Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764569 razy)

Offline Tomczi

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3360 dnia: Wt, 28 Styczeń 2025, 15:42:01 »
To skoro dyskusja o Morrisonie jeszcze nie zgasła całkiem, to dorzucę moje trzy grosze  ;D No jeśli musiałbym wskazać mojego ulubionego autora komiksów to byłby to właśnie Morrison, ale skłamałbym, jeśli napisałbym że wszystko od niego mi się podobało albo że nie mam mu ogólnie nic do zarzucenia (trochę przejadło mi się jego łamanie czwartej ściany). Azyl Arkham mi właśnie nie siadł , jak chyba wielu forumowiczom z tego co widzę. Generalnie moja topka od niego to Doom Patrol, Animal Man i Nameless. Ten ostatni, chyba kurcze niewydany po polsku, to jest najlepszy komiks horror jaki czytałem (no może Uzumaki od Junjiego Ito mogłoby go przebić, ale że to manga to się nie liczy  ;D ) .

Czytałem też:

Filth -ogólnie dobry, tylko ma bardzo dobry początek i koniec, pomiędzy nimi ma lepsze i gorsze momenty. Też chyba niewydany po polsku

Kid Eternity - bardzo mi siadł ten komiks, ale duża w tym zasługa rewelacyjnych rysunków/grafiki Duncana Fegredo, sam scenariusz był dobry ale za krótki trochę i w konsekwencji za szybki. Czytałem po ang, nie wiem czy wydany po polsku

Azyl Arkham - jak wspomniałem, nie siadł mi od strony scenariuszowej ale rysunki Dave McKeana bardzo mi się spodobały

Flex Mentallo - ogólnie fajny komiks, tylko kurcze, ja w przeciwieństwie do Morrisona nie wychowałem się na komiksach superhero i ogólnie nie jestem jakimś wielkim fanem tego gatunku, tymczasem ten komiks to list miłosny Morrisona do superbohaterskich komiksów, więc trochę się autor i ja rozminęliśmy tutaj, ale wciąż, fajna lektura

We3, Klausa, Anihilatora i Niewidzialnych muszę jeszcze przeczytać, nie wspominając o komiksach z Batmanem czy Ligą Sprawiedliwych... Aaaa, i jeszcze słyszałem że Siedmiu Żołnierzy jest dobrych. Zenit, jak tak o nim czytam, chyba mnie nie kręci, ja tam wolę "Morrisona na pełnej piździe" a nie jakieś wstępne jego eksperymenty z komiksami. Doom Patrol od niego to pierwszy komiks jaki w życiu przeczytałem, pomijając Kaczora Donalda za dzieciaka i mocno ukształtował on moje gusta, lubię eksperymentalne komiksy które nie boją się łamać konwencji i sprawiać wrażenie że autor był na niezłym kwasie... Mógłbym powiedzieć że Morrison to trochę taki (śp) David Lynch komiksów, a twórczość Lyncha też uwielbiam. Inna rzecz że w pełni rozumem osoby którym Morrison czy Lynch nie siadają, to się kocha albo nienawidzi, a nawet jeśli kocha to najlepiej jak jeszcze odpowiedni nastrój siądzie  :D
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Styczeń 2025, 16:27:03 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

« Odpowiedź #3361 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 18:19:28 »
Najlepszy komentarz odnośnie CE jaki do tej pory czytałem. Podobnie uważam, że CE ma konstrukcję szkatułkową i jest surrealistyczny. Nie ma jednej słusznej interpretacji, może być ich wiele, jednocześnie wszystkie są prawdziwe. I w zależności od interpretacji poszczególnych elementów, łącząc je otrzymujemy różne komiksy. Być może jest coś dalej i można połączyć te różne komiksy w jedną historię? Czekam aż ktoś mądrzejszy weźmie się za recenzję CE, najlepiej obeznany w sztuce surrealizmu.

Z której strony CE jest komiksem surrealistycznym?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3362 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 18:45:24 »
Lary wlasciwie na kazdej. W koncu autor jest zadeklarowanym surealista;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

« Odpowiedź #3363 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 19:50:02 »
Właściwie z każdej to taka odpowiedź-nie odpowiedź. Znaczy się co tam jest surrealistycznego? Fabuła, historia, bohaterowie?

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3364 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 20:27:12 »
Dostępność.

