiadanie to zdecydowanie ostatnie i poszukiwanie niewidocznej planety w naszym układzie.
Ogólnie to lubię antologie opowiadań, bo zawsze są jakieś dobre, także czekam na kolejne Retro.

OCENA: 3 +

FUTURO DARKO - 116 stron A4:

Postapokaliptyczny.
Komiks polskiego autora Krzysztofa Nowaka kupiony przeze mnie z dwóch powodów: postapo i kreskę.
Kreska prosta, lecz ze szczegółami. Fajnie pokazane są rozległe tereny - na dwóch stronach A4 rozkładówki ze zniszczoną jakąś fabryką lub coś podobnego.
Na plus jest też fabuła: szukanie zbira, kawałek z robotem czy wielki wyścig - dużo tu się dzieje na tych 100 paru stronach.
Jako ciekawostkę podam, że warto dokładnie oglądać każdy kadr, bo jest tu wiele smaczków: typu Polmozbyt,polska gurom, itp.
Niestety są i minusy, lecz tylko dwa.
Nie lubię za bardzo gdy w komiksach pokazane są tak krwiście wybuchające części ciała, tak jak tutaj - na szczęście jest tego mało.
Drugi minus to ... chciałoby się więcej.
Komiks jest po prostu za krótki.
Do autora: niech popracuje trochę i zrobi z tego komiks z ilością 500 stron formatu A4 coś jak Mutafukaz, a kupię to nawet za 200 zł jak wyjdzie.
Bo tu widzę duży potencjał !

Ocena: 4

SCENKI Z ŻYCIA OSIEDLA - CAZA - 180 stron A4:

Do komiksu podchodziłem niepewnie - tak do kupna jak i czytania, ponieważ cena jest dosyć niska jak za ten komiks.
Dostajemy komiks formatu A4, lecz ciut większego niż A4.
Są to opowiadania o koszmarach mieszkania w blokowisku.
Opowiadania są nierówne, tzn. dostajemy część średnich, część dobrych, ale jest też kilka bardzo dobrych.
Są ciekawe, bo autor ciągle zaskakuje: np. sąsiad słyszy hałasy sąsiadów u góry, lecz kto tam może hałasować, skoro on mieszka na ostatnim piętrze ?
Komiks warto przeczytać i wciąga, bo ciekawi to, czym może nas zaskoczyć kolejne opowiadanie.
A dla mieszkańców blokowisk lektura obowiązkowa, by wiedzieć na co uważać.

Ocena: 4

SNOWPIERCER - TOM 1 - 116 stron A4:

Komiks postapokaliptyczny, lecz tutaj poprzez bawienie się pogodą typu chemtrails - świat zamarzł (w komiksie mamy jako "broń klimatyczna", w filmie już jest chemtrails).
Ocalali schronili się w nowoczesnym pociągu z tysiącem wagonów, który jedzie przez całą kulę ziemską na zasadzie perpetum mobile.
Z przodu wagony mają bogacze, na samym końcu biedota.
Pomysł świetny, duży plus za kreatywność.
W tomie 1 Proloff i Adeline wędrują w kierunku przodu pociągu, bo chcą wiedzieć co jest w samym pociągu z przodu.
Znowu żołnierze prezydenta pociągu chcą ich do czegoś wykorzystać (nie będę pisał bo nie chcę spojlerować).
Komiks wciąga, ciekawi co będzie w kolejnych wagonach.
Końcówka zaskakuje i to bardzo. Polecam !

OCENA: 4 +

SNOWPIERCER - TOM 2 - 148 stron A4:

Kolejny tom - 2 - i trochę inna historia, lecz ... tak naprawdę jest to kontynuacja, co okazuje się po jakimś czasie.
Pociąg Icebreaker jedzie przez całą kulę ziemską, lecz tu ludzie wysyłają zwiadowców.
Ludzie boją się że ich pociąg zderzy się ze Snowpiercerem, który także sunie po po torach gdzieś na Ziemi.
Wciąga podobnie jak tom 1.

