Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 858894 razy)

Offline sad_drone

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1485 dnia: Nd, 30 Lipiec 2023, 15:44:09 »
Mazeworld - Spory zawód, za dużo dla mnie w tej opowieści taniej metafizyki a za mało przemyślanej budowy świata. To niestety typowy komiks od studia lain, piękne rysunki przyciągające oko, ciekawe pomysły wyjściowe i zmarnowany ich potencjał, do tego nachalne walenie czytelnika po głowie mało ambitną filozofią (życie jak labirynt). Zresztą już po wstępie w którym autor afiszuje się że czyta traktaty filozoficzne wiedziałem że może być ciężko 😉. Najgorszy wątek w komiksie to tradycyjnie próba łączenia mistyki z "wiedzą naukową", new age pełną parą, zabrakło tylko fizyki kwantowej 😃.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1486 dnia: Nd, 30 Lipiec 2023, 23:28:45 »
Z lekka niepokojące, co piszesz. Miałem nadzieję, że scenariusz Alana Granta to sama w sobie gwarancja jakości...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1487 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 08:51:26 »
A mi spadł kamień z serca. Chciałem kupić, ale zniknął po drugim dniu zapowiedzi na gildii, więc pas.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Lipiec 2023, 08:53:00 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1488 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 11:22:21 »
Lastman 10 - lekki zawód, zwłaszcza w warstwie wizualnej. Koncept na te retrospekcje kompletnie mnie nie przekonuje.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1489 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 12:57:53 »
Cygan

Meh... jednak zawod. (...) Im dalej, tym niedorzeczniej, a przyjemnosc z lektury coraz bardziej watpliwa. Slabo. Za taka cene, nie warto.

I co? Wyszło, że jednak miałem rację :P

Mazeworld przeczytałem w sobotę 2/3 (pewnie dziś skończę). No szału nie ma niestety. Tzn. rysunkowo bardzo fajnie, ale fabuła to tylko pretekst. Jedyny fajny wątek to sceny w czasach współczesnych. Te w klimatach fantasty (czyli 90%) to schemat i nuda. Plus, że szybko się czyta ;)

Offline donT

« Odpowiedź #1490 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 13:22:44 »
I co? Wyszło, że jednak miałem rację :P

hola hola, ja nigdzie nie twierdzilem, ze racji nie masz  :P
jedyne 2 opinie jakie na tym forum widzialem, Twoja i gashu, byly z calkowicie przeciwleglych biegunow, a wszystko co napisalem to:

I kto ma racje?

No, ale fakt, Cygan to slaby komiks. Z mojej polki raczej wyfrunie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1491 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 13:33:57 »
Mazeworld - Spory zawód, za dużo dla mnie w tej opowieści taniej metafizyki a za mało przemyślanej budowy świata. To niestety typowy komiks od studia lain, piękne rysunki przyciągające oko, ciekawe pomysły wyjściowe i zmarnowany ich potencjał, do tego nachalne walenie czytelnika po głowie mało ambitną filozofią (życie jak labirynt).

Czyli to samo co w Sędzia Anderson, który jest jednym z niewielu komiksów, którego nie byłem w stanie doczytać do końca. Ja osobiście nie trawię łączenia sci-fi z metafizyką, duchowością czy religią.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1492 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 13:54:47 »
Dla mnie "Sędzia Anderson: Szambala" to ścisła topka Dreddów. Wspaniały klimat oldschoolowego s-f bez hamulców. Zostały u mnie na półce "Ameryka" i "Szambala" a słynne "Mandroid" czy "Necrocity" wywiało.
Batman returns
his books to the library

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1493 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:28:34 »
Mazeworld to chyba mamy na własne życzenie, prawda? Jakoś tak kojarzę, że forum mocno chciało, wydawca był w tej kwestii zachowawczy i w końcu stanęło na tym, że jak sprzedaż innych tomów będzie szła dobrze, to i Mazeworld będzie - co się wydarzyło.

Piszę o tym, bo choć wydawca potrafi popadać w nadentuzjazm, to jednak w tym przypadku nie był to ścisły jego wybór, ale vox populi. Jakie populi, taki vox i potem takie komiksy :)

Ja tam się cieszę na Ransona. Zakładam, że to dalej jest bardzo fajny komiks.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1494 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:31:52 »
Dla mnie "Sędzia Anderson: Szambala" to ścisła topka Dreddów. Wspaniały klimat oldschoolowego s-f bez hamulców. Zostały u mnie na półce "Ameryka" i "Szambala" a słynne "Mandroid" czy "Necrocity" wywiało.

to bierz Mazeworld z Komiksiarnii :) to jest ten sam Alan :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - zgoda ba druk
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1495 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:35:12 »
@amsterdream Szambala mi się podobała, ale to przez umieszczenie jej w kontekście uniwersum dredda, tam wątki parapsychiczne mają swoje sensowne miejsce i "realny" świat zapewnia im odpowiedni kontekst. W mazeworld tego elementu uziemiającego nie ma za bardzo, są za to bzdury o mózgu zamieniającym się w labirynt gdy lekarze patrzą na niego przez skaner.

Mroczni sędziowie 1+2 - Dla odmiany dobry komiks od lain, to bardzo przegięte post apo z przytłaczającym poczuciem zgnilizny i beznadziei. Trzeba takie klimaty lubić ale dla koneserów mocnych wrażeń to bardzo ciekawa pozycja, w dodatku narysowana wyjątkowo sugestywnie.

