Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762040 razy)

Offline Don Simon

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1260 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 19:41:19 »
Batman Knightfall, tom 2, Upadek Mrocznego Rycerza
Znakomita, spójna historia z plejada znanych bohaterów i całkiem przekonująca motywacja. Batman zmęczony, ale mniej męczący, a jego wycieńczenie ma uzasadnienie.
Trochę Bane później mam wrażenie niewykorzystany, ale jestem bardzo ciekaw jak to się dalej potoczy. Nawet Robin nie jest męczący!
Do tego rysunkowo jest nieźle, a niektóre kadry, czy rysowanie Nietoperza imponujące.
Zdecydowanie warto przeczytać i mieć.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1261 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 19:41:58 »
Ale, że motywacja Bane'a jest przekonująca?

Online Kadet

« Odpowiedź #1262 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 20:15:06 »
Ja przeczytałem wczoraj pierwsze trzy tomy "Wojowniczych Żółwi Ninja" od IDW, które wydał Amber. Wcześniej miałem styczność z serią tylko przez jubileuszowy numer 50, który kupiłem na wyprzedaży zeszytówek z Atomu, oraz przez "Batman/ TMNT", w którym występują chyba właśnie te żółwie.

Muszę powiedzieć, że lektura wypadła bardzo przyjemnie. Widać, że autorzy mają pomysł na serię i budują podwaliny pod różne wątki, które będą rozwijać się w przyszłości. Oczywiście, jak przy każdym restarcie, są drobne zmiany wobec tego, do czego byliśmy wcześniej przyzwyczajeni, ale moim zdaniem zachowują one ogólną "żółwiowatość" i te cechy bohaterów, do których przywykliśmy. Inna rzecz, że żółwie miały już tyle wersji, że łatwiej przekonać się do kolejnej; to nie Star Wars, gdzie reboot miał dla mnie osobiście większe konsekwencje.

Fabuła jest wciągająca, postaci mają - jak na komiks tego rodzaju - przekonujące motywacje psychologiczne, są sceny akcji i bijatyki, ale nie ma przemocy dla przemocy... rysunki są różnej jakości, bo mamy w tych tomach parę one-shotów o różnej oprawie graficznej, ale większość zeszytów ma fajną kreskę.

Ogólnie rzecz biorąc, polecam... albo polecałbym, bo niestety jest jeszcze sprawa wydania. Nie mam pojęcia, czy doczekamy się następnych tomów od Amberu (choć trzy kolejne są w zapowiedziach w już wydanych), ale nawet jeśli, to forma i tempo wydania sprawiają, że śledzenie tej serii staje się karkołomnym wyzwaniem. W trzech komiksach od Amberu dostaliśmy raptem półtora zwykłego TPB z USA (sześć zeszytów serii głównej, dwa one-shoty i jedną krótką historyjkę), czyli inaczej licząc połowę pierwszego grubego tomu z serii "Teenage Mutant Ninja Turtles: The IDW Collection" - a takich tomów jest już czternaście.

Powtarzam się być może, ale tajemnicą pozostaje dla mnie, dlaczego Amber z uporem godnym lepszej sprawy pakuje swoje serie w cieniutkie tomy w twardej oprawie, ignorując wtopę, jaką było takie wydanie "Star Warsów" ileś lat temu. Czytałem gdzieś, że w dobie obecnej inflacji tektura szczególnie podrożała, więc taka taktyka to jeszcze większy strzał w stopę. Cóż, Egmont sygnalizował, że wyjdzie od niego cross-over Usagiego z żółwiami z IDW, może więc jest jakieś światełko na horyzoncie w kwestii porządnego wydania serii głównej? Jeśli już, nieszybko jednak chyba to się stanie, więc jeśli ktoś ma na zbyciu parę groszy (tak, wiem, w dzisiejszych czasach rzadka sprawa...), to można tytułem degustacji szarpnąć się na pakiet trzech tomów od Amberu albo chociaż tom pierwszy - do dostania po stosunkowo niskiej cenie.

