Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 448455 razy)

Offline michał81

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1050 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:47:02 »
Powiedźcie czy da się wejść w Daredevila Chipa - 1, bez znajomości i posiadania wcześniejszych wydań Egmontu. Muszę przyznać, że zaciekawił mnie Pan Tomasz.
Oczywiście że się da. Było to już tłumaczone bo pytanie pojawiło się wcześniej. Jedyne co musisz wiedzieć z wcześniejszego runu to że Fisk obecnie jest burmistrzem Nowego Yorku oraz to że w finale DD odniósł poważne obrażenia. Wystarcza tylko tyle, aby czytać Zdarskiego.

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1051 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:56:50 »
Burmistrza nawet w filmiku zapowiedziano, już ta wiedza wpłynęła ;) Czytałeś może w wydaniu oryginalnym polecasz? Czytałam tylko Elektrę i obejrzałam serial, taka wiedza o postaci Daredevila. 

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1052 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:58:10 »
Najważniejsze:
Po zakończeniu Ziemi Niczyjej od przyszłego roku dalej będą kontynuować klasycznego Batmana :)
Mnie bardziej zainteresowało, że myślą o Epikach SW. Ostatnio mam trochę fazę na to uniwersum i powtarzam sobie filmy, a dawno po nic nie sięgałem.

Offline michał81

« Odpowiedź #1053 dnia: So, 22 Marzec 2025, 17:12:39 »
Burmistrza nawet w filmiku zapowiedziano, już ta wiedza wpłynęła ;) Czytałeś może w wydaniu oryginalnym polecasz? Czytałam tylko Elektrę i obejrzałam serial, taka wiedza o postaci Daredevila.
Run Zdarskiego polecam, ta seria będzie świetnym puntem wejścia dla nowych czytelników w świat DD. Zdarsky w przystępny sposób przedstawia najważniejsze wydarzenia z losów Matta, by potem zredefiniować co go napędza i stworzyć wielowątkową angażująca opowieść. Wiedza z serialu jest wystarczająca, choć wątek Muse'a który pojawił się w serialu jest z runu wcześniejszego (Soule'a). Jeśli mówisz o Elektrze Millera to nie ma ona znaczenia fabularnego dla serii Zdarskiego.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 17:15:15 wysłana przez michał81 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #1054 dnia: So, 22 Marzec 2025, 19:54:28 »
Szkoda, że Hugo nie wznawia w nowym wydaniu z dodatkami z okazji wizyty Bedu, świetny moment na taki ruch.

"Tomek, to się nie sprzeda" :)

Nowy sezon serialu naprawdę napędza hajp na DD. Ja stary dziad się napalam jak dziecko na ostatni tom Soule'a, nowy pierwszy Zdarskiego i kolejne. Jak w przypadku Invincible, media się przenikają i napędzają wzajemnie.

W filmiku tradycyjnie już TK rzuca zapowiedzi, czego to oni w przyszłości nie zapowiedzą i nie wydadzą. No zobaczymy - licz na najlepsze. Szkoda, że nic nie wspomniano o nowych dodrukach w kolejnych miesiącach, Ale zaraz będzie kwiecień, już gorączkujemy się na nowy katalog Egmontu.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1055 dnia: So, 22 Marzec 2025, 22:46:00 »

Najważniejsze:
Po zakończeniu Ziemi Niczyjej od przyszłego roku dalej będą kontynuować klasycznego Batmana :)
Po zakończeniu NML to już nie będzie klasyczny Batman, bardziej współczesny. No chyba że się cofną wstecz.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1056 dnia: So, 22 Marzec 2025, 23:15:31 »

Mnie bardziej zainteresowało, że myślą o Epikach SW. Ostatnio mam trochę fazę na to uniwersum i powtarzam sobie filmy, a dawno po nic nie sięgałem.