Metro 2033 powieść graficzna - Niezbyt udana adaptacja, ewidentnie 200 stron nie jest wystarczające na przekład prawie 600 stronicowej książki. Akcja tak pędzi do przodu że nawet czytając oryginał (dawno temu) miałem problem z nadążaniem za fabułą, największy problem to jednak dla mnie prawie całkowite wycięcie elementów paranormalnych i horroru. Zderzenie brutalnego realizmu życia w metrze po wojnie nuklearnej ze strachem przed nienazwanym jest dla mnie największa zaletą tego uniwersum, gdy odziera się je z elementów mistycznych zostaje tylko niezbyt sensowna tułaczka bohatera po kolejnych stacjach. Dodatkowy minus to sposób przedstawienia twistu z zakończenia, myślę że nie ma szans żeby osoba która zapoznała się wyłącznie z komiksem zrozumiała o co naprawdę chodziło.
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:36:47 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1496 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:36:44 »
Mazeworld to chyba mamy na własne życzenie, prawda? Jakoś tak kojarzę, że forum mocno chciało, wydawca był w tej kwestii zachowawczy i w końcu stanęło na tym, że jak sprzedaż innych tomów będzie szła dobrze, to i Mazeworld będzie - co się wydarzyło.

Piszę o tym, bo choć wydawca potrafi popadać w nadentuzjazm, to jednak w tym przypadku nie był to ścisły jego wybór, ale vox populi. Jakie populi, taki vox i potem takie komiksy :)

Ja tam się cieszę na Ransona. Zakładam, że to dalej jest bardzo fajny komiks.

juz z tym nadentuzjazmem nie przesadzaj, po prostu komiksy, ktore wydaje mnie jaraja :) z roznych powodow :)

no nie planowalem Mazeworld tak szybko - ale ramotka Button man sie spodobala, bylo zaintersowanie, polecial kolejny klasyk 2000ad - minelo szmat czasu od premiery - na tatmte czasu chlopaki dokonywali przelomu na rynku brytyjskim na miare tego co robil metal hurlant czy heavy metal.

bardzo lubie kreske Ransona i dlatego wydalem Sedzie Anderson, a potem Batona i fajnie ze do kompletu jest Mazeworld :)

w przyszlym roku tez postaram sie troche fajnych oldschoolowych komiskow wydac i z 2000ad i z Europy
« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Lipiec 2023, 14:39:53 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - zgoda ba druk
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1497 dnia: Pn, 31 Lipiec 2023, 15:42:10 »
Z czysto komercyjnego punktu widzenia wsłuchanie się tym razem w vox populi okazało się strzałem w dziesiątkę.
Batman returns
his books to the library

Offline burberry

« Odpowiedź #1498 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 14:01:00 »
Cartland 3. 6/10. Stało się to, czego się obawiałem. Po pierwszym zbiorczym wydaniu, w którym historię opisałbym jako do bólu ludzki antywestern, komiks, który dla mnie był jednym z odkryć zeszłego roku zmienił się w generyczny, poprawny western jakich wiele. Oczywiście to nadal dobra seria z przyjemnymi rysunkami, ale już drugi tom zapowiadał zmianę klimatu - dla mnie na gorszy. Z oryginalności, w tym ciekawych fabuł tak odmiennych od przeciętnych opowieści z Dzikiego Zachodu, został już po prostu dobry komiks. Zakończenie tej skądinąd dobrej serii okazało się być dla mnie rozczarowaniem. :-[

Offline donT

« Odpowiedź #1499 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:26:35 »
Chyba kazdy z nas ma tytul badz serie, ktore z roznych wzgledow przegapil czy tez celowo ominal, a ktore odkryl w pozniejszym czasie. Dzieki uprzejmosci jednego z forumowiczow (janex69 pozdrawiam serdecznie!), ktory zgodzil sie na mala wymiane – mam w koncu przyjemnosc zapoznac sie z wydana przez Byczka seria Parker. Matkobosko… wiedzialem, ze to tytul solidny, ktory warto przeczytac, ale nie sadzilem, ze to jest az takie zajebiste! To komiksowe miesko w najlepszym wydaniu. Nie bede sie rozpisywal, bo od premiery minelo juz sporo czasu i kto chcial, to dawno ma Parkera odchaczonego. Przeczytelem jak na razie 2 z 4 tomow i jestem wniebowizety. Motyla noga! Takie komiksy chce czytac! Uwielbiam te stare nabuzowane testosteronem, gansgterskie tytuly, z cala charakterystyczna otoczka jaka stanowia kryminalne porachuki, napady, poscigi, szemrane biznesy, a przede wszystkim – niejednoznaczni bohaterowie, ktorym nigdy nie mozna w 100% ufac. Klimat opowiadanych hisotrii jest niesamowity, gesty i wylewajacy sie z kazdej kolejnej strony, a ktory dodatkowo bardzo podbijaja kapitalne choc nieco oszczedne rysunki Darwyna Cooke'a. Tego nie daloby sie zrobic lepiej. Parker z cala pewnoscia jedna z najlepszych serii jaka zagoscila na moich poleczkach. To seria, ktora warto znac i miec. Ja juz teraz wiem, ze wroce do niej z pewnoscia. Perelka.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.