Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 418313 razy)

Online xanar

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1635 dnia: So, 17 Maj 2025, 12:58:40 »
"For modern audiences"
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Midar

« Odpowiedź #1636 dnia: So, 17 Maj 2025, 13:19:55 »
Po pierwsze  badziew to wegług słownika PWN "coś, co w opinii mówiącego pozbawione jest większej wartości", a więc raczej słowo użyte poprawnie. Po drugie - racja, jest skierowane do całkiem innego odbiorcy - standardowego zjadacza mangi, którego może uda się napchać nawet zakamulfowanym superbohaterstwem.
Czytam mangę bardzo sporadycznie , a ten tytuł bardzo przypadł mi do gustu i cieszę się, że wkrótce drugi tom. Absolutnie nie pasuje tutaj użycie słowa „badziew”.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1637 dnia: So, 17 Maj 2025, 14:35:56 »
Po pierwsze  badziew to wegług słownika PWN "coś, co w opinii mówiącego pozbawione jest większej wartości", a więc raczej słowo użyte poprawnie. Po drugie - racja, jest skierowane do całkiem innego odbiorcy - standardowego zjadacza mangi, którego może uda się napchać nawet zakamulfowanym superbohaterstwem.
A czytałeś coś z tego momoversum?

Online Pestak

« Odpowiedź #1638 dnia: So, 17 Maj 2025, 17:08:58 »
Nie czytałem . Wystarczy mi próbka tego co widziałem na filmiku. Niestrawne dla mnie rysunki i koncepty (przyklad - wykorzystanie postaci wolverina jako psa). Może się mylę ale jest to wg mnie próba przyciągnięcia czytelnika na znane postaci Marvela (a właściwie ich pseudonimy bo z właściwymi postaciami nie mają one za wiele wspólnego) i przemycenie pod tym płaszczykiem pewnie jakaś pseudo mistycznej historii.

Ogólnie nie lubię takich połączeń. Nie cierpię na przykład mangowych Star Warsów. Nie zrozumcie mnie źle nie mam nic do samej mangi, bo autonomiczne historie bywają wartościowe (vide Akira ) ale przerabianie wszystkiego na tę modłę to już przesada.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1639 dnia: So, 17 Maj 2025, 17:19:37 »
Ok. Nie czytałeś, ale twierdzisz że to badziew. Nie mam więcej pytań.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1640 dnia: So, 17 Maj 2025, 17:28:05 »

Proszę jak się wydawnictwo stara, specjalnie wydają Dni Demonów żeby niektórzy maruderzy dubli po Hachette nie mieli

No tekst, że nie było tego do tej pory w żadnej kolekcji świetny

Online Pestak

« Odpowiedź #1641 dnia: So, 17 Maj 2025, 18:12:15 »
Ok. Nie czytałeś, ale twierdzisz że to badziew. Nie mam więcej pytań.

A jak miałem to czytać skoro jeszcze tego nie wydali? Przecież nie będę z zagranicy ściągał komiksów które nie leżą w kręgu moich zainteresowań. A że to badziew wnioskuje po prezentacji pana Tomasza.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Maj 2025, 18:14:20 wysłana przez Pestak »

Online michał81

« Odpowiedź #1642 dnia: So, 17 Maj 2025, 18:39:57 »
A jak miałem to czytać skoro jeszcze tego nie wydali? Przecież nie będę z zagranicy ściągał komiksów które nie leżą w kręgu moich zainteresowań. A że to badziew wnioskuje po prezentacji pana Tomasza.
Nie jest badziew. Rysunki Peach Momoko wyglądają rewelacyjnie, można sie kłucić czy potrzebny był taki duży format, ale szczerze to w tym wypadku jest to na plus. To nie jest zwykła manga. Marvel już kiedyś tworzył mangowo-marvelovy świat (Marvel Mangaverse). I tam było to o czym piszesz, czyli przerabianie superbohaterów na modłę mangową (osobiście uważam, że był to całkiem słaby pomysł, który i tak nie chwycił). Tu jest całkiem coś innego, ponieważ Momoko wykorzystuje wierzenia japońskie i miksuje to z postaciami Marvela. Nie podoba ci się - OK, ale pisanie, że coś jest bardziewiem nie znając tego i dodatkowo krytykując wydanie tej pozycji, że względu na jeden tom na rok Śmierci Supermana jest słabe i raczej mówi o twoim "badziewnym guście" komiksowym. Równie dobrze ktoś inny mógłby nawoływać do nie wydawania tej Śmierci i wydawania więcej komiksów frankofońskich. Momokoversum będą tylko dwa tomy, a tu jest jakiś ból dupy o to. To są historie, które spowodowały, że Momoko została doceniona, co umożliwiło jej tworzenie nowej serii Ultimate X-men.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Maj 2025, 18:58:17 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #1643 dnia: So, 17 Maj 2025, 20:18:13 »
Kilka tygodni temu wydawnictwo Vesper wydające głównie książki SF i fantasy zapowiedziało wydanie powieści z Batmanem (kontynuacji pierwszego filmu Burtona). Na jednym z forów internetowych stały obywalec zareagował komentarzem (piszę z pamięci) "do tej pory szanowałem gust redaktorów wydawnictwa Vesper"). Tutaj natomiast kolega pojechał "badziewiem". Bo pewni ludzie nie mogą po prostu pominąć milczeniem faktu wydania publikacji które z różnych przyczyn zapewne nie przypadną im do gustu. Nie, zawsze trzeba rzucić jakiś, co najmniej lekko obraźliwy, komentarz atakujący i dzieło i przy okazji jego wydawcę i przyszłych odbiorców.
« Ostatnia zmiana: So, 17 Maj 2025, 20:20:15 wysłana przez Kandor »

