Jeśli ktoś z was kolekcjonuje lub kolekcjonował serię "Biblioteka Filozofów" to napisałem do nich w pewnej ważnej dla mnie sprawie w dniu 23 sierpnia i dziś doczekałem się odpowiedzi (wcześniej tylko poinformowano mnie, że zapytają osoby decyzyjne i przyślą mi odpowiedź). Poniżej zamieszczam moje pytanie i odpowiedź.
"Kolekcjonuję serię "BIBLIOTEKA FILOZOFÓW". Numer 26. zawierający dzieła Fryderyka Nietzschego miał zawierać, podług informacji zawartej na okładce książki, książkę "Poza dobrem i złem" oraz "Zmierzch bożyszcz". Tymczasem okazuje się, że w środku czytelnik uświadczy jedynie pierwszy z tych tytułów, drugiego ("Bożyszcz") brak, nie sposób się go doszukać w środku. Zaznaczę iż zrobiłem drobny research i druga pozycja nie jest podtytułem pierwszej, są to dwie odrębne prace Nietzschego (kolejno z 1886 i 1888 roku). Chciałbym zapytać o tę niekonsekwencję i czy możemy liczyć przynajmniej na wydanie "Zmierzchu bożyszcz" w oddzielnej, dalszej części kolekcji?"
Dzisiejsza odpowiedź wydawnictwa (z pominięciem form grzecznościowych; pisownia oryginalna): "Przepraszamy za niedopatrzenie, niestety zrezygnowalismy ze względu na prawa autorskie".
Cóż, jeśli ktoś zbiera i tylko odkłada na półkę, to nawet się nie zorientował o co chodzi, jednak swego czasu bardzo mnie to zirytowało.