@UP
Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie (MPPP) jest finansowane ze środków publicznych, przede wszystkim z budżetu państwa, oraz ewentualnie z dotacji samorządowych. Muzeum może również ubiegać się o dodatkowe dofinansowania na konkretne projekty, np. rozbudowę zbiorów muzealnych.
Nadzór państwa:
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego sprawuje nadzór nad muzeami, w tym nad MPPP, w celu zapewnienia prawidłowego gospodarowania środkami publicznymi.
No to jest pytanie o wysokość takiej dotacji. Czy pokrywa tylko scenarzystę i rysownika, czy także koszty druku? I najważniejsze - w takiej dotacji jest też uwzględniona prowizja wydawnictwa? Nie wiem, więc się pytam.
I powtarzam - nie chodzi mi o pieniądze ze środków Ministerstwa Kultury. To, że idą one na bzdurne projekty rocznicowe, żałosne upamiętnianie różnych rocznic czy propagowanie historii Polski drogo i nieefektywnie, to już się przyzwyczaiłem. Ale to się rozrasta. Spółka celowa Skarbu Państwa daje dotację na komiks, a odbudowa się nie posuwa do przodu. To mi przypomina sytuację w spółce CPK, której szefem wcześniej był poseł. I ona też zamiast zacząć wreszcie budowę, przepalała swój budżet również na cele promocyjne. W tym festyny 300 km od miejsca planowanego lotniska.