Ostatnio nie miałem głowy do czytania, jesienna deprecha atakuje coraz mocniej, mimo wszystko udało mi się przeczytać kilka historyjek obrazkowych :
Król Rozpustników
Dobry komiks przygodowy o paryskim półświatku z XII wieku. Wciągający, czyta się szybko bo więcej tu akcji i popisów rysownika niż dialogów , całość mimo dużej objętości wciągnięta na dwóch posiedzeniach.

Graficznie jest świetnie, kadrowanie i dynamika na najwyższym poziomie, fabularnie niby wszystko gra, ale czasem miałem wrażenie że akcja pędzi za szybko,za łatwo pozwolono "obcym" panoszyć się po paryskich rewirach - zmiany " sojuszników" przebiegające pod wpływem chwili, bez żadnej kalkulacji wydawały mi się dziwne oraz niezrozumiałe . Z drugiej strony dzięki tak wyraźnym kontrastom scenarzysta świetnie ukazał co to znaczy lojalność i zaufanie, że te słowa i idące za nimi czyny są dużo cenniejsze od złota.
Podsumowując, polecam każdemu kto lubi komiksy przygodowe , kawał solidnej lektury ale nie jest to poziom Trzeciego Testamentu.
7/10
Asterix -Biały Irys
Dostałem w prezencie od mojej Pani na poprawę humoru i cóż... udało się.
Zabawny komiks , śmieszne gagi i humor sytuacyjny. To moje pierwsze spotkanie z nowymi autorami i muszę przyznać że wykonali świetną pracę ,wejść w buty tak uznanych artystów to nie lada wyzwanie. Bardzo duży plus dla tłumacza za nawiązania do naszej kultury. Czyta się szybko, kawał niezobowiązującej lektury przy której banan z twarzy nie schodził, i o to chodzi !

Przyznam szczerze, że Asterixa to już z 15 lat nie czytałem i po lekturze doszedłem do wniosku że nowa twardookladkowa edycja raczej zagości na mojej półce.
8/10
Fantastyczna Czwórka tom 1
Coś mnie tknęło aby kupić pierwszy tom i nie żałuję. Szalone przygody szalonej rodziny z grającym pierwsze skrzypce szalonym naukowcem pełnym szalonych pomysłów. Kawał dobrze napisanego superhero, wiele porozpoczynanych wątków z których nie wiem czy wyniknie coś spójnego ale jest jakiś magnes w tych miedzywymiarowych i niekiedy absurdalnych przygodach.

Ostatnio zauważyłem że przy superhero głowa mi odpoczywa, przyjemna, odprężająca lektura, z chęcią poznam ciąg dalszy.
6+/10
Samotny Wilk i Szczenię tom 1
To moje drugie podejście do tej mangi, kiedyś za czasów młodości gdy Mandragora była wydawcą nie rozumiałem zachwytów nad serią. I cóż,teraz zatrybiło, wydaje mi się że załapałem o co chodzi i dałem się wciągnąć w ten klimat , powiększony format idealnie pasuje do tych cudownie narysowanych historii o tym jak samotny, charakterny ojciec z zasadami, mimo niesprzyjających okoliczności oraz z dosyć specyficznym fachem w ręku pokazuje ciekawą perspektywę w wychowywaniu małego brzdąca. Obserwowanie relacji ojciec-syn jest truskawką na torcie tej wyśmienitej opowieści.

Miałem problem z wybraniem najlepszego rozdziału , po namyśle nagrodę MVC ( most valuable chapter) za emocje przy czytaniu dostaje "Skrzydła dla ptaka, kły dla bestii".
Tak,dla mnie ta seria to dowód że miłość od drugiego spojrzenia istnieje.
9/10
Pozdro.