Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 278416 razy)

BlackoutHV i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1425 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 13:10:39 »
No właśnie też sprawdzałem przed chwilą, że dojechali mniej więcej do końca trzeciego omnibusa (pewnie z pominięciem niektórych rzeczy, ale nie śledziłem tak bardzo), a jest jeszcze czwarty. Męczą tę serię już tyle, że pewnie nic dalej nie będzie.

« Odpowiedź #1426 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:51:35 »
Z tego co patrzyłem to bazowali oni na wydaniach HC, tam też było do vol. 9, z tym uwzględnieniem, że nasz 9 tom ma dodane Ultimatum i zeszyty #98-100, żeby zamknąć pierwszą serię do końca.
Wątpię, żeby nagle wydali dalsze rzeczy z Mutantami ze starego Ultimate, szkoda, tak samo moim zdaniem szkoda, że nie wydali zbiorczo Ultimates czy w ogóle nie zabrali się za Fantastyczną Czwórkę, szczególnie to drugie mnie dziwi, bo mieliśmy tam całą historię Reeda i jego przemianę w Makera, który jakby nie patrzeć jednym z fundamentów nowego świata Ultimate
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online amsterdream

« Odpowiedź #1427 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:32:09 »
Moim zdaniem na Ultimates oraz Ultimate Comics: X i Ultimate Comics: X-Men szanse są zerowe bo raz, że wchodzi to nowe Ultimate i pewnie głównie to będą chcieli promować a dwa - sprzedaż tych X-Menów raczej była słaba bo z tomu na tom przerwy między kolejnymi były coraz większe. Czyli znowu rozgrzebane i niedokończone.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 16:09:01 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1428 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:34:26 »
Plus jest taki, że Polskie wydanie pokrywa się z oryginalnymi Omnibusami 1-3. A to czego nie wydadzą jest w 4 Omnibusie więc wystarczy on aby uzupełnić lukę.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1429 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:48:55 »
A tak w ogóle - czy ktoś kiedykolwiek w temacie "Hugo" przeanalizował francuski oryginał? Bo mam wrażenie, że praktycznie cały dyskurs dookoła tego komiksu polega na tym, że "tłumaczenie Egmontu jest inne niż Orbity", choć tak naprawdę chyba nikt nigdy nie zweryfikował, czy to, co było w przekładzie Orbity, jakkolwiek faktycznie oddawało oryginał.

Zapamiętałem, że tam było dośmieszanie, a dla mnie to jest odchodzenie od ducha oryginału. Nie wiem, czy teksty były porównywane z oryginałem, ale tu jest mocny wpis oceniający tłumaczenie "nowoczesne" w porównaniu z klasycznym (to, jak te teksty brzmią po polsku):
https://forum.komikspec.pl/komiksy-europejskie/hugo/msg277971/#msg277971
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1430 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 19:21:21 »
Lecimy z omówieniem lipcowych zapowiedzi.

Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #1431 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 19:51:58 »
Resident Alien. Tom 3 - oby to wydali...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1432 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 21:04:15 »
Niby tak, ALE... ten katalog pokazuje, że nic nie jest pewne.
Turbogalop - we Francji 18 tomów, w Polsce Egmont wydał 3 od marca 2022 do lutego 2023, aż tu nagle w katalogu pojawiła się zapowiedź 4. tomu.
Więc oczywiście można mieć spore obawy odnośnie serii, których kontynuacji nie ma w tym katalogu, choć powinny mieć, ale to też nie jest tak, że Egmont nie potrafi do paru latach wrócić do zawieszonej serii.

Też zwróciłem uwagę na ten "Turbogalop" i mimo wszystko wydanie kolejnego tomu z tej serii to dla mnie taka iskierka nadziei, że może inne serie, które wymienia powyżej Konrad, a które nie dostały jeszcze znaczka "ostatni tom", jednak kiedyś wrócą. Do tego grona zaliczyłbym też "Cedryka".

Nie wiedziałem, że wyszedł kolejny integral "Cliftona". Naprawdę bardzo, bardzo chciałbym, żeby Egmont poszedł za ciosem i wydał go, aby dokończyć serię. Boję się jednak o to, bo "Clifton" chyba nie był hitem sprzedażowym.

Cóż, skoro Egmont wstrzymuje się z wydawaniem serii, które akurat kupowałem, to ja wstrzymuję się z kupowaniem wydań Egmontu.

Oczywiście wydawnictwo mogłoby wydać jakiś komunikat, ale po co.

Nie mówię, że tak jest w tym konkretnym wypadku, ale bywa też, że opóźnienie w wydawaniu serii jest spowodowane jakimiś problemami licencyjnymi po stronie pierwotnych wydawców - zmienia się właściciel praw (jak w "Conanie", "Garfieldzie" czy "Usagim Yojimbo") albo po prostu przychodzi nowy dyrektor, który potrzebuje czasu, żeby ogarnąć temat, lub ma po prostu inne podejście i trudniej się z nim negocjuje. W takich wypadkach zwykle nie można nawet puścić komunikatu, bo to poufne rozmowy. Gdy pojawiają się jakieś opóźnienia w serii, taki scenariusz też można brać pod uwagę jako jedną z możliwości (choć tak jak pisałem, to tylko domniemania i domysły).
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Death

« Odpowiedź #1433 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 21:43:57 »
Proponuję otworzyć kolejne 30 serii i potem połowę anulować. Te serie Egmontu się nawzajem kanibalizują. To nie jest sztuka wydawać milion serii jednocześnie i potem zrobić w chuja czytelników.