OCENA: 4

SNOWPIERCER - TOM 3 - 228 stron A4:

Tom 3 to kontynuacja tomu 2 - tu ludzie chcą przetrwać po sytuacji, która zdarzyła się na końcu tomu 2.
Jest ciekawie do pewnego momentu, bo potem już nie podobały mi się pomysły scenarzysty (gorsza druga połowa).
Komiks dłuższy, lecz przez słabsze pomysły nie za fajnie mi się to czytało.
Mimo tego i tak będę czekał na kolejne tomy Snowpiercera, bo komiksy z tej serii piszą różni scenarzyści (artysta na szczęście jest ten sam - Rochette).
Polecam całą serię, bo warto to przeczytać.

OCENA: 3 +

THE TEN-SECONDERS - 218 stron:

Science fiction.
Komiks z początku wydawał się być o herosach, lecz to nie byli herosi jak w marvelu czy DC - lecz Bogowie !
Bogowie przybyli na Ziemię by być dobrymi dla ludzi, lecz po czasie kazali sobie służyć, bo chcieli rządzić ludźmi.
I tu zaczęła się wojna, w której zginęło większość populacji Ziemii.
Ten seconders to z kolei ruch oporu z Anglii, jak i określenie ten seconds na to, że nikt nie wytrzyma więcej sekund w starciu z Bogiem - bo giną.
To tyle wstępu - teraz fabuła:
Malloy, Jen, Harris i tajemniczy Naukowiec wyruszają do Ameryki, by znaleźć sposób na zabicie Bogów.
Bogowie to 3-5 metrowe istoty, lecz na początek trafiają na Boga Damage, który wygląda na Hulka wśród Bogów.
Jak się zakończy to starcie ? Czy dotrą do Ameryki ?

Co do komiksu - podchodziłem do niego z rezerwą jak zobaczyłem, że znowu tu są herosi.
Czułem też że to będzie inny komiks, znając angoli i ich komiksy z 2000AD Progs, które lubię.
Dobrze że się nie pomyliłem, bo komiks jest epicki - przypomina trochę Yiu.
Komiks podzielony jest na 4 rozdziały.
Wydawać się może, że im dalej będzie się czytać to będzie gorzej - lecz tu można się pomylić i to bardzo.
Trzeci rozdział mocno zaskakuje, bo Naukowiec ...
I to tyle, komiks polecam a sam się zastanowię czy nie kupić polskiej wersji do kolekcji bo naprawdę warto.
Tylko czy moje szafki i półki to wytrzymają, lecz to jest pytanie na kiedy indziej.

OCENA: 4 +

Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Offline Xmen

« Odpowiedź #4016 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 02:33:27 »
W topie na pewno Bastion, To, Christine, Cmętarz zwieżąt, Sklepik z marzeniami, Dolores Claiborne, Pod kopułą, Dallas '63.
Z nowszych może się spodobać na przykład Billy Summers, sensacyjniak z obyczajem, długo się rozkręca ale na koniec miałem łzy w oczach ;) Dobry jest też Outsider, tutaj kryminalno-horrorowo.
Outsidera i Billego Summersa sprawdzę. Z tych starszych nie czytałem Dallas 63 i Pod Kopułą. Przyjdzie ich pora, ale przeraża mnie ilość stron. Oglądałem serial Pod kopułą i strasznie mnie wymęczył.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline kenji

« Odpowiedź #4017 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 08:30:36 »
Outsidera i Billego Summersa sprawdzę. Z tych starszych nie czytałem Dallas 63 i Pod Kopułą. Przyjdzie ich pora, ale przeraża mnie ilość stron. Oglądałem serial Pod kopułą i strasznie mnie wymęczył.

Jeszcze ode mnie taki offtop

Dallas 63 - ulubiona , najlepsza książka Kinga

Pod kopułą - nie dotrwałam do końca ….

Offline nocny

« Odpowiedź #4018 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 10:08:28 »
Serial Pod kopułą bardzo słaby, 1 sezon jeszcze ok bo trzymał się w miarę książki, potem już twórcy zaczęli tworzyć jakieś swoje niestworzone i mega słabe rzeczy.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #4019 dnia: Nd, 26 Październik 2025, 14:31:17 »
Pod kupułą to chyba jedna z tych słabszych Kinga. Zrzyna z siebie samego, z Bastionu właśnie, i bodajże ze Strefy Mroku. I rozwiązanie akcji, jakby Spielberg na kwasie i bez formy?