Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278457 razy)

Hajsencat i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline eridraven

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1590 dnia: Cz, 11 Czerwiec 2026, 16:34:43 »
Sierpie to ciekawy miesiąc na start świata Ultimate 2.0 oraz Absolute.

Poza tym pozycji dla mnie :)
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline SawiK

« Odpowiedź #1591 dnia: Cz, 11 Czerwiec 2026, 17:11:32 »
W sierpniu Egmont daje mi urlop od nowosci ,mozna bedzie cos nadrobic 🤠

Offline Alois

« Odpowiedź #1592 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 14:56:18 »
Mi niestety nie, ale chociaż nie ma tutaj tych drogich grubasów. Wezmę pewnie:

- Avengers. Niemożliwe Miasto. Tom 1
- Uniwersum DC według Alana Moore`a
- Asteriks. Odyseja Asteriksa. Tom 26
- Batman/Superman. World's Finest. Niemożliwe. Tom 6
- Kaczor Donald. Kaczor pracujący. „Kto podskoczy szeryfowi?” oraz inne historie. Tom 3
- Nowy świat Ultimate. Inwazja
- Praca dla Superkwęka
- Star Wars. Obi-Wan Kenobi
- Star Wars. Rycerze Jedi. Strażnicy Republiki. Tom 1

Ilościowo zatem jest tego trochę, ale cenowo już to nieco lepiej wygląda niż w poprzednich miesiącach.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1593 dnia: Pt, 12 Czerwiec 2026, 17:47:15 »
Omówienie sierpniowego Egmontu już u nas na kanale.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Juby

« Odpowiedź #1594 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 08:43:22 »
Jedyny prawdziwy występ Batmana w Uniwersum DC według Alana Moore'a to ten w zeszycie Mortal Clay. Moore jest mistrzem w tym co robi, ale nie wiem czy za zbiór historii o bohaterach, którzy nieszczególnie mnie interesują, chcę płacić aż tyle (drogie to wydanie - 20 zł droższe od Długiego Halloween o podobnej objętości = kolejna podwyżka cen w Egmont w niedługim czasie). Na razie ta zapowiedź trafia do szufladki: "może kiedyś, jak będzie atrakcyjna wyprzedaż".

« Odpowiedź #1595 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 15:39:49 »
Jedyny prawdziwy występ Batmana w Uniwersum DC według Alana Moore'a to ten w zeszycie Mortal Clay. Moore jest mistrzem w tym co robi, ale nie wiem czy za zbiór historii o bohaterach, którzy nieszczególnie mnie interesują, chcę płacić aż tyle
Warto wyjść więc ze schematu, przełamać się, i przeczytać coś innego niż z Batmanem, szczególnie jak nazywasz Moore'a mistrzem, to raczej się nie rozczarujesz.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online amsterdream

« Odpowiedź #1596 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 16:17:36 »
A co tam w ogóle będzie premierowe na naszym rynku a co zdublowane?
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #1597 dnia: So, 13 Czerwiec 2026, 19:54:10 »
Superman Annual #11 ("For the Man Who Has Everything") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Detective Comics #549 ("Night Olympics, Part One") - nowość
Detective Comics #550 ("Night Olympics, Part Two") - nowość
Green Lantern (Volume 2) #188 ("Mogo Doesn't Socialize") - BiZ tom 51
Vigilante #17 ("Father's Day") - BiZ tom 77
Vigilante #18 ("Father's Day, Part II") - BiZ tom 77
Omega Men #26 ("Brief Lives") - BiZ tom 51
Omega Men #27 ("A Man's World") - BiZ tom 51
DC Comics Presents #85 ("The Jungle Line") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Tales of the Green Lantern Corps Annual #2 ("Tygers") - BiZ tom 51
Secret Origins (Volume 2) #10 ("Footsteps") - nowość
Tales of the Green Lantern Corps Annual #3 ("In Blackest Night") - BiZ tom 51
Batman Annual #11 ("Mortal Clay") - BiZ tom 5
Superman #423 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part One") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Action Comics #583 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part Two") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
WildStorm Spotlight #1 ("The Big Chill") - nowość
Voodoo #1 ("Legba") - nowość
Voodoo #2 ("Erzulie") - nowość
Voodoo #3 ("Samedi") - nowość
Voodoo #4 ("Damballa") - nowość
Deathblow: Byblows #1 ("Byblows, Part 1") - nowość
Deathblow: Byblows #2 ("Byblows, Part 2") - nowość
Deathblow: Byblows #3 ("Byblows, Part 3") - nowość
WildC.A.T.s #50 ("Reincarnation") - nowość, w WildCATS od Egmontu będzie ten zeszyt, ale tylko historia Old Feelings
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline eyesore

