Autor Wątek: Wydawnictwo Diablaq  (Przeczytany 3267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Wydawnictwo Diablaq
« dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 20:49:02 »
Tak, to prawda. Powstało nowe wydawnictwo komiksowe. Na pierwszy ogień bierzemy przezabawny komiks Belzebubs. Premiera jeszcze w tym roku 🙂

Logo wydawcy:

Profil na FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558033393442

EDIT.
Belzebubs – Fiński komiks internetowy oraz wirtualny zespół Black metalowy stworzony przez JP Ahonen'a. Według komiksów, Belzebubs założono w 2002. Członkami zespołu są Hubbath, gitarzysta Obesyx, gitarzysta i wokalista Sløth oraz perkusista Samaël. Zespół wydał swój pierwszy singiel „Blackened Call” w 2018 roku.

« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Kwiecień 2024, 20:52:04 wysłana przez Leyek »

Offline studio_lain

Odp: Wydawnictwo Diablaq
« Odpowiedź #1 dnia: So, 13 Kwiecień 2024, 13:54:25 »
To jest bardzo fajny komiks. Polecam.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Slaine Pogromca Smoków - wrzesień
Opowieści z Telguuth - październik
Altor - październik

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #2 dnia: So, 13 Kwiecień 2024, 14:33:17 »
Moje klimaty BM, z przyjemnością sprawdzę chociaż rewelacji się nie spodziewam po tym teledysku, hehe

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3 dnia: So, 13 Kwiecień 2024, 18:36:47 »
Najpierw Akuma, teraz Diablaq... szatański rynek to komiksowo }:-x

Offline Leyek

« Odpowiedź #4 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 13:30:39 »
🤘😁🤘Uruchomiliśmy przedsprzedaż polskiej edycji Belzebubs.
Komiks ukaże się w dwóch wersjach okładkowych: miękkiej za 66,6zł oraz limitowanej twardej za 99,9zł. Wersja w twardej oprawie będzie numerowana oraz będzie posiadać szereg uszlachetnień*. Każdy egzemplarz zakupiony w przedsprzedaży (niezależnie od rodzaju oprawy) posiada w zestawie unikalną naszywkę "Belzebubs backstage crew", która nie będzie dostępna w żaden inny sposób. Jeśli do 15.08.2024 łączna sprzedaż obu wersji osiągnie 666 sztuk, do każdego egzemplarza dołączymy dodatkowo zestaw pocztówek. Premiera: 15.09.2024r.
Oprócz tego uruchomiliśmy przedsprzedaż dwóch wzorów koszulek, które ukażą się razem z komiksem. Fason unisex, rozmiary od M do XXL, gramatura 190g/m².

Wszystko to znajdziecie w naszym sklepie firmowym - https://strefakomiksu.pl/szukaj?controller=search&s=belzebubs

*)Dokładny zestaw uszlachetnień podamy pod koniec lipca, ale będzie wart każdej złotówki.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #5 dnia: Śr, 10 Lipiec 2024, 14:00:12 »
biała koszulka super :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Slaine Pogromca Smoków - wrzesień
Opowieści z Telguuth - październik
Altor - październik

Offline Leyek

« Odpowiedź #6 dnia: Pn, 12 Sierpień 2024, 22:51:48 »

Nie będzie barwienia krawędzi, ale zamiast tego będzie zestaw polaroidów z leśnej sesji fotograficznej. Diabliki podszeptują, że pierwszych 100 egz. zamówionych w przedsprzedaży w naszym sklepie* będzie miało na nich autograf autora 😈
Jutro zaprezentujemy zestaw pocztówek będących częścią zestawu przedsprzedażowego.

EDIT: Dostajemy pytania, więc odpowiadamy: Tak, jeszcze się załapiecie na polaroidy z autografem!

https://strefakomiksu.pl/szukaj?controller=search&s=belzebubs

Wcześniej pytałem na FB o możliwość odbioru na festiwalu w Łodzi i jest taka. Należy zazaczyć "odbiór osobisty w sklepie" i w komentarzu dopisać, że chodzi o emefkę.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #7 dnia: Cz, 05 Wrzesień 2024, 21:26:14 »
Piotr Burzyński i Karol Porzycki nawiązali współpracę z Wydawnictwem Diablaq. Kolejne zeszyty serii "Spółka Zło" ukażą się już z Diablaqowym logo. Planowany jest też dodruk 1 zeszytu.
Informacja została ujawniona podczas dzisiejszego lajwa na Kanale Komiksowym.

