Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 419406 razy)

carnivale, jasiu1978 i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1980 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 12:56:14 »
Całe szczęście, że Barks się kończy, a Rosę już mamy, więc przynajmniej tych dwóch autorów już nie spieprzą w żaden sposób. Szkoda tylko, że po tych dwóch kolekcjach każda kolejna seria jest pod jakimś względem niedorobiona.

Doczytałem na FB, że to będzie szerokość dostosowana do "Włoskiego skarbca". Czyli zamiast serię Cavazzano dopasować do poprzednich kolekcji, tak jak należało od początku, teraz następne będziemy równać do gorszego xD Co to są za debile.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:06:30 wysłana przez Castiglione »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1981 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:26:52 »
Co to są za debile.

W sumie mogę zacytować siebie sprzed kilku dni, z zamianą "epików" na "kaczki" i "idiotów" na "debili".

Ograniczony kontakt, który miałem ze światem wydawniczym, pokazał mi, że za kulisami często w grę wchodzi wiele czynników, o których zwykła publika nie wie. W związku z tym nie byłbym tak pochopny w nazywaniu ludzi pracujących przy epikach "idiotami", tym bardziej jeśli nie mam wiadomości o tym, jakie są powody tej decyzji.

Powściągnij trochę konie, Castglione. Tak się składa, że znam osoby odpowiedzialne u nas za tę serię i wiem, że robią, co mogą, żeby jakoś nawigować w trudnej sytuacji, w której nie wszystko od nich zależy. To nie jest typowa kaczo-mysia seria wydawnicza  i nie powstaje w taki sam sposób, jak nasze dotychczasowe kolekcje.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1982 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:33:52 »
Nie moja wina, że od skończenia Rosy podejmują jedną debilną decyzję za drugą.

To nie jest typowa kaczo-mysia seria wydawnicza  i nie powstaje w taki sam sposób, jak nasze dotychczasowe kolekcje.
Szkoda tylko, że w każdej innej serii też im coś nie pykło xD

Offline radef

« Odpowiedź #1983 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:35:03 »
Oczywiście należy trochę obniżyć poziom języka, ponieważ jak słusznie mówi Kadet, to jest bardzo nietypowy projekt, wydawany na co najmniej 7 rynkach przez co najmniej 3 różnych wydawców, na każdym z rynków w trochę inny sposób. I być może tego nie podkreśliłem w wystarczający sposób w swoim wpisie, to są bardzo podobne formaty, ale jednak odrobinę się różniące od siebie.

Co nie zmienia faktu, że przy "Włoskim Skarbcu" Egmont się nie popisał po wielokroć, tak samo jak przy "Czarodziejach i ich dziejach". I gdyby przy edycjach, które były od początku zaplanowane przez polski oddział (choć oparte na zagranicznych wydaniach), nie mielibyśmy żadnych zastrzeżeń, to wielu użytkowników tutaj miałoby więcej wiary co do tego, że w Egmoncie są faktycznie kompetentni ludzi, którzy wiedzą, co robią.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1984 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:43:27 »
I z tego powodu, że to jest nietypowy projekt, ktoś im zabrania zrobić normalny format, ale już dopasować go sobie do innej swojej kolekcji nie ma problemu? xD

Dobrze przynajmniej, że te kompetentne osoby nie wyłożyły się, wydając komiksy formatu Giganta w twardej oprawie po 80 zł, nie wypuściły francuskiej serii albumów, gdzie w połowie musieli obniżyć standard wydawniczy, nie wybrali na następcę kolekcji Rosy serii 6 tomów z komiksami-ciekawostkami, która nijak nie reprezentuje ogromu twórczości ich autora i nie wypuścili dwóch tomów Sknerusa, przy których silili się na dostosowanie oprawy do Rosy, co im oczywiście nie wyszło. Inna gałąź wydawnictwa nie wykłada się też na wypuszczaniu komiksów prasowych w żenującej jakości. A nie, czekaj...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1985 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:52:45 »
A) Możesz nazywać ich decyzje debilnymi, głupimi czy jakimś innym cenzuralnym słowem, ale nie nazywaj ich samych debilami. To istotna różnica i pierwsza zasada normalnej dyskusji: krytyka działań bez pojazdów personalnych.

B) Warto sprawdzać stopki wydawnicze: jeśli np. w nowej serii będzie tam inna osoba niż w tych, które krytykujesz, to jechanie po niej za decyzje innych osób będzie trochę bezcelowe...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline radef

« Odpowiedź #1986 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 13:58:48 »
Dobrze przynajmniej, że te kompetentne osoby nie wyłożyły się, wydając komiksy formatu Giganta w twardej oprawie po 80 zł, nie wypuściły francuskiej serii albumów, gdzie w połowie musieli obniżyć standard wydawniczy, nie wybrali na następcę kolekcji Rosy serii 6 tomów z komiksami-ciekawostkami, która nijak nie reprezentuje ogromu twórczości ich autora i nie wypuścili dwóch tomów Sknerusa, przy których silili się na dostosowanie oprawy do Rosy, co im oczywiście nie wyszło.
Jednak nie wsadzajmy wszystkiego do jednego wora. Zarówno "Pamiętniki Sknerusa McKwacza" jak i "Niezwykłe losy Sknerusa McKwacza" to dobre pomysły, być może mogły być wydane w ładniejszy sposób, nie na siłę dopasowany do tomów Rosy, ale sam pomysł i ogólne wykonanie było dobre, zresztą oba tomy bardzo dobrze się sprzedały.
Tak samo z Mikim - nie do końca ich wina, że drukarnia, w której to drukowali, się zamknęła, a koszty druku zaczęły wariować. A biorąc pod uwagę, że oba tomy Camboniego, wydane początkowo z "płóciennym" grzbietem, już się wyprzedały, to mam nadzieję na jakiś dodruk w "nowym" standardzie.
Ale "Czarodzieje"... no ja do dziś nie potrafię to przeboleć, i nadal nie potrafię zrozumieć, i jaka była tam logika w podejmowaniu decyzji. Bo wystarczyłoby się przejść do... Empika i zobaczyć rozrastającą się ofertę "wewnętrznej konkurencji", by wiedzieć, że w tym formacie, to nie wypali. Gdyby to wyszło w momencie, gdy na rynku były tylko "zwykłe" Giganty, ale to akurat pojawiło się równo z tym, jak dział prasowy zaczął wydawać "Giganty Extra" w coraz większej liczbie.

