Tylko niektórzy tutaj nie rozumieją pewnych zasad jak działa wolny rynek.
Chyba zapomniałeś o drugiej stronie medalu. Klient też jest ważną częścią rynku. Jak się klientowi coś nie podoba, to może zagłosować portfelem, może też wyrazić opinię, ma do tego prawo.
Zasłanianie się etyką? Może niech otworzą własny sklep. Ciekawy czy by wtedy sami nie skorzystali z okazji jaka nadarzyła się przy Darkness.
Celowo pomijasz sklepy, które z takich okazji nie korzystają.
No nie, poza tym, że zacząłeś od pytania, czy sklepowi wolno coś takiego zrobić i w szeregu następnych postów oceniasz poziom moralności jego właściciela 
Widzisz to co chcesz widzieć:
Czy sklep może albo powinien,
Gdzie oceniałem poziom moralności właściciela sklepu? Wskaż cytat.
I proszę, żebyś czytał dokładnie, a nie tak jak powyżej.
Bawi mnie tylko, że ktoś zgrywa oburzonego, bo sklep podniósł cenę na jakimś towarze i do tego wzrostu ceny dokłada jakieś kwestie etyczne (w dodatku przy dobrze luksusowym), a ma totalnie wywalone, jak robią to wszyscy inni sprzedawcy w przypadku każdego innego towaru, również pierwszej potrzeby.
Gdzie zgrywam oburzonego? Kto wszyscy inni? Kupuję na Gildii, Smakliter i na Allegro od różnych sprzedawców, oni tak nie robią.
W ogóle to wszyscy tacy moralni i etyczni, co tam przepisy i jakiś wolny rynek, najlepiej by było, gdyby wydawca wkroczył i zakazał sklepowi tej praktyki 
Powtórzę to samo co napisałem michał81, klient jest częścią wolnego rynku, jeśli chce to może nawet zbojkotować zakupy w danym sklepie, to jest wolny rynek.