Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 187390 razy)

Gustavus_tG, nayroth i 2 Gości przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1095 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 16:08:12 »
Weapon X jest dużo lepszym komiksem od przegadanej Dark Phoenix Saga , do lektury której nie mam najmniejszej ochoty wracać. Może wśród fanów X-Men ta historia jest otoczona kultem i ma duże znaczenie dla całej sagi mutantów ale jakby mnie ktoś kto rzadko czyta marvelowych przebierańców spytał po co sięgnąć to Mroczna Phoenix byłaby daleko w tyle.

Offline Crono

« Odpowiedź #1096 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 16:21:27 »
Lubię Weapon X, ale nie rozumiem tych ochów i achów kierowanych do tej historii. Dla mnie postać Wolverine'a została zdefiniowana przez takie historie jak Fatalne Oddziaływania czy pierwsze zeszyty jego solowej serii (ongoing, nie pierwsza mini seria), gdzie występował jako Patch.
Co do DPS, to jak pierwszy raz czytałem tą historię (a te pierwsze zeszyty Tm-semic uzupełniłem dopiero kilka lat po zakończeniu wydawania serii) to zrobiła na mnie niesamowite wrażenie. Fakt, dużo tam tekstu co może odstraszać, ale dla mnie to pozycja kultowa.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1097 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 16:38:49 »
Trochę słabo. W serii która nazywa się "kamienie milowe" wydali takiego gniota jak trylogia mesjasza, w trzech grubych tomach😬🤯 a nie wydadzą DPS ???
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1098 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 18:16:04 »
Może się ogarną i dadzą na sam koniec. Nawet jeśli przegadana (w końcu to Claremont), to i tak kawał świetnej historii. Czwarty raz po polsku chętnie postawię na półeczce.

Offline michał81

« Odpowiedź #1099 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 18:45:27 »
A nie lepiej jakby Egmont zostawił i porzucili wydanie Mrocznej Phoenix, tym samym zostałaby otwarta droga do wydania epika  The Fate of the Phoenix? Dla mnie to jest lepsze rozwiązanie niż kolejny wyrwany fragment serii
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Kwiecień 2026, 19:25:27 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #1100 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 18:52:24 »
Masz rację michał81. W sumie to mogliby zakończyć wydawanie Punktów zwrotnych na tych dwóch zapowiedzianych tomach. Byłaby nawet szansa na pozostawienie starego logo na grzbiecie.

Online Gustavus_tG

« Odpowiedź #1101 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 20:09:50 »
W sumie spoko. Oprócz Phoenix Saga to jeszcze Days of Future Past jest w tym epiku. Tylko epiki z X-menami to u nas Mucha wydaje.

Offline Crono

« Odpowiedź #1102 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 20:27:13 »
No i dobrze. Wydają w większym formacie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1103 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 21:03:39 »
A nie lepiej jakby Egmont zostawił i porzucili wydanie Mrocznej Phoenix, tym samym zostałaby otwarta droga do wydania epika  The Fate of the Phoenix? Dla mnie to jest lepsze rozwiązanie niż kolejny wyrwany fragment serii
Zdecydowanie byłaby to lepsza opcja. Później mamy narobiony misz-masz, ale przynajmniej z 10 pierwszych Epików można by jeszcze u nas pociągnąć w takiej wersji jak "Sagę Miotu". Tyle że z naszym tempem to pewnie byłaby zabawa na dekadę.

Offline radef

« Odpowiedź #1104 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 21:31:26 »
Wracając do Epików Spidera.
Tylko ostatnie wydabue Mrocznej Phoenix to WKKM czyli, 13.02.2013, 13 lat temu. Marvel Origins to kwestia trzech lat, i te tomy nowe można kupić np. w Gildii - więc bym nie powiedział, że było by takie zainteresowanie tym pierwszym Epiciem w tym momencie, raczej fani Spider-Mana kupowali/kupują te tomy z Origins, bo w tym 2023 to była jedyna możliwość zapoznania się z tymi zeszytami po polsku i w kolorze
Dlatego w swoim poście napisałem:
Więc mam nadzieję, że to jest tylko tymczasowe rozwiązanie.
Przypominam, że 5 lat po wydaniu w WKKM Mucha wznowiła całe "Astonishing X-Men", oba tomy bestsellerami, bardzo ładnie się sprzedały. I oczywiście, tam to było 5 lat, tu 3 i kolekcja nadal wychodzi. Rozumiem skomplikowaną sytuację, ale po prostu - jedynka to jedynka, a piątka już jedynką nie jest. Tom z pierwszymi historiami o Spider-Manie może dotrzeć do dużo szerszego grona zainteresowanych niż piąty, wydanie tego w kolekcji oczywiście to grono zmniejsza, ale nie aż tak w dużym stopniu jak może się wydawać. Więc oby ostatecznie wszystko zostało wydane sensownie.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

« Odpowiedź #1105 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 22:33:00 »
Astonishing X-Men to moim zdaniem niezbyt dobry przykład, ponieważ jest kapitalnym punktem wejścia w X-Menów, praktycznie gdzie byś nie przeczytał jakiejś polecajki jak zacząć ich czytać to pada właśnie Astonishing.
Czy w polecajkach ze Spider-Manem jak zacząć go czytać pada właśnie jego pierwsze zeszyty z lat 60? Niezbyt, dominuje run JMSa i Ultimate Bendisa w takich zestawieniach.

No i sam napisałeś, że to było 5 lat, to już trochę  czasu jest.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #1106 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2026, 22:41:04 »
W pełni popieram. To była świetna historia poprzedzona pojawieniem się Kitty Pride oraz Dazzzler, a także walką z Hellfire Club. Cream de la cream z czasów TM-Semic. Sukces wydawniczy gwarantowany. Poszłoby jak ciepłe bułeczki, podobnie jak Weapon X. Czekam, aż zostanie to wydane jako Marvel Limited. Początki X Men w TM Semic gwarancją sukcesu!
https://marvel.fandom.com/wiki/X-Men_Vol_1_129

Dark Phoenix Saga mogliby wydać w takim limitowanym formacie jak Weapon X. Zapotrzebowanie na coś takiego wśród kolekcjonerów jest ogromne i na pewno nie byłoby tu ryzyka wydania czegoś, co się nie sprzeda, skoro tak bardzo obawiają się konkurencji wydań WKKM czy TM-Semic sprzed stu lat. Weapon X chyba był dużym sukcesem wydawniczym, więc powtórka z inną, równie kultową pozycją obarczona byłaby znikomym ryzykiem.
[/qwuote