Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 437599 razy)

thecrow21, Koora, wujekmaciej i 20 Gości przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #2130 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 15:14:43 »
Nie wyprzeda się, bo to jest inna półka popularności/kultowości komiksu + to, że u nas było TM-Semic, jakby dali najpierw tą normalną wersję a później tą ekstra, też by się wyprzedało tylko nie w takim tempie, w sumie powinni tak zrobić więcej osób by kupiło, które chciały tą bogatą wersję.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2131 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:48:27 »
Nick fury limited spokojnie będzie z 3 lata dostepny. Taki strange z limited Miał premierę w październiku 2021 i dalej jest do kupienia.
To są słabe tytuły, cena i format nie sprawią, że będzie inaczej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2132 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 18:02:31 »
Nick fury limited spokojnie będzie z 3 lata dostepny. Taki strange z limited Miał premierę w październiku 2021 i dalej jest do kupienia.
To są słabe tytuły, cena i format nie sprawią, że będzie inaczej.
Dlaczego słabe?

Offline Xmen

« Odpowiedź #2133 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 18:10:55 »
Tzn słabe, sorry za te słabe. Komuś pewnie się podobają, mi nie. To są już mocne starocie, archaiczne. W czasach gdy wychodziły te historie pewnie były dobre. Rysunki też nie są jakieś porywające. Czasem bez sentymentu ciężko przebrnąć przez epika z pająkiem albo punisherem, chociaż ja mam syndrom sztokholmski xd
Dr strange jest dostępny cztery lata po premierze, nakład nie był pewnie jakiś duży, to mówi samo za siebie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2134 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 18:14:53 »
Marvel Limited miał też premierowe komiksy - Przedwieczni, Meltdown, Dr Strange. Tego ostatniego sam kupiłem, bo wiem, że na razie alternatywy nie będzie.

Napisałem to wcześniej, ale zdanie było skomplikowane, więc uproszczę:

To, czy komiks był wydany wcześniej, nie ma znaczenia przy wyborze tytułu do edycji Limited. Więc czasami trafi się premiera, czasami dubel, a czasami pół dublu.

Co do rzekomej premiery limitowanego Dr. Strange, bądźmy dokładni:

No w sumie część oryginalnego originu Dr Strange'a była też w WKKM i SBM.
« Ostatnia zmiana: Pt, 25 Lipiec 2025, 18:17:58 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Konrad

« Odpowiedź #2135 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 19:03:05 »
Chyba jednak nie będzie kolejnego przesunięcia, bo Empik wrzucił ten 16 tom Garfielda w zapowiedzi na sierpień:
https://www.empik.com/tlusty-koci-trojpak-garfield-tom-16-davis-jim,p1410313876,ksiazka-p
A jednak jest kolejne przesunięcie Garfielda. Z połowy sierpnia na 10 września. Zobaczymy czy już ostateczne.

Przesunięty został też Injustice Punkt zerowy z 30 lipca na 27 sierpnia
https://www.empik.com/punkt-zerowy-injustice-buccellato-brian-sebela-christopher-pop-mhan,p1612260262,ksiazka-p

Offline stab

« Odpowiedź #2136 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 08:35:37 »
Jeśli jakieś wydanie limitowane przez 4 lata jest dostępne, to jest to wtopa. Moim zdaniem do tej pory z serii Limited Marvel/DC tylko Strażników i Broń X można uznać za sukces i strzał w dziesiątkę. Seria Limited to powinny być wydania komiksów które w jakiś sposób były przełomowe dla M/DC, gdzie Strażnicy i Broń X wpisuje się idealnie, jeszcze można pod to podciągnąć Przedwiecznych. Resztę można było wydać w Deluxe. Dobrze ze wcześniej zreflektowali się z Flashpointem i zmienili na coś innego, bo to nie wiem ile by się sprzedawało.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2137 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 10:27:27 »
Ja też bym wolał, żeby reszta trafiła do Deluxe (nawet bym wtedy kupił), ale tam była argumentacja, że niby jest zbyt mało ludzi zainteresowanych takimi komiksami, więc w tańszej wersji im się nie opłaca tego wydawać. Aczkolwiek "Potwór z bagien" to myślę, że spokojnie by się sprzedał w Deluxe.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2138 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 10:31:34 »

