Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 292969 razy)

Offline jahred666

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1935 dnia: Śr, 15 Listopad 2023, 18:09:23 »
na tapecie dalej Hellblazer...
po swietnym (wg mnie) Delano i Ennisie, przyszedł słaby Ellis i obecnie czytam kiepskiego Azzarello... Jestem ciekaw jak to wszystko odratuje Carey, który jest następny w kolejce i czeka spokojnie na półce :)

Offline perek82

« Odpowiedź #1936 dnia: Śr, 15 Listopad 2023, 20:50:27 »
Opłaca się brać to wydanie dla samego bonusu mając poprzednie wydanie Murów z Manzoku? Bo z ceną tego tomu znów Scream poleciał w kosmos.
Cena jest wysoka, nie da się ukryć. W mojej ocenie dodatki, jakkolwiek nadal pięknie rysowane i ogólnie w klimacie całego cyklu, to nie są jakieś niezbędne.
Dla mnie istotniejsza była forma wydania, bo tutaj jest pierwsza klasa. Gruby papier, rysunki robią piekielne wrażenie. Jest w środku informacja, że kolory mają być lepsze niż w pierwszym wydaniu. Swój egzemplarz sprzedałem jakiś czas temu i nie porównam, ale nie pamiętam, żeby takie wrażenie zrobiło poprzednie wydanie (chyba, że ulegam sugestii, co oczywiście jest możliwe).
W sumie to chyba nie pomogłem, ale cóż. Musisz sam rozstrzygnąć. Mnie wymiana wydania kosztowała jakieś 30 zł, więc bez wahania to zrobiłem.
Bayki **
Prima aprilis **
Zemsta rodu (1-2) *
Czarno na białym (1-2) ***
Bruno Brazil (8) ***

Offline Corto Maltese

• Polubień: 279
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #1937 dnia: Śr, 15 Listopad 2023, 20:51:37 »
Opłaca się brać to wydanie dla samego bonusu mając poprzednie wydanie Murów z Manzoku? Bo z ceną tego tomu znów Scream poleciał w kosmos.

To już trzeba samemu ocenić. Nowych materiałów jest 32 strony. Nie mam wcześniejszego wydania by porównać ale z dostępnych informacji wynika, że kolory zostały w tym albumie odświeżone. Co do tej drugiej historii, "Tajemnice Pahry" to z przedmowy autorów wynika, że nie została skończona z uwagi na zbyt daleko idące plany. Chcieli oddać klimat miasta z mnóstwem wąskich uliczek, wieloma szczegółami co przekładało się na ilość pracy i tak ciągle nie mogli powrócić do tej opowieści, aż całkiem porzucili pomysł.
Historia niby urwana ale jednocześnie, to co jest, można uznać za jako takie zakończenie. Reszta to motywy znane z serii: bohater oderwany od bliskich, problemy fizyczne i/lub psychiczne, chłodna postawa i brak zrozumienia innych ludzi wobec głównego bohatera. I tajemniczy problem dotykający miasto. Koncept całkiem ciekawy ale jak wspomniane wyżej, opowieść niedokończona.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline wilk

« Odpowiedź #1938 dnia: Cz, 16 Listopad 2023, 11:39:01 »

To już trzeba samemu ocenić. Nowych materiałów jest 32 strony. Nie mam wcześniejszego wydania by porównać ale z dostępnych informacji wynika, że kolory zostały w tym albumie odświeżone.
Kolory w wydaniu Manzoku są bardziej nasycone, a te w wydaniu Scream Comics przygaszone. Poza tym w wydaniu Manzoku jest posłowie Peetersa, którego nie ma w wydaniu od Scream.