EDIT: na stronie IDW można za friko przeczytać pierwszy zeszyt serii, jakby ktoś chciał przetestować, a nie wydawać kasy :) https://www.idwpublishing.com/product/teenage-mutant-ninja-turtles-1/
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Maj 2023, 21:05:42 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1263 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 20:22:17 »
Ale, że motywacja Bane'a jest przekonująca?
Wszystkich uciekinierów.

Plus Bane też. W sensie ze chce się zmierzyć z Batmanem i z jego genezą jest to spójne.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1264 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 20:26:54 »
Wszystkich uciekinierów.

Plus Bane też. W sensie ze chce się zmierzyć z Batmanem i z jego genezą jest to spójne.

No to właśnie dla mnie największą wadą Knightfallu jest totalnie nieprzekonująca motywacja Bane'a.

Spoiler: PokażUkryj
Koleś zobaczył nietoperza we śnie i postanowił zniszczyć Batmana :P

Offline komiks

« Odpowiedź #1265 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 20:38:35 »
No to właśnie dla mnie największą wadą Knightfallu jest totalnie nieprzekonująca motywacja Bane'a.
Tez mnie to raziło - na stronie 164 pierwszego tomu - ta scena jest całkowicie niepotrzebna, bo dalej jest wystarczająco sensownie nakreślona motywacja Bane'a.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1266 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 20:57:40 »
Mnie raziło to, że koleś przesiedział całe życie w jakimś zapyziałym więzieniu oglądając jakąś lokalną telewizję z wenezuelskimi telenowelami, więc po wyjściu nie powinien nawet umieć biletu na tramwaj kupić a przylatuje do Gotham i z miejsca rozwala Batmana.

Raziło mnie też to, że Batman "największy detektyw na świecie" daje się rozwalić przypadkowemu koksowi ponieważ postanowił, że nie będzie sypiał żeby lepiej zwalczać przestępczość (Boże, jak to brzmi  :o ) i po kilku dobach ledwie stoi na nogach.

Raziło mnie też to, że zamiast przekazać pelerynę Dickowi daje ją mordercy po praniu mózgu, który wciąż nie radzi sobie z problemami psychicznymi.

A Shondra nagle ni stąd ni zowąd okazuje się mieć cudowną moc uzdrawiania kręgosłupów akurat po tym, jak Bruce go złamał...

Właściwe to krócej byłoby chyba wymienić co w Knightfallu nie uraża intelektu.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Maj 2023, 21:03:45 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1267 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 21:47:50 »

Spoiler: PokażUkryj
Koleś zobaczył nietoperza we śnie i postanowił zniszczyć Batmana :P

Jest coś takiego jak prorocze sny  ;) tyle lat w zamknięciu to podejrzewam że i  wyobraźnia inaczej działa  :)
Inna sprawa że faktycznie dosyć gładko zaczął się poruszać w rzeczywistości ale jak się lubi Batmana i  przymknie się oczy na pewne głupotki to i tak radocha z lektury jest niesamowita  :)

No i w wenezuelskich telenowelach napewno był odcinek z kupowaniem biletów   8)

A poza tym Batman zawalony był robotą i za wszelką cenę chciał wyłapać wszystkich opryszków dlatego nie mógł sobie pozwolić na sen i stąd też pomyłka w przekazaniu peleryny do czego się przecież przyznaje.

« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Maj 2023, 21:52:32 wysłana przez PabloWu »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1268 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 22:24:20 »
Też akurat czytam ten tom (bo wyrwałem w promocji w Taniej Książce za 57 zł), a że nie znam poprzedniego, to i nie znam też motywacji Bane'a i w sumie nie mam z tym problemu ;D. Bardziej niż kwestie fabularne wkurza mnie infantylność niektórych przeciwników Batmana (również w wyglądzie), bo jednak jest to pisane w miarę na poważnie i trochę mi się gryzie. No i Robin snuje się z kąta w kąt i nie ma co ze sobą zrobić, po tym komiksie ciężko w ogóle stwierdzić, po co Batman trzyma pomocnika, skoro nie dopuszcza go do żadnej akcji. Ale poza tym czyta się to faktycznie przyjemnie i na pewno wciąga.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1269 dnia: Cz, 04 Maj 2023, 22:26:52 »

