Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 326851 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1590 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 12:13:07 »
Jeśli ktoś z was kolekcjonuje lub kolekcjonował serię "Biblioteka Filozofów" to napisałem do nich w pewnej ważnej dla mnie sprawie w dniu 23 sierpnia i dziś doczekałem się odpowiedzi (wcześniej tylko poinformowano mnie, że zapytają osoby decyzyjne  i przyślą mi odpowiedź). Poniżej zamieszczam moje pytanie i odpowiedź.

"Kolekcjonuję serię "BIBLIOTEKA FILOZOFÓW". Numer 26. zawierający dzieła Fryderyka Nietzschego miał zawierać, podług informacji zawartej na okładce książki, książkę "Poza dobrem i złem" oraz "Zmierzch bożyszcz". Tymczasem okazuje się, że w środku czytelnik uświadczy jedynie pierwszy z tych tytułów, drugiego ("Bożyszcz") brak, nie sposób się go doszukać w środku. Zaznaczę iż zrobiłem drobny research i druga pozycja nie jest podtytułem pierwszej, są to dwie odrębne prace Nietzschego (kolejno z 1886 i 1888 roku). Chciałbym zapytać o tę niekonsekwencję i czy możemy liczyć przynajmniej na wydanie "Zmierzchu bożyszcz" w oddzielnej, dalszej części kolekcji?"

Dzisiejsza odpowiedź wydawnictwa (z pominięciem form grzecznościowych; pisownia oryginalna): "Przepraszamy za niedopatrzenie, niestety zrezygnowalismy ze względu na prawa autorskie".

Cóż, jeśli ktoś zbiera i tylko odkłada na półkę, to nawet się nie zorientował o co chodzi, jednak swego czasu bardzo mnie to zirytowało.
« Ostatnia zmiana: Pn, 18 Wrzesień 2023, 12:15:40 wysłana przez Kandor »

Offline maxim1987

« Odpowiedź #1591 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 14:17:55 »
Tego typu zagrania są słabe. Coraz poważniej rozważam rezygnację z prenumeraty

Offline Kandor

« Odpowiedź #1592 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 14:28:13 »
Tego typu zagrania są słabe. Coraz poważniej rozważam rezygnację z prenumeraty
Legimi pokazało nowe e-booki na początek września. O, nowy King. Przez tydzień się o niego wypytujemy. Piszą że czekają na odpowiedź wydawcy, Prószyńskiego. W końcu: wydawca informuje że ebook w ramach abonamentu będzie po...6 listopada. Miałem ochotę rzucić ich ten abonament w cholerę ;-)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1594 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 11:42:05 »
Podobno wystartował test kolekcji Thorgala.

Offline Dracos

« Odpowiedź #1595 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 14:53:09 »
Dzisiejsza odpowiedź wydawnictwa (z pominięciem form grzecznościowych; pisownia oryginalna): "Przepraszamy za niedopatrzenie, niestety zrezygnowalismy ze względu na prawa autorskie".

Prawa autorskie do Nietzschego? 1888 rok wydania to raczej pewniak do domeny publicznej. Może chodzi o tłumaczenie ale też wątpię że nie ma jakiegoś do którego by już wygasły.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1596 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 15:17:25 »
Prawa autorskie do Nietzschego? 1888 rok wydania to raczej pewniak do domeny publicznej. Może chodzi o tłumaczenie ale też wątpię że nie ma jakiegoś do którego by już wygasły.
No tak mi dokładnie odpowiedziano, nie ma tego co drążyć*. Jednak cieszę się że poruszyłem ten temat bo to jednak oficjalnie obnaża pewną niekompetencję wydawcy kolekcji, szczególnie że ten w ogóle nie zaprzecza, ani nie uchyla się od odpowiedzi (niezależnie jaką formę ta odpowiedź przybrała).(*w sensie: masz oczywiście prawo do takowych, nawet publicznych, dociekań ale po cóż się denerwować? ;-)).
« Ostatnia zmiana: So, 23 Wrzesień 2023, 15:26:01 wysłana przez Kandor »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1597 dnia: So, 23 Wrzesień 2023, 17:19:08 »
Wg Wikipedii pierwsze tłumaczenie "Zmierzchu bożyszcz" na polski wykonał Stanisław Wyrzykowski, który zmarł w 1949 r., a więc jego przekład wszedł do domeny publicznej 1 stycznia 2020 r.

Chyba że zrezygnowali ze "Zmierzchu", kiedy szła pierwsza edycja tej kolekcji, ładnych parę lat temu, a potem już nie sprawdzali przy reedycji, czy w międzyczasie ochrona praw majątkowych do tłumaczenia nie wygasła :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline martinezpl

« Odpowiedź #1598 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 16:53:37 »
Ten Thorgal im chyba nie siądzie, bo potem cena nawet z obniżką 15% to będzie 42,5 zł. Od Egmontu tom w twardej w księgarniach po 23-25 zł za tom. Format niewiele większy, a to prawie 20 zł więcej, czyli można niemal 2 tomy Egmontu kupić za 1 tom Hachette

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1599 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:18:43 »
No dobra, tylko ta sama sytuacja była 9 lat temu. Były te same argumenty. A jednak tamta wersja się sprzedała i była przedłużana o kolejne dzieła Rosińskiego. Ja też tego nie rozumiem, ale widać jest zapotrzebowanie na kioskowego Thorgala. Znaczy zobaczymy, bo nie wiadomo czy zrestartują, ale na razie wiele na to wskazuje.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1600 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 17:28:34 »
9 lat temu jeszcze były kioski.
Teraz ze świecą ich szukać.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #1601 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 19:10:06 »
Thorgal jeśli ruszy będę kupował. Zamierzałem zebrać a teraz nadarza się dobra okazja w powiększonym formacie. (stary jestem, oczy już nie te  ;) )
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1602 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:15:14 »
@Up
Same.
Oczywiście wydania Egmontu są tańsze. Ale nie mają ani dodatkòw, ani grafik, ani plakatu, ani srebrzeń, ani panoramy. Nie mają też pasującego graficznie do nich wydania Szninkiela. Dla osòb ktòre nie mają Thorgali a chcą je zbierać, to mogą być argumenty przechylające szalę.

Offline xardas

« Odpowiedź #1603 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:26:17 »
Ale to duble przecież są. I to nawet dublują po samych sobie. Kto już chciał to ma - mogliby jakąś nową kolekcję wydać, a nie ciągle duble i żerować na sentymencie. A tak w ogóle poza tym - drogo.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1604 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:28:21 »
@Up
Same.
Oczywiście wydania Egmontu są tańsze. Ale nie mają ani dodatkòw, ani grafik, ani plakatu, ani srebrzeń, ani panoramy. Nie mają też pasującego graficznie do nich wydania Szninkiela. Dla osòb ktòre nie mają Thorgali a chcą je zbierać, to mogą być argumenty przechylające szalę.
Nie mam Thorgali, zamierzam je zbierać - argument cenowy przechyla szalę na korzyść Egmontu (+ nie zapominajmy że wiele osób preferuje miękkie oprawy). Poza tym ja po prostu WIEM, że Hachette coś skopie z jakimiś tekstami w tej kolekcji.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Wrzesień 2023, 20:30:07 wysłana przez Kandor »