Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 749941 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #570 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 17:42:47 »
Daredevil: End of Days.

To juz moja druga lektura tej miniserii i tak jak poprzednio (kilka lat temu) - bawie sie przy niej wybornie.

Spoiler: PokażUkryj
Daredevil na kilka sekund przed smiercia, z rak Bullseye'a, wypowiada pewne slowo. Slowo o intrygujacym brzmieniu, ktorego znaczenia nie zna nikt z jego przyjaciol, bylych kochanek czy innych kalesoniarzy, ktorym przyszlo skrzyzowac swoje drogi z droga Matta. Slowo, ktore z pewnoscia cos oznacza. Tylko co? Ben Urich, stary dziennikarski wyga, postanawia wziac sprawy w swoje rece i te tajemnice rozwiazac.

End of Days, w bardzo sprawny sposob spina wszystkie watki runu Bendisa i jest jego takim jakby troszke elseworldowym zakonczeniem. Calymi garsciami czerpie z opowiadanych wczesniej historii - od Wake up, az do The Murdock Papers. Wracaja takze najwazniejsze postacie - zarowno te, ktore zawsze byly zwiazana z historia Matta, jak i te, ktore wprowadzil Brian. Za szate graficzna odpowiada duet Klaus Janson & Bill Sienkiewicz. Goscinne wystepy maja rowniez inni rysownicy tego runu - David Mack oraz Alex Maleev. Ogolnie - jest bardzo przyzwoicie. Czyta sie i oglada tak samo dobrze. To mocna, wciagajaca i poruszajaca momentami historia.

You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #571 dnia: Śr, 20 Lipiec 2022, 14:14:37 »
Antares  W poprzednich tomach ilość tekstu trochę męczyła. Tu jest go chyba nawet więcej, a mimo to czyta się zaskakująco dobrze. Zobaczymy jak będzie dalej, ale do tej pory to chyba najprzyjemniej mi wchodzący tytuł od Leo.

Offline kv

« Odpowiedź #572 dnia: Cz, 21 Lipiec 2022, 22:40:53 »
Oszałamiające bajki urłałckie - aż nie wiem co tak naprawdę napisać.... :o

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #573 dnia: Cz, 21 Lipiec 2022, 22:52:40 »
Oszałamiające bajki urłałckie - aż nie wiem co tak naprawdę napisać.... :o

*Oszołomiające ;)

Offline kv

« Odpowiedź #574 dnia: Pt, 22 Lipiec 2022, 09:03:24 »
No i mnie oszołomiły... :o

Offline PJP

« Odpowiedź #575 dnia: So, 23 Lipiec 2022, 21:28:34 »
W końcu wziąłem się za trzy części Poranka ściętych głów. Kupiłem kiedyś, bo chwalone i zapomniałem. Zresztą, nie lubię czytać mang, bo prawie każda ma inną specyfikę kolejności kadrów. Zaskakująco dobre! Do kierunku można się przyzwyczaić. Ktoś powie, monotonne. Gość tnie łby w innych konfiguracjach. Niby tak, ale mamy bardzo ładny szczegół i sporo historii, tak jak...w Usagim :>Dla wrażliwych ostrzeżenie - spora dawka brutalności. Seria generalnie skłania do zadumy, jest parę filozoficznych wstawek.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Lipiec 2022, 21:30:30 wysłana przez PJP »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #576 dnia: Nd, 24 Lipiec 2022, 13:26:56 »
Przeczytałem drugi tom Płaszcza i szponów. No i wychodzi na to, że powinienem jeszcze raz przeczytać pierwszy, bo tamten oceniałem dobrze, acz bez szału, a ten to najlepsza rzecz jaką czytałem od lat. I nie wiem czy pierwszy faktycznie jest słabszy, czy ja wówczas nie zauważyłem wszystkiego, czy też po prostu teraz mam bardziej odpowiedni nastrój na ten komiks. Jak by nie było drugi tom jest genialny pod każdym względem, jest w nim wszystko w idealnych proporcjach. Nawet nie bardzo wiem jakich pochwał używać, ale gigantyczną, pozytywną robotę zrobił Wojciech Birek, ten komiks jest mega trudny do przetłumaczenia. Uwielbiam takie zaskoczenia, że chcę po prostu coś nadrobić, a czytam jeden z najlepszych komiksów jakie dotychczas przeczytałem.

