Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 486479 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline OokamiG

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2685 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 00:30:31 »
Point Blank to na swoje czasy był wręcz kryminał awangardowy. Ja właśnie ostatnio przeczytałem pierwszy tom  Parkera od Nagle i aż byłem zdzwiony jak udana korelacja występuje między komiksem i jego adaptacją.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2024, 00:32:23 wysłana przez OokamiG »

Offline firzu

« Odpowiedź #2686 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 11:37:19 »
Korzystając z uroków L4 nadrabiam komiksowe zaległości z ostatnich ponad 20 lat. Dodatkowo ostatnio odkryłem, że Biblioteka Miejska w Częstochowie ma sporą kolekcję komiksów.  Wypożyczyłem od nich : Lucyfera Careya, Mister Miracle, Daredevila Millera, Animal Mana, Authority, Nocturnals oraz HillBilly.
Najbardziej do gustu przypadły mi Lucyfer i Authority. Historia Gwiazdy Zarannej jest po prostu rewelacyjna.
Tak bardzo mi się spodobała, że zakupiłem pierwszy tom Hellblazera od Careya ale moim zdaniem nie jest tak dobry jak Lucyfer. Authority też świetne. Jutro żona przywiezie mi kolejną partię ale niestety kończy się laba i czas wracać do pracy :(

Offline badday

« Odpowiedź #2687 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 11:51:46 »
Korzystając z uroków L4 nadrabiam komiksowe zaległości (...) ale niestety kończy się laba i czas wracać do pracy :(
Ale wiesz, że jak się jest zdrowym to też można czytać komiksy? :P

Offline firzu

« Odpowiedź #2688 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 12:13:48 »
Ale wiesz, że jak się jest zdrowym to też można czytać komiksy? :P

To tak się da ?? :P Pracując byłoby mi cięzko w 2 dni przeczytać całego Animal Mana

Offline Death

« Odpowiedź #2689 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 12:37:25 »
No niestety, czasem ciężko się czyta po pracy, bo nawet jeśli masz czas, to jesteś zmęczony.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2690 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 13:55:08 »
zwlaszcza jak czlowiek pracuje przy kompie - oczy mowia wtedy ze czytanie to zly pomysl ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Slaine Pogromca Smoków - wrzesień
Opowieści z Telguuth - październik
Altor - październik

Offline Popiel

« Odpowiedź #2691 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 19:49:09 »
Sorry, przed chwilą wrzuciłem w niewłaściwym temacie.

Na sobotnich Targach Zinów w Lengrenówce zaopatrzyłem się w mnóstwo dobra, bo w mojej opinii to właśnie ziny są tą najciekawszą, najżywszą i buzującą komiksową krwią. Anna Krztoń, Piotr Marzec, Jaszczu, Mateusz Wiśniewski, Daniel Gutowski i inni. Rzeczy wydane własnym sumptem, przepełnione wiarą i pasją, sól tej ziemi i creme de la creme.

No i pośród tych wspaniałych zinków - "Sezon spadających gwiazd" Marcina Podolca. Dawno na przemian tak dziko się nie śmiałem i nie wzruszałem. Historia o dorastaniu w niewielkim mieście i fascynacji koszykówką, opowiedziana w stylu Mikołajka/Fistaszków/Calvina i Hobbesa.

Coś pięknego, polecam brać w ciemno. A to tylko teaser/trailer większej całości. Dla mnie bez wątpienia jeden z najlepszych polskich (i nie tylko) komiksów tego roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #2692 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:06:47 »
Widziałem fragmenty nowego Klopsa Jaszcza i mam nadzieję, że coś zostało na emefkę.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2693 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 20:30:13 »
A to też świetna rzecz!

Offline Death

« Odpowiedź #2694 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 21:23:17 »
Oj tak, nowy Podolec od dawna na mojej liście do kupienia na MFK. :)
Parodia Książula też. :)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2695 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2024, 22:22:25 »
Dołączam się do zachwytów Popiela nad "Sezonem spadających gwiazd" (CY-ME-SIK) i zapraszam na MFKiG po "Klopsa" 7, "GadaNinę" i "Czad" na stoisko Marzec/Nowacki/Wiśniewski. Jeszcze zostało ale sprzedaż na targach zinów w Lengrenówce była naprawdę świetna! Piotrek Marzec jeszcze walczy z zinkiem, więc może będzie jakaś świeżynka od niego. Acha, ja będę miał też nalepki z Misiem Zbysiem, jeśli ktoś lubi :D Sorka za offtop, ale skoro padło pytanie i je przeczytałem, to nie będę udawał, że nie ;)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2696 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 15:19:08 »
Most Heksagon - ładnie narysowane, ale prawie nie ma fabuły, a to co jest, jest nudne. Szkoda, bo sam pomysł nie jest zły. Powiedziałbym, że trochę klimaty Dukaja. Tylko że Dukaj wsadziłby tam mnóstwo mięsa, a tutaj nic nie ma.