Mi bardziej podobają się kolory w nowym wydaniu. Poza tym świetnie sprawdza się ten gruby offset w screamowych wydaniach. Na takim papierze mógłbym czytać chyba każdy komiks. Wydanie Manzoku to była klasyczna świecąca kreda.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1939 dnia: So, 18 Listopad 2023, 10:36:12 »
   Ostatnio nie miałem głowy do czytania, jesienna deprecha  atakuje coraz mocniej, mimo wszystko udało mi się przeczytać kilka historyjek obrazkowych :

Król Rozpustników
Dobry komiks przygodowy o paryskim półświatku z XII wieku. Wciągający, czyta się szybko bo więcej tu akcji i popisów rysownika niż dialogów , całość mimo dużej objętości wciągnięta na dwóch posiedzeniach.

Graficznie jest świetnie, kadrowanie i dynamika na najwyższym poziomie, fabularnie niby wszystko gra, ale czasem miałem wrażenie że akcja pędzi za szybko,za łatwo pozwolono "obcym" panoszyć się po paryskich rewirach - zmiany " sojuszników" przebiegające pod wpływem chwili, bez żadnej kalkulacji wydawały mi się dziwne oraz niezrozumiałe . Z drugiej strony dzięki tak wyraźnym kontrastom scenarzysta świetnie ukazał co to znaczy lojalność i zaufanie, że te słowa i idące za nimi czyny są dużo cenniejsze od złota.
   Podsumowując, polecam każdemu kto lubi komiksy przygodowe , kawał solidnej lektury ale nie jest to poziom Trzeciego Testamentu.
7/10

Asterix -Biały Irys
Dostałem w prezencie od mojej Pani na poprawę humoru i cóż... udało się.
   Zabawny komiks , śmieszne gagi i humor sytuacyjny. To moje pierwsze spotkanie z nowymi autorami i muszę przyznać że wykonali świetną pracę ,wejść w buty tak uznanych artystów to nie lada wyzwanie. Bardzo duży plus dla tłumacza za nawiązania do naszej kultury. Czyta się szybko, kawał niezobowiązującej lektury przy której banan z twarzy nie schodził, i o to chodzi !

Przyznam szczerze, że Asterixa to już z 15 lat nie czytałem i po lekturze doszedłem do wniosku że nowa twardookladkowa edycja raczej zagości na mojej półce.
8/10

Fantastyczna Czwórka tom 1
Coś mnie tknęło aby kupić pierwszy tom i nie żałuję. Szalone przygody szalonej rodziny z grającym pierwsze skrzypce szalonym naukowcem pełnym szalonych pomysłów. Kawał dobrze napisanego superhero, wiele porozpoczynanych wątków z których nie wiem czy wyniknie coś spójnego ale jest jakiś magnes w tych miedzywymiarowych i niekiedy absurdalnych przygodach.

Ostatnio zauważyłem że przy superhero głowa mi odpoczywa, przyjemna, odprężająca lektura, z chęcią poznam ciąg dalszy.
6+/10

Samotny Wilk i Szczenię tom 1
   To moje drugie podejście do tej mangi, kiedyś za czasów młodości gdy Mandragora była wydawcą nie rozumiałem zachwytów nad serią. I cóż,teraz zatrybiło, wydaje mi się że załapałem o co chodzi i dałem się wciągnąć w ten klimat , powiększony format idealnie pasuje do tych cudownie narysowanych historii o tym jak samotny, charakterny ojciec z zasadami, mimo niesprzyjających okoliczności oraz z dosyć specyficznym fachem w ręku pokazuje ciekawą perspektywę w wychowywaniu małego brzdąca. Obserwowanie relacji ojciec-syn jest truskawką na torcie tej wyśmienitej opowieści.

Miałem problem z wybraniem najlepszego rozdziału , po namyśle nagrodę MVC ( most valuable chapter) za emocje przy czytaniu dostaje "Skrzydła dla ptaka, kły dla bestii".
    Tak,dla mnie ta seria to dowód że miłość od drugiego spojrzenia istnieje.
9/10

Pozdro.

