Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 390012 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yossarian

• Gość
Odp: Hachette
« Odpowiedź #915 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 17:51:09 »
Załóżmy na chwilę hipotetycznie, że to prawda.
Mucha podejmuje ryzyko wydawania komiksów z lat 70-tych i 80-tych w tomach po 500-600 stron.
Dzieli 11 omniaków na pół, dodaje X-Tinction Agendę, wychodzą 23 tomy - bywały już tak długie serie w PL, np. Baśnie, Żywe trupy, chociaż stron miały jakby kapkę mniej :)
W tempie wydawania Muchy (2 tomy rocznie, pod festiwale) to przedsięwzięcie zajęłoby 12 lat!
Niektórzy starsi forumowicze mogliby nie dożyć finału. Ja nie jestem stary, ale przy ostatnim tomie byłbym po 50-tce :)

A tak zupełnie poważnie. Skoro był taki pomysł, to co stoi na przeszkodzie?
Przecież nie jeden tom wydany przez Egmont, który w takiej kolekcji Muchy byłby prawdopodobnie przedostatnim, czyli wydanym za wiele, wiele lat.
Podobno nie sprzedaje się to Egmontowi rewelacyjnie, ale na Boga, do 2030 chyba zdąży się wyprzedać :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 17:54:22 wysłana przez Yossarian »

JanT

• Gość
« Odpowiedź #916 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 17:56:19 »
BBPO są tomy po 480 stron, Tajne imperium 484 i na miękko, Conan będzie miał 492, Hellblazer 548 - zbliżają się i przekraczają granicę 500 stron, badają rynek.
Już jest też zapowiedziany Animal Man 720 stron i ten "zerowy" Daredevil też chyba przekroczy 600.

@Motyl
Ty nam tam lepiej załatw X-Statix od Muchy ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #917 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:03:11 »
Classic X-Men Omnibus
Ale po co to komu. Dla mnie ta seria jest totalnie dziwna, bo spora część to przetworzony materiał z Uncanny X-men z dopisanymi nowymi wątkami, gdzie wcześniejszy materiał przeplata się z nowym.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #918 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:05:03 »
Już jest też zapowiedziany Animal Man 720 stron i ten "zerowy" Daredevil też chyba przekroczy 600.

@Motyl
Ty nam tam lepiej załatw X-Statix od Muchy ;)

Wyparłem z pamięci tego Animalmaniaka, bo miał być na pół. Mam właśnie takie wydanie, które zaproponował Egmont, w wersji omni. Fajnie wygląda, do snu nie poczytasz, bo cię 2,5 kilo komiksu przytłoczy. Czyta się przy stole :) Kolejny minus grubaśnych tomów.
Pole do popisu z mutantami trochę zawężone, ale coś tam kiedyś będzie. Może jakaś perełka się trafi :)

Offline xanar

« Odpowiedź #919 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:10:17 »
Ale po co to komu. Dla mnie ta seria jest totalnie dziwna, bo spora część to przetworzony materiał z Uncanny X-men z dopisanymi nowymi wątkami, gdzie wcześniejszy materiał przeplata się z nowym.
Ja to się przy tym strasznie męczyłem, to jest bardziej w ramach ciekawostki ostawiasz starą wersję i nową i patrzysz co poprawili, może tak to by się lepiej czytało.
Twój komiks jest lepszy niż mój

JanT

• Gość
« Odpowiedź #920 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:19:49 »
Ciekawe co tam się jeszcze znajdzie w tej kolekcji poza znanymi rzeczami:

Claremont - niech będzie że 40 tomów :)
Astonishing - 4/6 tomów.
New X-Men - z 6 tomów.
Era Apocalypse'a - z 6 tomów.

I około 20 tomów nieznane. Co obstawiacie? Mój typ to trylogia Mesjasza (6 tomów) i więcej nie wiem :) Jakieś X-Force czy X-Factor to raczej nie będzie.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #921 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:25:59 »
Ja to się przy tym strasznie męczyłem, to jest bardziej w ramach ciekawostki ostawiasz starą wersję i nową i patrzysz co poprawili, może tak to by się lepiej czytało.

Przeczytajcie jeszcze raz moje posty. Wyraźnie napisałem, że jest 11 omnibusów, a Classic można ewentualnie wydać dodatkowo jako 12 (ale wcale nie trzeba).
Ja sobie kiedyś postanowiłem przeczytać wszystkie komiksy z X-Men od Giant-Size 1 (aktualnie jestem przy XMvsA The Twelve, Claremonta mam przerobionego), więc nie mogłem ominąć i tego. Część historii rzeczywiście niewiele wnosiła, ale zdarzały się prawdziwe perełki, jak "niema" historia o szykowaniu się Jean na randkę ze Scottem, czy ta ze snem i młodością Magneto.
Można to lubić, można nie, ale nie można zaprzeczyć, że jest to nieodłączna część runu Claremonta, więc jak chcemy wydać całość, to wydajemy i to.

