Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 450547 razy)

Offline radef

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1260 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 13:35:26 »
W pełni autorski?
Ciężko powiedzieć patrząc na pierwszy filmik, czy to on sam prowadzi, czy firma od innego kanału na YT - Otwartej Konserwy.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline komiks

« Odpowiedź #1261 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 14:45:40 »
Kanał pana Tomasza Kołodziejczaka jest nagrywany i obsługiwany przez studio
https://www.endframe.pl/
Dzięki temu pan Tomasz dostarcza tylko content, a resztą zajmuje się profesjonalna ekipa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1262 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 15:58:15 »

katalog będzie dostępny online na koniec kwietnia (przed majówką)
Dość niepochlebna opinia o "Punk Rock Jesus" u TK.

Offline Midar

« Odpowiedź #1263 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 16:18:10 »
Ja nie odebrałem jej jako niepochlebnej, raczej jako obojętną.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1264 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 16:48:54 »
Według mnie kulturalnie zakomunikował, że to dla niego takie czytadło, rysunki fajne, ale fabuła nie na tyle dojrzała, jak by mogła być i za wiele się z niej nie wyniesie.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1265 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 17:22:08 »
W zasadzie dotyczyłoby połowy komiksów jakie sam wydawał  :D
To, że specjalnie go nie zachwalał, to chyba miało inny podtekst i na tym poprzestanę.

A co do dylematu, jak wydawać ? Mój głos: taniej, bez dodatków  :)
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Xmen

« Odpowiedź #1266 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 17:39:13 »
Z jego wypowiedzi można wywnioskować ,że 75% wydawanych przez niego komiksów to czytadła. Co zresztą jest prawda. On to sugeruje, tyle że delikatnie.
Lepiej bez dodatków, taniej. Zresztą przeważnie są nieciekawe, jakieś szkice, albo scenariusz komiksu który właśnie przeczytałem, jeszcze jak ten scenariusz jest po angielsku, to już straszne podbijanie ceny na siłę.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1267 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 18:01:02 »
Ja odniosłem wrażenie, że przy innych tytułach widać było więcej entuzjazmu. Ale faktycznie przy takiej tematyce powody mogą być różne.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1268 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 18:37:53 »
Dość niepochlebna opinia o "Punk Rock Jesus" u TK.
Ja raczej wyczytałem delikatny ból czterech liter...
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Fanatyk_2004

« Odpowiedź #1269 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 18:44:58 »
Również wolę taniej bez zbędnych dodatków. Ewentualnie niższy nakład droższej wersji pro z dodatkami i tańszy większy nakład wersji easy bez dodatków. Dla mnie więcej miejsca na półce i więcej pieniążków w portfelu.

Offline radef

« Odpowiedź #1270 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 19:09:24 »
Czyli powiadacie, że Egmont, który przez lata nie potrafił wydawać takiego hita jak "Asteriksa" w dwóch wersjach różniących się okładką, teraz miałby dość niszowy komiks, jak na swoją ofertę, wydać w dwóch wersjach - z dodatkami i bez?

Tak, tak, to możliwe.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1271 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 19:14:47 »
Wiecie ze to czesc Otwartej Konserwy. Sprawdzcie kontent :) i swiat stanie sie prostszy ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - zgoda ba druk
ABC Warriors - przedsprzedaż trwa
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1272 dnia: Nd, 20 Kwiecień 2025, 22:41:51 »
Najgłupszy rodzaj dodatków to scenariusze.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1273 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 11:03:24 »
@UP
True. Scenariusz dodany do komiksu, to tylko marne uzasadnienie podbijania ceny. Po co mi to? Wrzućcie na swoją stronę internetową jako pdf i kogo to interesuje, to sobie przejrzy. Dla mnie ma to taką wartość jak papierki lodów Ekipy. :)

W idealnym świecie najlepiej byłoby wydawać dwie wersje komiksu - tanią i ekskluzywną. No i tak właśnie wyszła niedawno "Dziesięciocentówka Nieskończoności". I był wybór i to można docenić, choć styl mi się niezbyt podobał. Zaraz po protestach dostaniemy też budżetowe wydanie Broni X. Oby więcej takich inicjatyw.

I jeśli już wchodzimy w semantykę, to przy poprzednim filmiku należało dodać słowo, że Asterix i Obelix były jedynym masowym komiksem w Polsce w 1998 roku na rynku księgarskim. I wtedy mógłbym się zgodzić, chociaż przecież był też Thorgal. Ale jeśli nie było wtedy tego dopowiedzenia, to można to było odczytać jako komentarz do całego rynku, bez rozróżniania na kioski i księgarnie. A w takim przypadku określenie "jedyny masowy" nie jest prawdą.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1274 dnia: Pn, 21 Kwiecień 2025, 11:07:31 »
Ja akurat lubię dodawane scenariusze. Szczególnie jeśli to jest jakaś pierwotna wersja, a jak jeszcze są jakieś dopiski i uwagi naniesione później przez twórców, to pozwala mi zobaczyć pełniej proces powstawania.

A dwie wersje to nie jest glupi pomysł.