Offline komiks

« Odpowiedź #3365 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 20:43:53 »
Dostępność akurat nie, bo komiks jest do kupienia z drugiej ręki, nowy.
I nawet nie można powiedzieć, że cena jest surrealistyczna.
Ale spoko, rozumiem, człowiek czasami potrzebuje pomarudzić ;)

Ciekawostka surrealistyczna ;)
Obraz nazywa się The Blind Violin, autorstwa José Roosevelt

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline death_bird

« Odpowiedź #3366 dnia: Śr, 29 Styczeń 2025, 23:21:01 »
Roosevelt powinien wydać książkę z kluczami do interpretacji i nawiązań.  ::)
Pod tym jednym względem "CE" jest bardziej frustrujący niż trylogia husycka.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3367 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:08:46 »
Właściwie z każdej to taka odpowiedź-nie odpowiedź. Znaczy się co tam jest surrealistycznego? Fabuła, historia, bohaterowie?

komiks jako całość - koncepcja, sposób opowiadania historii, konstrukcja, wizualia - to jest rozmowa na godziny - na pisanie sił by mi brakło - temat rzeka, ale to jak najbardziej surrealizm na pełnej k.. ;)
jak jesteś po lekturze CE i masz ochotę wbić się w to, to można poczytać te różne manifesty surrealistów ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3368 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 12:11:58 »
Roosevelt powinien wydać książkę z kluczami do interpretacji i nawiązań.  ::)
Pod tym jednym względem "CE" jest bardziej frustrujący niż trylogia husycka.

hehe
a bird nie pomyślałeś, że ta właśnie twoja potrzeba, że musisz koniecznie wiedzieć, to właśnie coś co o tobie chciał pokazać ci autor CE? :) jak pisałem surrealizm miał nas wytrącać z realizmu, mówić o nas odbiorcach :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

« Odpowiedź #3369 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 16:22:12 »
  Kompletnie nie odebrałem tego komiksu jako surrealistyczny. Trochę może i faktycznie w warstwie wizualnej, ale i to najbardziej na tych okładkach czy w grafikach dodatkowych bo w samym komiksie autor trzyma dosyć sporą dyscyplinę. Historia jest sensowna i konkretna, bohaterowie zachowują się logicznie i wszyscy mają swoje motywacje, wszelkie potrzebne związki przyczynowo-skutkowe są zachowane, obecność wszelkich "scenografii" jest tłumaczona. Surrealistyczny to jest "Garaż Hermetyczny".
  Tak się zastanawiam, co tam niby jest do tłumaczenia w środku. Jedni narzekają na łopatologię, drudzy na niejasność. Albo ja dostrzegam w "CE" zbyt mało, albo niektóre osoby zbyt dużo.

Offline komiks

« Odpowiedź #3370 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 16:49:48 »
Wszystko jest kwestią interpretacji, każdy może czuć sztukę po swojemu.
Dla mnie, na poniższej planszy, surrealizm jest w warstwie graficznej i fabularnej.
Prosty zabieg, chyba żywcem wyjęty z Alicji w krainie czarów.

Spoiler: PokażUkryj

« Odpowiedź #3371 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 17:08:31 »
  Tylko, że to wiesz takie rwanie z kontekstu. W ten sposób to i to

jest surrealizmem

Offline death_bird

« Odpowiedź #3372 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 17:15:19 »
a bird nie pomyślałeś, że ta właśnie twoja potrzeba, że musisz koniecznie wiedzieć, to właśnie coś co o tobie chciał pokazać ci autor CE? :)

Usłyszałeś to wprost czy tak to sobie wymyśliłeś?
Nawiązania są na ogół po to żeby ktoś mógł je wyłapać. Jak nie siedzisz w historii to nie zauważysz mrugnięć okiem i "dowcipów" u Sapkowskiego. Jak nie siedzisz w literaturze to nie załapiesz tych u Roosevelta. To, że one tam są nie ma nic wspólnego z surrealizmem czy innym realizmem magicznym. Albo jesteś w stanie je dostrzec albo nie jesteś w stanie. Niektórym nie są one potrzebne do szczęścia. Inni chcieliby je znać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #3373 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 17:21:46 »
@SkandalistaLarryFlynt według mnie to co wkleiłeś, to zwykły kolaż, nie opowiada żadnej historii, ani nie zawiera żadnego głębszego przesłania, idei, losowe obrazki, łączy je motyw bohatera. To co ja wkleiłem, to jest fragment dłuższej historii, z oczywistym przyczyn nie będę zamieszczał całości.

« Odpowiedź #3374 dnia: Cz, 30 Styczeń 2025, 17:26:52 »
   Historii, która nie jest bardziej surrealistyczna niż przygody kolesia w piżamie latającego na pajęczynie.