Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 589647 razy)

Offline Gustavus_tG

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3420 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 21:58:48 »
To się tak ładnie fachowo nazywa, banalność zła. Tony rozprawek napisano analizując ten temat.

Offline rapr

« Odpowiedź #3421 dnia: Wt, 04 Luty 2025, 22:07:49 »
O widzisz, to zapewniłeś mi właśnie lekturę na jutro. Dzięki!

Offline donT

« Odpowiedź #3422 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 17:59:27 »
Mam ostatnio nieco wiecej czasu na czytanie i w zwiazku z tym postanowilem odswiezyc sobie klasyka jakim jest 100 Naboi. Temat jest mi doskonale znany bo serie kompletowalem na biezaco, w oryginalnych trejdach, ktore pozniej wymienilem na wydanie Egmontowe. O kulkach slyszal chyba kazdy. Zaniem wielu, to absolutna, niepodwazalna ekstraklasa i tytul, ktory wywindowal tworcow do komiksowej ligii mistrzow. Mam jednakze z Nabojami problem i podejrzewam, ze nie jestem w tym odosobniony. Tak mniej wiecej do polowy, autorzy stawiaja na krotkie, mocne historie ze zlamanymi zyciowo ludzmi, dostajacymi szanse na bezkarna zemste. Jest ciekawie, roznorodnie, a czyta sie po prostu rewelacyjnie. Wiadomo, raz lepiej, raz gorzej, ale poziom generalnie jest bardzo wysoki. Wieksza afera z minutemenami gdzies tam sie powoli zarysowywuje, ale jest tylko tlem. Z czasem niestety, draka pomiedzy Gravesem a Trustem zaczyna grac pierwsze skrzypce. Choc geneza organizacji zrzeszajacej 13 rodzin i jej zbrojnego ramienia jest bardzo interesujaca, to wtedy zaczynaja sie schody. Historia coraz czesciej przypomina spaghetti i w pewnym momencie ciezko polapac sie o co w tym wszystkim chodzi. Bohaterowie placza sie, sojusznicy i wrogowie zmieniaja jak w kalejdoskopie, dialogi staja sie coraz mniej czytelne, a zamiast tego - coraz bardziej enigmatyczne i niejednoznaczne. Wydarzenia gestnieja, przybywa watkow, postaci drugoplanowych, poczucie zagubienia zaczyna zwyczajnie od serii odstraszac. To jest wlasnie ta druga polowa, zdecydowanie mniej przyjazna czytelnikowi i niestety, rzutujaca na calosc. Podobno Azzarello wszystko sobie precyzyjnie zaplanowal i mial gotowe zakonczenie juz podczas pisania 1 zeszytu. Mam co do tego watpliowosci i bardziej sklanialbym sie ku temu, ze wraz z biegiem wydarzen zaczal zwyczajnie improwizowac, a zakonczenie skleil na szybko. Jak bylo naprawde, ktoz to wie. Anyway, 100 Naboi jako calosc rozczarowuja. Poczatkowa swiezosc i oryginalnosc ustepuje pokreconej, nieprzystepnej i czesto bezcelowej, przypadkowej bieganinie. Trudno mi jednoznacznie tytul ten ocenic, a juz tym bardziej polecic, bo ogromny potencjal serii zostal w pewnym momencie rzucony na pozarcie. Szkoda, bo gdyby calosc utrzymala poziom pierwszej polowy, bylaby genialna.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3423 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 18:34:31 »
Generalnie pierwszy tom można polecać wszędzie i każdemu. W momencie debiutu tytuł rozwalił system. Sam pomysł, scenariusze pierwszych numerów no i te rysunki, to było coś. Sam pamiętam jak te pierwsze wydanie od Mandry pięknie wchodziło. Potem po przeczytaniu całości już od Egmontu pojawił się jednak grymas zniesmaczenia. Nie do końca się to wszystko udało. Pierwotny koncept był najlepszy i szkoda tego późniejszego rozmieniania się na rodzinne spory i nadpodaż minutemanów. I nie wygląda to wszystko, jakby faktycznie było zaplanowane na te 100 numerów. Raczej kolejna mini, która jednak wobec gigantycznego sukcesu musiała przekształcić się w coś większego. Na swoje nieszczęście.

Offline Gieferg

« Odpowiedź #3424 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 19:46:29 »
Cytat: Martin Eden
Ostatni Mohikanin - nie mogę doczekać się wersji Egmontu, żeby porównać ją z wersją węgierską z czasów PRL. Ta węgierska sprytnie przestawia kolejność niektórych wydarzeń z książki. To będzie ciekawy eksperyment.

Własnie przeczytałem obie jedna po drugiej. Węgierska znacznie lepsza.
Recka lada dzień na filmozercach.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #3425 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 20:11:40 »
To jest ta starsza wersja Mohikanina? Bo też wziąłem nową, Egmontową.

https://www.gildia.pl/komiksy/328696-ostatni-mohikanin

Offline JakubM

« Odpowiedź #3427 dnia: Cz, 06 Luty 2025, 22:39:17 »
"Gigantyczna broda która była złem" - nagrodzony debiut Stephena Collinsa.
Bohaterem komiksu jest Dave, który pasuje jak trybik do jego uporządkowanego świata, dopóki broda nie wyrasta mu z twarzy, odcinając go od społeczeństwa. Pod tytułową brodą wiją się wszelkiego rodzaju lęki XXI wieku: strach przed imigracją, upadkiem jednorodności kulturowej, dewastacją ekologiczną — końcem określonego stylu życia. Bardzo przyjemny w oglądaniu komiks, bo tekstu w nim za wiele nie ma i to nawet dobrze bo za dużo teksu zakłóciłaby płynność przyswajania treści fabuły. A tak to oglądamy i smakujemy 😁

Offline Takesh

« Odpowiedź #3428 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 07:59:06 »
Oj tak. Broda jest świetna. Jak on to wszystko wymyślił? I jeszcze sprawił, że to działa?

Plus jak Collins był w Krakowie to jeszcze była okazja z nim porozmawiać i okazał się bardzo otwartym i wesołym gościem. Z chęcią bym vos jego jeszcze kupił.

Offline skil

« Odpowiedź #3429 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 09:31:12 »
Trudno mi jednoznacznie tytul ten ocenic, a juz tym bardziej polecic, bo ogromny potencjal serii zostal w pewnym momencie rzucony na pozarcie. Szkoda, bo gdyby calosc utrzymala poziom pierwszej polowy, bylaby genialna.

Mam podobne odczucia. Do połowy seria jest genialna. W momencie, kiedy intryga Gravesa wychodzi na pierwszy plan, zaczyna się fabularna gimnastyka i z zeszytu na zeszyt robi się coraz słabiej. Cały misterny spisek okazuje się zwyczajnie naciągany i o wiele mniej interesujący niż historie z życia półświatka opowiadane na początku serii. Czuć też, że chcieli to dociągnąć na siłę do tych 100 zeszytów. Seria jako całość rozczarowuje, do połowy 9/10, potem 5/10, a zakończenie jest wprost beznadziejne.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #3430 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 10:19:41 »
Pewnego razu we Francji - całość - Rewelacyjna opowieść. Co prawda bohaterem opowieści jest chciwy Żyd, który dla kasy zaryzykował nawet życiem rodziny i w ogóle postać dwuznaczna, której jednak się nie kibicuje. W sumie trudno tutaj znaleźć jakąkolwiek postać, z którą można byłoby się identyfikować. Niemal wszyscy są wyrachowani, źli, egoistyczni. Dążą do swoich celów po trupach. Większość fabuły dzieje się podczas IIWŚ i świetnie pokazane jest to, że nawet szlachetne z pozoru czyny miały swoje drugie dno. Nie było nic czarno-białe. Wiele motywów w komiksie spokojnie odnalazłaby się na polskim gruncie, szczególnie że podczas wojny na polskich ziemiach było zdecydowanie gorzej. A teraz bardzo często w mediach można spotkać się z krytyczną oceną działań niektórych ludzi w tamtych czasach i stawianiem też Polaków w jednym szeregu z nazistowskimi oprawcami.
Ogólnie rewelacyjny komiks. Doskonale poprowadzona historia, choć jak dla mnie za szybko się kończy. A wszystko pięknie narysowane.

Dziobak Toto cz. 2 - Zaryzykowałem i kupiłem, aby poczytać z moim synkiem. Utwierdziłem się w przekonaniu, że to nie jest komiks dla dzieci w wieku 5 lat a nawet dla starszych o te kilka lat. Zbyt brutalne i choć jest morał, to jednak wiele rzeczy trzeba tłumaczyć dziecku po drodze. I w tym i w poprzednim tomie jest motyw śmierci, zabijania a do tego jest to namalowane w niezbyt przyjaznych dla dzieci barwach. Doceniam kunszt rysownika, ale jest to zbyt mroczne i dzieci jednak wolą czystszą kreskę.