Offline Xmen

« Odpowiedź #1644 dnia: So, 17 Maj 2025, 20:44:47 »
Nie odbieraj tego jako atak, ale "powieść z Batmanem" xdd no sorry.
Mangi nie lubię, ale to monokversum wygląda nawet ciekawie. Może kupię pierwszy tom, jak będzie w dobrej promocji i wykorzystaj kod inpostu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kandor

« Odpowiedź #1645 dnia: So, 17 Maj 2025, 21:09:47 »
Nie odbieraj tego jako atak, ale "powieść z Batmanem" xdd no sorry.
Mangi nie lubię, ale to monokversum wygląda nawet ciekawie. Może kupię pierwszy tom, jak będzie w dobrej promocji i wykorzystaj kod inpostu.
To JEST atak i, wybacz,ale tak to będę odbierał 😀 Jest masa rzeczy które mnie nie interesują i nie czuję potrzeby żeby to dodatkowo komentować.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1646 dnia: So, 17 Maj 2025, 21:33:52 »
To nie jest atak. Te dwa słowa obok siebie - Batman i powieść, to jest aberracja.
Ale ze ty nie czujesz potrzeby komentowania rzeczy które cię nie intersują, więc uważasz że inni powinni dostosować się do twojej wizji świata?
Jeżeli ktoś po przykładowych rysunkach, opisie, streszczeniu stwierdza że coś jest dobre, tak samo ktoś może stwierdzić że to samo jest paździerzem.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Evertsen_Dante

« Odpowiedź #1647 dnia: So, 17 Maj 2025, 21:52:21 »
To nie jest atak. Te dwa słowa obok siebie - Batman i powieść, to jest aberracja.

Gdzie był Gondor gdy wychodziło na przykład to: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4882386/wojna-domowa-powiesc-uniwersum-marvela

Vesper wydaje bardzo dużo różnych pozycji, od fantasy, sci-fi po dokumenty. Chyba ludzie zapominają, że nie trzeba kupować wszystkiego od danego wydawnictwa. Wydawcy z kolei chcą przede wszystkim zarobić. Pewnie Egmont mógł puścić Śmierć Supermana w trzy miesiące. Ale kogo by było na to stać? Skąd by wzięli sloty w drukarni? Masa czynników, które powodują, że ułożenie kalendarza wydawniczego to sztuka.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1648 dnia: So, 17 Maj 2025, 21:53:41 »

Pytanie: jeżeli Batman opiera się w dużej mierze na postaciach Zorra i Szkarłatnego Kurzyślada (Scarlet Pimpernel), które występowały w powieściach, co sprawia, że pomysł powieści z Batmanem jest aberracją?
« Ostatnia zmiana: So, 17 Maj 2025, 21:58:44 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #1649 dnia: So, 17 Maj 2025, 21:57:51 »
Kilka tygodni temu wydawnictwo Vesper wydające głównie książki SF i fantasy zapowiedziało wydanie powieści z Batmanem (kontynuacji pierwszego filmu Burtona). Na jednym z forów internetowych stały obywalec zareagował komentarzem (piszę z pamięci) "do tej pory szanowałem gust redaktorów wydawnictwa Vesper"). Tutaj natomiast kolega pojechał "badziewiem". Bo pewni ludzie nie mogą po prostu pominąć milczeniem faktu wydania publikacji które z różnych przyczyn zapewne nie przypadną im do gustu. Nie, zawsze trzeba rzucić jakiś, co najmniej lekko obraźliwy, komentarz atakujący i dzieło i przy okazji jego wydawcę i przyszłych odbiorców.

I to taki problem jest tego forum, no oczywiście nie tylko tego, tylko ogółu, ale skoro poruszamy się po forum to o forum. Sporo ludzi przyjmuje, że jakaś niepochlebna opinia o czymś co im się podobało to jakby atak na nich samych. Co że niby ja się nie znam? I jeb pochodnie płoną.