« Odpowiedź #1598 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2026, 09:57:33 »
Superman Annual #11 ("For the Man Who Has Everything") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Detective Comics #549 ("Night Olympics, Part One") - nowość
Detective Comics #550 ("Night Olympics, Part Two") - nowość
Green Lantern (Volume 2) #188 ("Mogo Doesn't Socialize") - BiZ tom 51
Vigilante #17 ("Father's Day") - BiZ tom 77
Vigilante #18 ("Father's Day, Part II") - BiZ tom 77
Omega Men #26 ("Brief Lives") - BiZ tom 51
Omega Men #27 ("A Man's World") - BiZ tom 51
DC Comics Presents #85 ("The Jungle Line") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Tales of the Green Lantern Corps Annual #2 ("Tygers") - BiZ tom 51
Secret Origins (Volume 2) #10 ("Footsteps") - nowość
Tales of the Green Lantern Corps Annual #3 ("In Blackest Night") - BiZ tom 51
Batman Annual #11 ("Mortal Clay") - BiZ tom 5
Superman #423 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part One") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
Action Comics #583 ("Whatever Happened to the Man of Tomorrow?", Part Two") - WKKDC tom 63 i BiZ tom 3
WildStorm Spotlight #1 ("The Big Chill") - nowość
Voodoo #1 ("Legba") - nowość
Voodoo #2 ("Erzulie") - nowość
Voodoo #3 ("Samedi") - nowość
Voodoo #4 ("Damballa") - nowość
Deathblow: Byblows #1 ("Byblows, Part 1") - nowość
Deathblow: Byblows #2 ("Byblows, Part 2") - nowość
Deathblow: Byblows #3 ("Byblows, Part 3") - nowość
WildC.A.T.s #50 ("Reincarnation") - nowość, w WildCATS od Egmontu będzie ten zeszyt, ale tylko historia Old Feelings
czyli jak kogoś nie interesują kolekcje (czyli mnie) to całość to będzie premierowy materiał?
fajnie  :)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1599 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2026, 10:10:23 »
Z kolei ja patrząc na zdublowany materiał chyba ostatecznie odpuszczę : )

Wiedziałem, że trochę tego jest, ale miałem brać dla pozostałych historii.
Niemniej chyba przeżyję bez Voodoo czy Deathblow.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1600 dnia: Pn, 15 Czerwiec 2026, 10:30:40 »
Nowości akurat najsłabsze z tego wszystkiego. Przy Voo Doo męczyłem się strasznie. Deathblow też nie porwał.

Jak już jesteśmy przy Deathblow, to ciągle czekam na wydanie historii Lee i Sale'a. Tam scenariusz jest o wiele lepszy, a rysunki sam miód. Lee zmienił styl tylko dla tej serii. A Sale jako nowicjusz robi robotę.

Offline Juby

« Odpowiedź #1601 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 08:50:08 »
A co tam w ogóle będzie premierowe na naszym rynku a co zdublowane?
Nie umiesz Ctrl+F? W mojej stopce masz katalog bat-komiksów, w którym znajdziesz dosłownie wszystko w 10 sekund.

Uniwersum DC według Alana Moore'a
Zawiera: Superman Annual #11, Detective Comics #549*, Detective Comics #550*, Green Lantern #188, Vigilante #17, Vigilante #18, Omega Men #26, Omega Men #27, DC Comics Presents #85, Green Lantern Corps Annual #2, Secret Origins #10, Green Lantern Annual #3, Batman Annual #11*, WildStorm Spotlight #1, Voodoo #1, Voodoo #2, Voodoo #3, Voodoo #4, Deathblow: Byblows #1, Deathblow: Byblows #2, Deathblow: Byblows #3, WILDC.A.T.s #50, Superman #423, Action Comics #583
Uwaga: * tylko dodatkowe historie z Green Arrowem i Black Canary z Detective Comics #549-550; tylko historia Mortal Clay z Batman Annual #11
Powiązane wydania:
- Batman: Co się Stało z Krzyżowcem w Pelerynie? (WKKDC BiZ) – zgodność: 4% (Batman Annual #11*)
- Superman: Co się stało z Człowiekiem Jutra? (WKKDC) – zgodność: 17% (Superman Annual #11, DC Comics Presents #85, Superman #423, Action Comics #583)
- Superman: Dla Człowieka, Który ma Wszystko i inne Opowieści o Supermanie (WKKDC BiZ) – zgodność: 17% (Superman Annual #11, DC Comics Presents #85, Superman #423, Action Comics #583)
- Vigilante: Samozwańczy Stróż Prawa (WKKDC BiZ) – zgodność: 8% (Vigilante #17, Vigilante #18)