Okładka 1 zeszytu dla przykucia uwagi :P

Offline Itachi

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 18:56:14 »

Otrzymałem dzisiaj mój preorder Belzebuba, komiks, 8 pocztówek, 4 polaroidy (każdy z autografem), naszywkę. Wszystko wykonane na wysokiej jakości materiałach, jestem turboo zadowolony.

Sam komiks również wykonany z najwyższą starannością. Obwoluta, pod którą znajdują kolejne materiały, piekielny wzorek na okładce (coś jak tytuły Studia Lain) widoczny pod światło.

Przeczytałem także od deski do deski sam komiks, bardzo sympatyczny zbiorek. Jest sporo humoru, ale takiego lekkiego, dobrze wchodzącego czytelnikowi, a nie wymuszonego wręcz dławiącego. Graficznie? Majstersztyk! Widziałbym tego Pana jako gościa na jakimś festiwalu. Uwielbiam taki styl, lekki ale jakże precyzyjny.

Ogólnie to jest tak. Preorder wypas. Sam komiks warto kupić i wesprzeć nowe Wydawnictwo.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:01:02 »
Ja wziąłem miękkiszona, ale widziałem twardą oprawę na MFKIG. Jeżeli dobrze pamiętam, to obwoluta jest dwustronna (z jednej strony czarna a z drugiej biała).

Online michał81

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:24:46 »
@Itachi ubiegłeś mnie bo miałem właśnie skrobnąć kilka słów o komiksie.

Sam album kupiłem na tegorocznej MFKiG, trochę zazdraszaczam podpisanych polaroidów, bo moje są bez podpisu, bo nie brałem preorderu.

Historia składa się z 3 wątków toczących się równolegle i spinających w pewien sposób na samym końcu. Głównie to perypetie zespołu blackmetalowego mającego problem, aby znaleźć odpowiedniego perkusistę do kapeli oraz ciągłymi wpadkami koncertowymi. Drugi wątek skupia się na życiu prywatnym frontmana kapeli, gdzie obserwujemy jego romantyczną relacje z żoną oraz tym jak musi godzić życie prywatne z zawodowym oraz wychowaniem swoich dzieci. Trzeci wątek to historia pierwszej miłości najstarszej córki do chłopka ze szkoły. Oczywiście wszystko jest tu okraszone bardzo czarnym humorem z masą zabawnych odniesień do stereotypów dotyczących metalowców posypane lekką nutą mistycyzmu i czarnej magii. Jest zabawnie, ale także nieraz strasznie. Wszystko to przedstawione w kartunowym stylu rysunkowym, który idealnie pasuje do komiksu.

Ilość albumów kolekcjonerskich to 333 sztuki w cenie 99,9. Można też nabyć wydanie miękko okładkowe bez dodatków w cenie 66,6. Rozmawiałem z wydawcą na festiwalu i powiedział, że przez rok chodził od wydawcy do wydawcy, aby przekonać ich do wydania tego komiksu, ale żaden się nie zdecydował, co doprowadziło to sytuacji, że sam go wydał.

Ja polecam, nie każdemu może podjeść humor, bo jest jednak dość specyficzny, ale jak już siądzie to raczej nie zawiedzie. 
Ocena: 666 (innej nie mogło być).

A tak wygląda twarda oprawa pod dwustronną obwolutą o której wspomniał Itachi:
Spoiler: PokażUkryj
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Wrzesień 2024, 20:29:41 wysłana przez michał81 »

Offline kostuch

« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:37:37 »
Rozumiem ze wersja w twardej jest tylko na strefie dostepna i na gildii nie bedzie?

Online michał81

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 19:44:59 »
Rozumiem ze wersja w twardej jest tylko na strefie dostepna i na gildii nie bedzie?
Trzeba by bezpośrednio do wydawcy z tym pytaniem, ale na to wychodzi. Wydanie w HC jest w ilości 333, wydawca liczył, że będzie więcej preorderów i dobije do 666, jednak było za mało i stanęło na liczbie 333. Mój album ma numer 111, ale specjalnie prosiłem o taki.