Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 757862 razy)

Offline donT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1560 dnia: Śr, 16 Sierpień 2023, 23:22:03 »
komplet Criminal
Pelna zgoda. Criminal to czyste komiksowe zloto. W moim prywatnym rankingu to najlepsze co stworzyl duet Brubaker & Philips. Najbardziej lubie 6 tomow klasycznego runu. Level konstrukcji fabuly i kreowania swiata to komiksowy czarny pas.

Opowieści z czasów Kobry
Tu tez zgoda. Opowiesci to obok Rogatego Boga i Ballady o Halo Jones moj ulubiony komiks ze Studia Lain (pierwszej fali, ze tak powiem). Niesamowita przygoda i awanturniczy, orientalny klimat pelna piersia. Do tego uczta dla oczu. Kto nie ma niech bierze poki jest.

Brygada

I... znowu zgoda. Choc graficznie petarda, to komiks jest zakrecony jak ruski termos, przekombinowany i tak jak wspominasz - z zakonczeniem, ktore mozna sobie wsadzic w dupe. Czytalem 2 razy i na kolejny raz ochoty nie mam.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #1561 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 07:43:22 »
Ja czytałam Brygadę raz. I na drugi mam ochotę, ale od razu z drugim tomem, który, mam nadzieję, odkręca ten ruski termos.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1562 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 08:43:49 »
Są też podobne pod względem konstrukcji - niezależne historie z jednego świata, które gdzieś tam na drugim planie się przenikają.

Pełna zgoda. Konstrukcyjnie są bardzo podobne. Tylko że przerysowane, posunięte na krawędź groteski "Sin City" balansuje na grancy parodii, podczas gdy "Criminal" jest jednak hmmm... "realistyczny", przyziemny i wywołuje nieco inne emocje.

Żeby nie było - obie serie uwielbiam, są dla mnie awersem i rewersem tego, co w komiksach noir najlepsze.

A z innej beczki - przeczytałem "Zielonego Szerszenia" od Planety Komiksów. Strasznie fajna pulpa, miałem skojarzenia z "Batman: Rok pierwszy", bo zbliżona lokacja oraz upadki i wzloty bohatera. Było parę fabularnych zgrzytów, ale za cenę dwóch paczek fajek szkoda nie brać i naprawdę polecam.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Sierpień 2023, 08:53:19 wysłana przez Popiel »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1563 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 08:57:48 »
Szalona z Sacre Coeur (Hella Komiks)

Po 15 latach znowu sięgnąłem po ten komiks. Wtedy był to dla mnie jeden z najlepszych zrobionych przez Jodorowskiego.
A teraz? Dalej uważam, że to kawał świetnego komiksu. Dla mnie totalna jazda bez trzymanki, naśmiewanie się z siebie, ale i Moebiusa, HP i innych. Można bawić się samą historią, takim Woody Allenem na dragach, ale i szukać wielu smaczków z życia scenarzysty, rysownika, jak i innych ich znajomych komiksowych twórców.
Moebius też zaszalał i zrobił komiks znów zmieniając swój styl. Ten człowiek miał niesamowity talent.
Świetna rzecz. 8, a może nawet 9/10.

Wydanie Hella Komiks ma sporo literówek, głównie braki przecinków i kropek. Brak informacji o tłumaczu (ktoś wie?). Na skrzydełku przednim okładki nazwisko Giraud naklejone (ciekawe co było pod spodem), błędy stylistyczne itp. Ale papier jest idealny, super klejenie, które mocno trzyma. Miękka okładka ze skrzydełkami, ale po latach dalej dobrze wygląda. Tak drukować należy.

Chciałem kupić jeszcze wydanie SC, ale znowu literówki i tradycyjna ich edycja. Kolejne zlwznowienie, które chciałem, a odpuściłem (obok Borgi).

