Autor Wątek: Hachette  (Przeczytany 388098 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radef

Odp: Hachette
« Odpowiedź #1485 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 10:08:34 »
Tłumaczenia są nowe. Pierwszy tom:
"Wehikuł czasu" został przetłumaczony przez Feliksa Wermińskiego
"Niewidzialny człowiek" korzysta z anonimowego tłumaczenia.
Sam sobie zaprzeczyłeś. Tłumaczenia są z domeny publicznej. Przekład "Wehikułu czasu" jest z 1899 roku (i wg Wikipedii "w tłumaczeniu Feliksa Wermińskiego, które zawierało liczne błędy. Zostały one poprawione w późniejszych wydaniach"), natomiast przekład "Niewidzialnego człowieka" pochodzi najpewniej z jakiegoś bliżej nieokreślonego wydania z przełomu XIX/XX wieku.

Ogólnie te wszystkie kolekcje Hachette z klasycznymi dziełami na tym polegają - Hachette bierze za darmo stare przekłady i lekko je redaguje. Czytać się da, ale czy ma to cokolwiek wspólnego z duchem oryginału - to już jest loteria. Dlatego zazwyczaj nie sięgam po tego typu kolekcje, bo najgłośniejsze tytuły często mają dostępne dużo lepsze wydania, często w podobnej cenie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline eridraven

« Odpowiedź #1486 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 11:30:54 »
Sam sobie zaprzeczyłeś. Tłumaczenia są z domeny publicznej. Przekład "Wehikułu czasu" jest z 1899 roku (i wg Wikipedii "w tłumaczeniu Feliksa Wermińskiego, które zawierało liczne błędy. Zostały one poprawione w późniejszych wydaniach"), natomiast przekład "Niewidzialnego człowieka" pochodzi najpewniej z jakiegoś bliżej nieokreślonego wydania z przełomu XIX/XX wieku.

Ogólnie te wszystkie kolekcje Hachette z klasycznymi dziełami na tym polegają - Hachette bierze za darmo stare przekłady i lekko je redaguje. Czytać się da, ale czy ma to cokolwiek wspólnego z duchem oryginału - to już jest loteria. Dlatego zazwyczaj nie sięgam po tego typu kolekcje, bo najgłośniejsze tytuły często mają dostępne dużo lepsze wydania, często w podobnej cenie.

A widzisz, tego nie wiedziałem. Od Hachette dostałem info o nowych tłumaczeniach, a tutaj jest użyte stare. Pewnie z poprawkami. Co wcale nie znaczy, że później nie będzie tych nowych. Dzięki za uzupełnienie.

A wiesz może, czy wydanie Vesper jest zgodne z duchem oryginału? Albo ktoś inny?
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Sierpień 2023, 11:34:01 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #1487 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 11:49:42 »
A wiesz może, czy wydanie Vesper jest zgodne z duchem oryginału? Albo ktoś inny?
W kwestii tłumaczeń do Vesper mam najwyższe zaufanie spośród wszystkich wydawnictw, na tym opierają swoją markę. Tłumaczenia Lovecrafta autorstwa Płazy są bezkonkurencyjne, a Wellsa tłumaczył m.in. bardzo kompetentny Krzysztof Sokołowski. Ich wydania są wysmakowane i solidne, zarówno w treści jak i w formie. Dziwię się, że ktoś może kupować coś innego jeśli ma alternatywę w postaci wydania Vespera (i to w dodatku w cenie podobnej lub niższej).

Offline eridraven

« Odpowiedź #1488 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 13:42:02 »
W kwestii tłumaczeń do Vesper mam najwyższe zaufanie spośród wszystkich wydawnictw, na tym opierają swoją markę. Tłumaczenia Lovecrafta autorstwa Płazy są bezkonkurencyjne, a Wellsa tłumaczył m.in. bardzo kompetentny Krzysztof Sokołowski. Ich wydania są wysmakowane i solidne, zarówno w treści jak i w formie. Dziwię się, że ktoś może kupować coś innego jeśli ma alternatywę w postaci wydania Vespera (i to w dodatku w cenie podobnej lub niższej).

Z ciekawości wszedłem na stronę Vesper szukając tłumacza "Wehikułu czasu": https://vesper.pl/literatura/763-wehikul-czasu-hg-wells-oprawa-miekka-9788377313756

Tak więc jedna kwestia z głowy :D

Ciekawe, czy to wydanie zawiera również to samo dodatkowe opowiadanie, które ma Hachette.

Komiks to tylko hobby

Online michał81

« Odpowiedź #1489 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 13:47:58 »
Tłumaczenia są nowe.
A to kłamczuszki, żeby tak Influencera wprowadzać w błąd.

