Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1665 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:33:36 »
Tak wysłuchałem 2 razy, ponad dwie godziny słuchałem panów z groty nietoperza. Jak oni mówią że to dobra książka to im wierzę.
Ogólnie kibicuję, niech się to fajnie sprzeda. Ja mam wątpliwości, ale to tylko moje zdanie.
Na youtube są ustawione czasówki, można przeskoczyć do momentu kiedy omawiają książkę. Nie potrafię tak wrzucić na youtube.

Edit przypomniała mi się dyskusja o książce niejakiej Jagny Moder, czy jakoś tak. Czy to komiks miał być? Jeszcze nie był napisany ale na100% miał być hicior, że będzie film, planszówka, jakieś zabawki ,akcesoria. Jak sytuacja? Bo plakatów zapraszających na film jeszcze nie widziałem.
Książka wyszła. Nic dziwnego że nie słyszałeś bo jest skierowana do czytelnikow Young Adult, ale oceny ma średnie. Miał byc dodatkowo komiks, ale o tym jest cisza.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 18:38:31 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1666 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:39:12 »
Jeszcze co do filmiku. Czy tylko mi przeszkadza, że pieniądze na odbudowę Pałacu Saskiego zamiast iść na budowę, idą do Egmontu na komiks o Pałacu? Którego mimo upływu 4 lat budowa dalej nie ruszyła, ale komiks o Pałacu ma już 2 tomy. Komiks o Chrobrym jeszcze ujdzie, bo ministerstwo kultury przepala grosz publiczny, na takie wspomnienie uroczystości 1000 lat Królestwa Polskiego. Ale to że spółka Pałac Saski dalej marnotrawi środki i nic nie robi, a Egmont się tym chwali, mnie oburza. Najgorsze praktyki poprzedniej kadencji dalej są ciągnięte.

Aha. I mimo tych dotacji oba komiksy są płatne. Jak to działa? Egmont dostaje dotację na stworzenie takiego komiksu, czyli pokrywa nią koszty, a potem jeszcze zarabia na każdym sprzedanym egzemplarzu 100%?
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 18:41:47 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1667 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 18:48:42 »
Aha. I mimo tych dotacji oba komiksy są płatne. Jak to działa? Egmont dostaje dotację na stworzenie takiego komiksu, czyli pokrywa nią koszty, a potem jeszcze zarabia na każdym sprzedanym egzemplarzu 100%?

Ta, mhm, sto procent. Nic nie idzie do drukarzy, dystrybutorzy sprzedają komiks bez żadnych prowizji, księgarnie na nim nie zarabiają, wszyscy przygotowujący tom robili za friko.

"Pałac" jest rozpisany na sześć tomów wg scenarzysty, więc możesz się przygotować :) Przy okazji pominąłeś jeszcze "Bradla" i "Bazyliszki", też są dotowane.

EDIT: a "Chrobry" powstał we współpracy z Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie, a nie Ministerstwem Kultury, radzę sprawdzić fakty przed dyskusją.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 18:53:45 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1668 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 19:24:25 »
@UP
Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie (MPPP) jest finansowane ze środków publicznych, przede wszystkim z budżetu państwa, oraz ewentualnie z dotacji samorządowych. Muzeum może również ubiegać się o dodatkowe dofinansowania na konkretne projekty, np. rozbudowę zbiorów muzealnych.

Nadzór państwa:
Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego sprawuje nadzór nad muzeami, w tym nad MPPP, w celu zapewnienia prawidłowego gospodarowania środkami publicznymi.

No to jest pytanie o wysokość takiej dotacji. Czy pokrywa tylko scenarzystę i rysownika, czy także koszty druku? I najważniejsze - w takiej dotacji jest też uwzględniona prowizja wydawnictwa? Nie wiem, więc się pytam.