Aha. To wydanie mam podpisane przez samego Moebiusa, więc napewno się go nie pozbędę  ;D

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1564 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 10:22:01 »
Opowieści o Korpusie Zielonych Latarni - zaczyna go trzyzeszytowa miniseria Weina i Statona. Ramotka ze sztampową historią o zagrożeniu większym niż wszystko co największe. Nic szczególnego. Dalej znajdujemy kilkustronicowe historyjki zamieszczane na końcach regularnych zeszytów. I to jest całkiem ciekawe. Najsłabiej wypada znów najdłuższa historia rozłożona na kilka odcinków ("Zielona magia"). Natomiast ambicją tych krótszych jest zaprezentowanie oryginalnego, zaskakującego pomysłu, który nie sprowadza się do mordobicia. Alan Moore twierdził, że to idealny format do wprawienia się w pisaniu scenariuszy (mamy tu słynny "Mogo doesn't socialize"!). Doskonale wypadają tu jednak nie tylko shorty samego Moore'a, ale również Todda Kleina i Paula Kupperberga. Do tego piękne, klasyczne rysunki Dave'a Gibbonsa i dziwacznie pokręcone (o które była awantura z CCA) Kevina O'Neilla.

Wojna z Korpusem Sinestro - najsłynniejszy komiks Geoffa Johnsa, którego wiele osób pilnie wyczekiwało a po premierze panuje jakaś dziwna cisza. Sinestro, były najlepszy członek korpusu GL, wyrzucony za faszyzujące ciągoty, wykuł żółte pierścienie strachu i zgromadził wokół siebie armię. Rusza z nią na Zielone Latarnie. Zaskoczyło mnie jak wiele ten album czerpie pomysłów z komiksu opisanego powyżej. To co jest w nim najlepszego to zgrabne, drobiazgowe połączenie szczegółów całej mitologii Green Lanternów i świata DC. To nieprzebrane bogactwo postaci i konsekwencje dawnych zdarzeń, które zbierają się w wielkim finale. Niestety jeśli chodzi o poprowadzenie akcji jest już znacznie gorzej. Cała historia to niekończąca się nawalanka nie dająca chwili oddechu. Mocną stroną miały być zwroty akcji, ale nie są aż tak zaskakujące a nieustające mordobicie nie pozwala do końca wybrzmieć ich konsekwencjom. Johns chyba powinien był wziąć sobie do serca radę Moore'a i poeksperymentować z krótszymi historiami, które zamiast bijatyki dawały by odczuć na przykładach jak poważne jest zagrożenie ze strony Sinestro. Ponadto drażni mnie jedna niekonsekwencja. Zielone pierścienie miały być bezradne wobec żółtego koloru. Tymczasem tutaj nie działają tylko przez chwilę, po czym pada hasło, że nie działają "tylko żółtodziobom" i potem już heja - rozwalają cały czas wszystko co żółte bez najmniejszego problemu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Sierpień 2023, 10:26:44 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline donT