Offline Pinto

« Odpowiedź #1490 dnia: Pt, 18 Sierpień 2023, 14:26:07 »
(...)jakość wykonania najnowszej kolekcji książek jest świetna(...)
Wygląda na to, ze nigdy nie miałeś w rękach świetnie wydanej książki, bo zachwyca Cię marny papier i brak szycia.

Offline pokia

« Odpowiedź #1491 dnia: So, 19 Sierpień 2023, 12:22:10 »
Właśnie kwestia tłumaczeń odrzuca mnie od wszelkiej maści kolekcji. Zwykle to teksty pisane byle jak i do tego bez korekty.

Ostatnio córka kupiła Queen w kolekcji Heavy Metalu czy jakoś tak. No ja tego czytać nie mogę, nawet patrzeć ciężko, bo skład robił jakoś licealista, porządnej korekty brak. Nawet zdjęcia doskonale znane, wszystkie z Getty Images. Przy marnej dyskografii nie było nawet okładek płyt.

Tandetny produkt, że 40 zł. Za tą cenę można kupić dwa tematyczne wydania Teraz Rock i cieszyć się wydawnictwem wysokiej jakości.

Podobnie z innymi seriami. Takiego Szekspira można kupić w przekładzie Barańczaka w dwóch tomach po 70 zł każdy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1492 dnia: So, 19 Sierpień 2023, 12:32:08 »
Podobnie z innymi seriami. Takiego Szekspira można kupić w przekładzie Barańczaka w dwóch tomach po 70 zł każdy.

Tak, posiadam, polecam :)

Offline Xmen

« Odpowiedź #1493 dnia: So, 19 Sierpień 2023, 16:26:36 »
Jak kolekcje to tylko komiksowe i tylko Egmont. Żółta kolekcja X-Men to miód, albo jakaś inna wydzielina.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1494 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 11:27:22 »
OK. To już wszyscy z pośród tych, którzy nie zamierzają zbierać nowej kolekcji wypowiedzieli się dlaczego NIE zamierzają zbierać. Teraz zapraszam  tych którzy, tak jak moja skromna osoba, ZAMIERZAJĄ rzeczoną serię kolekcjonować :-) Ja ze swej strony informuję, że w poniedziałek otrzymam pierwszy pakiet (zawierający trzy pierwsze tomy) z prenumeraty.
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 13:25:43 wysłana przez Kandor »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1495 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 11:44:03 »
OK. To już wszyscy z pośród tych, którzy nie zamierzają zbierać nowej kolekcji zapowiedzieli się dlaczego NIE zamierzają zbierać. Teraz zapraszam  tych którzy, tak jak moja skromna osoba, ZAMIERZAJĄ rzeczoną serię kolekcjonować :-) Ja ze swej strony informuję, że w poniedziałek otrzymam pierwszy pakiet (zawierający trzy pierwsze tomy) z prenumeraty.

To może podziel się dlaczego zamierzasz zbierać, choćby w kontekście wydań Vespera :)

Offline Kandor

« Odpowiedź #1496 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 12:17:21 »
To może podziel się dlaczego zamierzasz zbierać, choćby w kontekście wydań Vespera :)
Bo tak :-) Poza tym książki Vespera też mogę sobie mogę kupić, nikt mi nie zabroni. No dobra, to może kilka powodów, a raczej kilka tytułów: Vesper zapowiedział mi nie wydane w Polsce książki Mary Shelley czy choćby jedną "fantastyczną" powieść Jacka Londona? Nie. Część tytułów może wyda (ładnie, jak to Vesper) ale nie wiemy co i kiedy. U Vespera pewnie zbiorę całą kolekcję "Wymiarów", zwłaszcza że zapowiedzią "Czerwonego Marsa" całkowicie mnie "kupili".
« Ostatnia zmiana: So, 26 Sierpień 2023, 13:26:46 wysłana przez Kandor »

Offline eridraven

« Odpowiedź #1497 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 11:12:09 »
Miałem okazję zweryfikować 3 pierwsze tomy kolekcji "Mistrzowie Horroru i Fantastyki". Porównałem je nawet z Vesper, które tak tutaj chwalicie. Z tego wszystkiego powstał wpis: http://comixxy.com/2023/08/27/kolekcja-mistrzowie-horroru-i-fantastyki-ruszyla/
Komiks to tylko hobby

Offline vision2001

« Odpowiedź #1498 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 09:21:25 »
Taki news z fb:

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1499 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 09:46:40 »

No i mamy kolejny test kolekcji komiksowej od Hachette. Dokładnie jak rok temu było z MO. Thorgal okazał się tak popularny, że Hachette decyduje się na relauch swojej Kolekcji, uzupełnionej o nowo wydane tomy.