Offline rapr

« Odpowiedź #1940 dnia: Śr, 22 Listopad 2023, 12:29:54 »
Skowronek - Impulsywny zakup, na który złożyła się osoba Ethana Hawke'a oraz niezwykle interesująca oprawa graficzna autorstwa Grega Rutha. Cały komiks, pomimo godnej objętości (oraz słusznej ceny...) czyta się błyskawicznie. Lektura zajęła mi pewnie ok. 40 minut. Wynikało to również z tego, że bardzo chciałem poznać zakończenie tej opowieści i byłem niezwykle ciekaw, co się wydarzy. Po zakończeniu zająłem się ponownie podziwianiem oprawy graficznej. Stoi ona na naprawdę wysokim poziomie, postawiłbym ją powyżej scenariusza. Z fabuły (poza naciąganym zakończeniem) najbardziej wbiła mi się w pamięć relacja ojciec - syn. W głowie zostało mi też zdanie o tym, jak z czasem zajmowanie się swoimi dziećmi jest coraz bardziej wymagające, bo błędy popełniane przez nie mają niekiedy permanentne konsekwencje. Niby truizm i oczywistość, ale podana w satysfakcjonujący sposób. Podsumowując, do 80% solidne 8/10. Mało przekonujące zakończenie obniża ocenę do 7/10.

Giacomo C - Maska w mrocznej paszczy / Upadek anioła. - Miałem ochotę na komiks w włoskich realiach, a na kolejny tom Alixa Senatora nie mogę się na razie doczekać. Moja poprzednia styczność z Griffo była raczej rozczarowujaca, w Golden Dogs mam wrażenie, że rysunek szedł w parze ze scenariuszem i trudno to traktować jako komplement. W Giacomo zaś - duże zaskoczenie! Bardzo podszedł mi rysunek i chętnie sięgnę po kolejny tom. Pytanie do innych forumowiczów - czy u Was w wydaniu od Screamu Giacomo C w pierwszym albumie ma rude/brązowe włosy, a w drugim już czarne? Wybiło mnie to nieco z rytmu czytania, nie będę ukrywał. Scenariusz jest w porządku. Całą intryga kończy się nieco... przez przypadek? Natomiast czytało mi się ten komiks naprawdę dobrze, pomimo późnej pory. Może nieco naciągane 7/10, drugi tom leży w schowku na Gildii.

Łowcy Relikwii - Komiksy SF to nie jest mój pierwszy wybór, do tego przyciągnęła mnie osoba Gruna. Bardzo spodobały mi się jego rysunki w Zaklinaczach Opali, a komiksy od Lost in Time są wydane w piękny sposób, więc dałem szansę. I to była dobra decyzja! Cały wykreowany (wszech)świat został narysowany w rewelacyjny sposób i pokolorowany w fantastyczne, żywe kolory. Prawdziwa uczta dla oka. Bardzo polecam pod tym kątem. Co do scenariusza - ponownie jest OK. Awanturnicza przygoda trójki głównych bohaterów, z których jeden jest chyba jednak dość mocno na doczepkę i po to, by ktoś był adresatem niewybrednych żartów. Biorąc pod uwagę ich poziom w pewnym momencie miałem uczucie, jakbym cofnął się do gimnazjum. Choć wyobrażam sobie, że taki też był zamysł autora, aby nieco przerysować postać. Całość określam (niespodzianka!) na 7/10. Choć gdybym miał rozbijać na części składowe, to rysunek 9/10, fabuła 5/10.

Offline donT

« Odpowiedź #1941 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 16:43:37 »
Kilka slow o The New Mutants.

Bardzo na ten zbior czekalem, bo Bill Sienkiewicz jest jednym z moich topowych artystow. Nie bede ukrywal, ze rysunki, byly glownym powodem, dla ktorego komiks ten, a wlasciwie cegle, kupilem. Sa przekozackie i moge gapic sie na nie godzinami. Niby brzydkie, szybkie i na czasem na odwal, a jednoczesnie genialne, na poziome osiagalnym dla malo kogo. Sama lektura? W deche! TNM czyta mi sie go (jestem gdzies w polowie) nad wyraz dobrze! Caly czas, w gdzies w oddali czuc ten niepokoj i poczucie permanentnego zagrozenia. Niby teen drama, ale napisana niebanalnie i z polotem. Poki co jestem zachwycony i nie zaluje ani jednej zlotowki. A to jak jest wydany moze byc benchmarkiem dla innych wydawnictw.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1942 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 17:30:51 »
A jak tłumaczenie i redakcja? Wszystko ok, czy też jakieś kwiatki się tam znalazły?

Offline donT

« Odpowiedź #1943 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 18:17:14 »
Wiem do czego pijesz. Nie natknalem sie jeszcze na nic podobnego. Ciezko odniesc mi sie do tlumaczenia, bo nie mam oryginalu zeby porownac. Czytam po kawalku poznymi wieczorami, wiec nie wykluczam, ze cos mi umyka. Jak na razie jednak (jeszcze nie skonczylem!), jestem content, TNM to bardzo dobry zakup.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1944 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 18:27:14 »
Skończyłem i kwiatków nie znalazłem. Nie sądzę, że do końca roku wyjdzie SH, które przebije TNM. Dla mnie TOP1 2023.

Offline 79ers

« Odpowiedź #1945 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 18:36:20 »
Już wyszedł lepszy tytuł w tym roku --> Kingpin rulez  ;D

Offline PJP

« Odpowiedź #1946 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 19:14:27 »
Właśnie odebrałem i widać, że będzie co najmniej ciekawie ;)
https://novaeres.pl/katalog/tytuly/zatrzymane_w_kadrze_komiksowi_tworcy_z_czasow,druk

Offline Popiel

« Odpowiedź #1947 dnia: Cz, 23 Listopad 2023, 19:55:43 »
Wojny Lucasa - należę do tej nielicznej chyba grupy fanów "Gwiezdnych Wojen", których nie interesują rozszerzenia świata przedstawionego w sześciu pierwszych epizodach.

Uwielbiałem oryginalną trylogię, prequele - całkiem OK. Ostatnią część obejrzałem dopiero rok temu i chyba nawet nie do końca.

I nigdy, przenigdy nie wkręciłem się w cały ten biznes książek, komiksów, seriali, animacji.

Jakby intuicyjnie chciałem poznać tylko historię, którą wymyślił sobie George Lucas, a nie wszystkie narosłe wokół niej kurzajki i wypełniacze, wygenerowane przez korpo. Odzierające z tajemnicy niuanse, dopowiadające puenty do dowcipów i ogólnie - kasa misiu, bo zobacz, to postać z szóstego planu trzeciego odcinka piątego sezonu animacji będącej spin-offem ma swój komiks!

W "Wojnach Lucasa" mamy faceta z wizją. Oczywiście wiem, że hardkorowi fani znają tę opowieść o genezie i powstaniu "Nowej nadziei". Ja w zasadzie nie znałem. A teraz poznałem.

Chłopackie marzenie, do którego realizacji trzeba było mieć jaja brontozaura, zaowocowało najnośniejszą franczyzą wszech czasów. I pięknie jest to pokazane, bez nachalnej encyklopedyki, prostymi lecz nie prostackimi rysunkami. Z pasją i miłością - taką miłością, z jaką Lucas tworzył SWOJE "Star warsy".