« Odpowiedź #1565 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 11:21:50 »
Yans to seria, z ktora nie laczy mnie zadna nostalgiczna wiez z dawnych, szczeniecych lat. Oczywiscie slyszalem o tym tytule wieloktornie, ale tak jakos wyszlo, ze nasze drogi nigdy sie nie skrzyzowaly. Nie jestem takze super swiezakiem w temacie, bo posiadam na polkach Egmontowe wydania zbiorcze z lat 2014-2015, te fajne integrale na offsetowym papierze. Naszlo mnie ostatnio na odswiezenie, a wlasciwe ukonczenie lektury, ktora zaczalem dawno temu, ale nigdy nie skonczylem. Poniewaz przewija sie tam mnostwo postaci i watkow, opcja byla jedyna - czytam od nowa w calosci. I co? Wrazenia z lektury sa takie sobie. Wiele razy spotkalem sie z opiniami, ze Yans zaczyna sie genialnie, ale gdzies, cos, pozniej zaczyna sie rozklejac i poziom spada na leb na szyje. Moim skromnym zdaniem ten poziom nigdy wysoki nie byl. Czytajac hurtem wszystkie 12 czesci powiedziec moge, ze seria oscyluje gdzies na poziomie przecietnosci przez caly czas. Jedyne co wyroznia poczatek to przwijajacy sie wciaz watek krolowej Ardeli (stanowiacy dluzszy story arc) oraz rysunki Rosinskiego. Ja tam nie dotrzegam niczego nadzwyczajnego co faktycznie mogloby potwierdzic, ze tak - poczatek jest super, pozniej jest be. Rozwiazania fabularne sa banalne, glupotki gonia glupotki i z kazdego kolejnego tomu bije mega ramotkowosc. Nie raz, nie dwa trzeba zacisnac zeby, przymknac oko i przyjac na klate, ze jest jak jest, tak wymyslil scenarzysta. Jak wspomnialem wczesniej - nie czytalem Yansa za dzieciaka, wiec nie moge stwierdzic, czy seria slabo sie zestarzala, ale gdybym musial zaryzykowac, powiedzialbym, ze tak sie wlasnie stalo. Tym razem udalo mi sie doczytac calosc do konca, ale z bardzo umiarkowana przyjemnoscia. Nie byl to jakis dziwny kronikarski fetysz, ze musze, ze drugi raz nie skonczyc nie wypada. Seria ma momenty gdzie jest calkiem ok, gdzie potrafi wciagnac i zaciekawic, niestety nie ma ich duzo. Mysle, ze w oczach tych, ktorzy z Yansem dorastali, seria wypada lepiej, jednakze ja tego powiedziec nie moge.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1566 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 11:24:28 »
Ja mam takie wspomnienie, że te początkowe tomy (nie wiem ile - 2 albo 3 chyba) miały dość mocny klimat takiego zaszczucia, paranoi wręcz. Ale to może być fałszywe wspomnienie równie dobrze, aż mam chęć przeczytać jeszcze raz żeby się przekonać, bo poprzednia lektura była u mnie baaardzo dawno.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1567 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 12:11:37 »
Yansa pamiętam z dzieciństwa, było to coś łał w tamtym czasie. Plus Rosiński. Po latach już takiego łał nie było, zwykłe czytadło, jakich wiele. Rysunki dalej dobre. Dokupiłem numery rysowane przez Kasprzaka i dalej jakoś chęci spadały z czytaniem. Ostatnich 2 czy 3 tomów nie ruszyłem... Ale ciągle gdzieś z tyłu głowy chodzi mi, aby ponownie to przeczytać w całości. Często czytane jeden tom za drugim lepiej się sprawdza. No i nastawienie mam takie sobie, więc rozczarowany nie będę. Tylko chyba sięgnę po wersję z KF, bo tam sam Rosiński wpisywał literki. Albo zrobię porównanie które lepiej mi się czyta?

Muszę się zebrać, a wokół tyle lepszych pozycji. Ach, ten sentyment....

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1568 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 13:06:13 »
pierwsze 5 tomow to bardzo fajne przygodowe s-f - przy czym 1 tom najlepszy
potem jest kiepsko - scenarzysta chyba w jakims wywiadzie wspomnial o przyczynach
ze musial sie dostosowac do nowej koncepcji redaktorskiej - cos mi tak kolacze z tylu glowy ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline burberry

« Odpowiedź #1569 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 13:50:39 »
Czytałem ostatnio pierwszy integral i zła wiadomość jest taka, że to od początku bardzo słaby komiks. Nie polecam. Rysunki ok.

Offline pokia

« Odpowiedź #1570 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 14:58:17 »
Potwory. BWS darzę miłością wielką i niezachwianą. Na długo przed lekturą wydania Muchy,miałem wersję od FB, więc wiedziałem jak ten tytuł będzie wyglądać, ale z lekturą zwlekałem do polskiego przekładu.

Nie będę opisywał fabuły, bo tego nie lubię, zawsze wydaje mi się, że mogę komuś zepsuć przyjemność z czytania. Natomiast moje odczucia to co innego. Fabuła jest skonstruowana dość misternie, sploty i zazębianie się losu bohaterów początkowo bardzo mnie zaskakiwały, ale po jakimś czasie wiedzie, że będzie zmiana, a po niej kolejna zmiana. BWS nie szczędzi nikomu, niczym w dramacie Szekspira - pojawiasz się na scenie, nie oczekuje niczego dobrego.

