Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 388349 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Hachette
« Odpowiedź #1515 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:06:45 »
Którego polskiego Wydawnictwa komiksowego działającego w Polsce reklamy widzicie w Internecie, a nawet w telewizji? Timof? KG? LiT? Studio Lain?

A którą kolekcję możesz kupić w największych sklepach komiksowych jak Gildia itp.? Kiedy Hachette było na jakiejkolwiek imprezie komiksowej? Albo chociaż zamówić inaczej niż przez PP? W zasadzie to ciężko nazwać kolekcje częścią rynku komiksowego, to jest część rynku kolekcji, jak składane samochodziki albo inne robaki w bursztynie.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1516 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:10:34 »
Obrażasz potencjalnego czytelnika komiksów.

Nie każdy od razu rzuci się na: Bilala, Moebiusa, Sfarra, Trondheima, Jasona. To wymaga wpierw przyzwyczajenia się do medium, a potem zgłębiania jego tajnik.

Czyli zacznij od Hachette, a potem weź się za coś innego. To brzmi jak promocja komiksu, a nie jego dalsza seperacja.

Wybacz, ale mnóstwo znanych mi osób w życiu nie sięgnęłoby po komiksy, gdyby przypadkiem pierwszym z nimi zetknięciem było coś z oferty Hatchette (może minus Thorgal - do pewnego czasu).
Tak jak mnie od komiksów odrzuciła w swoim czasie na dobrą dekadę oferta TM-Semic, tak nie sądzę, żeby ktoś jako tako zainteresowany szeroko rozumianą kulturą zaczął wgłębiać się w to medium, bo przypadkiem kupił sobie w kiosku jakieś latające kolorowe stworki.

Ale przecież w samym WKKM było całe eventowe Bendisoversum od Upadku Avengers aż po AvX, które się układało w logiczny ciąg przygód.

Uważam twoje zarzuty za bezzasadne i nieprawdziwe. To już Egmont jest gorszy bo teraz wydał tak bez kontekstu wyjęte z tyłka Tajną inwazję, a wcześniej samą Wojnę Domową. Teraz wydaje też powtórzone z WKKDC eventy typu Złoty wiek lub Wieża Babel, tez bez kontekstu. I oni mogą, a na Hachette będziesz wydziwiał? Ten Thorgal to znowu będzie cała saga od początku do końca, plus grafiki, spin-offy i Yans z Szninkielem.

Rozmawiajmy o komiksach dla dorosłych, okej? Na komercyjne franczyzy złapie się może późna podstawówka, bo wczesne liceum już niekoniecznie. I nie, nie deprecjonuję tu nurtu superhero, bo są w nim perełki. Tylko że tych perełek w kolekcjach jest promil, wyłuskują je za to inne wydawnictwa, a kioskowe szmiry bardziej mogą zniechęcić potencjalnego czytelnika niż przyciągnąć.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1517 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:12:07 »
A którą kolekcję możesz kupić w największych sklepach komiksowych jak Gildia itp.? Kiedy Hachette było na jakiejkolwiek imprezie komiksowej? Albo chociaż zamówić inaczej niż przez PP? W zasadzie to ciężko nazwać kolekcje częścią rynku komiksowego, to jest część rynku kolekcji, jak składane samochodziki albo inne robaki w bursztynie.

Czyli to, co sprzedaje Hachette, zapewne w dużych ilościach, nie jest komiksem, bo nie możesz kupić tego w tobie wygodny sposób.

Ciekawe, ciekawe :)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline martinus100

« Odpowiedź #1518 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:13:28 »
Kolejne tomy mają być po 49,99 zł.

Offline Necr09

« Odpowiedź #1519 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:14:17 »
tak nie sądzę, żeby ktoś jako tako zainteresowany szeroko rozumianą kulturą zaczął wgłębiać się w to medium, bo przypadkiem kupił sobie w kiosku jakieś latające kolorowe stworki.

Za chwile minie 10 lat od momentu jak kupiłem sobie pierwszy komiks, cóż za przypadek, że to był akurat komiks od Hachette i ich pierwszy numer kolekcji WKKM ¯\_(ツ)_/¯
FGO: 758,469,198

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1520 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:17:05 »
@UP
11 lat, bo restart WKKM był w grudniu 2012.

Przez chwile na forum było grubo ponad 80 osób przeglądających ten dział. Każda nowa Kolekcja budzi zainteresowanie dużej liczby komiksiarzy. Jak zapowiedzi Egmontu w maju i październiku.
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:19:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline xanar

« Odpowiedź #1521 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:18:07 »
Pytanie takie, czy ta kolekcja będzie miała takie samo rewelacyjne tłumaczenie jak pozostałe ich twory, czy prawdopodobnie wezmą z tej starej a tam to lepiej wyglądało ?
To będą takie same cienkie nieekologiczne :) tomy jak od Egmonta ?

