Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 430697 razy)

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2835 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:54:49 »
To akurat oczywiste - nie ma sensu, żeby były w tym wydawane premierowe historie, ponieważ to zawyżałoby koszty i ograniczałoby potencjał na zyski z droższych wydań.
W USA, co pisałem już wcześniej w kontekście tego, czemu w USA te tomy są tak tanie, w ramach "DC Compact" są wydawane komiksy, które doczekały się kilku-kilkunastu wydań w wielu różnych formatach i się "zwróciły", a to jest po prostu dodatkowy sposób na monetyzowanie archiwalnego materiału.

Jasne, ale warto podkreślić, żeby potem nie było rozczarowania, bo na FB w kilku miejscach już się pojawiły głosy, że właśnie w tej serii dostaniemy Elegy czy Sirens od Diniego.

Online radef

« Odpowiedź #2836 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:04:08 »
A to się z tym nie spotkałem.

Natomiast już po pierwszych tomach widać, że seria będzie się składać z komiksów, które zostały już kiedyś wydane przez Egmont, najczęściej wielokrotnie, i nie ma co się sugerować USA. Bo i "Rok pierwszy" nie został wydany w USA w ramach "DC Compact", tak samo ten zbiór z "Zabójczym żartem", natomiast w ofercie Egmontu już wielokrotnie wcześniej się pojawiały.

Więc podejrzewam, że kolejne tytuły, to będą inne komiksy, które pojawiły się wiele razy. Obstawiam, że wśród faworytów są "Powrót Mrocznego Rycerza", "Azyl Arkham", być może też "Długie Halloween" i "Biały Rycerz", ale to pewnie później niż szybciej. Ciekawe, czy Egmont skusi się na Vertigo, ponieważ w USA wydano już "Amerykańskiego wampira", a wkrótce się pojawi "Y-grek".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Death

« Odpowiedź #2837 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 23:58:22 »
Ale Strażników to bym jednak nie pomniejszał. Szczegółowe rysunki, dużo smaczków w kadrach, nie wydaje mi się, żeby to się nadawało jako pociągowa czytanka.

Offline Avarest

« Odpowiedź #2838 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:03:40 »
Więc podejrzewam, że kolejne tytuły, to będą inne komiksy, które pojawiły się wiele razy. Obstawiam, że wśród faworytów są "Powrót Mrocznego Rycerza", "Azyl Arkham", być może też "Długie Halloween" i "Biały Rycerz", ale to pewnie później niż szybciej. Ciekawe, czy Egmont skusi się na Vertigo, ponieważ w USA wydano już "Amerykańskiego wampira", a wkrótce się pojawi "Y-grek".

Też obstawiam, że w DC Compact zobaczymy tylko te komiksy, które zostały już wydane przez Egmont. To mają być "tanie lektury", więc będzie to się zgrywało finansowo tylko, gdy pliki tłumaczenia są gotowe. Szybkie dopasowanie do mniejszego rozmiaru, zmiany papieru i wio. Nie liczyłbym więc na cokolwiek nowego.

Online radef

« Odpowiedź #2839 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 09:50:16 »
Ale Strażników to bym jednak nie pomniejszał. Szczegółowe rysunki, dużo smaczków w kadrach, nie wydaje mi się, żeby to się nadawało jako pociągowa czytanka.
Why not?
"Tintina" Egmont też swego czasu pomniejszył niesamowicie, a mam znajomych, którym ten format odpowiadał.
A jeśli w ten sposób ten komiks dotrze do szerszej publiki, to warto spróbować. A poprzednie wydanie w HC miało już tyle wydań, że nawet jeśli nagle Egmont przestał je dodrukowywać (w co wątpię), to też nie osiągnie kosmicznych cen na aukcjach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Death

« Odpowiedź #2840 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 10:05:58 »
Trafiłeś w mój czuły punkt, bo byłem mega, ale to mega przeciwnikiem tamtych wydań Tintina i Lucky Luke'a. Gdyby one były w A4, to byłyby wspaniałe. Jeśli już chcieli pomniejszać, to ewentualne mogliby zjechać do wymiaru amerykańskiego. Ale nie do tych książeczek. W drugą stronę też nie przepadam jak na przykład Scream i Lost ładują takie zwykłe komiksy do czytania w mega formaty. Trzeba mieć umiar.
Wolałabym sto razy jakby tamte Luki i Tintiny ładowali z oszczędności w zeszyty A4 ze zszywkami (lub nawet grzbietem) i taki powiedzmy średni papier jaki był kiedyś w drugim wydaniu Życia i czasów Sknerusa i rzucali do kiosków, zamiast tej kredy i HC, ale malutkiego formatu.

Offline perek82

« Odpowiedź #2841 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 10:07:24 »
Mnie ciekawi, jaką cenę będzie mieć taki Rok pierwszy. Nowe wydanie (z DC Deluxe zdaje się) widzę za 55 zł, a magicy pewnie i lepiej potrafią znaleźć. To ile taki DC Compact miałby kosztować? 30 zł?
Akurat się biję z myślami, czy nie wymienić paru klasyków z oryginału na DC Deluxe (Rok pierwszy, All-Star Superman, Na wszystkie pory rok, Azyl Arkham, Długie Halloween i Mroczne zwycięstwo).
Rudo *
XIII (5) ***
Dewiant (2) ***
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **

Offline celtic

« Odpowiedź #2842 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 10:13:23 »
Coś kupię na próbę z tej serii żeby zobaczyć jak to wygląda. Pamiętacie Egmontowy Warcraft? Miałem wszystkie zeszyty z tej serii, po wiadomości że Egmont to wyda poszły na sprzedaż. Po zakupie tego Egmontowego Warcrafta miałem taki w...w. Niedosyć że mini wydanie, to jeszcze niedokończyli tej serii.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Juby

« Odpowiedź #2843 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 10:53:22 »
Czesi, którzy mają młodszy rynek komiksowy od nas i dopiero gonią nas pod względem ilości wydanych tytułów SH, wprowadzili DC Compact już w czerwcu i zaczęli do pięciu tytułów:
https://crew.cz/vyhledavani?search=Kapesn%C3%AD+komiksov%C3%A9+klenoty%3A

We Włoszech z DC Compact ruszyli już 11 lutego 2024 z 6 tytułami, a teraz mają ich kilkanaście, albo +20 (trudno mi powiedzieć, strona Panini ma dziwną wyszukiwarkę).

