Autor Wątek: Egmont 2025  (Przeczytany 417747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Egmont 2025
« Odpowiedź #1035 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 13:44:19 »
Znawcą nie jestem, ale wydaje mi się, że może się im nie opłacać, gdyż
- amerykański czytelnik nie jest zainteresowany komiksami europejskimi, gdyż swoich ma w bród
- różnice w systemach podatkowych powoduję, że wejście wyrobu hachetowsko-podobnego na amerykański rynek jest nieopłacalne.

Offline Geekoholic

« Odpowiedź #1036 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 14:13:23 »
Znawcą nie jestem, ale wydaje mi się, że może się im nie opłacać, gdyż
- amerykański czytelnik nie jest zainteresowany komiksami europejskimi, gdyż swoich ma w bród
- różnice w systemach podatkowych powoduję, że wejście wyrobu hachetowsko-podobnego na amerykański rynek jest nieopłacalne.

Ja też nie jestem w tym temacie, więc nie ma się czym przejmować ;D
Instagram: @Geek.a_t.work
TikTok: @Geek.a_t.work

Offline Bushiken

« Odpowiedź #1037 dnia: Wt, 18 Marzec 2025, 15:33:20 »
Nie chodziło mi konkretnie o Marvela czy DC, a ogólnie komiksy - bo padło ogólnie stwierdzenie "kolekcje komiksowe".

Nikt nie powiedział, że nie mogą wejść z komiksem brytyjskim, czy europejskim - zwłaszcza, że np. grupa Hachette jest właścicielem Asterixa.

Dysusja była pdo katem Bazyla i wydawnictw z Superhero które głównie czyta. o Frankofonach w kolekcjach jak Asterix nawet nie pomyślałem wtedy.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1038 dnia: So, 22 Marzec 2025, 10:37:21 »

Najważniejsze:
Po zakończeniu Ziemi Niczyjej od przyszłego roku dalej będą kontynuować klasycznego Batmana :)
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 11:03:48 wysłana przez Pestak »

Offline celtic

« Odpowiedź #1039 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:21:54 »
Super wiadomość, nareszcie Batman mojego ulubionego McDaniela!
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online Szekak

« Odpowiedź #1040 dnia: So, 22 Marzec 2025, 11:50:21 »
Szanowny Kołodziej mówi pod koniec filmiku przy okazji omawiania Daredevila o wątku kościoła katolickiego który uważa za odświeżający, niezależnie od tego czy ktoś jest wierzący, czy nie jest. Ciekawe czy za równie odświeżające uważał w komiksie superbohaterskim wątki LGBT, gdy te w komiksach zaczęły się pojawiać. Jakoś tak patrząc na polityczne zapędy Kołodzieja, szczerze wątpię. Dla mnie oba wątki równie "ciekawe" i "odświeżające". A skoro już przy tym temacie jesteśmy to polecam książki "Plebania" i "Zakrystia" Artura Nowaka, niewiele się w kościele od wieków zmienia jak się okazuje. Spoiler - u polskich księży mefedron i męskie prostytutki robią furorę.

Najważniejsze info z filmiku to Hugo i MOŻE Marini. Ale by była bomba.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 12:05:08 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline parsom

« Odpowiedź #1041 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:14:16 »
Zawsze mnie bawi, jak ludzie odpalający się na temat X wytkają innym odpalanie się na temat Y.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1042 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:28:58 »
Przede wszystkim chcę powiedzieć, że bardzo cieszę się z przyjazdu Bedu. Ciekawym zbiegiem okoliczności akurat dziś rezerwowałem zakwaterowanie na KW, super, że już jest pierwszy gość, do którego ustawię się w kolejce :)

@Szekak: jednakowoż wydaje mi się, że w dzisiejszym komiksie superbohaterskim Marvela jest chyba trochę więcej postaci LGBT niż pozytywnie ukazanych postaci głęboko przeżywających wiarę katolicką (Daredevil i chyba Nightcrawler? choć nie śledzę tych ostatnich rewolucji z X-Menami), więc opowieść o takiej postaci można potraktować jako odświeżającą w sensie - poruszającą tematykę, która nie jest obecnie poruszana tak często. Zresztą, jeśli będziesz na KW, to może będzie okazja spytać o to TK ;)

Natomiast w kwestii pobocznej. Zasadniczo to off-top, jednakże z tymi twierdzeniami o mefedronie itd. to trochę tak jak z przypisywaniem wszystkim osobom homoseksualnym pedofilii - takie generalizacje sprawiają, że na podstawie działań grupy winnych rykoszetem obrywa wielu, którzy nic z takimi rzeczami nie mieli wspólnego. Znam paru księży, którzy pomagali mi bezinteresownie w trudnych chwilach i nic mi nie wiadomo, by kiedykolwiek robili takie rzeczy - więc czuję, że wypada mi sprzeciwić się generalizacji typu "u polskich księży", tak jakby dotyczyło to wszystkich - tak samo zresztą, jak różnym innym szkodliwym stereotypom, które czasem na tym forum się pojawiają.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Szekak

« Odpowiedź #1043 dnia: So, 22 Marzec 2025, 12:37:52 »
@Szekak: jednakowoż wydaje mi się, że w dzisiejszym komiksie superbohaterskim Marvela jest chyba trochę więcej postaci LGBT niż pozytywnie ukazanych postaci głęboko przeżywających wiarę katolicką (Daredevil i chyba Nightcrawler? choć nie śledzę tych ostatnich rewolucji z X-Menami), więc opowieść o takiej postaci można potraktować jako odświeżającą w sensie - poruszającą tematykę, która nie jest obecnie poruszana tak często. Zresztą, jeśli będziesz na KW, to może będzie okazja spytać o to TK ;)
Pełna zogda, dlatego odnoszę się do czasów przeszłych, gdy wątki LGBT dopiero zaczynały się pojawiać w komiksach superhero.