Cholerna Sakura - to współczesny komiks obyczajowy, którego odbiorcą są raczej nastolatki i bardzo młode kobiety. Zaskakująco dobrze napisany. W przeciwieństwie do gniotów Mirki Andolfo, historia jest ok, postaci i ich motywacje są wiarygodne. Nie są to moje klimaty, ale trzeba docenić dobre rzemiosło.

Reckless 1-5 - świetnie się to czyta. Nie wszystko co napisał Brubaker mi się podoba (Pulp, Fatale oraz Zabij albo zgiń są słabiutkie) ale Reckless to moim zdaniem szczytowe osiągnięcie Bru. Fajne historie, świetnie napisane, świetnie zbudowane postaci. Czyta się to rewelacyjnie. Moim zdaniem całościowo lepsze niż Criminal. Nie ma słabych elementów.

Doktor Strange - Przysięga, Odrębna rzeczywistość, W mroczny wymiar, Dziwne początki Strange'a i Początki i zakończenia. - fajnie się czytało, trochę rozczarował Straczynski, bo na tle innych komiksów Strange'a ten nic nie wnosi, poza tym że zmienia kilka elementów z początków Strange'a. Natomiast historie z różnych kolekcji są ok. Nic do czego warto byłoby wrócić, ale fajnie się czyta historie takich nieco mniej znanych (przynajmniej mi) postaci Marvela.

Durango 1-18 - bardzo dobre westerny z jedną wadą: całkowicie papierowy główny bohater. W tym komiksie drugo, trzecio czy czwartoplanowe postaci są ciekawsze niż główny bohater, mają ciekawe historie i jakąś namiastkę osobowości. Pomijając ten mankament, to bardzo przyzwoite historie, fajnie napisane, dobrze narysowane. Jak ktoś lubi i zbiera westerny, to moim zdaniem must have.

Offline donT

« Odpowiedź #2697 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 13:48:50 »
The Midnight Order
Po bardzo fajnym Wegiel i Krzem mialem spore nadzieje zwiazane z kolejnym tytulem autorstwa Bableta. Niestety po skonczonej lekturze - meh. Niby mroczna, ponura tematyka, ale podana w naiwny sposb, kierowana raczej do edgy nastolatkow niz doroslych. Fabula poczatkowo dosc intrygujaca szybko sie rozwadnia powodujac utrate zainteresowania losami bohaterow. Intryga na 260 stron okazuje sie malym deszczem z czarnych, burzowych chmur. Graficznie - bardzo nierowno. Rysunki Bableta sa chyba najmocniejszym punktem albumu, bo reszta (rysowana przez roznych tworcow) na jego tle wypada blado. W ogolnym rozrachunku jest to mocny sredniak, ktory mozna pominac bez straty dla wlasnej kolekcji.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online kosmoski

« Odpowiedź #2698 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 13:10:07 »
Morgan - zbiór krótkich historii, gdzie tytułowy Morgan często bywa drugo lub nawet trzecioplanowym bohaterem. Czytam po kilka historii dziennie i czyta się całkiem przyjemnie. Duża tu stylistyki noir, klimatem miejscami kojarzy się też ze Skazanymi na Shawshank. Z tych wydanym dla mnie chyba najlepszy zbiór od Antonia Segury i José Ortiza. Polecam też nie czytać opisu z tyłu albumu, bo ma parę małych spojlerów.

Punisher Epic Collection - 4 - Układanka Jigsawa - dobrnąłem do końca tytułowej historii i póki co nie mam siły czytać dalej. Na ten moment tragedia, nikomu nie polecam. Nie dziwię się, że Mike Baron tłumaczył się fanom za te głupoty.

Skorpion - 1 i 2 - ponowna lektura po latach. Rysunki Mariniego pierwsza klasa, scenariusz w ofóle się nie zestarzał i dalej dowozi. Czyta się wyśmienicie.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #2699 dnia: Pt, 13 Wrzesień 2024, 13:20:17 »
Ja jakoś nigdy nie miałem problemu z tą historią i tym diabłem w Punisherze. Dla mnie dużo gorsze były te cudaczne postacie z Eurohitu albo niezniszczalne cudaki pokroju Baracudy od ennisa.