Trochę zaskoczyła mnie ta wypowiedź, bo jest to jednak trochę inny kierunek niż to co całkiem niedawno proponował JD. W komentarzach pod tym nagraniem już pojawiają się propozycje, co mogliby wydać. Na początek dobre by były te 2 tomy Rise of the Sith, następnie Menace Revealed i Clone Wars i jakby się sprzedało to pociągnąć Empire i dalej.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1057 dnia: So, 22 Marzec 2025, 23:27:58 »
Może jednak coś ta pisanina w necie daje. W sumie z SW jest o tyle dobrze, że właściwie mogą rozpocząć od dowolnego okresu.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1058 dnia: So, 22 Marzec 2025, 23:28:14 »
Kiedy patrzę na skład tomów, to wydaje mi się, że tomy "Rise of the Sith" raczej nie zawierają najlepszych komiksów, jakie Legendy mają do zaoferowania. Jest tam parę niezłych historii, ale przeplatanych moim zdaniem z przeciętnymi. Być może na ewentualną premierę serii lepsza byłaby inna część.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Pestak

« Odpowiedź #1059 dnia: So, 22 Marzec 2025, 23:56:59 »
Po zakończeniu NML to już nie będzie klasyczny Batman, bardziej współczesny. No chyba że się cofną wstecz.

Zdefiniuj swojego klasycznego Batmana:) Bo dla mnie na przykład to ten od Kryzysu na Nieskończonych Ziemiach do Flashpointu. Zgadzam się jednak z Tobą, że jeśli zdecydują się jednak cofnąć to tylko wstecz:)

Tak czy siak ja wezmę wszystko z lat 1986-2011. Zresztą po namyśle jeśli chodzi o Batmana to brałbym wszystko nawet od 1939 do 2011:)
« Ostatnia zmiana: Nd, 23 Marzec 2025, 00:00:34 wysłana przez Pestak »

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #1060 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 00:12:08 »
Dla niektórych klasycznym Batmanem jest run Snydera bo ma ponad dekadę. Batmany z początku wieku to już w sumie ramotki.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1061 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 01:27:51 »

Kiedy patrzę na skład tomów, to wydaje mi się, że tomy "Rise of the Sith" raczej nie zawierają najlepszych komiksów, jakie Legendy mają do zaoferowania. Jest tam parę niezłych historii, ale przeplatanych moim zdaniem z przeciętnymi. Być może na ewentualną premierę serii lepsza byłaby inna część.

Dla każdego co innego będzie to najlepsze. Dla mnie ważniejsze, żeby wydali to komplementarnie, całościowo jakiś większy fragment tych epików, tak żeby to jakoś chronologicznie się spinało. A nie powybierane kilka tych "najlepszych", powyrywanych z różnych okresów jakieś pojedyncze tomy. No i też żeby za dużo nie dublować po kolekcji.
Oryginalnie jest to bardzo dobrze zrobione, nic tylko przeszczepić na nasz grunt. A że jest tego naprawdę dużo, to i tak chcąc to wydawać trzeba się będzie zdecydować na jakąś serię/przedział czasowy. Moja propozycja jest taka, a im więcej osób coś dorzuci od siebie tym lepiej, bo Egmont będzie widział, że jest zainteresowanie i są chętni na takie wydania.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1062 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 06:48:35 »
Świetna wiadomość, że rozważają epiki SW. Mam nadzieję, że uda im się je wydać.

Online Pestak

« Odpowiedź #1063 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 07:56:34 »
Jak epicki to ja już  bym wolał coś z superhero. Starwarsowe komiksy są bardzo słabe a nadto stare historie w wiekszosci wypadły z kanonu to po co je zgłębiać? A po trzecie primo sporo tego materiału wydało już Hachette.

Offline michał81

« Odpowiedź #1064 dnia: Nd, 23 Marzec 2025, 08:26:04 »
Jak epicki to ja już  bym wolał coś z superhero. Starwarsowe komiksy są bardzo słabe a nadto stare historie w wiekszosci wypadły z kanonu to po co je zgłębiać? A po trzecie primo sporo tego materiału wydało już Hachette.
Hachette nie wydawalo Star Wars, jedynie superbohaterskie Marvele.