Offline Zwirek

« Odpowiedź #1948 dnia: So, 25 Listopad 2023, 18:24:50 »
Bram Stoker – DRACULA autorstwa Georges Bess. Zjawiskowo dobry komiks, utrzymany w całości w gotyckiej stylistyce przywodzącej na myśl dzieła Poego i ryciny Goi. Wspaniałe rysunki z ciekawie skonstruowanymi kadrami, gdzie wiele z nich ma w tle panoramę krajobrazu na dwie strony, albo kadry okraszone ozdobnikami. Widać, że każda strona jest przemyślana i świadomie zaprojektowana przez autora. Dbałość o szczegóły, realistyczne twarze, stroje, przedmioty, architektura, przenoszą w realia opowieści. Z racji tego, że jest to klasyka, obawiałem się nudy i rozwleczonego scenariusza, nic takiego nie występuje. Scenariusz jest wręcz filmowy, tempo idealne, wprowadzanie postaci wzorowe, całość spójna, Bess brawurowo adaptuje fabułę do komiksu. Tutaj nie ma zbędnych plansz, każda jest częścią opowieści, wprowadza czytelnika do historii lub buduje atmosferę. Myślę, że mogę dać tej pozycji 10/10, jeśli tylko lubisz gotyk i nie boisz się odrobiny romantyzmu, zanurzonego w patriarchalnych czasach, to polecam.

Jeśli chodzi o wydanie, tym razem Scream dało radę, wszystko jest w porządku, papier offestowy, szycie, druk, przynajmniej ja nie zauważyłem żadnych błędów, pochłonięty lekturą. Czekam z niecierpliwością na kolejne wydania tej serii.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1949 dnia: Nd, 26 Listopad 2023, 22:32:14 »
Dzisiaj nie do końca fortunne wybory czytelnicze:

Wzór na szczęście - średniak. Rozumiem i doceniam przesłanie, ale scenariuszowo się to rozłazi strasznie. Matematyka, która mnie skusiła głównie po sięgnięcie po tą pozycję, jest wrzucona zupełnie na siłę, równie dobrze mogłaby zamiast tego tytułowego wzoru być jakaś magiczna formuła bez strat dla fabuły. Rysunkowo też nierówno, do tego z 6 czy 7 kolorystów i te zmiany są bardzo widoczne. Teksty narracji też jakieś takie za duże, bez swoich pól zaburzają kompozycję graficzną. Najlepiej graficznie wypada spójny i najładniej pokolorowany epilog. Ode mnie max. 6+/10. Pozycja spokojnie do odpuszczenia.

Eurydyka (Jakub Martewicz) - przejechałem się jakiś czas temu po Kociej planecie autora i tutaj niestety muszę zrobić to samo, choć sam komiks odbieram lepiej niż poprzedni. Przede wszystkim trzeszczy scenariusz. Po przeczytaniu nie widzę żadnego głębszego sensu opowieści
Spoiler: PokażUkryj
(czy bohater zabija, bo został zainfekowany czymś, czy dlatego, żeby przeżyć, bo kończy się tlen, czy z jeszcze innego powodu. Nie wiadomo. Brak przesłanek na uwiarygodnienie którejś z wersji. Teoretycznie najbardziej prawdopodobna jest ta z kończącym się tlenem, ale jest to bardzo naciągana intepretacja).
Zostajemy ze zlepkiem motywów ogranych w setkach dzieł SF. Do tego masa zbędnych scen, które nie budują postaci, nie pchają akcji, po prostu są (w tym 10 stron wrzuconych nie wiadomo po co jako program tv w z innego komiksu autora, które na dodatek odstają graficznie od reszty). Dialogi rażą momentami sztucznością. Graficznie jest lepiej, choć też nierówno. Tradycyjnie u Martewicza twarze ludzi są przeokropne, narysowane z profilu to już w ogóle śmiech (żałuję, że nie zrobiłem fotki jednego z kadrów). Stacja kosmiczna jest za to narysowana bardzo w porządku. Autorowi najlepiej wychodzi rysowanie potworów, smoków itp. a tych w tym tytule niestety brak. Trochę szkoda, że komiks dostał taki mały format, bo oglądałem na kanale autora jak rysował, którąś z plansz ze stacją kosmiczną i robiła znacznie lepsze wrażenie niż teraz w druku. Dałbym całości naciągane 5-/10. Zdecydowanie lepiej pooglądać kanał Jakuba na YT niż czytać ten komiks.