Bane był pewnie przekonany, że jest przekonująca. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1270 dnia: So, 06 Maj 2023, 15:38:55 »
Mi się podoba. To zawsze jest "superbohaterska" logika.
Ale pomijając sen - chce zdobyć Gotham, a żeby to zrobić musi pokonać jego symbol. Ale nie w ukryciu, ale w świetle reflektorów. Plus Venom itp.
I o ile w Prologu męczy zmęczenie Batmana to w Upadku jest to bardzo uzasadnione koniecznością wylapania wszystkich...

Zmieniając temat

Ralph Azham, Trondheim
(Zbiorczo 6-12)
Niezmiennie bawi, niezmiennie oryginalne, ale fabuła poszła w stronę, której się nie spodziewałem i która nie do końca mi pasuje. To znaczy jest dojrzała, przekonująca i prawdopodobna, a przy tym dość miejscami przygnębiająca. W sztafażu fantastycznej przygody autor opowiada historię o władzy, rywalizacji i granicach poświęcenia.
A do tego moce bohaterów, artefakty, walki - choć czasem zbyt liczne to w całości spójne i wcale nie uniemożliwiajace porażki (mimo pewnej inflacji mocy).
Rysunkowo niezmiennie super.
Bardzo polecam. Warto przeczytać i mieć w kolekcji.
Gdyby tylko był ten omnibus...

Offline Dracos

« Odpowiedź #1271 dnia: So, 06 Maj 2023, 15:53:51 »
Bardzo polecam. Warto przeczytać i mieć w kolekcji.
Gdyby tylko był ten omnibus...

Jakieś plotki chodziły o tym że ma być pewnie nie w najbliższej przyszłości bo jeszcze sporo tomów jest dostępnych w sprzedaży, ale to jest taki tytuł że można być pewnym że będzie ponownie wydany.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1272 dnia: So, 06 Maj 2023, 19:36:03 »
Nadstaw ucha, śliczna Márcio
Póki co, dla mnie komiks roku. Intensywnie, prawie bez tanich chwytów (poza jednym, zupełnie niepotrzebnym, grubo ciosanym, żeby nie spoilerować to powiem tylko, że mam na myśli ten wątek związany z tytułem komiksu) z genialnie napisanymi postaciami, naturalnymi dialogami, rewelacyjną kolorystyką. Sztos.

Gore Cop 1
Nie mam zielonego pojęcia, o co w tym chodzi, trzeba pewnie mieć większe IQ albo coś. Albo może mniejsze, nie wiem.

Amazing Spider-Man Straczynskiego 1
Lubiłem początek tego runu już w wydaniu Fun Media. Bardziej przyziemne, mocniej skupione na relacjach. Dodatkowo wątek reinterpretacji originu Spider-Mana oraz postacie Ezekiela i Draculi (znaczy Morluna) były wówczas dla mnie świetne. Dalej wydaje mi się, że jest ciut gorzej, jakieś Octopusy na kiju, ale nadal bardzo spoko. Tylko ten zeszyt o WTC jest tak koszmarnie hamburgerowo-amerykański, że porzygać się można. No i trzeba Romitę tolerować, bo w dużych dawkach jest ciężko, ale kolory według mnie trochę ratują te jego zupełnie pozbawione głębi kadry z jakąś dziwaczną perspektywą.

Urusei Yatsura 1
Gdyby kiedyś to leciało na Polonii 1 to pewnie bym się jarał. Teraz czytało mi się bezboleśnie, ale więcej niż jednego tomu na raz na pewno bym nie dał rady. Powtarzalność motywów i nagromadzenie sucharów nie ułatwiają.

