Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 340407 razy)

Offline Bazyliszek

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1755 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 12:40:45 »
Interesuje mnie tylko core tej historii? Biorę wyd. z WKKDC. I tyle. Krytykujesz Bazyla za "ja, ja, ja, ja" (oczywiście słusznie), a nie widzisz że jesteś jego drugą stroną monety.

Oczywiście niesłusznie. Proszę mnie nie sklejać z michałem81. Ja jestem za jak największą listą tytułów i wydawców na polskim rynku. Niech wydaje Egmont, Mucha, Hachette, Carrefour, mięsny za rogiem. Byleby wydawali i nie było dubli i półdubli. Natomiast michał81 chciałby by komiksy wydawał tylko Egmont a inne wydawnictwa zaprzestały działalności komiksowej ("Kolekcje są niepotrzebne i psują rynek").

Tak patrząc na słuszne posty @wayna czy @Juby'ego  ja tam się cieszę. Bo doszliśmy do momentu w historii, że Hachette Polska wydaje komiksy dłużej niż robiło to TM Semic (23 sierpnia wypada 12, okrągła :) rocznica). Skoro w latach 90-tych i po nich wyrosło "Pokolenie TM Semic", to teraz obserwujemy jak wykształciło się "Pokolenie Hachette". Które mimo ich pewnych wad, lubi treści jakie dostarcza nam na rynek Hachette Polska. W tym roku wystartowała ponownie lepsza niż 10 lat temu Kolekcja Thorgala i cieszy się ona dużą popularnością. BiZDC się sprzedaje, MO jest kopalnią historii komiksu Srebrnej Ery. Dostajemy fajne, premierowe pozycje, których nikt inny wcześniej nie chciał wydać, a jak się okazuje, były one potrzebne na rynku. Hachette zdobyło grono klientów, które kupuje ich produkty i ciągle chce więcej. Mam nadzieję, że będą wprowadzane na rynek kolejne ich projekty, czego sobie i państwu życzę.

Offline michał81

« Odpowiedź #1756 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 14:21:48 »
Bazyl ty jesteś upośledzony z czytania ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, aby inne wydawnictwa zaprzestały działalności komiksowej. Jak zwykle kłamiesz w swoich wypowiedziach. Wyraźnie napisałem wyraźnie ze nie potrzebne jest na miesiąc 10 komiksów z Batmanem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1757 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 15:10:21 »
Ja nie mówię o tych najświeższych wypowiedziach, tylko o tym co pisałeś wcześniej przez lata - na Forum Gildii i później.

Być może dlatego że kupujący stali się bardziej świadomymi czytelnikami. Przecież kolekcja jest bardziej dla nie ogarniętych czytelników, nie znających medium, prowadzonych wręcz za rączkę. Przy obecnym wyborze po prostu lepiej wybierać samemu np. pełen serię, tańsze wydania, zajmujące mniej miejsca, z możliwością ułożenia tak jak samemu chce się na półce. Przecież dlatego ludzie zaczęli drukować obwoluty, aby zakryć paskudnie wyglądającą dziurawą panoramę. To jest na pewno sukces kolekcji, rozwinęła czytelników.

Jak wspominałem od startu kolekcji czytelnicy stali się bardziej świadomi i wola wybierać sobie tytuły, niż kupować narzucane od górnie. Wg mnie dziurawa panoramy tylko odepchnęła znaczną część czytelników i stała się gwoździem to jej zakończenia. Zatem to Hachette wzięło się za coś co raczej już było na rynku i to tańsze i bardziej kompletnie wydane.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Lipiec 2024, 15:13:58 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Juby

« Odpowiedź #1758 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 15:36:29 »
Czyli ile tych Batmanów musiałby wydać miesięcznie 10? Czy to by zaspokoiło twoje zapotrzebowanie na tą postać? Tu nie chodzi o sloty, tylko że więcej Batmanów na miesiąc zabiłoby inne komiksy z bohaterami DC, bo by ludzie kupowali te 10 serii Batmana. O to chodzi a nie o sloty wydawnicze. Może tak powinien zrobić zasrać rynek nietoperzem, olać inne komiks DC i liczyć kasę jaką by na tym zbili. Ciekawe jak długo by taka polityka wydawnicza wytrzymała.
Nie wiem skąd ty to wszystko bierzesz i czemu znowu coś mi imputujesz. Napisałem wyraźnie, że uważam że Egmont robi genialną robotę z Batmanem i napisałem, że mimo to chciałbym jeszcze dodatkowo kolekcji Hachette - that's it. Skąd pomysł że chciałbym 10 komiksów z Batmanem miesięcznie i to od tego wydawnictwa? I've no idea, ale na pewno bym tego nie chciał.

