Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 389127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dalthon

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1830 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 14:04:36 »
Dlaczego to nie jest wydawane chronologicznie?

Ktoś tutaj chyba nie widział pierwszych Żbików (kreska Sobali) ;) Wydawca nie będzie strzelał sobie w kolano wydając na starcie kasztany, tylko co najlepsze: Rosiński, Polch i Wróblewski. Że też takie rzeczy trzeba tłumaczyć...

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1831 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 15:32:59 »
Fajna inicjatywa, że ruszyli w coś polskiego, ale ile można mielić to samo, wydawało mi się, że Ongrys swoimi wydaniami zamknął temat przygód dzielnej milicji a tu taki suprajs. W sumie to  propozycja głównie dla fanatyków Żbika, sentymentalistów i zbieraczy, których jak widać wciąż nie brakuje, ja osobiście wolę za tę stówkę miesięcznie kupić coś świeżego made in Poland.
Na duży plus panorama od Rafała Szłapy, przekocurna.
Może też dzięki temu wydaniu i zapewne reklamie w TV ktoś sobie przypomni o istnieniu komiksów , wkręci się i poszerzy komiksowe horyzonty.  :)

Online michał81

« Odpowiedź #1832 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 15:44:50 »
Ktoś tutaj chyba nie widział pierwszych Żbików (kreska Sobali) ;) Wydawca nie będzie strzelał sobie w kolano wydając na starcie kasztany, tylko co najlepsze: Rosiński, Polch i Wróblewski. Że też takie rzeczy trzeba tłumaczyć...
Chyba mówisz do Bazyla. ;) Zastanawia mnie niechronologiczne wydawanie bardzie z powodu historii rozłożonych na kilka zeszytów. Jak mają zamiar przeplatać różne zeszyty to nieobeznany czytelnik pogubi się w wątkach.

Online Saruto

« Odpowiedź #1833 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 16:57:46 »
Chyba mówisz do Bazyla. ;) Zastanawia mnie niechronologiczne wydawanie bardzie z powodu historii rozłożonych na kilka zeszytów. Jak mają zamiar przeplatać różne zeszyty to nieobeznany czytelnik pogubi się w wątkach.
Może tylko w testowym tak będzie. Taka zajawka bardziej, a wydadzą po kolei jeśli kolekcja ruszy.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1834 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 17:31:35 »
Zastanawia mnie niechronologiczne wydawanie bardzie z powodu historii rozłożonych na kilka zeszytów. Jak mają zamiar przeplatać różne zeszyty to nieobeznany czytelnik pogubi się w wątkach.

Ale przecież w Żbikach chronologia nie ma żadnego znaczenia. Jasne historie na kilka zeszytów są ale one przecież nie będą rozdzielane. Przecież na start nie mogli puścić najsłabszych graficznie tytułów czy też fragment większej opowieści. Co by nie mówić, ale takie zeszyty na start to doskonały wybór - zwiększają szanse na start całości po dobrym przyjęciu.

Doceniam pomysł (i przede wszystkim wykonanie) ale finansowo ten projekt do mnie osobiście nie przemawia - jak cena poszczególnych zeszytów jest jeszcze (z bólem) do przełknięcia, to ich ilość już nie. Poczekam - za kilka lat ludzie będą się pozbywać kolekcji, to może się przekonam ;)

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1835 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:10:41 »

Tak robią w UK, Francji itp. wydawanie w stylu puzzli zapewne ogranicza rezygnację z subskrypcji. Później wszystko układa się chronologicznie przy całości.

Offline holcman

« Odpowiedź #1836 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:12:10 »
Tak robią w UK, Francji itp. wydawanie w stylu puzzli zapewne ogranicza rezygnację z subskrypcji. Później wszystko układa się chronologicznie przy całości.

Tylko jak Żbika ułożysz sobie chronologicznie przy całości, to Ci się panorama posypie :-)

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1837 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:33:20 »
Niekoniecznie, jeżeli to co wydali jako pierwsze ma odpowiedni nr na grzbiecie i odpowiedni wycinek panoramy.

Offline starcek

« Odpowiedź #1838 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:36:13 »
To rzut testowy w wybranych województwach, czy skoro strona ruszyła to będzie w całej Polsce?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1839 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:40:15 »
@up
Test. Lubelskie i pomorskie

Online michał81

« Odpowiedź #1840 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 18:46:56 »
Proponowałbym się przyjrzeć jak do tej pory Hachette wydawał kolekcje w Polsce. Nigdy nie było tak jak w UK czy Francji.

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1841 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 19:14:58 »
Proponowałbym się przyjrzeć jak do tej pory Hachette wydawał kolekcje w Polsce. Nigdy nie było tak jak w UK czy Francji.

Okaże się. Wrzucił, ktoś grzbiet tomu testowego?

Offline 79ers

« Odpowiedź #1842 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 19:24:35 »
Biorąc pod uwagę początki ubecji w Polsce ciekawy jest , zapewne przypadkowy, start kolekcji w lubelskim i pomorskim. Inna rzecz, że ta zaraza była wszędzie.

Offline volker

« Odpowiedź #1843 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 19:33:12 »

Wydane bardzo porządnie, powiększony format, twarda okładka, 12 stron dodatków i 3 pierwsze numery w prenumeracie są po ok. 15 zł. Prenumeratę można zamówić od pierwszego lub drugiego numeru na stronie www.kolekcja-kapitan-zbik.pl. Wysyłka darmowa pocztą polską. Ja kupiłem w kiosku w kujawsko-pomorskim.  Dodatkowo grafiki, w pierwszym numerze od Michała Śledzinskiego bardzo fajna i pomysłowa. Plakat też ładny.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Październik 2025, 19:44:28 wysłana przez volker »

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #1844 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 19:37:06 »
 Dziękuję. Czyli puzzle jak w UK 🤣