Wypadek na polowaniu
Trochę mi się tu puenta rozmywa, tak jakby autor nie do końca był pewny co chce powiedzieć. Ale komiks świetny. Klimatycznie trochę Scorsese albo Leone z Dawno temu w Ameryce, ale fabularnie zupełnie nie, stoi na własnych nogach. Szacunek dla LiT za "wyjście ze strefy komfortu" i wydanie tego, mam nadzieję, że się sprzedaje przynajmniej zadowalająco.

Z całej pety
Dziwny ten komiks. Niby mainstreamowy, ale pomysły są bardziej porąbane niż w wielu undergroundach. No i ten porypany setting podciąga znacząco poziom, bo gdyby go zamienić na bardziej "przyziemny" to mielibyśmy kolejną banalną historyjkę w stylu Rocky'ego Balboa. A tak to w sumie nadal mamy, ale nie zauważamy tego aż tak wyraźnie.

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1273 dnia: So, 06 Maj 2023, 19:52:55 »
Klezmerzy, tom 1, Podbój Wschodu, Sfar
Kot rabina (przynajmniej pierwsze tomy) bardziej mi się podobał. Jest tu ciekawy wycinek historii i ukazanie społeczności, której już dawno nie ma. Z całą brutalnością tamtych czasów. I choć barwna to drużyna i przy jakiejś okazji mógłbym poczytać ich dalsze losy, to nie będę ich specjalnie wyszukiwał.
Graficznie na pewno oryginalnie, ale miejscami niechlujnie - doceniam charakterystyczny styl, ale niezbyt mi przypadł do gustu.

Gideon Falls, tom 1, Czarna Stodoła, Lemire, Sorrentino
Całkiem intrygujące, choć początek jest nieco wolny. Trochę brakuje bardziej gęstego klimatu małego miasteczka, by w pełni poczuć grozę i duszną atmosferę. Ale całość zamyka się obiecująco, choć ocenić będzie można dopiero całość - czy historia dowozi i nie jest banalna lub wydziwiona i "narkotyczna".
Graficznie poprawnie - pasuje do konwencji współczesnej historii kryminalnej z elementami weird.
Z zainteresowaniem sięgnę po kolejny tom.

Punisher Max, tom 1 - Ennis, Larosa
Całkiem niezłe. Gotowy scenariusz na serial. Brutalny, bezkompromisowy i oczywiście przerysowany. Początek chyba lepszy niż Irlandczycy, ale w tym drugim trochę większą intryga i liczba graczy.
Graficznie bardzo ok, czytelnie i z jakimiś jednak ograniczeniami w pokazywaniu przemocy.
Na pewno kolejne części do przeczytania - jeśli historie nie będą monotonne to może być niezła jazda

Offline Popiel

« Odpowiedź #1274 dnia: So, 06 Maj 2023, 20:51:32 »
"Dni, których nie znamy" Timothe Le Boucher.

Bohater - sympatyczny dwudziestolatek, trochę przegryw, trochę wannabe akrobata orientuje się, że przeżywa tylko co drugi dzień. A w co drugi zastępuje go inny, obcy byt, o innej osobowości. Implikuje to problemy z dziewczyną, rodziną, przyjaciółmi. I nie tylko.

Komiks jest jakąś tam wariacją na temat "Podziemnego kręgu" zmiksowanego z "Dniem świstaka". Oczywiście nie w sensie fabularnym, ale porusza podobny temat - przeciekającego przez palce życia, braku kontroli nad rzeczywistością, tracenia kontaktu z najbliższymi.

Graficznie - czysta krecha, inspirowana mangą, ale będąca pomostem między japońskim stylem a klasycznym, francuskim mainstreamem (jak kto go sobie wyobraża). Pełni rolę służebną, nie epatuje bóg wie jakimi rysowniczymi wodotryskami, niesie treść sprawnie i poprawnie.

Postaci są wyraziste, ich problemy wiarygodne, dialogi sprawnie rozpisane.

Nawet gdybym chciał to nie miałbym się do czego przyczepić. A nie chcę. Bo to wspaniały komiks i 10/10.