Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 589044 razy)

Offline Sędzia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3405 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 09:59:31 »
Widzę, że od dłuższego czasu Admini mają wolne...

Już bez przesady, rozmowa jest o komiksach jakie właśnie czytał balech (konkretnym aspekcie), to nie jest dyskusja poza tematem. I kultura jest zachowana.

@Lobo
ale niby dlaczego? Tu jest temat do dyskusji nad komiksami, jakie właśnie czytamy. Także tymi, które czyta balech.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Luty 2025, 10:47:49 wysłana przez Sędzia »

Online Lobo

« Odpowiedź #3406 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 10:28:46 »
Załóżcie zatem nowy temat "komiksy które przeczytał balech" i tam sobie dyskutujcie

Online Lobo

« Odpowiedź #3407 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:01:54 »
Bo jest to wątek (dla wielu nawet ulubiony tutaj) gdzie można poczytać różne subiektywne opinie na temat jakiegoś komiksu. Podczas gdy wasza dyskusja z włączonymi jakimiś ideologiami nie zmierza do niczego ciekawego i przynajmniej w tym wątku jest po prostu zbędna.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Luty 2025, 12:31:12 wysłana przez Lobo »

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3408 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:13:27 »
Bo jest to wątek (dla wielu nawet ulubiony tutaj) gdzie można poczytać krótkie subiektywne opinie na temat jakiegoś komiksu. Podczas gdy wasza dyskusja z włączonymi jakimiś ideologiami nie zmierza do niczego ciekawego i przynajmniej w tym wątku jest po prostu zbędna.

Dla mnie również ulubiony, ale to w jaki sposób Ty odbierasz ten wątek go nie definiuje. To jest wątek o komiksach jakie czytamy. Nie "Krótkie subiektywne opinie na temat komiksów jakie właśnie przeczytaliśmy", tylko temat do dyskusji na temat aktualnie czytanych komiksów. Akurat wyszła dyskusja zachodząca na ideolo, ale to nie znaczy, że się nie mieści w temacie. A skoro się mieści (i na dodatek kultura jest zachowana), to dlaczego uzurpujesz sobie prawo do mówienia, żeby iść z tym gdzie indziej?

Offline Tomczi

« Odpowiedź #3409 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:29:54 »
A może by tak kompromis: tak długo jak dyskusja dotyczy bezpośrednio komiksów - jak w tym przypadku ilości homoseksualnych związków w komiksach, to jest to OK, z tym że i tak preferowalne byłoby dyskutowanie tego, w przypadku dłuższej dyskusji, w osobnym wątku, tak żeby wchodząc do tego wątku nie trzeba było przewijać całych stron jeśli się nie jest zainteresowanym. Co nie jest ok, to dygresja w stronę niedotyczącą komiksów, jak np. legitność Kinsnea  ;)

Swoją drogą, czytał ktoś może Odrodzenie od Duvala i chce się podzielić opinią? :)

Offline kosmoski

« Odpowiedź #3410 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:39:01 »
Już bez przesady, rozmowa jest o komiksach jakie właśnie czytał balech (konkretnym aspekcie), to nie jest dyskusja poza tematem. I kultura jest zachowana.

zerknij ponownie chociażby na poprzednia stronę do momentu wypowiedzi donT... pojawia się standard ostatnich miesięcy (może lat ?), gdzie wjeżdża wałkowany już kolejny raz konflikt światopoglądowy, którym osobiście ja już rzygam...

Offline greg0

« Odpowiedź #3411 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:42:01 »
jest temat :
https://forum.komikspec.pl/komiksy-japonskie/mangi-o-gejach/msg217802/#msg217802
można założyć podobny w dziale ogólnym.
Ważne żeby narzekać...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3412 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 11:59:44 »
zerknij ponownie chociażby na poprzednia stronę do momentu wypowiedzi donT... pojawia się standard ostatnich miesięcy (może lat ?), gdzie wjeżdża wałkowany już kolejny raz konflikt światopoglądowy, którym osobiście ja już rzygam...

ale... przecież komiksy są światopoglądowe :) ich autorzy mają poglądy, ich treść wyraża masę poglądów - nie da się tego oddzielić - dlatego też komiksy powodują dyskusje :) ścieranie się opinii. Temu służy też sztuka :) I to jest w niej cenne - dont ma jednak niestety rację, że w mediach społecznościowych te wymiany poglądów prowadzą niestety donikąd, bo umysł jest w fazie walcz lub uciekaj. Tu liczy się wygrana (poczucie wygranej) i ilość lajków.   
Plany Studia Lain - orientacyjne