Początkowo miałem wrażenie, że to inne spojrzenie czy nawet rozwinięcie historii, którą znamy z Weapon X. I nawet po skończonej lekturze tak mnie się wydaje, ale słabiej niż przez pierwsze 150 stron.

Na pewno zabrakło mi zwrotów akcji, a zakończenie nie jest satysfakcjonujące. Niby każda z postaci ma sporo miejsca na opowiedzenie o własnym kawałku, o swoim puzzlu, a jednak brakuje mi w tym większej głębi. Już najmniej wiemy co o swojej sytuacji, jeśli można tak napisać, sądzi sam Bobby.

Od BWS oczekiwałem też lepszych rysunków, pięknych caloplanszowych, pełnych detali. Tego tutaj nie znajdziemy, bo rysunek służy historii. Jako taki sprawdza się dobrze, ale jak chciałbym jeszcze od autora jakichś fajerwerków. Tymczasem zdążą się, że trudno odróżnić poszczególne postacie.

No dobrze, trochę narzekałem, pewnie dlatego, że po tylu latach oczekiwałem czegoś wielkiego, a dostałem świetnie zapowiadający się komiks, z którego zeszło trochę powietrza. Wiem, że to tytuł, który dostał Eisnera itd. Ale ja tam świetnie zdaje sobie sprawę jak to jest z nagrodami branżowymi - zawsze te same nazwiska, bo tak łatwiej.

Jeśli miałbym oceniać, to dla mnie 7/10.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1571 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 15:26:09 »
@pokia

Co do tych samych nazwisk i nagród, to BWS dostał tylko Eisnera (poza Potworami) jako wybór publiczności do aleji gwiazd. Tak więc...

https://www.comics.org/creator/930/

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1572 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 16:38:09 »
Tylko że przerysowane, posunięte na krawędź groteski "Sin City" balansuje na grancy parodii, podczas gdy "Criminal" jest jednak hmmm... "realistyczny", przyziemny i wywołuje nieco inne emocje.
To racja. U Millera wg mnie cechą charakterystyczną jest to, że nawet kiedy pisze dla dorosłego czytelnika, to w jego scenariuszach czuć, że dobrze pamięta, w jakim medium tworzy i nie wstydzi się tych korzeni, a jego historie są właśnie w taki "komiksowy" sposób przerysowane. Więc w tym świecie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby na przykład Marv skakał w długim płaszczu między dachami budynków niczym Batman w swojej pelerynie.

Natomiast pomijając kwestię realizmu, w moim odczucie pomiędzy tymi seriami i tak występowało na tyle punktów wspólnych, że skojarzenia w czasie lektury nie są niczym dziwnym, sam zresztą takie miałem.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1573 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:23:12 »
Ponadto drażni mnie jedna niekonsekwencja. Zielone pierścienie miały być bezradne wobec żółtego koloru. Tymczasem tutaj nie działają tylko przez chwilę, po czym pada hasło, że nie działają "tylko żółtodziobom" i potem już heja - rozwalają cały czas wszystko co żółte bez najmniejszego problemu.

Trochę dawno to czytałem, ale wydaje mi się, że na początku swojego runu Johns ustalił, że Green Lantern, który pokona swój największy strach, może oddziaływać pierścieniem także na żółty kolor, czy coś takiego.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1574 dnia: Cz, 17 Sierpień 2023, 17:56:08 »
Trochę dawno to czytałem, ale wydaje mi się, że na początku swojego runu Johns ustalił, że Green Lantern, który pokona swój największy strach, może oddziaływać pierścieniem także na żółty kolor, czy coś takiego.
Nie poświęca temu zbyt wiele miejsca. Bodajże na jednej stronie skasował ot tak kilkadziesiąt lat kanonu. Potem już każdy, kto ma zielony pierścień kasuje wszystko co żółte na lewo i prawo.
Batman returns
his books to the library