Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766021 razy)

Offline donT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #315 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 11:21:58 »
Portugalia

Chociaz tworczosc Cyrila Pedrosy jest mi doskonale znana, to sprowadza sie wlasciwie tylko do jednego, wydanego sto lat temu tytulu - Trzy Cienie. To swietny komiks i bardzo go lubie, ale jakims dziwnym trafem - inne dziela tego autora przeszly gdzies poza moim radarem. W ostatnich latach wychodzi wszystkiego tak duzo, ze bardzo latwo jest pewne rzeczy, kompletnie nieswiadomie pominac. Jednakze, trzecie (poprawcie jesli sie myle) juz wydanie Portugali dalo mi do myslenia - przeciez to musi byc przynajmniej dobre! Kto inaczej bawilby sie w kolejne wznowienia. Powiem tak - to nie jest dobre, Portugalia to tytul genialny! To przeurocza, ciepla i przede wszystkim cholernie interesujaca opowiesc o poszukiwaniu wlasnej tozsamosci i swojego miejsca na swiecie. Jest tak napisana, ze chociaz tak na prawde niewiele sie w niej dzieje, to cholernie ciezko sie od niej oderwac. Dialogi sa przefantastyczne i naturalne, podobnie jak bohaterowie - zwykli ludzie, ze swoimi zaletami i wadami. Portugalia zmusza do refleksji, do powrotu do beztroskiego dziecinstwa oraz tego abysmy zastanowili sie przez chwile - jak wazna w zyciu jest rodzina. Po lekturze ma sie chec aby wziac wlasny, rodzinny album ze zdjeciami i rozmawiac o zapomnianych tajemnicach. Pedrosa, oprocz tego, ze jest wielkim pisarzem, jest takze wielkim artysta. Komiks oglada sie rownie fenomenalnie, jak czyta. Kadry sa przecudowne, niby niedbale i szybkie, to jednak najezone wspanialymi, drobnymi szczegolami. Kolory to rowniez poezja - przepiekne akwarelki, ktore idelanie wspolgraja z kreska.
Ten komiks trzeba miec, to perelka. 10/10. 
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline misiokles

« Odpowiedź #316 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 11:44:21 »
Nie można znając tylko jeden tytuł powiedzieć, że twórczość kogokolwiek jest komuś znana :)

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #317 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 14:47:46 »
Nie można znając tylko jeden tytuł powiedzieć, że twórczość kogokolwiek jest komuś znana :)
No chyba, że ten ktoś ma na koncie jeden tytuł  ;)

Offline Kielo

« Odpowiedź #318 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 14:56:55 »

No, wlasnie niekoniecznie. Ja wiem, ze to semantyka, ale donT nie napisal, ze zna cala tworczosc Pedrosy. Jeden tytul to tez tworczosc ;)

A tak przy okazji to Portugalia to tez jeden z moich ulubionych komiksow. Mam znajoma z Portugalii, ktora opowiadala mi, ze wiekszosc rodzin ma kogos, kto przechodzil przez to co rodzina glownego bohatera.

Offline perek82

« Odpowiedź #319 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 15:26:01 »
Kiedyś byłem na wakacjach w okolicach, gdzie się rozgrywa akcja (południowe okolice Lizbony). W komiksie jest gdzieś mapka, pokazuje rzeczywiste nazwy. Tak mi się przypomniało 😀 najfajniejsze plaże jakie widziałem. Ciągną się kilometrami i mają kilkadziesiąt do 100 m szerokości. Nie siedzi człowiek na człowieku. I płytkie zejście do oceanu.
Komiks też super😀
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline donT

« Odpowiedź #320 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 15:36:52 »
Ja w Lizbonie bylem 3 razy i uwielbiam to miasto. Piekne, klimatyczne, kolorowe, a ludzie pogodni, wyluzowani, bardzo pomocni turystom. Do tego bardzo dobre jedzenie i wino. Moim skromnym zdaniem to swietna miejscowka na krotki wypad i w swoim prywatnym rankingu stawiam ja wyzej, niz inne europejskie stolice. Wczorajsza lektura sprawila, ze chce tam poleciec raz jeszcze.
 :)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline gashu

« Odpowiedź #321 dnia: Śr, 06 Kwiecień 2022, 15:46:26 »
In minus - giga samochodoza. Korki i smród w centrum gorsze niż w Warszawie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #322 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 17:49:58 »
Przeczytałem dziś młodemu Tytusa księgi I i II. Kurde jakie to jest niezłe. Po ponad 50 latach od ukazania się. Czyta się dobrze i nadal śmieszy. Sam czytałem to ostatni raz ze 25 lat temu, a mimo to większość akcji czy kadrów nadal pamiętałem. Te pierwsze księgi to jeszcze widać, że są rwane (pewnie były publikowane w Świecie młodych) i akcja skacze momentami ni z tego i owego z miejsca na miejsce, ale i tak jest to świetny poziom. Czekam teraz, aż dojdziemy do mojej ulubionej księgi kowbojskiej i przeczytam te księgi co ich nie miałem za dzieciaka :)
Synowi też się mocno spodobało, już mnie od razu ciągnął żeby czytać trójkę, ale traciłem już głos po dwóch ciurkiem :)

W zeszłym roku w numerze AKT-u były paski ze Świata młodych też była duża przyjemność je czytać.

Offline Warpath

« Odpowiedź #323 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 19:05:01 »
Gdyby Tytus wyszedł kolekcjonersko w twardej - brałbym jak zły ; )

Offline Leyek

« Odpowiedź #324 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 19:12:54 »
Tylko jak to ułożyć jak książeczki w poziomie?
No chyba, że po dwie strony na kartkę, ale już sobie wyobrażam jaki wtedy byłby krzyk, że to profanacja ;)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #325 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 19:16:53 »
No chyba, że po dwie strony na kartkę, ale już sobie wyobrażam jaki wtedy byłby krzyk, że to profanacja ;)

Można zawsze wydać w taki sposób jak "Mroczne sekrety Olimpu"  ;)
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Warpath

« Odpowiedź #326 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 19:17:23 »
Z KiKiem udało się przekręcić w pion i nie było tłumów obrzucających Egmont kamieniami, czyli da się ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #327 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 19:36:05 »
Można zawsze wydać w taki sposób jak "Mroczne sekrety Olimpu"  ;)

Nie, te małe zeszyciki jak dzisiaj czytałem to już mało poręczne są, szczególnie jak się czyta w 2 osoby. Dać to jeszcze w twardej oprawie + pewnie większy format to byłaby mordęga. No ale ja ogólnie nie przepadam za komiksami w poziomie (ze względu na utrudnione trzymanie podczas czytania).

Offline Warpath

« Odpowiedź #328 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 20:03:27 »
Pełna zgoda, w pion i zbiorcze. Dla mnie ideal.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #329 dnia: Nd, 10 Kwiecień 2022, 22:40:26 »

Ale po co, śmiało mogłoby się to ukazać w poziome jak jest. Patrz Dom (FB wydał go na twarto, nie wiem jak u nas)