« Odpowiedź #2139 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:18:18 »
Jeśli jakieś wydanie limitowane przez 4 lata jest dostępne, to jest to wtopa. Moim zdaniem do tej pory z serii Limited Marvel/DC tylko Strażników i Broń X można uznać za sukces i strzał w dziesiątkę. Seria Limited to powinny być wydania komiksów które w jakiś sposób były przełomowe dla M/DC, gdzie Strażnicy i Broń X wpisuje się idealnie, jeszcze można pod to podciągnąć Przedwiecznych. Resztę można było wydać w Deluxe. Dobrze ze wcześniej zreflektowali się z Flashpointem i zmienili na coś innego, bo to nie wiem ile by się sprzedawało.

Mnie również dziwi dobór tytułów ze strony Egmontu w ramach linii Limited. Dziwię się, że wydawnictwa stawia - przy całej mojej miłości do Klasyków - na ramotki i pozycje, które nie pasują do charakteru tej linii. Dziwię się, że nie idą w pewniaki - Frank Miller szedłby z "DKR" ładnie na bank, można więcej ładnie rysowanego Moore`a, jakieś klasyczne/znane/dobrze przyjęte przez fanów Batmany (albo puszczając wodze fantazji - coś Breyfogle`a, choć nie wiem jak tam z materiałamu), a całość przełamać jednym Kirby`m i albo "X-Menami" Jima Lee (który zawsze zejdzie).
kolorowezeszyty.blogspot.com

Online xanar

« Odpowiedź #2140 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:27:26 »
Ale to już wszytko zostało wymyślone z Marvela jest lista Gallery editions

https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Gallery_Editions

A DC ma Absoluty

https://en.wikipedia.org/wiki/DC_Comics_Absolute_Edition

Takiego Swamp Thinga z nowymi kolorami czy Transmetropolitan z nowym tłumaczeniem, to nawet bym zakupił.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2141 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:32:32 »
Ten Fury to jest raczej dosyć uznany, więc nie jest to jakiś wybór od czapy. Powtórzę: ta linia miała dać możliwość pokazania po polsku komiksów, na które rynek zbytu jest za mały, żeby puścić je w normalnym nakładzie. To nie miały być same pewniaki.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2142 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 13:36:49 »
@UP
Tak - bo Egmont jest znany z wydawania komiksów uznanych i potrzebnych, a nie tylko dla zysku. :) A taką funkcję którą opisujesz IMHO pełni już wydanie kolekcyjne. Ja wiem, że już normalnie niedostępne, ale na rynku wtórnym jakoś niespecjalnie poszło w wysokie ceny, skoro można je zdobyć za okładkową.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2143 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 14:10:46 »
Czy ktoś tu uważa że w Polsce mamy normalny rynek komiksowy? Chciałbym. Teraz jeden duży podmiot zagarnia wszystko pod siebie ("Czemu inni wydawcy komiksowi tyle wydają?") i wykorzystuje swoją dominującą pozycję do powstrzymywania konkurencji. Jednocześnie jakość jego komiksów spada, czego ostatnie "To właśnie Donald" czy "Superkwęk" są przykładami jednymi z wielu.

Przecież kupujesz komiksy Egmontu. Jesteś ich jednym z najlepszych sponsorów. Nie tylko dajesz Egmontowi większość swojego budżetu komiksowego, ale także robisz im fenomenalny marketing. Twój blog obfituje w zdjęcia egmontowskich pozycji, których co miesiąc kupujesz na pęczki. Chwalisz się pokojem wypełnionym półkami komiksów Egmontu wypełnionymi od góry do dołu. Nawet nie wiesz ilu nowych klientów przyciągnąłeś dla wydawnictwa Egmont, więc za to Ci muszę podziękować, bo wspierasz to wydawnictwo i tym samym polski rynek. Szkoda, że tylko Egmont. Olałeś m.in. rewelacyjne tytuły Studia Lain żerujące na naszej nostalgii do lat 90-tych, wielki rynkowy fenomen, niemal trzecia rewolucja komiksowa w Polsce niczym wejście Tm-Semica, czy wejście WKKM. W tym czasie promowałeś Egmont, a ludzie się bili żeby dostać nowego Spawna.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2144 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 15:23:03 »
Ten fury może zaskoczyć i będzie jeszcze dłużej leżakował niż dr strange.