Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 431024 razy)

Offline Xmen

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #3180 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:47:29 »
Do twojej wiadomości, większość komiksów Biblioteki kupują. Czy ty naprawdę myślisz, że u nas coś można dostać za darmo poza wymaganą ilości wynikłą z nakładu? A biblioteki chętniej kupują komiks dla dzieci niż dla dorosłych.
Po za tym z jakiegoś powodu półki w empikach więcej znajdziesz do kupienia komiksów dziecięcych niż tych drogich po kilka stówek.
Serio, biblioteki kupują książki i komiksy, a nie dostają? nowe, nie znałem xd
Kupują jeden egzemplarz i wypożyczają iluś tam osobom. Miałem na myśli to, że jeżeli komiks jest chętniej wypożyczany niż kupowany, to nie jest zbyt rentowny dla wydawnictwa.
Z tym, że właśnie witch, Asteriks, Kajko i kokosz, donald to serie sprzedają się dobrze dzięki sentymentowi, a nie stricte popularność wśród dzieci.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Październik 2025, 23:51:24 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #3181 dnia: Nd, 12 Październik 2025, 23:54:31 »
Kupują jeden egzemplarz i wypożyczają iluś tam osobom.
Po pierwsze komiks dziecięcy jest tani w porównaniu do superbhaterskiego. Nie kupują po jednej sztuce jak sugerujesz. Nawet nie wiesz jakie potrafią być kolejki po konkretne tytuły. Jakby kupowały po jednej sztuce to by ludzie przez kilka miesięcy nie byli wstanie wypożyczyć nowego tomu np. tej Czaroliny.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3182 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 00:14:17 »
No to kupią po 5 sztuk, 10, 20 i ile wtedy ludzie będą czekać? tylko miesiąc, tylko 2 miesiące xd
Skoro jest takie bicie na biblioteki, to tylko potwierdzasz, że to nie są tytuły na których wydawnictwo zarobi.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Październik 2025, 00:18:35 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #3183 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 06:02:14 »
Skoro jest takie bicie na biblioteki, to tylko potwierdzasz, że to nie są tytuły na których wydawnictwo zarobi.
Ja wiem że tobie ciężko jest cokolwiek wyszukać w necie ale tu masz listę bibliotek w Polsce https://w.bibliotece.pl/community/libraries/
których jak się okazuje jest więcej niż użytkowników tego forum. Nie twierdze że jest jakieś bicie na biblioteki, po prostu nie doceniasz ich jako odbiorcy, a mając znajomą która w niej pracuje mam możliwość pogadać nieraz co tak naprawdę rodzice wypożyczają dla swoich dzieci.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Październik 2025, 06:07:18 wysłana przez michał81 »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3184 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 06:26:52 »
wiele bibliotek nie ma komiksów. Dopiero co pisałeś, że gdyby biblioteki brały po jednym komiksie to ludzie musieliby czekać po kilka miesięcy, żeby wypożyczyć komiks, co by jednak wskazywało na bicie. Jedna znajoma to też nie wyrocznia.
Spoko Michał przecież nie będziemy się licytować. Jeżeli komiks typowo dziecięcy jest tak rozchwytywany to dobrze. Mam nadzieję, że w przyszłości gdy dzieciaki podrosną nie stracą zainteresowania komiksem.

Offline weiter

« Odpowiedź #3185 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 07:53:30 »
Niewiarygodne.
Następny troll.
Jakby jednego było mało.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3186 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 08:00:11 »
mając znajomą która w niej pracuje mam możliwość pogadać nieraz co tak naprawdę rodzice wypożyczają dla swoich dzieci.
Twoja znajoma sztucznie pompuje balonik na te Czaroliny itp., jakby faktycznie były często wypożyczane to by o tym nie mówiła...

A tak serio, to jeżeli jest na coś popyt w bibliotece to z dużą dozą pewności można przypuszczać, że jest to po prostu tytuł popularny i jest na niego wzięcie również w sklepach.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3187 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 08:37:55 »
Ale jak jest popyt w jednej konkretnej bibliotece? xdd ale w której? xdd
tak na serio, to nie wiemy czy w bibliotekach jest popyt. Dobra macie rację, czarolinka sprzedaje się świetnie. Nie wiem jak mogłem pomyśleć, że jest inaczej.