Także inicjatywa musi być sukcesem w innych krajach Europy, skoro DC postanowiło wypróbować ją u nas.

Offline celtic

« Odpowiedź #2844 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 10:56:33 »
Młodszy rynek, a już masa komiksów z Simpsonami, pozazdrościć tylko.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

« Odpowiedź #2845 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:00:04 »
Mnie ciekawi, jaką cenę będzie mieć taki Rok pierwszy. Nowe wydanie (z DC Deluxe zdaje się) widzę za 55 zł, a magicy pewnie i lepiej potrafią znaleźć. To ile taki DC Compact miałby kosztować? 30 zł?
Ja właśnie obstawiam cenę okładkową 50zł, więc po rabacie 30% to by było 35zł. W USA cena okładkowa to 10 dolarów, więc u nas jest możliwe te 50zł okładkowe. Jeśli jakoś będzie taka jak te wydania orginalne, a miałem okazję na Komiksowej Warszawie przejrzeć je - to cena idealna jak na ten typ wydań.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Juby

« Odpowiedź #2846 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:10:00 »
Czesi mają wydawane jedne tytuły, my inne - i pewnie zazdroszczą nam ich. Na pewno dobrze u nich działa to, że DC wydaje dwóch wydawców, a nie jeden (poza CREW jest jeszcze BB art KOMiKS, a przynajmniej tak było dwa lata temu).

Za południową granicą cena okładkowa DC Compact to 299 koron, czyli 52,50 zł, ale jeśli dobrze pamiętam z wizyty w Pradze tam mają trochę wyższe okładkowe niż u nas.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:11:54 wysłana przez Juby »

Offline eyesore

« Odpowiedź #2847 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:11:14 »
Ja właśnie obstawiam cenę okładkową 50zł, więc po rabacie 30% to by było 35zł. W USA cena okładkowa to 10 dolarów, więc u nas jest możliwe te 50zł okładkowe. Jeśli jakoś będzie taka jak te wydania orginalne, a miałem okazję na Komiksowej Warszawie przejrzeć je - to cena idealna jak na ten typ wydań.
tyle że 10 dolców to 36-37 zł obecnie, ja uważam że powinna być okładkowa 4 dyszki i 30 po rabatach żeby zachęcić no ale zobaczymy,
zresztą jak faktycznie będzie tak że wydadzą tylko to co już jest na polskim rynku to może z dwa tytuły będą mnie interesować

Online radef

« Odpowiedź #2848 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:14:00 »
Simpsonowie w Czechach są wielkim hitem od lat, lecą w telewizji ogólnodostępnej i mają świetną oglądalność. To nic dziwnego, że komiksy u nich wychodzą, bo to podobny fenomen jak u nas parę lat temu "Rick i Morty".
U nas Simpsonowie od 15 lat lecą na kanale z oglądalnością w granicach błędu statystycznego. Na Disney+ oglądalność też jest marna.
Trafiłeś w mój czuły punkt, bo byłem mega, ale to mega przeciwnikiem tamtych wydań Tintina i Lucky Luke'a. Gdyby one były w A4, to byłyby wspaniałe. Jeśli już chcieli pomniejszać, to ewentualne mogliby zjechać do wymiaru amerykańskiego. Ale nie do tych książeczek. W drugą stronę też nie przepadam jak na przykład Scream i Lost ładują takie zwykłe komiksy do czytania w mega formaty. Trzeba mieć umiar.
Wolałabym sto razy jakby tamte Luki i Tintiny ładowali z oszczędności w zeszyty A4 ze zszywkami (lub nawet grzbietem) i taki powiedzmy średni papier jaki był kiedyś w drugim wydaniu Życia i czasów Sknerusa i rzucali do kiosków, zamiast tej kredy i HC, ale malutkiego formatu.
Doskonale wiesz, że sam narzekałem na tamte wydania dekadę temu, ale problemem tych wydań nie było to, że istniały, problemem było, że nie było żadnej innej opcji. I gdyby dziś, gdy wiele osób, tak jak ja, ma albumy w A4, sporo osób ma ostatnio wydanie integrale w A4, pojawiłyby się "Przygody Tintina" znów w tym samym, małym formacie, to nie miałbym żadnego problemu, bo doskonale wiem, że są osoby, którym taki mały format nie przeszkadza.

« Odpowiedź #2849 dnia: Pt, 19 Wrzesień 2025, 11:22:41 »
tyle że 10 dolców to 36-37 zł obecnie, ja uważam że powinna być okładkowa 4 dyszki i 30 po rabatach żeby zachęcić no ale zobaczymy,
zresztą jak faktycznie będzie tak że wydadzą tylko to co już jest na polskim rynku to może z dwa tytuły będą mnie interesować
Przelicznik to jedno - dodaj koszty druku, tłumaczenia, licencja od DC itp. przy dzisiejszych cenach komiksów, i to, że najtańsze Giganty są za 25zł które wiadomo jak stoją jakościowo - bardzo wątpię, żeby to było te 40zł
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