UP UP  :)
Kolekcja Spidera budziła jeszcze większe zainteresowanie, nawet udało się na nastukać ze sto stron postów o kolekcji, która nigdy nie wystartowała  ;D

Twój komiks jest lepszy niż mój

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1522 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:27:03 »
Czyli to, co sprzedaje Hachette, zapewne w dużych ilościach, nie jest komiksem, bo nie możesz kupić tego w tobie wygodny sposób.

Ciekawe, ciekawe :)

Nie, Hachette samo nie czuje się częścią rynku, bo nie korzysta ze środków i kanałów typowych dla tego rynku. Dodatkowo to, że oni wydają komiksy jest wtórne, wobec tego, że wydają po prostu kolekcje. Czy jak wydają model do składania w odcinkach to są częścią rynku modelarskiego? De facto oczywiście jakąś tam odnogą tego rynku są, ale tylko przypadkiem, "siłą rzeczy".

Offline Necr09

« Odpowiedź #1523 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:27:29 »
11 lat, bo restart WKKM był w grudniu 2012.

Fakt. A byłem pewien, że to październik 2013 był xD
FGO: 758,469,198

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1524 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:27:54 »
Popatrz sobie xanar na zdjęcia porównawcze pierwszego i drugiego wydania. Teksty są te same. Bo po co podwyższać koszty, jak polskie opracowanie już jest pod ręką. Nowe będą tłumaczenia do tomów które wtedy nie wyszły w Kolekcji.

Offline eridraven

« Odpowiedź #1525 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:34:26 »
De facto oczywiście jakąś tam odnogą tego rynku są, ale tylko przypadkiem, "siłą rzeczy".

To są czy nie :)

Nie ma znaczenie, w jaki sposób prowadzi sprzedaż. Działa? Działa! Więc po co inwestować w sposoby, gdzie inni mają znacznie większe doświadczenie.

Mnie naprawdę nie interesuje, w jaki sposób komiks jest dystrybuowany. Jak ktoś chce, to ogarnie bez problemu. A jak ktoś nie chce to nie kupić. Układ zero-jedynkowy w czystej postaci :D
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1526 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:47:23 »
To są czy nie :)

Użyłem określenia "w zasadzie nie są", myślałem, że będzie to zrozumiałe. Formalnie są, faktycznie nie bardzo. I nie napisałem tylko o dystrybucji. Odniesiesz się do przykładu z modelem? Hachette jest częścią rynku modelarskiego? Jest częścią rynku filatelistycznego jak wydaje "Znaczki pocztowe świata"? Jest częścią rynku numizmatycznego jak wydaje "Pieniądze świata"?

Offline dreamer36

« Odpowiedź #1527 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:48:43 »
Thorgal od Egmontu - 21,5x29,0cm, cena za tom po rabatach 27,99zł (okładkowo 39,99zł) - 48 stron
Thorgal od Hachette - 24,0x31,0, cena za tom w prenumeracie 46,99zł (okładkowo 49,99) - 56 stron

Przede wszystkim pytanie - różnica w rozmiarze wg mnie nie jest aż tak znacząca, głównie rozchodzi się o 8 stron dodatków za okładkowe 10zł - czy warto? Podejrzewam, że zależy dla kogo - biorąc pod uwagę średniowieczny model prenumeraty (a dostępność późniejszych tomów w kioskach jest coraz gorsza, więc innej opcji na skompletowanie całości raczej nie widzę) to jak dla mnie totalnie nie warto.

Moim zdaniem kolekcja zdecydowanie nie jest kierowana do maniaków komiksiarzy, a raczej do typowych casuali, co gdzieś tam kiedyś coś czytali, teraz mają 35+ i sobie kupią fajną kolekcję z ładną panoramą. A Thorgal nie wygląda na półce tak obciachowo, jak typowe SH więc w salonie jak znalazł :)

Ja mam 31 tomów i serię o Kriss de Valnor, więc dla mnie totalnie odpada. Jakbym nie miał, to pewnie i tak bym nie wziął, bo cena nie jest wg mnie adekwatna do zawartości.

Szkoda, że Bazyliszek tutaj nie grzmi, że drogo i zdzierstwo i jeszcze dubel dubla dubla dubla....

Offline xanar

« Odpowiedź #1528 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:50:36 »
To ja sobie poczekam na intergrale od Egmonta za jakieś 10 lat.
Nie będę kupował takich cienkich nieekologicznych wydań.  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #1529 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 12:54:15 »
Hachette takie "mocne" a nie potrafi wydać kolekcji Dragon Balla, a za to woli wałkować drugi raz kolekcje Thorgala. To chyba zamyka temat 😛😛😛