A i oczywiście, bo być może to nie wybrzmiało odpowiednio dosadnie wyżej, nawet, jeśli nie zgadzamy się z decyzjami, nawet jeśli uważamy, że są one głupie, to nie wyzywajmy ludzi od "debili". Po pierwsze - bo jednak to poniżej pewnego poziomu dyskusji. A po drugie - tak jak zarówno ja i Kadet tutaj wspominamy, często decyzje, które z daleka wydają się nie mieć sensu, tak naprawdę mają sens, jeśli pozna się kulisy. Mój komentarz wyżej odnosił się tylko do tego, że nie można zwalać wszystkich problemów z kaczymi komiksami w ostatnim czasie na zewnętrzne przyczyny.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Lipiec 2025, 14:06:26 wysłana przez radef »
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Murazor

« Odpowiedź #1987 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 14:35:09 »
decyzje, które z daleka wydają się nie mieć sensu, tak naprawdę mają sens, jeśli pozna się kulisy
No, ale kulis nie znamy (poza wtajemniczonymi osobami), wiec oceniamy na tyle ile widac efekty. Jakby chcieli sie podzielic informacja dlaczego podejmuja jedna debilna decyzje za druga to moze daloby sie to zrozumiec.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1988 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 14:39:30 »
Jednak nie wsadzajmy wszystkiego do jednego wora.
Oczywiście, jedne potknięcia są mniejsze, inne większe. Nie zmienia to faktu, że poza Barksem i Rosą (a i tu zdarzały się kwiatki jak pierwsze wznowienie ŻiCSM) mamy zdecydowanie więcej projektów, do których można mieć różne "ale" niż mniej.

B) Warto sprawdzać stopki wydawnicze: jeśli np. w nowej serii będzie tam inna osoba niż w tych, które krytykujesz, to jechanie po niej za decyzje innych osób będzie trochę bezcelowe...
Nie jest moją rolą interesować się, kto w wydawnictwie odpowiada za komiks "a", a kto za komiks "b". Do kogoś ten biznes należy, ktoś te działania zleca, nadzoruje i finalnie odpowiada za produkty, które trafiają do sklepów - niezależnie, czy wytwarza je osobiście.

Ale nie skreślajmy, może przy dziesiątej kolekcji mu wyjdzie, w końcu jest taki zdolny, a i "dzień dobry" zawsze mówi na klatce.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1989 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 14:48:37 »
No, ale kulis nie znamy (poza wtajemniczonymi osobami), wiec oceniamy na tyle ile widac efekty. Jakby chcieli sie podzielic informacja dlaczego podejmuja jedna debilna decyzje za druga to moze daloby sie to zrozumiec.

No ale czasami po prostu nie mogą. Uroki współpracy z wiadomym licencjodawcą. O banie na Bombiego być może do dziś nie wiedzielibyśmy na pewno, gdyby Don Rosa go nie ujawnił - a mógł to zrobić, bo po zakończeniu kariery on akurat nie musi się już bać reakcji Disneya. Nie bez przyczyny to ogłoszenie nie wyszło od żadnego z wydawnictw.

Nie jest moją rolą interesować się, kto w wydawnictwie odpowiada za komiks "a", a kto za komiks "b". Do kogoś ten biznes należy, ktoś te działania zleca, nadzoruje i finalnie odpowiada za produkty, które trafiają do sklepów - niezależnie, czy wytwarza je osobiście.

Ale jak krytykujesz redaktora A od jednej serii za decyzje podjęte przy innej serii redaktora B, to trochę jednak nie teges...

Dziękuję z całego serca!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1990 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 14:57:06 »
Ale mnie nie obchodzi, który redaktor podjął daną decyzję, krytykuję działania Egmontu ogółem.

Offline michał81

« Odpowiedź #1991 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 15:08:23 »
Ale mnie nie obchodzi, który redaktor podjął daną decyzję, krytykuję działania Egmontu ogółem.
Tylko za konkretnymi komiksami stoją konkretne osoby których nazwiska znajdują się w komiksach. No ale tu na forum gdzie jest się anonimowym bucem można sobie poużywać bez ograniczeń wyzywając ich od debili.

Offline Mateusz

« Odpowiedź #1992 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 15:33:13 »
Zapraszamy na https://Filmozercy.com - serwis z najnowszymi newsami ze świata kina oraz ciekawymi filmowymi i komiksowymi artykułami

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1993 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 15:38:02 »
Tylko za konkretnymi komiksami stoją konkretne osoby których nazwiska znajdują się w komiksach. No ale tu na forum gdzie jest się anonimowym bucem można sobie poużywać bez ograniczeń wyzywając ich od debili.
To fajnie, jeszcze lepiej by było, gdyby dostarczali produkt, który można by chwalić.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1994 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 15:38:54 »
A cen dalej nie ma?
Czas nas zmienił, chłopaki...