A w kolekcji może być (z klasyki):
X-Cutioner's Song
Fatal Attractions
Phalanx Covenant
Onslaught

Jedne lepsze, inne gorsze, ale wszystkie ważne

EDIT
Nawalimy kilkaset stron wątku, a kolekcja o ile w ogóle wystartuje, to skończy się pewnie na 4 tomach testowych :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:36:47 wysłana przez Yossarian »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #922 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:33:50 »
I około 20 tomów nieznane. Co obstawiacie?

Ja bym nie obraził się na kompletne wydanie X-Cutioners Song :) Nawet jeśli był to typowy dla lat 90-ych paździerz.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #923 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:36:29 »
Według panoramy (co dziwne 60 tomów a nie 80) to Mutant Genisis 2.0 to tom 47 (i taki był chyba na grzbiecie jak dobrze pamiętam) Czyli wychodzi na to że Claremont to 47 tomów :o

Przedłużenie też oczywiście możliwe "Ma collection est composée de 80 numéros. En cas de succès ou de mévente, Hachette Collections est susceptible de changer le nombre de numéros de la collection." :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:39:43 wysłana przez JanT »

Offline R~Q

« Odpowiedź #924 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 18:58:15 »
Nie ma szans na wyjście u nas, X Meni nikogo nie obchodzą (wśród zwyklaków). Chyba że Disney odwali jakąś super hiper dziewiątą fazę MCU z mutantami jako kołem napędowym.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #925 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:01:04 »
A to we Francji mają inne MCU? :)

X-Men z Marvel NOW i Ultimate X-Men też jest przecież dla zwyklaków.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:03:06 wysłana przez JanT »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #926 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:06:24 »
Nie ma szans na wyjście u nas, X Meni nikogo nie obchodzą (wśród zwyklaków). Chyba że Disney odwali jakąś super hiper dziewiątą fazę MCU z mutantami jako kołem napędowym.

No akurat X-Men to chyba druga najbardziej rozpoznawalna marka komiksowego superhero w Polsce zaraz po Spider-Manie. Może jechać na takiej samej nostalgii, więc szanse ma... taką jak miał Ścianołaz :) Oby tylko skończyło się inaczej, Claremonta brałbym z pocałowaniem ręki.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:08:27 wysłana przez Jaxx »

Offline R~Q

« Odpowiedź #927 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:14:55 »
A to we Francji mają inne MCU? :)

X-Men z Marvel NOW i Ultimate X-Men też jest przecież dla zwyklaków.
We francji mają więcej pieniedzy i inną kulturę komiksu

Offline michał81

« Odpowiedź #928 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:15:30 »
ale zdarzały się prawdziwe perełki, jak "niema" historia o szykowaniu się Jean na randkę ze Scottem, czy ta ze snem i młodością Magneto
Nie będę się z tym spierał, bo są tam fajne dodane wątki, ale Classic X-Men to takie director's cut Uncanny X-men. Bardziej mam problem z tym jak to zostało opublikowane, bo Claremonta mógł to spokojnie publikować jak retrospekcje, albo dodatkowe historie w annualach Uncanny (sam Marvel nieraz tak coś wydawał w innych seriach).

Według panoramy (co dziwne 60 tomów a nie 80) to Mutant Genisis 2.0 to tom 47 (i taki był chyba na grzbiecie jak dobrze pamiętam)
To jest poglądowa panorama, tych tomów może być różna ilość. Druga sprawa to zakłamuje zawartość kolekcji. Uncanny X-force na początku panoramy - dajcie spokój. I nadal twierdze, że Claremont tylko po kolei, z Transformersami mogli, to powinni też tutaj zrobić tak samo. W innym wypadku ta kolekcja traci sens.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:17:27 wysłana przez michał81 »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #929 dnia: Wt, 08 Wrzesień 2020, 19:17:28 »
Pole do popisu z mutantami trochę zawężone, ale coś tam kiedyś będzie. Może jakaś perełka się trafi :)

No, żeby ewentualny start tej kolekcji, nie ostudził zapału Muchy do wydawania mutantów. Zrobi się trochę ciasno od tej marki, na rynku.