Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414527 razy)

Offline starcek

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2175 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:25:31 »
Pytanie tylko - jak poprawiona? Ta cała afera ujawniła jak po macoszemu Egmont traktuje dochodowe kaczki. Skandal niemożebny - używamy sobie AI do tłumaczeń, bo to przecież dla dzieci. Oj tam, oj tam - zły plik przesłaliśmy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline radef

« Odpowiedź #2176 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:35:21 »
Komiksy z Kaczogrodu tom II sprzed ponad 20 lat wyglądają lepiej graficznie niż ten origin Superkwęka sprzed ponad 50 lat.
Bazyliszek, i za to cię uwielbiam.
No to po prostu niewiarygodne, że komiksy o Superkwęku z końca lat 90. wyglądają lepiej niż te z lat 70. Kto by mógł się spodziewać?

A tak na serio - w tomie o Superkwęku jest jeden komiks w nowym kolorowaniu (ten o Superkwoczce, wzięto materiały z innej publikacji) i prezentuje się lepiej, ale nie jakoś dużo bardziej. Większym problemem jest to, że czasami, z bardzo różnych przyczyn, pojedyncze strony są w gorszej jakości.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Spiff

« Odpowiedź #2177 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 00:59:49 »
Najgorsze jest to, że nie ma pewności, że poprawione polskie wydanie ponownie trafi do polskich kiosków i księgarń. Przecież ten komiks już zawsze będzie przypominał im o tej wielkiej fuszerce jaką popełnili. Z punktu widzenia korpo wycofanie z rynku, obietnice a potem ciche, całkowite anulowanie projektu nie jest wcale wykluczone.

W 2018 r. Egmont wycofał z rynku i prawdopodobnie przemielił cały nakład anglojęzycznej "Szkoły latania".

https://www.trojmiasto.pl/kultura/Niefortunna-literowka-w-komiksie-o-Kajku-i-Kokoszu-n122811.html

...

W 2023 r. Egmont wycofał z rynku i poćwiartował cały (niemały) nakład "Złego księcia".

https://forum.komikspec.pl/komiksy-polskie/kajko-i-kokosz/msg250940/#msg250940

...

Po pewnym czasie, poprawione wersje poprawiona wersja "Złego księcia" trafiła do księgarń.  :-*

Edit :
Dzięki Kolar
poprawiłem

« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Lipiec 2025, 01:33:00 wysłana przez Spiff »
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline Koalar

« Odpowiedź #2178 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 01:19:52 »
Akurat "Flying school" nigdy nie wróciło do sprzedaży. Ciekawe, co tam się zadziało, że nie wydano poprawionej wersji. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że chciano poprawić tłumaczenie (np. te imiona bogów), ale tłumacz się nie zgodził. No ale to wydaje się bez sensu, żeby tłumacz mógł zablokować wydanie tego komiksu. Ale jeszcze bardziej mnie dziwi, że ta angielska wersja "Szkoły latania" nie wychodzi, bo wygląda to na prosty pieniądz do wzięcia.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2179 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 08:40:29 »
W 2018 r. Egmont wycofał z rynku i prawdopodobnie przemielił cały nakład anglojęzycznej "Szkoły latania".

Cały na pewno nie. Część trafiła do grupy użytkowników starego forum Gildii. Pamiętam, jak ludzie wtedy psioczyli, że Egmont daje im wybrakowany produkt, ale Egmont wiedział, co robi. Teraz to niemalże biały kruk i rarytas kolekcjonerski :)

Offline Juby

« Odpowiedź #2180 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 08:57:16 »
Nie było i wciąż nie ma żadnego z dodruków lipcowych, choć jutro ostatni dzień lipca, a od wypowiedzi Pana Tomasza minął ponad miesiąc ::)

« Odpowiedź #2181 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 09:23:42 »
Dlaczego Juby wprowadzasz ludzi w błąd?
Są już, oprócz jednego komiksu - Batman: Rok Pierwszy

Masz tutaj parę przykładów z Gildii, normalnie są dostępne z oznaczeniem wydanie 2025, a na FB światkomiksu są jako dodruki Lipcowe - więc może sprawdź coś zanim coś napiszesz  proszę.
« Ostatnia zmiana: Śr, 30 Lipiec 2025, 09:39:48 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Death

« Odpowiedź #2182 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 10:21:45 »
Fiute Edition ma w środku fajną pieczątkę.

Offline Juby

« Odpowiedź #2183 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 14:39:37 »
Dlaczego Juby wprowadzasz ludzi w błąd?
Są już, oprócz jednego komiksu - Batman: Rok Pierwszy
Pisałem o dodrukach komiksów z Batmanem (tylko takie mnie interesują i to je z tytułów wymienił Pan Kołodziejczak). Były planowane dwa i żaden nie został wznowiony (Knightfall, tom 2 też jest niedostępny, więc może sam sprawdzaj zanim wyskoczysz ze swoją kolejną przypierdolką).

