Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 390363 razy)

Online michał81

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1815 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 09:02:08 »
- cena od numeru 3 – 42.99 zł za jeden numer
To lepiej opłaca się zbiorcze tomy od Ongrysa
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Październik 2025, 09:07:15 wysłana przez michał81 »

Offline Cornelius

« Odpowiedź #1816 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 09:37:01 »
Dlaczego to nie jest wydawane chronologicznie?

Może przy poprzednich seriach mieli dużo przerwanych subskrypcji - tak jak np. niektórzy stwierdzają że Thorgala biorą tylko do tomu XX, bo dalej się "popsuł". (Ewentualnie doszli do wniosku, że jak zaczną ten paździerz wydawać od początku, to kolekcja umrze po dwóch numerach.)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1817 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 09:49:09 »
Nagle! (nie comics :P) Hachette wyskakuje ze stroną www dla testu:

https://www.kolekcja-kapitan-zbik.pl/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline JohnDee

« Odpowiedź #1818 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 10:08:57 »
Cytując z fb: "Kolekcja Hachette powstała we współpracy z Ongrysem".
Co za tym idzie jesli kolekcja wystartuje to wlasciwie nie ma szans w najblizszych latach na integral cz. 3.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1819 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 10:32:24 »
nie ma szans w najblizszych latach na integral cz. 3.

Dlaczego?
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Avarest

« Odpowiedź #1820 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 10:36:16 »
Ludzie: chcemy kolekcji batmana – jak z włoskiego Hachette
(https://www.hachette.it/comics/batman-le-cronache-del-cavaliere-oscuro/)

Komiksiarze: nie ma miejsca na kolejną kolekcję, na rynku jest nadpodaż....

Hachette: Weźmiemy tani komiks, powiększymy go, dodamy twardą oprawę i sprzedamy kilkukrotnie drożej niż wcześniej
(https://www.kolekcja-kapitan-zbik.pl/)

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1821 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 10:54:30 »
@UP
Egmont - Macie Black Label w domu

Nie chronologicznie? To słabo. Ale widocznie Hachette Polska chce dalej jechać na popularności Kolekcji Thorgal i rysunków Rosińskiego. A to jest tom z jego pracami. Taki chiński chłit matetingowy. Jak zwykle pojawiają się głosy o "niepotrzebności" Kolekcji. To jest tylko test - może nie wyjść jak Lucky Luke czy Spider-Man. Wystarczy nie kupować. Ja mam zamiar wziąć 1 i 2 numer, bo akurat jadę na lubelszczyznę, więc będę miał okazję. Panorama jest bardzo ładna.

Dlaczego to nie jest wydawane chronologicznie? Czy ja dobrze rozumiem że jedne zeszyt w twardej oprawie? Czy to oznacza że Bazyl znalazł sobie nowego wroga w postaci Ongrysa i personalnymi atakami Leszka jak on to potrafi?

Masz obsesję.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #1822 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 11:40:22 »
Cytując z fb: "Kolekcja Hachette powstała we współpracy z Ongrysem".
Co za tym idzie jesli kolekcja wystartuje to wlasciwie nie ma szans w najblizszych latach na integral cz. 3.
Szanse są i integrale będą normalnie wychodzić. Wystarczy zapoznać się z informacją na ten temat od Ongrys.

Online michał81

« Odpowiedź #1823 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 11:49:08 »
Masz obsesję.
Odezwała się osoba która co w drugim poście psioczy na Egmont a w co trzecim atakuje personalnie Kołodziejczaka

Po za tym sytuacja z forum gildii kiedy próbowałeś personalnych wjazdów w Studio Lain kiedy wydawał Dredda, bo ubzdurałeś coś sobie o jego kolekcji, pokazuje że lubisz powtarzać ten schemat w stosunku do wydawców którzy wydają rzeczy z kolekcji Hachette.

I nie obronisz tego że Hachette zdziera z komiksiarzy kiedy na rynku są dużo tańsze opcje zakupu Żbika. Mam nadzieję że będąc takich fanem kolekcji kupisz i tą po tych zawyżonych cenach, bo chociaż nauczysz się czegoś z historii polskiego komiksu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Październik 2025, 12:00:13 wysłana przez michał81 »

Online vision2001

« Odpowiedź #1824 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 11:56:56 »
Kilka fotek wiecej umiescil u siebie na fb Kamil Smialkowski.

I opis jaki dodal:

Aż tu nagle!

A właściwie wcale nie nagle. To prosta i konsekwentna droga, którą podążam od lat. Odkąd znalazłem w pokoju u brata „Spotkanie w Kukerike” bez okładki i części stron. A potem przeczytałem pierwszego całego Żbika („Kryptonim Walizka”), a potem zacząłem je zbierać, układać, porządkować.

Ba, ta kolekcja to domknięcie tego, co zacząłem gdy jako pierwszy publicznie opublikowałem pełną listę i kolejność 53 tomów. To był 1993 r. i magazyn „Super Boom! wydawany przez Sławka Wróblewskiego. Czasy przedinternatowe. Nikt wcześniej nigdzie nie przygotował i nie opublikował takiej listy. Słowem - byłem pierwszym Żbikologiem. Ponad trzydzieści lat temu.

A teraz z wyd. Hachette przygotowaliśmy kolekcję. I będzie to pierwsza kolekcja Hachette z czysto polskimi komiksami. Wszystkie Żbiki. Nie po kolei. A w każdym tomie kilkanaście stron dodatków i to właśnie moja (nasza) robota. Nasza w sensie, że przecież sam tego bym nie napisał, ale są od tego fajowi koledzy. I piszemy razem z Maćkiem Jasińskim (nie „MIchałem” jak jest w stopce - wielkie sorry), Marcinem Osuchem i Konradem Wągrowskim. O historii serii, o wszystkich twórcach, różnych postaciach, tamtych czasach, tamtej popkulturze. Na bogato.

A jeszcze Rafał Szłapa na grzbiecie (i nie tylko). A jeszcze w każdym tomie osobna grafika - hołd dla Żbika spod ręki jakiegoś świetnego współczesnego komiksiarza. A zaczyna Śledziu.

Mam nadzieję, że będzie smakowało.

Offline bocik

« Odpowiedź #1825 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:00:29 »
Dla mnie przerost formy nad sztuką i przecenianie siły nostalgii ... nie kupię

Online michał81

« Odpowiedź #1826 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:04:04 »
I piszemy razem z Maćkiem Jasińskim (nie „MIchałem” jak jest w stopce - wielkie sorry)
Hachette jak zawsze w formie. Chociaż teraz nie będzie problemów z dymkami bo nie trzeba tłumaczyć, prawda?

Offline Necr09

« Odpowiedź #1827 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:09:17 »
Hachette jak zawsze w formie. Chociaż teraz nie będzie problemów z dymkami bo nie trzeba tłumaczyć, prawda?

Ale zawsze tekst się może wkleić nie tam gdzie powinien ;)
FGO: 758,469,198

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1828 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:19:38 »
Plakat super. Teraz to na pewno kupię 1 numer. Plus grafiki.

Jest drogo? Oczywiście że jest, jeśli zwykłe wydanie kosztuje 10 zł. W wydaniu Hachette dopłacasz za format, grafiki, twardą okładkę, papier, dodatki, pensję Kamila Śmiałkowskiego i wychodzi 45 zł. Dużo i też raczej nie dla mnie. Najważniejszą kwestią byłoby czy rabat Empik Premium by wchodził. Bo jeśli tak, to miałoby to jeszcze sens. Jeśli nie, to drogo.

michał81 jak zawsze stwierdził, że ta Kolekcja nie ma sensu i zapewne jak w każdym przypadku jego stwierdzeń, to się potwierdzi. I restartu nie będzie, sprawa zamknięta.

Online michał81

« Odpowiedź #1829 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:43:39 »
Jest drogo? Oczywiście że jest, jeśli zwykłe wydanie kosztuje 10 zł. W wydaniu Hachette dopłacasz za format, grafiki, twardą okładkę, papier, dodatki, pensję Kamila Śmiałkowskiego i wychodzi 45 zł. Dużo i też raczej nie dla mnie. Najważniejszą kwestią byłoby czy rabat Empik Premium by wchodził. Bo jeśli tak, to miałoby to jeszcze sens. Jeśli nie, to drogo.
Regularna cena jednego zeszytu od Hachette 42.99.

Cena 9 zeszytów od Ongrysa w twardej oprawie w wzbiorczym wydaniu 99,00, gdzie realnie kupuje się ze stałą zniżką 79,20 (bo jak pokazała ostatnio dyskusja w temacie Marvel Must Have to się już rabat z empika nie wchodzi). A co do grafik to obstawiam, że to będą te które są alternatywnymi okładkami u Ongrysa plus pewnie kilka nowych. Nie wiem jak jak chcesz z tym dyskutować z tą ceną. Śmieszny jesteś z tym uzasadnieniem, bo wydanie Ongrysa też zawiera druk na papierze ;)

Żbik u nas jest mocniejszą marką niż Thorgal, a takie Marvele i DC ta przy nim przystawki. Po prostu chciwe korpo zwietrzyło dobry interes, całe szczęście że Ongrys ogarnął temat z materiałami wcześniej, chwała mu za to.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Październik 2025, 12:57:24 wysłana przez michał81 »