Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 393350 razy)

Offline michał81

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1845 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 20:29:03 »

Wydane bardzo porządnie, powiększony format, twarda okładka, 12 stron dodatków i 3 pierwsze numery w prenumeracie są po ok. 15 zł. Prenumeratę można zamówić od pierwszego lub drugiego numeru na stronie www.kolekcja-kapitan-zbik.pl. Wysyłka darmowa pocztą polską. Ja kupiłem w kiosku w kujawsko-pomorskim.  Dodatkowo grafiki, w pierwszym numerze od Michała Śledzinskiego bardzo fajna i pomysłowa. Plakat też ładny.
No chociaż raz się postarali

Offline Adolf

« Odpowiedź #1846 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 21:16:30 »
Bardzo fajna kolekcja. Zamiast wchodzić w drogę Egmontowi, to wzięli się za klasykę, którą każdy kto chciał już sobie sprawił. A kto nie sprawił może sobie zbierać. Tak jest na Zachodzie. Kolekcja pojawia się po latach i sprzedaje ten sam wydany wcześniej materiał w nowym wydaniu. Rynek komiksowy się rozwija, wszyscy zadowoleni.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1847 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 14:11:35 »

Chcecie wiedzieć, skąd literówki w komiksach od Hachette - polecam wysłuchać fragmentu o pracy literników ;) Jakby nie poszedł dobry share to zaczyna się od 1:27:00
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Październik 2025, 14:27:08 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Xmen

« Odpowiedź #1848 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 15:31:00 »
temu ziomkowi swojemu od kolekcji must have podeślij, jemu bardziej się przyda ;)  :)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1849 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 15:57:41 »
temu ziomkowi swojemu od kolekcji must have podeślij, jemu bardziej się przyda ;)  :)

Problem w tym, że liternik pracuje na tekście po korekcie, a jak nie zna języka, albo krój czcionki mu nie pasuje, to robi tak, jak uważa.
« Ostatnia zmiana: Śr, 22 Październik 2025, 16:47:57 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Offline Lipa

« Odpowiedź #1850 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 16:33:12 »
Czy przy okazji testu, jak ktoś weźmie prenumeratę, to Hachette wysyła coś, czy dopiero jak oficjalnie wystartuje kolekcja

Offline eridraven

« Odpowiedź #1851 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 16:47:39 »
Czy przy okazji testu, jak ktoś weźmie prenumeratę, to Hachette wysyła coś, czy dopiero jak oficjalnie wystartuje kolekcja

Jak wystartuje kolekcja.
Komiks to tylko hobby

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1852 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 18:59:43 »

Jeśli test się nie sprzeda w wystarczającej ilosci, to zamowienia o prenumerate zostaną niezrealizowane. Na razie tylko sprzedaż stacjonarna musi być dostatecznie duża, żeby był restart.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1853 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 21:09:50 »
I właśnie to jest bez sensu. Sądziłem, że po to robią opcję zapisów na prenumeratę aby na podstawie tego wyliczyć zainteresowanie w całym kraju.

Offline radef

« Odpowiedź #1854 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 21:12:42 »
I tak jest, ale Bazyliszek, który nic nie wie, opowiada bzdury.
Hachette liczy, ile sprzedało się w kioskach, liczy, ile było zamówień na prenumeratę, i na podstawie wszystkich tych danych duma, czy wydają kolekcję, czy nie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1855 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 21:16:24 »
Dzięki Radef za merytoryczne sprostowanie osobnika który jako (wy)znawca Hachette i kolekcji powinien wiedzieć jak funkjonuje jego ukochane wydawnictwo.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1856 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 00:58:40 »
Zamówiłem prenumeratę LL i do dziś nie dostałem. Kupić 1 numer za 15 zł i zadzwonić że chce się prenumerować, to każdy potrafi. Twarde dane sprzedażowe są ważniejsze. A ten model testowania rynku Hachette uskutecznia w komiksach od 13 lat.

Offline radef

« Odpowiedź #1857 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 01:33:38 »
Ja wiem o tym, że ty sobie nie zdajesz sprawy, ale dla Hachette najważniejszymi klientami są prenumeratorzy, co widać doskonale po tym, jak kolekcje są wycofywane z punktów sprzedaży prasy wraz z kolejnymi tomami. Więc informacja o tym, ile osób deklaruje prenumeratę, jest dla Hachette niezwykle cenną daną, bo w innym wypadku nie wydawaliby pieniędzy na obsługę (telefon, strona) testowych prenumerat.

Oczywiście, numer, szczególnie pierwszy, też warto kupić, bo jeśli Hachette wyjdzie, że tylko 100 osób kupiło kolekcję, a 1000 kupiło prenumeratę, to zacznie wątpić w wyniki. Ale oba te wyniki są dla Hachette niezwykle ważne, żeby wyliczyć, czy opłaca się wydać kolekcję
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1858 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 07:55:31 »
Dobra, zobaczymy, bo o to nie będę się kłócił. Ale IMHO jeśli teraz ludzie z całej Polski dzwoniliby żeby zapisywać się na prenumeratę i nawet wyszłaby duża liczba zamówień, ale w testowanych województwach realna sprzedaż byłaby niska, to Kolekcja by nie poszła.

Offline radef

« Odpowiedź #1859 dnia: Cz, 23 Październik 2025, 08:53:43 »
Tak samo - jeśli IMHO w testowanych województwach realna sprzedaż byłaby wysoka, ale dotyczyłoby to tylko 1. numeru, a ludzie nie zapisywaliby się prenumeratę, to kolekcja by nie poszła.
Ja rozumiem, że w rzeczywistości jesteś tajnym agentem Egmontu, ale naprawdę nie musisz pogrążać Hachette stwierdzeniami, że sprzedaż testowej prenumeraty w żaden sposób nie wpływa na to, czy kolekcja wyjdzie, czy nie wyjdzie.