Offline arczi_ancymon

« Odpowiedź #1434 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 09:24:29 »
Dokładnie jak wyżej.

Online radef

« Odpowiedź #1435 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 09:54:27 »
Proponuję otworzyć kolejne 30 serii i potem połowę anulować. Te serie Egmontu się nawzajem kanibalizują.=
Gdy Egmont startował z milionem serii młodzieżowych, to od razu mówiłem, że to za dużo na polski rynek.
I co się okazało? To za dużo na polski rynek.
Nie wiem, jaki jest sens tego działania. Że jak się wyda więcej niż powinno, to może trafi się jakaś perełka, która inaczej zostałaby pominięta? Że czytelnicy i tak wszystko wybaczą?
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Antari

« Odpowiedź #1436 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 10:52:51 »
W DC Compact niech wydadzą. Rynek to łyknie, bo tanio.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1437 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 11:47:50 »
Czyli Bazyl miał rację - Egmont psuje rynek  ;)  Możemy już gasić światło.

Online radef

« Odpowiedź #1438 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 12:05:51 »
W DC Compact niech wydadzą. Rynek to łyknie, bo tanio.
Śmiej się, śmiej, ale czy wiesz o istnieniu czegoś takiego jak "Komiksy są super"? To było trochę takie "DC Compact" (ale ciut większe, na kredzie i trochę droższe) dla europejskich komiksów. Potem jednak Egmont postanowił wydawać praktycznie wszystko w standardowym formacie i okazało się, że jednak rynek nie jest w stanie przyjąć aż tylu serii w regularnym formacie.
Ogólnie prawda jest taka, że po "Smerfach", "Lucky Luke'u", "Sisters" i "Komiksach są super" Egmont nie miał żadnego większego sukcesu z europejskim komiksem familijnym. A wszystko to są rzeczy, które wystartowały ok. 10 lat. To jednak był wyjątkowo dobry okres dla Egmontu, gdzie i rynek był chłonny, i wydawnictwo podejmowało dużo dobrych decyzji (nie licząc startu "DC Odrodzenia").
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Spiff

« Odpowiedź #1439 dnia: Śr, 13 Maj 2026, 13:38:10 »

Tzn. wiem że było jakieś wznowienie czy tam nowe wydanie, pamiętam że nawet ktoś pytał tutaj o tę kwestię, ale chyba odpowiedzi nie dostał, albo jakoś ją przegapiłem więc założyłem że to po prostu wznowienie i zapomniałem o sprawie. Tam jest nowe tłumaczenie?

Z tego, co mi wiadomo, to jest dotychczasowe tłumaczenie od Egmontu, ale zredagowane, żeby usunąć fragmenty, które wzbudzały największe oburzenie wśród fanów.

Deepdelver:

Robiłem sobie kiedyś takie zestawienie z numerami stron:

POPRAWIONE
11 - Rozejść się, kmioty! Przejście dla maga!
13 - "Weź tę magiczną sakiewkę, Hugo! Pilnuj jej jak oka w głowie. Jaś... Tfu! Robert Fasola będzie w niej bezpieczny."
119 - "nie jestem wróżką maciejką ani wróżbitą maciejem"
129 - "alleluja i hop do przodu"
141 - "misiu-pysiu trzymasz formę ponad normę"
167 - "raczej się naparzają"

ZOSTAWIONE
168 - "nie myśl że się ciebie boję minimku"
spaślaczek / misu-pysiu / tępa dzido
"Zaraz siknę".

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/egmont-2024/msg277851/#msg277851

Szkoda, że nie mam tej poprawionej wersji, bo wiedziałbym czym to zastąpili.

Deepdelver :

Proszę bardzo:
11 - Rozejść się, kmioty! Przejście dla maga! - > Przepuście mnie! Przepuście mnie!
13 - Weź tę magiczną sakiewkę, Hugo! Pilnuj jej jak oka w głowie. Jaś... Tfu! Robert Fasola będzie w niej bezpieczny. -> Weź tę sakiewkę, Hugo! Włożyłem do niej ziarnko fasoli, tu będzie bezpieczne. Ale nigdy się z nią nie rozstawaj, jest zaczarowana!
119 - nie jestem wróżką maciejką ani wróżbitą maciejem -> Nie jestem wróżką...
129 - alleluja i hop do przodu // nie wiem w którym miejscu pada ten tekst
141 - misiu-pysiu trzymasz formę ponad normę -> Z przyjemnością stwierdzam, że nie straciłeś formy!
167 - raczej się naparzają -> Wygląda to raczej na kłopoty!

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/egmont-2024/msg277856/#msg277856

...

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?