I powtarzam - nie chodzi mi o pieniądze ze środków Ministerstwa Kultury. To, że idą one na bzdurne projekty rocznicowe, żałosne upamiętnianie różnych rocznic czy propagowanie historii Polski drogo i nieefektywnie, to już się przyzwyczaiłem. Ale to się rozrasta. Spółka celowa Skarbu Państwa daje dotację na komiks, a odbudowa się nie posuwa do przodu. To mi przypomina sytuację w spółce CPK, której szefem wcześniej był poseł. I ona też zamiast zacząć wreszcie budowę, przepalała swój budżet również na cele promocyjne. W tym festyny 300 km od miejsca planowanego lotniska.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1669 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 19:30:00 »
No to tak (oczywiście to są moje własne wnioski, bo nie mam żadnych informacji wewnętrznych):

w stopce "Chrobrego" nie ma nic o żadnej dotacji. Zamiast tego Egmont i MPPP są wpisani jako współwydawcy i oba te podmioty mają prawa majątkowe do tomu. Z czego wynika, że to nie żadne marnotrawienie dotacji, tylko po prostu wspólne przedsięwzięcie biznesowo-oświatowe, w którym obie strony dzielą się kosztami, razem pracują nad wydaniem komiksu ( w stopce są też ludzie z MPPP) i zapewne też dzielą się ewentualnymi zyskami.

Przynajmniej tak interpretuję to, co w stopce widać. Mam nadzieję, że uspokoi to dyskusję.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Xmen

« Odpowiedź #1670 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:02:26 »
Na youtube są ustawione czasówki, można przeskoczyć do momentu kiedy omawiają książkę. Nie potrafię tak wrzucić na youtube.
Książka wyszła. Nic dziwnego że nie słyszałeś bo jest skierowana do czytelnikow Young Adult, ale oceny ma średnie. Miał byc dodatkowo komiks, ale o tym jest cisza.
Sprawdzę, co mówią o książce z Batmanem.
Książki Suzanne Collins też są skierowane do young adult, ale słyszałem, że wyszła nowa, o książce pani Jagny niestety nie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1671 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:06:47 »
Jeszcze raz. To że Ministerstwo Kultury/Muzeum Państwowe promuje się w formie komiksu historycznego, to już powszechna sprawa. Ja jestem na nie, ale można to wybraniać, o docieraniu do dzieci inaczej niż przez podręczniki, przystępna, nowoczesna forma bla, bla, bla. Dziś nawet na stoisku Egmontu słyszałem jak jeden chłopak prosi sceptycznego ojca o ten komiks o Chrobrym, bo chce go przeczytać. ;)

Mi chodzi o to, że państwowa spółka celowa ds odbudowy Pałacu Saskiego ma budżet promocyjny i wydaje go na komiksy. Że Egmont na tym zarabia - chyba że robi to po kosztach. Sama budowa natomiast jeszcze nie ruszyła. A bez Pałacu, nie ma Pałacu. Ale kasa się pali.

Offline komiks

« Odpowiedź #1672 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:12:40 »
@Bazyliszek ale o co Tobie chodzi? Sam zauważyłeś, że są działania promocyjne o charakterze kulturalno-edukacyjnym. To że się budowa opóźnia, to promocja też ma się opóźniać?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kadet

« Odpowiedź #1673 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:26:57 »
Mi chodzi o to, że państwowa spółka celowa ds odbudowy Pałacu Saskiego ma budżet promocyjny i wydaje go na komiksy. Że Egmont na tym zarabia - chyba że robi to po kosztach. Sama budowa natomiast jeszcze nie ruszyła. A bez Pałacu, nie ma Pałacu. Ale kasa się pali.

A wiesz, na jakich zasadach odbywa się ta współpraca, że już wysuwasz oskarżenia o defraudację przy współudziale Egmontu? Bo ja nie wiem. Nawet stopki nie widziałem, bo tej akurat serii nie zbieram. Może tak jak z "Chrobrym" fundacja ma część praw majątkowych do komiksu i de facto może na nim teoretycznie dzięki temu zarabiać, czyli komiks pomagałby zbierać kasę na pałac?

Możemy sobie gdybać. Ja nie znam procedury w takich wypadkach, przydałby się ktoś, kto zna (może np. turu?). W każdym razie znowu zaczynasz rzucać grubymi oskarżeniami bez dowodów. Przyjrzyj się bliżej serii, popytaj (nawet tu na forum), wybadaj, jak dokładnie wygląda jej finansowanie - wtedy możesz wyjeżdżać z zarzutami, a nie że tak z głowy i bez niczego zaczniesz lansować tezę, że tu są jakieś ciemne interesy, bo Tobie się tak wydaje.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1674 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:36:48 »
@UP
Jaką defraudację? Nie to zarzucam. Wszystko jest legalne. Spółka Państwowa ma budżet na promocję i wykorzystuje go na komiks. Moim zarzutem jest to, że nie powinna go mieć i tego robić. Że cały budżet powinien iść na odbudowę, że nie ma czego na razie promować, tylko robić, budować. A od 4 lat wszystko dalej stoi, ale są już 2 tomy komiksu. To jest niemoralne ale legalne. Tylko budzi moje zdenerwowanie, bo tak to Pałacu się nie odbuduje. I jeszcze się tym chwalą na YT. Rok temu to było śmieszne, teraz jest już tylko oburzające, bo powtarzam - budowa nie ruszyła, za to rozwija się seria komiksowa. A to nie jest zadaniem tej spółki.

Offline komiks

« Odpowiedź #1675 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 20:59:45 »
To nie ma nic wspólnego z moralnością. O ile w ogóle jakieś komiksy są finansowane z tego źródła (dowody poproszę), to marketing zawsze towarzyszy dużym inwestycją, to jest standard. To są osobne działania, prowadzone przez różne biura z osobnymi budżetami, itd.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline misiokles

« Odpowiedź #1676 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 21:00:41 »
Budżety na właściwą budowę, budżety na promocję, budżety na kawę do biura, budżety na podwyżki pensji itd ustala się x czasu wcześniej, powiedzmy na początku roku. Nikt nie przewidzi że coś się opóźni, że będą jakieś przeszkody, rozdziela się pieniądze wcześniej i każdy pododdział, raz zaklepanym budżetem, nim dysponuje do kolejnego rozdania. Myślałem że to wiedza z Wiedzy o społeczeństwie na poziomie liceum.

Online michał81

« Odpowiedź #1677 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 21:21:00 »
Serio @Bazyl chcesz zabierać dotacje jakie są z instytucji, które pozwalają zarobić jakieś sensowne pieniądze twórcom, bo wydaje to Egmont? Naprawdę tak odleciałeś w kosmos w swoje nienawiści do tego wydawcy? Chodzisz na te spotkanie z autorami to powinieneś mieć tą podstawową wiedzę, że autorzy na komiksach zarabiają słabo, na swoich komiksach. Czytałeś chociaż "Pałac wszystkich przyszłości"? Czytałeś "Bradla", "Bazyliszki" lub "Ekspozyturę Rygor", że tak jojczysz o te dotacje? Te komiksy naprawdę są dobre. Te pieniądze zostały dobrze wydane. Niemoralne to są twoje wypowiedzi, więc weź ty się jebnij w łeb, może ci trochę rozumu najdzie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 18 Maj 2025, 22:21:21 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #1678 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 21:22:15 »
Myślę, że problemem jest to, że komiks wydaje Egmont. Wydaje i na tym zarabia, a nasze podatki jeszcze na to poszły żeby spółka Story House Egmont była jeszcze bogatsza. Gdyby komiks wydała np. Kultura Gniewu, to Bazyl by nawet nie zauważył. Bazyl jak Macierewicz teraz będzie prowadzić śledztwo, które do niczego nie doprowadzi, ale będzie głośno krzyczeć i temat będzie wisieć. A szkoda, bo chętnie bym sobie poczytał jak tam dystrybuuje się pieniądze i kto komu wkłada do kieszeni.

Online michał81

« Odpowiedź #1679 dnia: Nd, 18 Maj 2025, 21:31:32 »
taaaa, śledztwo na poziomie pudelka, albo yotubera wombaia