Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 414792 razy)

Offline Castiglione

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1080 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 14:56:41 »
Ciężko się naprawde czyta słowa Pestaka a takich osób jest niestety więcej.
No jest. Ileż to ja się naczytałem przez lata dywagacji, co jest kanonem w "Dragon Ballu" i różnej maści mędrców głoszących, jak to inni twórcy obrażają swoimi pomysłami oryginalnego autora i jego wizję świata. Po czym oryginalny autor wrócił do serii i chwilę przed śmiercią wkomponował do "kanonu" praktycznie wszystkie te pomysły innych ;D

Online bocik

« Odpowiedź #1081 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 15:50:29 »
A ja dodałam tylko że epiki SW i tak kupię :) i totalnie mam gdzieś co komu pasuje

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1082 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 16:23:38 »
Te Lasy Opalu to coś warte czy typowy Arleston?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline komiks

« Odpowiedź #1083 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:04:21 »
Jak myślicie, czy Egmont wyda Śmierć Supermana i Powrót Supermana w pakiecie w etui, tak jak zrobili z Knightfall? Cały czas nie mogę się przekonać do zakupu, gdyby jednak wyszło etui, to byłby dodatkowy argument.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #1084 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:08:08 »
Jak myślicie, czy Egmont wyda Śmierć Supermana i Powrót Supermana w pakiecie w etui, tak jak zrobili z Knightfall? Cały czas nie mogę się przekonać do zakupu, gdyby jednak wyszło etui, to byłby dodatkowy argument.
Śmierć Supermana i Powrót Supermana nie wyjdzie w pakiecie w etui. Przecież będzie jeszcze 3 część w 2026, prędzej wtedy.

Offline komiks

« Odpowiedź #1085 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 17:52:50 »
Ok, nie wiedziałem, nie sledzę tego tak bardzo, dzięki. Czyli czekam do 2026 :p
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1086 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 19:40:10 »
Też bym obstawiał, że taki pakiet 3 tomów może się pojawić.

Offline stab

« Odpowiedź #1087 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 19:43:39 »
Zgaduje że ten pakiet Knightfall nie schodzi jakoś super. Cały czas jest promowany na głównej na gildi, a rabat nawet zwiększyli do 38%.

Offline SawiK

« Odpowiedź #1088 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 20:03:21 »
Knightfall każdy kupywal na bieżąco,  Śmierć Supermana większość także. Fani tych historii nie beda czekać kolejne lata dla dodatkowego kartoniku 🖖

Offline Cringer

« Odpowiedź #1089 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 20:10:27 »
Knightfall każdy kupywal na bieżąco,  Śmierć Supermana większość także. Fani tych historii nie beda czekać kolejne lata dla dodatkowego kartoniku 🖖
Knightfalla kupowałem na bieżąco, z Ziemią niczyją i Supermanem poczekam na kartonik. Mam co czytać.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1090 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 21:16:02 »
Jeszcze podsumowując kwestie legend Star Warsów to myślę, że przyczyna tego że są one przez wielu uważane obecnie za zbędne jest okoliczność że były one tworzone jako uzupełnienie do filmów. Nie były nigdy samodzielnym produktem. W sytuacji gdy „góra” zdecydowała że są niekanoniczne straciły swoją pierwotną wartość (lub raczej przeznaczenie). I to je różni od starych Marveli i DC a także mitów greckich, które były samodzielnym produktem od samego początku.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1091 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 21:26:11 »
Jeszcze podsumowując kwestie legend Star Warsów to myślę, że przyczyna tego że są one przez wielu uważane obecnie za zbędne jest okoliczność że były one tworzone jako uzupełnienie do filmów. Nie były nigdy samodzielnym produktem. W sytuacji gdy „góra” zdecydowała że są niekanoniczne straciły swoją pierwotną wartość (lub raczej przeznaczenie). I to je różni od starych Marveli i DC a także mitów greckich, które były samodzielnym produktem od samego początku.

To akurat moim zdaniem jest niecelne stwierdzenie, bo bardzo wiele dzieł książkowych i komiksowych z uniwersum Legend rozszerzyło świat "Star Wars" daleko poza ramy czasowe zakreślone w filmach, no i było dużo takich, które do samych filmów wcale się nie odwoływały.

Weźmy taki "Świt Jedi" osadzony prawie 26 000 lat przed "Nową nadzieją", albo "Dziedzictwo" Ostrandera i Duursemy, którzy stworzyli w zasadzie zupełnie nowy świat SW z akcją ponad 130 lat po "Nowej nadziei". Albo taką książkową trylogię Bane'a, gdzie nie pojawia się chyba żadna postać znana z filmów.

Poza tym - skoro Legendy miałyby stracić swoją pierwotną wartość, to dlaczego ciągle służą jako źródło postaci, pomysłów i historii dla Nowego Kanonu? Przecież twórcy z NK co chwila przeszczepiają do niego jakiś nowy koncept z Legend...

EDIT: I jeśli twierdzisz, że wykasowanie Legend z "kanonu" sprawiło, że wszystkie te historie straciły jakąkolwiek wartość, to przecież np. w takim razie w chwili premiery "Kryzysu na nieskończonych Ziemiach" wartość musiałyby stracić wszystkie starsze komiksy DC... Troszkę dziwny punkt widzenia.
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 21:28:01 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Piterrini

« Odpowiedź #1092 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 21:34:55 »
To już @Pestak wyjaśnił, że:
W komiksach superhero  nawet jeśli coś nie jest już kanoniczne to funkcjonuje jako jakiś alternatywny wszechświat do którego postacie z aktualnego kanonu mogą przenikać i te światy w mniejszym lub większym stopniu mają na siebie wpływ. Z tego względu w DC warto np. czytać komiksy sprzed kryzysu na nieskończonych ziemiach bo nie wiadomo kiedy aktualni twórcy nawiążą do tego okresu (mieliśmy przecież np. powrót niektórych postaci w Nieskończonym Kryzysie.
Czyli tam alternatywne światy i jak powracają to wszystko ok, mieści się w kanonie, a tutaj to tak nie działa bo... Dla mnie tylko jedno ma sens - bo tak powiedziała osoba odpowiedzialna za markę w danym momencie. Dlatego to jest takie absurdalne...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1093 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 21:42:26 »
No ale przecież teraz w Nowym Kanonie też powracają postaci z Legend. Co czyni tę sytuację tak bardzo odmienną od pojawiania się nowych wersji postaci sprzed Kryzysu w późniejszych komiksach?
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pestak

« Odpowiedź #1094 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 22:15:32 »
Jak już jesteśmy przy przykładzie DC to różnica jest taka, że w aktualnym świecie DC nikt nie kwestionuje, że świat sprzed Kryzysu istniał a o legendach Star Wars w aktualnym świecie Star wars nikt nie słyszał, bo one tutaj nigdy się nie wydarzyły. Tutaj to nie działa więc faktycznie jak w DC, a dlaczego to już pytanie nie do mnie. Może kiedyś zmienią podejście i uznają, że legendy faktycznie się wydarzyły w jakimś alternatywnym wszechświecie. Prawdę mówiąc myślałem że coś takiego nastąpi w animacji Star Wars: Rebelianci gdy poprzez świątynię Jedi można było podróżować np. poprzez czas (a więc dlaczego by nie do alternatywnych wszechświatów?) ale chyba komuś zabrakło jaj żeby pójść o krok dalej.