Warto wyjść więc ze schematu, przełamać się, i przeczytać coś innego niż z Batmanem, szczególnie jak nazywasz Moore'a mistrzem, to raczej się nie rozczarujesz.
Komiksy to dla mnie hobby drugiego planu. Czytam i zbieram je tylko o postaciach / światach, których jestem fanem, lub dla autorów, których prace polubiłem (np. uwielbiany przeze mnie duet Loeb+Sale). Po latach kontaktu wiem, że fanem wielu superbohaterów DC nie zostanę, a mimo szacunku do Moore'a wiem też, że potrafię się od jego prac odbić (np. V jak Vendetta). Przy cenie okładkowej 200 zł nie mam za bardzo ochoty na wychodzenie ze schematu, więc na razie pas.

Offline michał81

« Odpowiedź #1602 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 10:29:16 »
Przy cenie okładkowej 200 zł nie mam za bardzo ochoty na wychodzenie ze schematu, więc na razie pas.
A potem jest zdziwienie na forum, że tylko Egmontowi Batman sie sprzedaje i jeszcze jakiś oszołom wyskakiwał co rusz, że innych superbohaterów nie chcą wydawać, a jak sam potwierdzasz ludziom że schematów nie chce się wychodzić i wolą czytać ciągle to samo.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #1603 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 11:24:29 »
https://komiksopedia.pl/aktualnosc/zapowiedzi-egmontu-na-sierpien-2026/

Dawno nie czytałem nic z Avengers, a pierwszy tom i Scarlet Witch w drużynie zachęcają do zapoznania się. Dodatkowo widziałem kiedyś sporo dobrych opinii na temat innych komiksów MacKaya ("Doctor Strange" i "Black Cat") i zastanawiam się czy jego "Avengers" będą przyzwoitym czytadłem czy może bliżej im do serii starć powiązanych ze sobą napisaną naprędce historyjką? Czytał ktoś i może coś napisać o tym komiksie?

Nie umiesz Ctrl+F? W mojej stopce masz katalog bat-komiksów, w którym znajdziesz dosłownie wszystko w 10 sekund.

"Katalog Bat-komiksów" nie brzmi jak miejsce w sieci, gdzie udałbym się, by poszukać zestawień zawartości komiksów DC (a nie tylko komiksów o Batmanie). Też wolałbym zapytać na forum albo poszukać tej informacji gdzie indziej.

Poza tym wcześniejsza lista jest pełniejsza od tej, którą zamieściłeś. U Ciebie brakuje informacji o 51. tomie BiZ.

A potem jest zdziwienie na forum, że tylko Egmontowi Batman sie sprzedaje i jeszcze jakiś oszołom wyskakiwał co rusz, że innych superbohaterów nie chcą wydawać, a jak sam potwierdzasz ludziom że schematów nie chce się wychodzić i wolą czytać ciągle to samo.

Czy uważam, że warto wychodzić poza schematy? Tak.
Czy chciałbym, aby oferta komiksów DC od Egmontu była bardziej różnorodna? Tak.
Czy zamierzam oceniać innych za to, że wolą przeznaczać swój czas i swoje pieniądze tylko na komiksy o postaciach, które znają i lubią? Nie. Niech ludzie kupują i czytają, co chcą. Ktoś chce sięgać tylko po opowieści o Batmanie. Okej, jego pieniądze, jego czas i nic nikomu do tego.

No i może warto też odejść od wyzywania tych czytelników, którzy woleliby, aby Egmont wydawał więcej komiksów o innych bohaterach.

Online Xmen

« Odpowiedź #1604 dnia: Wt, 16 Czerwiec 2026, 11:36:28 »
Takich komiksiarzy którzy idą za postaciami a nie dobrymi tytułami jest niewielu. Co z resztą, która domaga się innych ciekawych tytułów? Doom patrol chyba do dzisiaj poniewiera się po magazynie egmontu, dlaczego nie kupiliście?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.