A twoja teoria wydaje mi się mało prawdopodobna bo gdyby była prawdziwa, to Egmont właśnie tak by postąpił - olałby to, co sprzedaje się słabiej i wydawał tylko Batmany, skoro sprzedają się najlepiej. Najwyraźniej DC nie daje na to zgody i Egmont ma ograniczoną ilość komiksów w roku kalendarzowym, jaką mogą wydać o danych postaciach/ z danego świata (plus muszą sami się hamować, bo wiedzą że klientów nie stać by było na jeszcze więcej).

Tak patrząc na słuszne posty @wayna czy @Juby'ego  ja tam się cieszę.
Ja j****. Widzę, że moja sygnaturka na nic przy niektórych użytkownikach ::)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

Offline michał81

« Odpowiedź #1759 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 17:11:07 »
Ja nie mówię o tych najświeższych wypowiedziach, tylko o tym co pisałeś wcześniej przez lata - na Forum Gildii i później.
Nędzny użytkowniku forum co maja reprezentować te dwa cytaty? Bo na pewno nie to co mi zarzucasz czyli
Natomiast michał81 chciałby by komiksy wydawał tylko Egmont a inne wydawnictwa zaprzestały działalności komiksowej ("Kolekcje są niepotrzebne i psują rynek").
Gilda to, gildia tamto, trzeba było robić screeny, aby podeprzeć te swoje kłamliwe wpisy, bo nigdy tam czegoś takiego nie napisałem.

Offline michał81

« Odpowiedź #1760 dnia: Nd, 28 Lipiec 2024, 17:20:02 »
A twoja teoria wydaje mi się mało prawdopodobna bo gdyby była prawdziwa, to Egmont właśnie tak by postąpił - olałby to, co sprzedaje się słabiej i wydawał tylko Batmany, skoro sprzedają się najlepiej. Najwyraźniej DC nie daje na to zgody i Egmont ma ograniczoną ilość komiksów w roku kalendarzowym, jaką mogą wydać o danych postaciach/ z danego świata (plus muszą sami się hamować, bo wiedzą że klientów nie stać by było na jeszcze więcej).
Patrząc jak Egmont ciął serię nie zważając czy to głowni bohaterowie (np. Wonder Woman) czy poboczni to tam nie ma jakiś większych ograniczeń. Nie ma potwierdzenia, ale przygotowuję chronologię komiksów DC i mam porównanie do tego co było i jak coraz bardziej zostaje ograniczona oferta z seriami i zostaje Batman. Więc wg mnie więcej Batman to jeszcze mnie innych bohaterów.

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1761 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 10:52:58 »

Tak patrzę na to nostalgicznie zdjęcie 1 tomu WKKM i wiesz co Bazyl od razu pomyślałem w Twoim kontekście?
Jakie to Hachette okropne już 1 tom kolekcji to dubel wydania z Dobrego Komiksu. Po co to wydawali? Przecież każdy kto chciał to kupił w kiosku albo może upolować używki na allegro :) Że też nie skreśliłeś tego wydawnictwa na starcie za taką zagrywkę. Na pewno więcej dubli TM Semic się więcej znajdzie w kolekcji np. Dark Phoenix Saga.
Zapomniałem, że liczy się tylko to co dla Bazyliszka wygodne i zapewne ASM Straczyńskiego z DK czy reszty dubli TM Semic nie posiadasz, więc tego jako dubel nie traktujesz :P

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1762 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 11:02:01 »
Kupiłem to w saloniku prasowym, bo nie skojarzyłem tytułu historii. Podobną okładkę miała "Splątana Sieć" z początku wieku i myślałem, że to właśnie ta historia. Dopiero jak w domu odpakowałem, zobaczyłem, że mam już ten komiks i od razu go sprzedałem na Allegro. Swój egzemplarz kupiłem ponownie po wielu latach.

Jasne - pierwsza 60-tka miała dużo dubli. Spisaliśmy o tym z 10 tematów po 100 stron na Gildii. Ale potem było już tylko lepiej.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1763 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 17:35:00 »
Jasne - pierwsza 60-tka miała dużo dubli. Spisaliśmy o tym z 10 tematów po 100 stron na Gildii. Ale potem było już tylko lepiej.

Jeśli dobrze pamiętam, Bazyliszku, to Ty akurat dołączyłeś do forum Gildii tak przy ósmym temacie o WKKM, czy coś koło tego... ;)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1764 dnia: Pn, 29 Lipiec 2024, 18:52:02 »
@UP
True, true, true. Gdzieś w 2015 roku.
A teraz całe to archiwum moich pięknych złotych myśli i słusznych twierdzeń zostało zlikwidowane. Shame. :/
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Lipiec 2024, 19:35:06 wysłana przez Bazyliszek »

Offline eridraven

« Odpowiedź #1765 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 10:50:56 »
Ruszyła strona kolejnej książkowej kolekcji: https://bibliotekapolska.pl/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Online xanar

« Odpowiedź #1766 dnia: Śr, 31 Lipiec 2024, 11:28:12 »
Jest szansa, że tym razem błędów nie będzie  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój