Autor Wątek: Jak powinno się wydawać komiksy ?  (Przeczytany 14991 razy)

Offline kv

Odp: Jak powinno się wydawać komiksy ?
« Odpowiedź #90 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 11:03:47 »
Fajnie się czyta taką dyskusję gdzie każda strona mówi o czym innym :D
Może masz rację, po prostu fajnie rozmawia się z turucorpem  ;)

Może powinniśmy zamiast używać słów dojrzały czy rozwinięty, a po prostu przesycony?

Offline turucorp

« Odpowiedź #91 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 11:10:01 »
Nie wiedziałem turu, że Ty jesteś takim optymistą  ;). Mieliśmy ewolucję od czasów TM Semica do teraz, kolejna raczej nie nastąpi, zwłaszcza tak istotna, a wolna ewolucja z perspektywy jednego czytelnika to jej brak, a raczej tylko pozorne ruchy w interesie.
Tak ja to odczuwam.
No właśnie, a nie jest to związane, że to są ciekawe projekty i znalazły zainteresowanie wśród nie tylko pasjonatów? Czy to tylko sprawa, że taka informacja doszła do szerszego grona?

Ciekawostką jest fakt, że żaden z w/w komiksów nie zbliżył się nawet z poziomem sprzedaży do komiksów np. Samojlika, KRLa czy Minkiewiczów. Ale dotarły za to do kompletnie innych czytelników, co, moim zdaniem, dowodzi tezy o wielu, często bardzo odseparowanych, potencjalnych czytelnikach.
Problemem nie jest brak nabywców, tylko brak szerszej możliwości dotarcia do nich.

Mam tą cholerną możliwość częściowego weryfikowania moich teorii w praktyce (dzięki W7), a jednocześnie widzę, jak bardzo ograniczone są możliwości docierania do tych czytelników, to jest praktycznie indywidualna praca u podstaw.

Fajnie się czyta taką dyskusję gdzie każda strona mówi o czym innym :D Diagnoza rynku zaproponowana przez turucorpa jest moim zdaniem poprawna, rynek nie jest ani rozwinięty ani dojrzały, o czym świadczą podane przez niego cechy. Jednocześnie druga strona dyskusji również ma rację, że dla czytelnika jest pod wieloma względami lepiej niż kiedykolwiek i że z wielu powodów rozwinięcie rynku nie jest możliwe w przewidywalnej przyszłości. Tylko, że to wszystko jest dyskusja na dwa różne tematy.
Temat jest jeden, problemem ( w tej dyskusji) jest punkt widzenia, tradycyjnie uzależniony od punktu siedzenia. Dla kogoś, kto ma kasę i wiedzę gdzie kupować, rynek może jawić się jakimś komiksowym Eldorado.
Ale kiedy spojrzymy na mechanizmy i strukturę tego rynku, to jest to jedna wielka prowizorka, pozlepiana byle jak taśmą duct tape, której wiele elementów może w każdej chwili się po prostu rozsypać, a całość istnieje tylko i wyłącznie dzięki pasjonatom (robiącym, wydającym i kupującym).

Może powinniśmy zamiast używać słów dojrzały czy rozwinięty, a po prostu przesycony?

Wtedy bym się słowem tutaj nie odezwał i byłyby nici z dyskusji  ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline kv

« Odpowiedź #92 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 11:37:31 »

Wtedy bym się słowem tutaj nie odezwał i byłyby nici z dyskusji  ;)

Warto rozmawiać  ;) o ile nas z anteny nie ściągną  :o

Offline turucorp

« Odpowiedź #93 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 11:47:49 »
Warto rozmawiać  ;) o ile nas z anteny nie ściągną  :o

Ostrzeżenia i bany na forum są okresowe, więc w dłuższej perspektywie, przynajmniej tutaj, nie powinno być tego problemu ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xanar

« Odpowiedź #94 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 12:48:14 »
Czy ja jestem docelowym odbiorcą większości oferty Egmontu i Muchy?  :o
A napisałem, że jesteś  ::)

A czy ja się odniosłem do ich dostępności, czy do moich zainteresowań ich ofertą?  ::)
Może być też tak, że twoja oferta dociera do czytelnika, ale po porostu nie jest nią zainteresowany.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline turucorp

« Odpowiedź #95 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 12:52:06 »
A napisałem, że jesteś  ::)
Może być też tak, że twoja oferta dociera do czytelnika, ale po porostu nie jest nią zainteresowany.
To teraz wytłumacz mi jeszcze, jak ty sobie posklejałeś te wypowiedzi z moją ofertą komiksową??
Czy jak napiszę "ryba" to ty przeczytasz "wieloryb"?  ::)

Offline xanar

« Odpowiedź #96 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:00:16 »
Mam tą cholerną możliwość częściowego weryfikowania moich teorii w praktyce (dzięki W7), a jednocześnie widzę, jak bardzo ograniczone są możliwości docierania do tych czytelników, to jest praktycznie indywidualna praca u podstaw.

Offline turucorp

« Odpowiedź #97 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:06:12 »
...

Widzisz różnicę między moimi autorskimi, z założenia niszowymi komiksami, a zespołowym projektem, który wychodzi w szerszej dystrybucji i jest skierowany do większej grupy potencjalnych czytelników?
Czy może "nie znasz się, nie orientujesz się, zarobiony jesteś"?
I ponownie, co to ma wspólnego z moimi preferencjami zakupowymi?
Jesteś jakąś królową, która na wieść o braku chleba, czepia się cukiernika, że zrobił za mało ciasteczek?  :o

Offline xanar

« Odpowiedź #98 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:25:32 »
To znaczy, twoją osobę kojarzę jak sobie swojego czasu namiętnie dyskutowałeś z największymi trolami tego forum, nie wiem czy to jest dobra reklama, no ale cóż, nie mnie to oceniać.
Ogólnie komiks jest niszowy i raczej wiele się nie zmienni w tym temacie.
Nie wiem co ty sobie tam "sklejasz" z tymi twoim preferencjami zakupowymi w moim kierunku. Ktoś tam cię wcześniej zapytał o zakupy to niby odpowiedziałeś, ale jednak tak nie do końca, może sam kupujesz te komiksy dla nastolatków i teraz głupi ci się przyznać (i twój ulubiony emotikon na koniec) ::)

Offline turucorp

« Odpowiedź #99 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:41:50 »
To znaczy, twoją osobę kojarzę jak sobie swojego czasu namiętnie dyskutowałeś z największymi trolami tego forum, nie wiem czy to jest dobra reklama, no ale cóż, nie mnie to oceniać.
Ogólnie komiks jest niszowy i raczej wiele się nie zmienni w tym temacie.
Nie wiem co ty sobie tam "sklejasz" z tymi twoim preferencjami zakupowymi w moim kierunku. Ktoś tam cię wcześniej zapytał o zakupy to niby odpowiedziałeś, ale jednak tak nie do końca, może sam kupujesz te komiksy dla nastolatków i teraz głupi ci się przyznać (i twój ulubiony emotikon na koniec) ::)

No i niby gdzieś ci coś dzwoni, ale nie wiadomo, w którym kościele  :(
Co mają wspólnego moje forumowe dysputy z trollami, z komiksami, przy których dłubię, to wybacz, ale nie ogarniam.
A w kwestii moich preferencji czytelniczych można bardzo łatwo się zorientować, przez lata robiłem o tym bloga, pisałem artykuły, felietony i różne takie. Świat nie kończy się (ani nie zaczyna) na tym forum.

Offline xanar

« Odpowiedź #100 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:46:34 »
Aż tak to mnie nie interesuje, żeby tego specjalnie szukać.
Świat nie kończy się (ani nie zaczyna) na tym forum.
Dzięki, bardzo przydatna informacja, nie wiem jakbym sobie poradził bez niej.

Offline turucorp

« Odpowiedź #101 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 13:51:56 »
Aż tak to mnie nie interesuje, żeby tego specjalnie szukać.Dzięki, bardzo przydatna informacja, nie wiem jakbym sobie poradził bez niej.