Online _Paweł

« Odpowiedź #3188 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 09:11:54 »
Zapraszam do Polski "powiatowej". W Ostrołęce kupuje się po jednej sztuce komiksu. I to nawet nie na bibliotekę, a na całe miasto (5 bibliotek?). I tak, głównie dla dzieci, bo to przecież dzieci czytają komiksy. I to tak średnio wychodzi po jednej sztuce na miesiąc, jak patrzę, co jest do wypożyczenia z nowości. Panie w bibliotece rozumieją potrzebę kupna komiksów dla starszych czytelników (no, nawet dla młodzieży), ale jak wierchuszka nie rozumie, to nic nie zrobią. Zgłaszają zapotrzebowanie i na tym się kończy. Podobno, opieram się na słowach, sam nie sprawdzałem.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3189 dnia: Pn, 13 Październik 2025, 09:17:29 »
Taa, ja jestem z małego miasta, w bibliotece wcale nie ma komiksów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Październik 2025, 09:20:51 wysłana przez Xmen »

Offline Saruto

« Odpowiedź #3190 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 09:30:11 »
W Krakowskich bibliotekach komiks dla dzieci jest mega popularny. Jak coś wychodzi, to biblioteki kupują po jednej sztuce. Jeśli jest więcej, to zazwyczaj jak ktoś odda do biblioteki. W Krakowie ma kilkadziesiąt filii ;)
Wspomniana Czarolina chyba tom 4 trafiła do 20 ;)
Tak jak kolega wcześniej wspomniał. Biblioteka kupuje i nie robi tego po promocjach jak my. Tylko za cenę okładkową.
Poza tym często tak jest, że rodzic wypożycza pierwszy tom, a resztę kupuje.
Dlatego zawsze mnie bawi jak ktoś się zachwyca nakładem 1tys. plus na forum. W Egmoncie by samobójstwo zbiorowe było ;)

Offline Death

« Odpowiedź #3191 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 10:52:59 »
To ciekawe co mówisz z tym zakupem po cenie okładkowej przez biblioteki, bo w czasach, kiedy jeszcze nie było prawie nigdzie zniżek na książki mój kuzyn miał specjalną kartę jako bibliotekarz, która dawała -20%. Co ciekawe miłe panie się nie czepiały, kiedy ja kupowałem na nią Hellboya, Strażników czy Sandmana i płaciłem 20 zamiast 25 zł. Po prostu mi nabijały na nią to co chciałem kupić, bo już mnie znały, bo jeździłem też robić z kuzynem te zakupy dla jego biblioteki. Coś mi się wydaje, że dla księgarni taki klient jak biblioteka, to łakomy kąsek, bo może za jednym zamachem wydać mnóstwo kasy, więc każdy chce dać im jak najlepsze warunki, żeby tylko regularnie u nich kupowali. Nie wierzę w zakupy po cenie okładkowej przez bibliotekę. Lepszego klienta nie ma, każdy chce, żaby u nich brali. Może w dużych miastach biorą nawet z hurtowni, ale obojętnie, każdy chce takiego klienta i zniżki muszą być. Lub w bibliotece źle zarządzają kasą.

Online radef

« Odpowiedź #3192 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 11:10:59 »
Tak jak kolega wcześniej wspomniał. Biblioteka kupuje i nie robi tego po promocjach jak my. Tylko za cenę okładkową.
Eee... Pierwsze słyszę. Biblioteki zwykle kupują z dość normalnymi zniżkami. Poza tym - i tak to nie ma znaczenia dla wydawnictw, ponieważ i tak biorą z hurtowni, więc wydawca nie zobaczy więcej złotych, jeśli książkę kupi biblioteka.

A tak w ogóle - mam już "DC Compact" - "Trybunał sów". Jakość wydania BARDZO DOBRA. De facto to chyba praktycznie jest to wydane tak samo jak "Baśnie" (pomijając format) - czyli dość tani, ale jednak porządny biały offset, a wszystko jest szyto-klejone. W tej cenie - niesamowita okazja.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Szekak

« Odpowiedź #3193 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 11:22:02 »
To jak już Trybunał Sów wyszedł u nas w wersji czb i wielkim formacie, teraz wyszedł w małym, to może w końcu E wznowi 10 tomów z new52 Snydera, w 3 opasłych integralach, bo to już trochę tego na rynku nie ma.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Październik 2025, 12:14:39 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Saruto

« Odpowiedź #3194 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 11:27:28 »
Eee... Pierwsze słyszę. Biblioteki zwykle kupują z dość normalnymi zniżkami. Poza tym - i tak to nie ma znaczenia dla wydawnictw, ponieważ i tak biorą z hurtowni, więc wydawca nie zobaczy więcej złotych, jeśli książkę kupi biblioteka.
Może to zależy od miasta. Bo każda biblioteka stara się o dotacje od miasta. Dostaje jakiś hajs i musi potem tak wykazać. Ja mam takie info z jednego z krakowskich punktów. Tam pani działa tylko na dotacjach i tym co ludzie oddają do biblioteki. Dzięki temu dowiedziałem się, że książki ze starym ISBNem nadają się tylko do oddania do domu dziecka.