Tysiąc twarzy Kuby Rozpruwacza - czarno-biały rewelacyjnie narysowany komiks. Aż londyński smród wylewa się z kadrów. Jest mrocznie, duszno, klimatycznie. Z historyjkami jest już jednak różnie. Spinają się w całość i to jest jak najbardziej na plus. Jednak oceniając poszczególne historyjki, jak to bywa - jedne są lepsze, inne gorsze. Ogólnie horror w komiksie do mnie nie trafia. Wizualnie takie komiksy są dopieszczone, ale nie wywołują jakichkolwiek innych emocji jak strach, czy odrazę (co dobry horror powinien), zaś fabularnie trudno im zaskoczyć. Dźwięk i obraz w filmach oraz grach robią jednak swoje.

Na tapecie mam jeszcze kilka komiksów z poprzedniego roku, aby też stworzyć swoją topkę w wiadomym temacie.

Offline Lobo

« Odpowiedź #3431 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 11:14:46 »
Zgadzam się, Pewnego razu we Francji świetna seria. Zachwyci nie tylko fanów historii II wojny światowej. Aż dziwne że tak mało się tutaj pisze o tej pozycji. Również polecam 👌

Offline rapr

« Odpowiedź #3432 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 11:37:40 »
Pewnego razu we Francji raczej ląduje w mojej top10, świetna lektura

Deathbed - Komiks z DC Black Label, w którym nie ma jednak bohaterów tego świata. Jest to zaś rewelacyjnie narysowana historia o ghostwriterce i jej zleceniodawcy, który jest na łożu śmierci. Zadaniem tej pierwszej jest upewnić się, że historia Luna zostanie przekazana i niezapomniana. Chce on też, żeby była przy nim przy jego ostatnich słowach. Do tej pory opisuję to jako komiks obyczajowy, ale on takim nie jest. Na końcu pierwszego zeszytu mamy twist, który powoduje, że jest to jednak komiks przygodowy/akcji. Jest on kierowany dla dorosłych: nagość, przemoc,
Spoiler: PokażUkryj
kanibalizm
. Czyta się go jednak niezwykle przyjemnie, nie mogłem go odłożyć na półkę mimo senności. Ma on swój morał, więc nie jest całkiem bezrefleksyjny. Chciałbym tylko jeszcze raz zaznaczyć, że jest REWELACYJNIE narysowany. Styl jest nieco kreskówkowy, okładka nieźle go oddaje. Co do wydania - kupiłem angielskie wydanie zbiorcze i byłem zaskoczony papierem. Nie jest on błyszczący, świetnie oddaje kolory, solidnej grubości. Polecam!

Dungeons & Dragons - 1 - Legendy Wrót Baldura - Odkąd zobaczyłem w zapowiedziach, to wiedziałem, że przeczytam. Potem pomyślałem, że jednak szkoda pieniędzy, ale na szczęście tom ten pojawił się w bibliotece. I... naprawdę dobrze się bawiłem. Historia jest w sumie prosta, dodaje trochę sentymentu ze względu na postać Minsca i Boo. Są też inne postaci znane z gier. Czyta się to ekspresowo, rysunki w tym pomagają - poprawne, bez jakiegoś szału. Boo załatwia jednego wroga "po oczach", więc można się rozejść zadowolonym :) Fajne, oddałem do biblioteki :P

Offline Death

« Odpowiedź #3433 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 19:36:00 »
Potwierdzam, Pewnego razu we Francji to bardzo dobra lektura. No, ale to Fabien Nury, więc musi być dobre. Warto zainteresować się tym komiksem, Katangą i Tylerem Crossem, bo wszystkie te świetne serie zostały u nas wydane w całości.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #3434 dnia: Pt, 07 Luty 2025, 21:27:06 »
@Death: Dorzuć do tego Cesarzową Charlottę. Właśnie kończę czytać czwarty tom, uomatko, piękne to jest; Nury potrafi wzbudzić takie emocje (no ale ja jestem psychofanką, może nie powinnam się wypowiadać :D ), a Bonhomme przeszedł samego siebie... Bardzo, bardzo polecam już teraz 💙
Premiera "Kaczuszki Dab Dab" integrala 3 autorstwa Eryka K. - Poznański Festiwal Sztuki Komiksowej 2025 💙