Ależ proszę, zawsze miło pogadać o komiksach, nawet kiedy rozmówca nie jest niczym konkretnym zainteresowany i wyrobił sobie opnie na dany temat na postawie kilku wpisów, których treści do końca nie zrozumiał.  :D

Offline xanar

« Odpowiedź #102 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 14:13:08 »
No właśnie z tobą tak rozmowa, nie chcesz napisać tylko - idź sobie poszukaj w internecie ::)
Nie wiem jak sobie "posklejałeś", że wyrobiłem sobie opinie na dany temat na postawie kilku wpisów, których treści do końca nie zrozumiałem, jak twierdzisz.

Offline turucorp

« Odpowiedź #103 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 14:37:18 »
No właśnie z tobą tak rozmowa, nie chcesz napisać tylko - idź sobie poszukaj w internecie ::)

Ale, z całym szacunkiem, co ci mam napisać?
Mam ci streścić kilkanaście lat mojej pisaniny o komiksach?
Udostępnić wszystkie komiksy, w których maczałem łapy?
Rozliczyć się z moich pozakomiksowych działań, które mają wpływ na to, co teraz robię?
Każdego autora tak rozliczasz siedem pokoleń wstecz, czy tylko dla mnie zrobiłeś wyjątek?
I pytanie zasadnicze, wszystkie komiksy oceniasz na podstawie wypowiedzi ich autorów, czy może jednak używasz internetu i czasami sięgasz po same komiksy?

Offline Pan M

« Odpowiedź #104 dnia: Wt, 21 Wrzesień 2021, 15:19:45 »
Czy na tym forum panuje jakaś epidemia wtórnego analfabetyzmu?
Kolejny, który przynajmniej wkleja (zamiast przerabiać) moje teksty, ale już przeczytać ich ze zrozumieniem nie potrafi?
Czy ja mam pretensje o za małą ilość czytelników? O za niskie zarobki autorów? O to, że nawet ludzi kupujących masową pulpę komiksową jest za mało?
NIE!
Weźcie zacznijcie czytać, co napisałem i do czego odnoszą się moje wypowiedzi, bo robicie jakiś żenujący kabaret.  ::)
Wypowiadam się tutaj TYLKO I WYŁĄCZNIE  w kontekście domniemanego "kwitnącego rynku komiksowego" jakim podobno stała się ostatnio Polska.
Na bzdury, które udało wam się wygenerować przy tej okazji i przypisać mojej nieskromnej osobie, nic nie poradzę, proszę się udać do swoich nauczycieli z podstawówki i ich oskarżyć, że macie problemy z rozumieniem czytanego tekstu.  :o

Bo jak na Polskę to komiksów wydawanych na naszym rynku jest od kilku lat autentycznie ogrom, na portfel człowieka nie zarabiające kokosów na etacie to jest tego tak dużo, że trzeba odłożyć sobie po dłuższym okresie na większe zamówienia- o ile ktoś ma z czego odłożyć- albo po prostu robić ostrą selekcję. Przy tym  nikt rozsądny nie twierdzi, że Polska zalicza rozkwit komiksowy równy z USA za złotych czasów komiksów czy mang na rynku Japonii  ;D

To już nie są czasy Tm-semic, dostajemy kompletne runy, też komiksy od innych wydawców poza wielką dwójką, że w nakładach mniejszych to wiadomo, ale są i tych serii z np takiego Image też jest sporo.

Tego wszystkiego jest naprawdę dużo, nie uważam też, że ta oferta jest uboga, bo celująca w to co  popularne na zachodzie czy w Japonii. Wydaje się dużo różnych konwencją rzeczy w ramach tych bardziej popularnych. No chyba, że ktoś uważa odgórnie np. wszystkie komiksy Vertigo i twórczość Ennisa za niską jakość, bo to mainstream jednak. Nawet rozumiem  postawę kogoś, kto po prostu bardziej skupia się na komiksie undergroundowym, nie lubi komiksu bardziej z głównego nurtu ​jaki by już nie był, co nie znaczy, że sam prezentuje taką postawę.

« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Wrzesień 2021, 15:23:27 wysłana przez Pan M »