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3413 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 13:00:41 »
ale... przecież komiksy są światopoglądowe :) ich autorzy mają poglądy, ich treść wyraża masę poglądów - nie da się tego oddzielić - dlatego też komiksy powodują dyskusje :) ścieranie się opinii. Temu służy też sztuka :) I to jest w niej cenne - dont ma jednak niestety rację, że w mediach społecznościowych te wymiany poglądów prowadzą niestety donikąd, bo umysł jest w fazie walcz lub uciekaj. Tu liczy się wygrana (poczucie wygranej) i ilość lajków.
W takim razie, ja proponuję przenieść tą jakże nic nie wnoszącą dyskusję do wątku Twojego wydawnictwa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3414 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 13:04:10 »
odbywa się tam szereg najróżniejszych dyskusji - nie ma sprawy :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Darkness - luty
Czwarta siła - luty
Hunter-Killer - marzec
Armie Zdobywcy - marzec
Spawn Gunslinger - kwiecień
Tablica Wenus (Roosvelt) - kwiecień

Offline Popiel

« Odpowiedź #3415 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 13:33:24 »
Dobra, żeby zmienić kierunek rozmowy.

Od ponad roku miałem na półce "Balladę dla Sophie" od Muchy. Zawsze coś innego wypadało. Jeden z nielicznych "półkowników".

Uwielbiam, kiedy Mucha wychodzi poza swój klasyczny zestaw tematów (superheroes, crime, SF) i dostarcza coś z kompletnie innej półki.

Bo zarówno "Twierdzi Pereira" jak "Ballada dla Sophie" to komiksy wybitne. O pierwszym chyba już pisałem. Ten drugi - dynamiczna, wspaniale narysowana i napisana historia wzlotów i upadków zdolnego muzyka. Zdolnego, lecz nie aż tak, jak chciałby być. Rzecz o zazdrości (echa "Amadeusza" Formana są tu widoczne), o komercji, o miłości, o porzuceniu ideałów. Latające fortepiany i życie w rynsztoku, spektakularne sukcesy i wieczna zadra w sercu.

Dynamicznie narysowany i napisany, płynie się przez historię bez najmniejszych zgrzytów, finał szkli oko. Ode mnie 10/10.

I jeśli czekam na coś od Muchy (poza kolejnymi "Zbłąkanymi kulami" czy duetem Brubaker&Phillips to na to, co nieoczekiwane. Bo wspomnianymi dwoma tytułami dostarczyli jedne z najlepszych komiksów, jakie czytałem - oba spokojnie mają miejsce w moim top 30 ever. A wcześniej nie wiedziałem o ich istnieniu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 04 Luty 2025, 13:35:25 wysłana przez Popiel »

Offline rapr

« Odpowiedź #3416 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 14:08:43 »

Adventureman t.1-3 - Uwielbiam Terrego Dodsona, oglądanie jego prac daje mi takie poczucie radości, dynamizmu, pozytywnej energii. I to właśnie uczucie sprawiło, że zainteresowałem się Adventuremanem. Do tego dołożyć Matta Fractiona i powinno wyjść conajmniej dobrze, prawda? Otóż... jest nieźle. Historia jest nieźle poprowadzona, czyta się ją z chęcią. Podział na tomy jest co najmniej... kontrowersyjny. Pierwsza historia kończy się w pierwszym zeszycie drugiego (!) tomu :D Jednak czytanie o niedosłyszącej mamie, która w wyniku interesujących zbiegów okoliczności staje się reinkarnacją(?)/kolejnym wcieleniem superbohatera sprawia frajdę. Trzeba powiedzieć też, że komiks ten dedykowany jest dla wszystkich, więc niewiele w nim przemocy i innych odważnych scen. Co do rysunków - ech, można się rozpływać. Uwielbiam Terrego Dodsona - jego Muse, Red Skin czy Spider-mana i Kotkę. Tu jest na swoim stałym, wysokim poziomie. Co do wydania - jeden minus (podział na tomy) podałem, ale pozostałe elementy? Fantastycznie jest to wydane. Jest to wielki format, twarda oprawa, sporo dodatków, szkiców, wywiadów. Jak ktoś zna jakieś inne komiksy Image wydane w ten sposób, to dajcie znać (w sumie, to pewnie Tokyo Ghost jest tak wydany).
Podsumowując - fajny komiks, nie do top10, ale czekam na czwarty tom :D Chyba zaczyna wychodzić jakoś w marcu.

Batman Adventures Omnibus - O rety! Jakie to jest przyjemne do czytania! 1200 stron Batmana utrzymanego w kreskówkowym tonie - takim jak w animacji z lat 90. Na razie jestem w 1/3 lektury i jestem ZACHWYCONY. Wreszcie Batman nie jest wiecznie marudzącym, nieskończenie sprawdzanym przez los męczennikiem, ale bohaterem, detektywem i człowiekiem. Historie są krótkie - po dwadzieścia parę stron każda, ale mają w sobie to coś, co każe przekręcać każdą następną stronę. Na pewno pomagają w tym też fantastyczne rysunki utrzymane w kreskówkowym stylu. Wyglądają one tak, że można właściwie 1-1 przenieść na ekran animacji. Mamy tu wszelakich złoczyńców, ale nie w swojej maksymalnie "edgy" wersji, ale... jakiejś takiej lubialnej. No świetnie mi się to czyta. Zamówiłem już Omnibusa Batman and Robin Adventures, bo zdecydowanie będę chciał jeszcze.

