Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 431707 razy)

Offline radef

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2805 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 15:43:21 »
3... 2... 1... i narzekania, że cena będzie wyższa niż w DC, bo pewnie tak będzie, przynajmniej w przypadku części wydań.
Choć wiadomo, że trochę inaczej to wygląda w USA, gdy takie wydanie można puścić w kilkudziesięciu tysiącach egz. nakładu, a komiks był już wcześniej wydany 10-15 razy w innych publikacjach, a trochę inaczej w Polsce, gdzie nakład jest niższy, a komiksy nie były wydawane wcześniej w wielu wersjach.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

« Odpowiedź #2806 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:02:23 »
W USA te wydania są za 10 dolarów - obstawiam więc 40-50zł u nas okładkowe.
Mam nadzieję, że dystrubucja będzie duża i będą dostępne normalnie w kioskach i salonikach prasowych jak Giganty
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Painekiler

« Odpowiedź #2807 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:40:47 »
To będzie format pokroju tych powieści 13+?
Jak dla mnie super. Miejsca na półkach brak a ceny coraz wyższe. Wiele z DC pomijam bo jestem bardziej po stronie czytających komiksy od Marvela.
Tylko jakiś wstrzymywacz czasu by się jeszcze przydał 😅

Offline radef

« Odpowiedź #2808 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 16:49:48 »
Mam nadzieję, że dystrubucja będzie duża i będą dostępne normalnie w kioskach i salonikach prasowych jak Giganty
Raczej nie sądzę, ale zobaczymy.
To będzie format pokroju tych powieści 13+?
Troszkę mniejszy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Xmen

« Odpowiedź #2809 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:04:07 »
Fajnie, nie wszystko musi być w twardej okładce za 200zł. Takie wydania mogą przyciągnąć nowych czytelników. Oczywiście jeżeli cena nie będzie z kosmosu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2810 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:09:41 »
Dopiero co kupiłem Rok Pierwszy z dodruku, więc to już mam. "Człowiek który się śmieje" był już dawno, więc leży na mojej półce. Hmmm - Zabójczy Żart może bym wziął, ale cena jest za wysoka, jak na tą historię. Żałuję że nie mam tego TM Semica, ale wytrzymam bez posiadania tej historii, którą już kiedyś czytałem. W ogóle cena to będzie podstawa powodzenia takiego formatu. Ceny Marvel Fresh/Dawn DC tak już podniesiono, że znowu mamy duży rozjazd cenowy między nimi a wydaniami kolekcyjnymi. One są na twardo a mimo to są tańsze i może wreszcie widać to w wynikach sprzedaży. Teraz więc zmniejszamy jeszcze format komiksów, bo przecież nie da się inaczej zarabiać na sprzedaży komiksów (wg Egmontu). Była mowa o tym w jednym z filmików Egmontu, że wydawnictwo myśli nad tym jakby tu wznowić np. New 52. No i wymyślili.

Sam nie kupiłem Trybunału Sów, bo nie lubię N52. Ale znowu - z czasem to sobie przemyślałem, urosło to we mnie i dziś chciałbym mieć Trybunał i Miasto Sów na swojej półce. Jeśli jedyną rozsądniejszą opcją cenową będzie ten pocket, to chyba kupię. Na tegorocznym WTK widziałem te komiksy na stoisku Atom Comics w wersji angielskiej i właśnie cena przyciągnęła moje oko. Zatem znowu metka zadecyduje czy to ma sens w naszym kraju, czy to polegnie jak np. Komiksy dla dzieci. A jeśli ceny zwykłego formatu wzrosną jeszcze bardziej, przy stabilnych cenach konkurencji, to Egmont sam sobie szyje buty. I niech potem nie obwinia o wszystko komiksiarzy.

Offline celtic

« Odpowiedź #2811 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:29:45 »
Ale że co? DC tak wydało a Egmont nie może?
Jeśli mają przez to trafić do nowej publiki jestem zdecydowanie za. Sam wolę wydania powiększone i czekam na Hush w kolorze w wersji DC Limited i na Spider-Mana McFarlane w Marvel Limited
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline donT

« Odpowiedź #2812 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:30:20 »
Idea stojaca za tymi wydaniami to wlasnie stosunek jakosci do ceny. Tak, maja mniejszy format, gorszy papier, ale najwiekszym, niepodwazalnym atutem jest to, ze sa mega tanie. To format dla casualowych czytelnikow lubiacych od czasu to czasu jakis komiks sobie zarzucic, a nie uberkolekcjonerow i innych wariatow. To rzeczy dla kogos kto chce poznac historie nie wykosztowujac sie na drogie haceki czy inne deluxy. Dodatkowo idealnie sprawdzaja sie w podrozy bo sa mniejsze i leciutkie. Jezeli Egmont dobrze to rozegra (jakosc/cena) - bedzie git, wypaczajac idee pierwotna moze byc roznie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #2813 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:39:23 »
Wolałbym w tańszej formie normalne formaty a nie takie wynalazki.
W normalnych wydaniach czcionka potrafi być już za mała na moje oczy. W tych małych formacikach to pewnie lupy trzeba dodawać.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2814 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:46:15 »
Czytał ktoś ten tytuł od Loeba i Sale'a? Warto?

Mam ten komiks i jakoś mnie nie zachwycił. Natomiast dziwi mnie, że Egmont nie chce ruszyć z Lobo tak na poważnie. Jest przecież jeszcze tyle dobrych komiksów z tą postacią.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline misiokles

« Odpowiedź #2815 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:57:00 »
W tym przypadku można sądzić, że linia Compact została narzucona Egmontowi, czy tego chciał czy nie.

Offline vertogo

« Odpowiedź #2816 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 17:58:00 »
Wintermute mam ten sam problem ze wzrokiem, a jest kilka tytułów na które bym sie skusił, wydawca powinien pomysleć o starszych i gorzej widzacych odbiorcach i dodac jakies gadżety np batlupę albo okulary supermana:)

Offline Takesh

« Odpowiedź #2817 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 18:08:07 »
Wintermute mam ten sam problem ze wzrokiem, a jest kilka tytułów na które bym sie skusił, wydawca powinien pomysleć o starszych i gorzej widzacych odbiorcach i dodac jakies gadżety np batlupę albo okulary supermana:)

Też mam już ten problem... Batlupę tak, ale okulary Supermana to ściema, więc raczej nie pomogą... ::) 8)

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #2818 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 18:10:18 »
Wolałbym w tańszej formie normalne formaty a nie takie wynalazki.
W normalnych wydaniach czcionka potrafi być już za mała na moje oczy. W tych małych formacikach to pewnie lupy trzeba dodawać.

Ja też mam problemy z oczami dlatego pozostanę przy klasycznym formacie.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

« Odpowiedź #2819 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 18:21:14 »
Mam nadzieję, że z DC Finest też ruszą :) I mogliby skrzydełka dać do tych wydań, żeby rogi się za szybko nie niszczyły, ale pewnie nic z tego :/
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/