Offline kv

« Odpowiedź #577 dnia: Nd, 24 Lipiec 2022, 20:07:13 »
Michael Jordan - nadchodzi byk - historia znana każdemu fanowi koszykówki. I na tyle dobra, że udziwnienie jej
wprowadzając retrospekcje i takie skakanie po osi czasu
nie było potrzebne.
Na plus wplątanie kilku wątków mniej znanych, ale duży minus to brak wątku konfliktu w ostatnim sezonie MJa w Bulls. Zbyt laurkowo to wyszło, w ogóle drugi 3-peat przedstawiono tu skrótowo.
No i rysunki też nie powalają, to co fajnie wyglądało przy przedstawianiu "fragmentów" meczów, kiepsko wypada w tematach poza halą.

Offline Kandor

« Odpowiedź #578 dnia: Nd, 24 Lipiec 2022, 20:57:58 »
Jest preorder na Atom Comics - co zamawiacie (oczywiście na Azylu będzie podobny niebawem)? Mam na komórce w ramach e-booków Legimi dostęp do pierwszego Heartstoppera (tak  nie zabardzo zachęcający po pierwszych stronach choć czytywało się swego czasu takie komiksy "niezależne") i "Gwiezdny port" Martina,, zobaczymy jak mi podejdą :-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Lipiec 2022, 21:04:16 wysłana przez Kandor »

Offline Kyms

« Odpowiedź #579 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 18:03:49 »
W trakcie czytania 2 tomu Knightfalla :)
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline perek82

« Odpowiedź #580 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 20:32:25 »
Martha Washington - wygrzebane w bibliotece. Strasznie dużo się dzieje, przynajmniej na początku.
Produkt (25) **
W ciszy przeszłości **
Tablica Wenus **
Come Prima ***
Czasem ***

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #581 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 22:15:44 »
Venom tom 2 - Cates dalej nie zawodzi i kontynuuje superbohaterski horror na najwyższym poziomie. Niestety, tom 2 zawiera tylko jego trzy zeszyty. Pozostałe tworzą Frank Tieri, Ryan Stegman i Cullen Bunn. Ten pierwszy wywiązuje się ze swojego zadania bardzo dobrze tworząc małomiasteczkowy horror. Pozostali dwaj zawodzą - historii Stegmana już nie pamiętam, a Bunnowi przypadł tie-in do Wojny Światów-koszmar, ledwo przebrnąłem przez te trzy zeszyty. Co ciekawe, można spokojnie je ominąć bo a) kompletnie nic nie wnoszą i nie mają jakiegokolwiek wpływu na fabułe b) w późniejszej części tomu czytelnik dostaje krótkie streszczenie z eventu. Podsumowując, Cates i Tieri na tak, reszta do zapomnienia.
« Ostatnia zmiana: Wt, 26 Lipiec 2022, 22:17:28 wysłana przez Raveonettes »

Offline kv

« Odpowiedź #582 dnia: Wt, 26 Lipiec 2022, 22:43:23 »
Do ostatniego - solidny western.

Offline hansior

« Odpowiedź #583 dnia: Śr, 27 Lipiec 2022, 09:29:35 »
Sabrina - nie będę się bawił w interpretacje zakończenia. To, co mnie ujęło w tym komiksie to duże napięcie budowane ze strony na stronę. Rysunki są proste, w kadrach niewiele się dzieje i brzmi to jak zapowiedź czegoś słabego. A jednak wcale tak nie jest. Co zaskakujące, Drnaso tworząc komiks w ten sposób buduje podskórnie naprawdę wysokie napięcie. Świetnie jest ono zbudowane przy minimalnej ilości środków. Np. wydarzeń niemalże symbolicznych, takich jak
znalezienie nożyczek pod materacem
. Szczytem są dwie ostatnie sceny:
scena w serwerowni
i
podwiezienie Teddy'ego do schroniska
. Zachwyca mnie to, do czego może doprowadzić komiks. Takich uczuć człowiek może się spodziewać po filmie.
Komiks pozostawił mnie z "przyjemnym" wspomnieniem wysokiego napięcia i
ulgi po rozładowaniu emocji.

No i na koniec pozostaje się zastanawiać, czy
żołnierz, któremu po przeżyciach z Teddym śnią się koszmary, będzie dobrze spełniał obowiązki
  :)

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #584 dnia: Śr, 27 Lipiec 2022, 09:48:53 »
*Oszołomiające ;)
O kurde, po roku od kupna wreszcie dowiedziałem się, jaki jest naprawdę tytuł tego komiksu  ;D