Natomiast w kwestii pobocznej. Zasadniczo to off-top, jednakże z tymi twierdzeniami o mefedronie itd. to trochę tak jak z przypisywaniem wszystkim osobom homoseksualnym pedofilii - takie generalizacje sprawiają, że na podstawie działań grupy winnych rykoszetem obrywa wielu, którzy nic z takimi rzeczami nie mieli wspólnego. Znam paru księży, którzy pomagali mi bezinteresownie w trudnych chwilach i nic mi nie wiadomo, by kiedykolwiek robili takie rzeczy - więc czuję, że wypada mi sprzeciwić się generalizacji typu "u polskich księży", tak jakby dotyczyło to wszystkich - tak samo zresztą, jak różnym innym szkodliwym stereotypom, które czasem na tym forum się pojawiają.
Kościół katolicki homoseksualistami stoi, to nie uogólnienie, tak wygląda rzeczywistość. Polecam Ci książki które przytoczyłem, jest tam naprawdę mocne świadectwo jak się rzeczy mają. Zdarzają się oczywiście na pewno księża z powołania, natomiast słyszałem o ksiądzu z powołania, który kościół porzucił, bo nie mógł znieść tej deprawacji i demoralizacji, musiał się z tego uwolnić. To jest zgniła do szpiku kości instytucja. Skoro już przywołujesz sytuacje które cię spotkały, to ja przywołam też jedną ze swojego życia - rozmawiałem jakieś 7 lat temu z księdzem po mszy, na tematy zupełnie nie związane z religią, przypadek tak sprawił, rozmowa była sympatyczna, on wydawał się bardzo otwarty i luźno sobie gadaliśmy. W pewnej chwili staruszka która wyszła po mszy powiedziała mu kilka ciepłych słów odnoszących się do kolejnej mszy o ile pamiętam. On się uśmiechnął, podziękował, a gdy odeszła, rzucił do mnie "głupia starucha". Ci ludzie traktują wiernych jak te ukraince czy ruskie, co teraz dzwonią i udają, że są z banku itp. - jak frajerów do golenia którymi gardzą. Mało ma to wspólnego z wiarą wszystko.

Z mojej EOT.
« Ostatnia zmiana: So, 22 Marzec 2025, 12:47:41 wysłana przez Szekak »

Offline Kadet

« Odpowiedź #1044 dnia: So, 22 Marzec 2025, 13:02:10 »
To są Twoje doświadczenia i osoby, z którymi miałeś kontakt, jak również książki danego rodzaju, jakie czytałeś. Ja mam doświadczenia raczej inne i zapewne czytałem też innego rodzaju pozycje (ciekawy ostatnio jest nowy magazyn historyczny "Gość Niedzielny. Historia Kościoła", gdzie poruszane są też trudniejsze tematy i życiorysy księży zdecydowanie niepochwalne, były już numery np. o współpracy duchownych z nazistami czy z komunistami).

Różnica jest jednak taka, że ja na podstawie swoich pozytywnych doświadczeń nie twierdzę, że cały Kościół jest kryształowo czysty, a każdy kapłan to wzór do naśladowania bez żadnej skazy, Ty zaś - swoje negatywne doświadczenia miejscami rozciągasz na cały Kościół ("zgniła do szpiku kości instytucja", "ci ludzie") (dorzucając jeszcze negatywny komentarz na temat "Ukraińców i Ruskich").

Może faktycznie zróbmy EOT, zanim to się rozleje na nową wojnę forumową i moderacja będzie musiała wkraczać.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Kadet

« Odpowiedź #1045 dnia: So, 22 Marzec 2025, 13:05:16 »
Z bardziej komiksowych rzeczy - myślę, że ważną informacją z filmiku jest liczbowa wartość nakładu pewnego komiksu - wiadomość, którą dostajemy nie tak często.

TK stwierdza, że pierwszy tom "Sisters" sprzedał się od premiery ponad 10 lat temu w ponad 20 000 egzemplarzach i że jest to wynik na polskie warunki świetny, stawiający ten komiks niedaleko za "Asteriksem", "Thorgalem" i "KiK". Daje nam to pewien punkt odniesienia do rozważań na temat aktualnych nakładów.

Dziękuję z całego serca!

Online Szekak

« Odpowiedź #1046 dnia: So, 22 Marzec 2025, 13:11:07 »
Szkoda, że Hugo nie wznawia w nowym wydaniu z dodatkami z okazji wizyty Bedu, świetny moment na taki ruch.

Offline Kadet

« Odpowiedź #1047 dnia: So, 22 Marzec 2025, 13:13:57 »
Fajne byłoby takie wydanie z dodatkami, faktycznie.

Może pod względem biznesowym Egmont nie chce, żeby takie ewentualne wydanie odciągnęło uwagę od nowego "KiK", którego Bedu ma teraz promować?

Dziękuję z całego serca!

Offline parsom

« Odpowiedź #1048 dnia: So, 22 Marzec 2025, 13:22:08 »
A propos Hugo - może w końcu się uda. Ktoś wie jak wygląda tłumaczenie w tym ostatnio wydanym/wznowionym?

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1049 dnia: So, 22 Marzec 2025, 16:38:59 »
Powiedźcie czy da się wejść w Daredevila Chipa - 1, bez znajomości i posiadania wcześniejszych wydań Egmontu. Muszę przyznać, że zaciekawił mnie Pan Tomasz.