« Odpowiedź #2184 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 15:06:23 »
Trzeba było sprecyzować, że chodzi ci o Batmanowe tytuły, bo kiedyś pisałeś o Roku Pierwszym
Teraz napisałeś "Nie było i wciąż nie ma żadnego z dodruków lipcowych"
Użyłeś liczby mnogiej, miałem się domyśleć, że mówisz o komiksach tylko z Batmanem? Bo liczba mnoga prędzej świadczy o tym, że mówisz o wszystkich dodrukach, a nie konkretnie o któryś.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2185 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 16:39:33 »
@UP
Też czekam na dodruk Roku Pierwszego, zwłaszcza po premierze Dark Knight Detective i 10 Nocy Bestii.

Bazyliszek, i za to cię uwielbiam.
No to po prostu niewiarygodne, że komiksy o Superkwęku z końca lat 90. wyglądają lepiej niż te z lat 70. Kto by mógł się spodziewać?

radef - weź mnie nie wpieniaj. Jak narzekam, że nienawidzę tych dubli i półdubli które Egmont wydaje w antologiach, to mi na forum piszecie "Nie każdy ma wszystkie Giganty z 30 lat publikacji [to mogą sobie kupić na Allegro] i to są komiksy dla obecnych dzieci a nie starych dziadów jak ty bla, bla, bla". A jak piszę teraz, żeby najpierw wydać właśnie nowszą (choć już ponad 20-letnią) serię, którą te wasze przysłowiowe teraźniejsze dzieci bardziej by się zainteresowały, zamiast starych originów z obrzydliwmi kolorami, to też mnie radef krytykujesz. No nie dogodzisz. Największy błąd Egmontu Polska - ciągły niezrozumiały BRAK WYDANIA PKNA. A tymczasem obrzuca on nas albo półdublami, albo starociami (Miecz z Lodu, Superkwęk), albo współczesnymi seriami, które nie są tak uznane (Galaxy, Podróże).

Wczoraj (29.07) w jednym Empiku widziałem jeszcze "Superkwęka" na półkach. Dziś (30.07) w Tarasach już go nie widziałem, ale mogłem przegapić.

"Rzeczpospolita" też napisała o tej kolejnej wpadce Egmontu. :) Ciekawe czy ta cała sytuacja to jest dostrzegalna ujma wizerunkowa dla wydawnictwa i czy Egmont w ogóle ją odczuwa? Czy też dzień, jak codzień, za miesiąc nikt o tym (poza mną :) ) nie będzie pamiętał.

https://www.rp.pl/literatura/art42772131-kalka-z-jezyka-niemieckiego-w-komiksie-o-kaczorze-donaldzie-zirytowala-polskich-fanow

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2186 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 16:54:35 »
Pisałem o dodrukach komiksów z Batmanem (tylko takie mnie interesują i to je z tytułów wymienił Pan Kołodziejczak). Były planowane dwa i żaden nie został wznowiony (Knightfall, tom 2 też jest niedostępny, więc może sam sprawdzaj zanim wyskoczysz ze swoją kolejną przypierdolką).
No to może trzeba było napisać żadnych dodruków z Batmanem ::)

Offline panAeL

« Odpowiedź #2187 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:42:33 »
Mogę pomarudzić na losowe, niebieżące tematy? Nie widzę sprzeciwu :)

Pisałem kilka dni temu o "Shade, Człowiek Przemiany". Jakoś nie mogłem się zabrać za ten tytuł, obawiając się, że mnie od siebie odrzuci. Niesłusznie. Może nie jest to najlepsze Vertigo w historii, ale porządny przedstawiciel tego imprintu. Jest "dziwnie", ale w przeciwieństwie do komiksów Morrisona wiem, co dzieje się na każdej stronie :P
No ale czekał sobie ten Shade. Przyszedł pierwszy tom, drugi, trzeci... W końcu stwierdziłem, że "to teraz", będąc przekonanym, że mam już na półce komplet. Guzik! Będzie jeszcze "piątka". Kiedy? Nie wiadomo... Nie ma go nawet w katalogu (stąd właśnie przekonanie, że "czwórka" zamyka serię). Żeby to był jednostkowy przypadek, to bym jeszcze przebolał, ale to stała praktyka Egmontu. Jezu, jak to wstrzymywanie ostatnich tomów strasznie irytuje...   

I drugi temat. Po FF nabrałem ochoty na powtórkę nowych Secret Wars. Lata temu, ograniczając wydatki, zrezygnowałem z papierowego Marvel NOW i doczytałem sagę Hickmana w Marvel Unlimited. Po latach stwierdzam, że jednak wolałbym mieć to na półce :) Gildia? Brak. Egmont? Brak. Empik? Brak. To może chociaż używki? Brak.
Naprawdę? Dodruków doczekują się jakieś losowe tomiki, a jeden z największych wydanych przez E. eventów już nie? :/

Offline death_bird

« Odpowiedź #2188 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 08:59:41 »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline pawlis

« Odpowiedź #2189 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 09:00:25 »
Po latach stwierdzam, że jednak wolałbym mieć to na półce :) Gildia? Brak. Egmont? Brak. Empik? Brak. To może chociaż używki? Brak.
A jakaś biblioteka?