Judasz - praca Lovenessa i Rebelki to dość szybka lektura, która jednak zostaje z czytelnikiem na dłużej. Opowiada historię Judasza, ale z jego perspektywy. Zabiera czytającego w podróż przez piekło (REBELACYJNIE narysowane, utrzymane w... niebieskich barwach), gdzie zadaje mu wiele pytań o religię. Myślę, że odbiór tego komiksu zależy od osobistych przekonań, ale na pewno nie można powiedzieć, żeby próbował o czymś agresywnie przekonać. Jestem bardzo zadowolony, że ten komiks wpadł mi na radar!

Piękna ciemność - Czytałem raczej pozytywne opinie o tym tytule, więc postanowiłem sprawdzić. I... sam nie wiem :D Nie do końca wiem, co przeczytałem. Tzn - ta pierwsza warstwa jest oczywista, ale pod spodem? Czy jest to krytyka ludzkiej natury? Kim jest postać, która pojawia się na początku komiksu? Jaka jest jej rola? Z każdą stroną ten komiks staje się dziwniejszy, mroczniejszy i bardziej... niepokojący. Odkładając go na półkę miałem poczucie niezrozumienia, ale też pewnego podziwu. Atmosfera stworzona w tym komiksie jest niepowtarzalna. Polecam nawet dla doświadczenia tejże.

Jonathan tom 1 - Czytałem wiele pozytywnych opinii tu, na forum o tym komiksie, więc postanowiłem sprawdzić. Po pierwszym tomie spodziewałem się przegadanego komiksu z wielką ilością tekstu (coś jak wczesne Blueberry). Możecie sobie więc wyobrazić, jak wielkie było moje zdziwienie, gdy dostałem do przeczytania komiks o raczej.. śladowych ilościach tekstu :D Czytało się to niemal jak amerykańskiego akcyjniaka. Jednak klimat tego komiksu jest znacznie ciekawszy. Warstwa graficzna również mi podeszła, choć niekiedy postaci mają dość karykaturalne kształty. Podsumowujac - spodziewałem się znacznie dłuższej lektury, a komiks połknąłem w szybki wieczór. Chętnie teraz zapoluję na drugi tom.

@UP - Ballada dla Sophie załapała się do mojego top10 z 2023. Jest to naprawdę świetny komiks, dodatkowo niezwykle ładnie narysowany. Warto też posłuchać faktycznej ballady (na końcu jest kod QR albo link, nie pamiętam :) ).

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3417 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 16:40:21 »
Piękna ciemność - Czytałem raczej pozytywne opinie o tym tytule, więc postanowiłem sprawdzić. I... sam nie wiem :D Nie do końca wiem, co przeczytałem. Tzn - ta pierwsza warstwa jest oczywista, ale pod spodem? Czy jest to krytyka ludzkiej natury? Kim jest postać, która pojawia się na początku komiksu? Jaka jest jej rola? Z każdą stroną ten komiks staje się dziwniejszy, mroczniejszy i bardziej... niepokojący. Odkładając go na półkę miałem poczucie niezrozumienia, ale też pewnego podziwu. Atmosfera stworzona w tym komiksie jest niepowtarzalna. Polecam nawet dla doświadczenia tejże.

Krytyka ludzkiej natury i ludzkich postaw, szczególnie takiego powierzchownego, mocno lukrowanego bycia fajnym, lubianym przez wszystkich, pomocnym dla każdego i na siłę starającego się każdego uszczęśliwić lepiej wiedząc, co dla niego jest dobre. Udanie są tu wypunktowane ludzkie słabostki i przywary, od tych małych i całkiem niewinnych po te najohydniejsze i najbardziej odrażające. Świetna lektura i mam jedynie trochę żal do autora, że Aurora koniec końców nie wylądowała...
Spoiler: PokażUkryj
w piecu z resztą towarzystwa, bo solidnie sobie na to zapracowała.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3418 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 19:48:42 »
Kim jest postać, która pojawia się na początku komiksu?
Mówisz o postaci z okładki? Ja obstawiam
ofiarę drwala zwyrodnialca w którym się zakochuje Aurora...

Offline rapr

« Odpowiedź #3419 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 20:45:03 »
Dzięki za Wasze posty, mają one zdecydowanie sens!
Na pewno jest to niezwykły komiks, choć akurat nie podzielam żalu nad losem Aurory.

Trudno mi ją uznać za pozytywną bohaterkę, przeszła w komiksie taki odwrócony "redemption arc". Dzięki temu komiks niejako "staje na głowie", a jej śmierć by ten efekt zepsuła.

Celna uwaga co do postaci z okładki, nie połączyłem kropek w ten sposób.

W tym komiksie porusza też błahość niektórych wydarzeń.

jedna postać zjada druga? Luz, kolejna scena. Zakopanie żywcem? Ależ proszę