Autor Wątek: Dobre komiksy NIE wydane w Polsce  (Przeczytany 30489 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JakubM

Odp: Dobre komiksy NIE wydane w Polsce
« Odpowiedź #120 dnia: Cz, 09 Maj 2024, 09:05:50 »
Może ktoś z wydawców zainteresuje się tym tytułem:

Opis:

"Powieść graficzna Hanneriiny Moisseinen (ur. 1978) Kannas przedstawia wyjątkowy okres z wyjątkowej perspektywy. Akcja utworu rozgrywa się na Przesmyku Karelskim latem 1944 roku i częściowo opiera się na źródłach archiwalnych i łączy archiwalne fotografie z czasów wojny z wizualną narracją komiksu.

Głównymi tematami pracy są doświadczenia człowieka, który poniósł klęskę jako żołnierz w czasie wojny, a także temat do dziś unikany w literaturze wojennej, problemy psychologiczne żołnierzy i związana z nimi dezercja z frontu. Zamiast tematów typowych dla komiksów wojennych, obrazów kultury popularnej i oficjalnej historiografii, czyli walki, bohaterstwa, męskiej wytrwałości i cierpienia, Moisseinen bada wzajemną troskę i przetrwanie ludzi i zwierząt u stóp wojny.

Jedną z dwóch głównych bohaterek książki jest Maria Shemeikka, młoda hodowczyni bydła, która wraz ze swoimi krowami czeka na rozkaz opuszczenia opuszczonej wioski. Jedna z krów ma się ocielić, a wokół wybuchają bomby. Gdy płonące pobliskie wioski rozświetlają nocne niebo, Auvo Oksala, dezerter, który postradał zmysły podczas wojny, wędruje do miejsca pobytu karelskiego młodzieńca, jedynego karelskiego młodzieńca, który przeżył koncentrację artylerii, który nie wie już, czy żyje, czy nie żyje.

Kannas to czwarty komiks Hanneriiny Moisseinen. Wcześniej opublikował "Narodziny Sena" (2005), "Sety i partytury" (2010) oraz "Ojca" (2013)."

Może być ciekawy (obecnie jest drugie wydanie) wiec komiks się sprzedaje.

Offline Takesh

« Odpowiedź #121 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 12:29:14 »
Starsi koledzy może pamiętają magazyn z lat dziewięćdziesiątych "Magia i Miecz"? Tak? A pamiętają najjaśniejszy ich punkt, czyli... Thrud Barbarzyńca? Ja z kolegami zaczynaliśmy czytać zawsze od tego punktu, często wyrywając sobie magazyn z rąk, aby przeczytać pierwszemu  8)

Po latach znalazłem skany polskich stron, wydrukowałem sobie i dodałem okładkę z wydania brytyjskiego. Piękny Al um mi wyszedł  ;D

Dla tych co nie wiedzą, jest to parodia Conana na ostro. Każda strona to jeden odcinek. Thrud walczy z całą maścią postaci, a ze stron tryska humor, krew i flaki. A Lobo to mięczak przy nim i tytan intelektu  :P

Jak myślicie, jest szansa na to u nas w normalnym albumie? Kto by to mógł wydać? LiT?

Kurcze, ale bym sobie kupił pełne wydanie tego szalonego komiksu!

Offline Sędzia

« Odpowiedź #122 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 12:41:47 »
Starsi koledzy

młodzi koledzy, a Baldur's Gate to nowa gra.

« Odpowiedź #123 dnia: Śr, 18 Grudzień 2024, 12:50:42 »
Wydać go w okolice świąt było by bardzo dobrą okazją, ale jak widać Egmont od lat jakoś nie wpadł na to, a szkoda.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Death

« Odpowiedź #124 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 10:51:59 »
https://m.bedetheque.com/BD-Fils-du-soleil-222817.html

Podobno zajebiste. Fabien Nury na podstawie Jacka Londona. I dobre rysunki. Nie miałem pojęcia o tym komiksie, ale teraz chcę. :)

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #125 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 13:11:25 »
@ Death:

Nie, niestety nie jest aż tak zajebiste. Pisałam o tym komiksie jakiś czas temu na FB w ramach #Nuryspekcji. Przy czym trzeba wziąć na mnie poprawkę, bo słabo trawię takie przygodowo-marynistyczno-statkowo-filozoficzno-itp. opowieści. Ale porównując z podobnymi rzeczami, które czytałam - poziomy średnie.

Offline mgmb

« Odpowiedź #126 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 14:32:57 »
@Death

mam to w folderze do przemyślenia
2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos

Offline komiks

« Odpowiedź #127 dnia: Nd, 29 Czerwiec 2025, 19:16:09 »
Bo nie słyszałem nawet, aby ktoś próbował wydać u nas Savage Dragona.
Już Arek obiecał wydać główny arc Savage Dragon - warunkiem jest jeno, aby sprzedał się Spawn za 800 ziko.
Ja wszystko dokumentuje ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness